Vertrouwen is de snooze button van de woningmarkt

4 Connecties

Relaties

Vertrouwen Ger Hukker

Organisaties

NVM

Werkvelden

Woningmarkt

Halleluja. Het vertrouwen in de woningmarkt is volgens de NVM toegenomen. Maar volgens columnist Jasper Du Pont is 'vertrouwen' juist de intellectuele snooze button die voorkomt dat mensen goed nadenken over een woon/financieringsbeslissing.

Net als je denkt dat vriend en vijand het erover eens zijn dat de woningmarkt vooral te lijden heeft onder een gebrek aan doorstromers, besloot de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) afgelopen weekend om toch weer vol in te zetten op ‘de starter’. Zij zijn volgens NVM-voorzitter Ger Hukker de motor van de woningmarkt. Nu horen we al jaren dat ‘vooral starters nu hun kans grijpen’ vanwege een wisselende set aan actuele NVM-verkoopargumenten. Al jaren komen er geen huizentreintjes meer op stoom komen ten gevolge van deze ‘kansenpakkende’ starters. Los daarvan, de NVM haalt ook maar weer eens het frame van stal dat starters kopen omdat hun vertrouwen in de markt toeneemt. Ik waag dat te betwijfelen, want volgens mij is ‘vertrouwen’ een luxe-emotie bij starters. Men koopt vooral uit angst om de boot te missen; uit hebzucht wanneer er grote prijsstijgingen worden verwacht; uit gebrek aan alternatieven door een falend beleid; of gewoon op de automatische piloot omdat iedereen met een opleiding en twee inkomens dat doet.

Vertrouwen is een luxe-emotie

Het is hooguit een gebrék aan vertrouwen dat aanzet tot nadenken of het wel zo verstandig is om te kopen. Daarmee is vertrouwen voor mij een zogeheten hygiëne factor - een voorwaarde om te kopen. Maar het gaat niemand tot kopen aanzetten. Misschien verwachten mensen inderdaad minder prijsdalingen en neemt daarmee in de optiek van de OTB/VEH vertrouwensmonitor het vertrouwen toe, er blijken tegenwoordig een stuk meer mensen een voorkeur te hebben voor een huurhuis. Men is gaan nadenken en de gevolgen daarvan draai je niet zomaar terug.   Kennelijk wil de volledige vastgoedindustrie ons laten ophouden met piekeren of het eigenlijk wel verstandig is om te kopen. Ik zeg niet dat dat per definitie onverstandig is, maar nu we erover nadenken, is er voor het eerst in decennia een debat mogelijk over het functioneren van de woningmarkt. Zo komt de discussie net los of het verstandig is om twee inkomens volledig gegarandeerd in te zetten voor de aanschaf van een huis. Of het wel verstandig is om een ‘starterswoning’ te kopen om je ‘wooncarrière’ te starten? Of dat misschien flexibiliteit de eerste jaren belangrijker is? We zijn er eindelijk uit dat de vrije sector huur groter moet worden. Maar dat daarvoor de hypotheekrenteaftrek eraan moet geloven, is nog een olifant in de kamer waar nog niemand over durft te praten.

Vecht tegen die snooze button

Onze woningmarkt herstelt níet als de omzet van makelaars toeneemt. Onze woningmarkt herstelt als we in dit land een woning naar keuze kunnen betrekken en daar - indien gewenst - kunnen blíjven en ook weer weg kunnen. Voor zulke stabiliteit moet nog fundamenteel een hoop veranderen. Echter, vertrouwen is de intellectuele snooze button die juist voorkomt dat jij en ik er over nadenken. De starter kan als enige nog onbevangen een keuze maken. Ik ben dan ook van mening dat als genoeg starters nadenken over wat er in hún situatie de beste keuze is – en daar achter blijven staan – de markt zich naar hun wensen zal moeten vormen. Dán herstelt de woningmarkt. Dus vecht tegen die snooze button!