Versplinterde demonstratie in Amsterdam

2 Connecties

Occupy Amsterdam is boos. Dat is zeker. Maar op wie, waarom en hoe verschilt onderling nogal.

Het is zaterdag 15 oktober en op het Beursplein staan actieborden die pleiten voor een beter bestaan voor Chileense studenten. Even verderop krijgen mensen een foldertje in de hand gedrukt waarop een dvd staat gepromoot die de juistheid van het 9/11-verhaal in twijfel trekt. Ook heeft de Zeitgeist Beweging Nederland een eigen stand, en bij een kios is het krantje De Socialist af te halen.

Bitcoins
Er zijn niet alleen verschillende bewegingen present, ook individuen voeren actie voor een bepaald belang. Zo staat er een mannetje dat reclame maakt voor Bitcoin, een alternatieve geldsoort. Daarnaast zijn er actievoerders die geld volledig willen afschaffen. Ook wordt er op een spandoek geprotesteerd tegen de privacyschendig van Google.

Rellen?
Onder de ongeveer 1000 actievoerders zijn er veel verschillende geluiden te horen. Dat wordt ook duidelijk tijdens een groepsdiscussie waar ongeveer honderd man aan meedoen. "We moeten elkaar vinden op Facebook en Twitter", oppert een man. Ook komt oudere heer met een concreet voorstel: "De GVB gaat staken, daar zouden we aan mee moeten doen." Een jongen vraagt zich af of 'rellen' (zie onderstaand filmpje) misschien de oplossing zijn. "Nee!", wordt er meteen geroepen. 

 


De woorden van de sprekers worden herhaald door het publiek zodat iedereen het kan horen.
 


Soepel verloop
De demonstratie op het Beursplein kent geen organisatie. Ondanks de gedecentraliseerde structuur verloopt het protest op deze zonnige zaterdag in oktober erg soepel. Het is een hechte commune. Er staat een kar waar gratis broodjes worden uitgedeeld, er zijn muzikanten die het publiek vermaken en er loppen zelfs mensen met prikkers op het terrein om de boel een beetje netjes te houden.

Af en toe komt er iemand een zegje doen voor de microfoon: "Our world is corrupt by money. And we can't take it anymore", roept een blanke man van middelbare leeftijd. Soms is er adrenaline te voelen wanneer de menigte bijvoorbeeld gezamenlijk begint te scanderen 'We are the 99 percent'.

Discussie
Maar over de hele dag gezien is het toch vooral een plek van discussie. Allerlei figuren staan in groepjes van vier of vijf met elkaar over van alles en nog wat te praten: de woningmarkt, de armoede in de wereld, bankiers en het 'corrupte' Den Haag. De vraag is of de mensen op het plein het ooit eens gaan worden met elkaar.
De Zeitgeist Beweging met zijn stand
Ook kinderen waren van de partij

Bankiers zijn volgens deze meneer het kwaad