Vertrekregeling Deckers: 650 duizend plus extra's

3 Connecties

Onderwerpen

Deckers Financiële sector

Organisaties

Van Lanschot

Van Lanschot omzeilt de corporate governance code door voormalig Van Lanschot-topman Floris Deckers een jaarsalaris van 650 duizend euro mee te geven en hem nog een half jaar op de loonlijst te laten staan.

“Ik kijk met veel plezier terug op negen jaar Van Lanschot […] Ik dank alle medewerkers voor het vertrouwen dat zij in mij hebben gesteld, en voor hun loyaliteit en inzet,” aldus de per 1 januari afgetreden Floris Deckers in het zojuist gepubliceerde jaarverslag 2012 van Van Lanschot Bankiers. Het vertrek van Floris Deckers als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Van Lanschot leek vrijwillig, maar in werkelijkheid werd hij ontslagen. Drie weken geleden onthulde FTM dat Deckers aan de kant is gezet. "Hij is ontslagen", stelde een oud-bankier bij Van Lanschot, die al een voorschot nam op de vertrekvergoeding van Deckers. "Ga er ook maar van uit dat Deckers bij zijn ontslag méér dan een jaarsalaris mee heeft gekregen."

Vertrekregeling: 650 duizend euro plus extra's

Uit het jaarverslag 2012 blijkt dat Deckers inderdaad meer meekrijgt dan zijn jaarsalaris van 650 duizend euro. Zo trad hij 1 januari 2013 af als bestuurder, maar staat tot 1 juli 2013 op de loonlijst. Een verkapte wijze om Deckers een extra beloning toe te schuiven. Volgens bronnen van Followt the Money levert Deckers geen prestatie voor de doorbetaling. Op 1 januari, de datum dat zijn dienstverband officieel wordt beëindigd (na een opzegtermijn van 6 maanden) krijgt hij – conform de Corporate Governance Code - zijn vertrekpremie à 650 duizend euro. Saillant detail is dat Van Lanschot spreekt van een vertrekpremie (beter zou zijn 'vertrekbonus'), terwijl de bank gebruik heeft gemaakt van een bepaling uit de Corporate Governance Code die spreekt van een 'ontslagvergoeding'. Deze code, die stelt dat er slechts een enkel jaarsalaris mag worden uitgekeerd, wordt met de verkapte extra beloning van 6 maanden extra salaris vervolgens met voeten getreden. De Raad van Commissarissen heeft Deckers bovendien gevraagd om vanaf de datum van zijn uitdiensttreding, per 1 juli 2013, gedurende een maximale periode van anderhalf jaar beschikbaar te zijn voor advieswerkzaamheden. “Voor die werkzaamheden zal de heer Deckers een vergoeding van € 75.000 ontvangen,” meldt het jaarverslag. En als laatste heeft Deckers nog een appeltje voor de dorst in de vorm van certificaten op aandelen. Vorig jaar zijn er certificaten van aandelen aan hem onvoorwaardelijk toegekend die een waarde vertegenwoordigen van 393 duizend euro. Hij zal wel nog even moeten hebben, want de lock-up periode loopt tot 2017.   Bron: Jaarverslag 2012 (klink voor vergroten)

In het rood geëindigd

Gedurende het laatste jaar van Deckers schoot Van Lanschot diep in het rood, want het jaarverslag maakt melding van een negatief nettoresultaat van 155,4 miljoen euro in 2012 - het slechtste resultaat in de 275-jarige geschiedenis van de bank. Het jaar ervoor werd nog een positief resultaat behaald van 43,1 miljoen euro. Deckers moest onder meer zwaar (120 miljoen) afschrijven op zijn aankopen (van in totaal 550 miljoen) van CenE Bankiers en Kempen en Co.  Daarnaast moesten er grotere voorzieningen (+ 115 miljoen) worden genomen op onvolwaardige hypotheken, de vastgoedcrisis ging niet aan Deckers voorbij. Het beheerde vermogen (assets under management) van Van Lanschot nam in 2012 echter wel toe van 36,7 miljard (dd 31-12-2011) naar 40,9 miljard eind 2012.
Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1800 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren