
Keolis, Frankrijk © CLOTAIRE ACHI
Vervoersbedrijf Keolis maakte gebruik van ‘frauduleuze’ side letters met Chinese bedrijven bij verkrijgen aanbesteding
Frauduleuze side letters met Chinese fabrikanten van elektrische bussen vormden een onderdeel van de aanbesteding die het vervoersbedrijf Keolis vorig jaar september wist te winnen. Dit laten bronnen FTM weten.
Als één type document een publieke aanbesteding kan torpederen, dan is het de side letter: een contract waarin geheime afspraken tussen partijen staan. De side letter werd berucht toen in er in 2003 een paar opdoken bij het supermarktconcern Ahold; op die manier werd essentiële informatie voor de accountant verborgen gehouden. Het vervoersbedrijf Keolis, dat vorig jaar september een aanbesteding met een waarde van 900 miljoen euro won, had vier side letters opgesteld, allemaal met Chinese fabrikanten van elektrische bussen. Het gaat om BYD en het van oorsprong Nederlandse Ginaf.
Één van de directeuren is vanwege de kwestie geschorst en zit al weken thuis. Ook de vlootmanager van Keolis is geschorst
De side letters met geheime inhoud – twee met BYD en twee met Ginaf – hadden een specifiek doel: het binnenhalen van de aanbesteding. De Chinese bedrijven zouden niet met boetes of rechtszaken worden geconfronteerd als ze hun leveringsgaranties niet zouden nakomen. De garanties van de fabrikanten vormen een wezenlijk onderdeel van de aanbesteding.
Begin maart zijn de documenten binnen Keolis boven komen drijven. Ze worden binnen het bedrijf en bij de door het bedrijf ingehuurde adviseurs als ‘frauduleus’ aangemerkt. Één van de betrokken directeuren, wiens handtekening onder enkele side letters staat, is vanwege de kwestie geschorst en zit al weken thuis. Ook de vlootmanager van Keolis is geschorst. Dit melden goed ingevoerde bronnen aan FTM.
Keolis-ceo Frank Janssen weigerde zaterdag Follow the Money te woord te staan.
Levering elektrische bussen
De opdracht tot levering van 259 elektrische bussen die Keolis aan BYD (omzet 2018: 16 miljard euro) gaf, was de grootste die het Chinese concern in Europa binnenhaalde. Enkele tientallen kleinere elektrische bussen werden bij het in Veenendaal gevestigde Ginaf besteld. Het Nederlandse VDL, dat ook elektrische bussen bouwt en Europees marktleider is, werd daarbij gepasseerd.
‘VDL kon niet garanderen dat de voertuigen tijdig geleverd werden. Voor ons gaf dat te veel onzekerheid,’ zei Keolis
Dat laatste leidde in december, toen de opdracht wereldkundig werd gemaakt, tot verontwaardigde reacties in de politiek en het bedrijfsleven. ‘Eigen bussen eerst, geen Chinese!’ riep het Overijsselse Statenlid Joeri Pool (PVV). Pool vindt dat het Nederlandse VDL – dat een bijdrage levert aan de werkgelegenheid in Overijssel en eerder een fabriek van Siemens in Hengelo van de ondergang redde – de bussen zou moeten maken.
Kamerleden Mustafa Amhaouch en Hilde Palland (beiden CDA) vroegen zich af of er wel sprake was van eerlijke concurrentie, omdat BYD staatssteun van China ontvangt, en stelden vragen aan staatssecretaris Mona Keijzer (eveneens CDA). Wim van der Leegte, topman van het familiebedrijf VDL, maakte in een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad duidelijk dat hij zich ‘grote zorgen’ maakte over de gunningen aan Chinese fabrikanten van elektrische bussen.
De prijs speelde vanzelfsprekend een belangrijke rol bij het besluit van Keolis om voor BYD te kiezen en niet voor VDL. ‘Daarnaast kon [door VDL] niet worden gegarandeerd dat de voertuigen tijdig geleverd werden. Voor ons gaf dat te veel onzekerheid,’ liet Keolis weten. Maar de contractuele garanties die BYD gaf, worden door de side letters juist ondermijnd.
‘Het beste bod’
Op 24 september 2019 werd bekend dat het Franse vervoerbedrijf Keolis, dat voor 70 procent eigendom is van de Franse staatsspoorwegen, tien jaar lang het openbaar busvervoer in het gebied IJssel-Vecht mag doen en in december van dit jaar moet beginnen. Het gebied bestrijkt delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland; jaarlijks maken daar 17 miljoen mensen gebruik van het openbaar vervoer. Het bijzondere van de door drie provincies uitgeschreven aanbesteding was dat daarvoor verschillende vervoersgebieden werden samengevoegd en dat het ‘zero emissie-vervoer’ moest opleveren. Het grootste deel van de concessie betreft een gebied dat Keolis al bediende. Keolis, dat het hoofdkantoor in Deventer heeft staan, concurreerde in de aanbesteding met de vervoersbedrijven Connexxion, Arriva en EBS.
‘Een beoordelingscommissie heeft de vier aanbiedingen aan onze eisen getoetst en Keolis had verreweg het beste bod’
‘Een beoordelingscommissie heeft alle vier de aanbiedingen gefileerd en aan onze eisen getoetst en Keolis had verreweg het beste bod,’ liet de Overijsselse gedeputeerde en penvoerder Bert Boerman (Mobiliteit, Water en Klimaatadaptie) van de ChristenUnie in dagblad De Stentor optekenen. ‘De exploitatielasten [bijna 1 miljard euro in tien jaar, red.] blijven gelijk, terwijl Keolis 15 procent meer dienstregelinguren levert en met een vrijwel volledige elektrische vloot rijdt. Dat is meer dan we gehoopt hadden.’
Enkele dagen na de bekendmaking van de winnaar van de aanbesteding kwam Boerman ongunstig in beeld. Een maand eerder werd een trein van vervoerder Keolis naar hem vernoemd. ‘Bijzonder onhandig,’ zei Statenlid Joeri Pool daarover in De Stentor; ‘Dit komt echt heel verkeerd over.’ De foto van Boerman voor ‘zijn’ trein haalde ook NRC Handelsblad. Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel betreurde later de ‘beeldvorming’ die zo rondom Boerman ontstond. Bronnen melden FTM dat Boerman pas afgelopen week op de hoogte is gesteld van de integriteitsproblemen bij Keolis.
Relevante rol
Keolis-ceo Frank Janssen is verantwoordelijk voor de aanbesteding: zijn handtekening staat onder de bieding waarvan de side letters deel uitmaken. 'Als we IJssel-Vecht hadden verloren, waren we circa een kwart van onze omzet kwijt geweest – nu groeien we juist,’ zei Janssen in maart in een interview op de website van Keolis. ‘Dat geeft echt een boost en maakt het een iets gemakkelijkere start.'
Janssen kwam op 1 juni 2019, vlak voordat de aanbieding werd gedaan, bij Keolis in dienst. Hij komt bij zorgverzekeraar Menzis vandaan, werkte eerder bij adviesbureau Boer & Croon en had daarvoor ruim 16 jaar bij vervoersbedrijf Connexxion gewerkt, waar hij het tot de raad van bestuur schopte. Zijn vertrek bij Connexxion in 2008 stond in het teken van de coup die de nieuwe Franse eigenaar pleegde en de gesuikerde vertrekpremies die hij en zijn eveneens weggestuurde medebestuurders toucheerden. Janssen nam met 7,5 ton in zijn zak tijdelijk afscheid van het openbaar vervoer.
‘Frank en ik hebben eerder succesvol samengewerkt,’ merkte Keolis-ceo Cees Anker op toen hij Janssen als zijn opvolger introduceerde. ‘Hij is een gedegen bestuurder met oog voor zijn omgeving. Het kenmerkt Frank in zijn ambitie om te werken bij ondernemingen, die een relevante rol vervullen in de samenleving.’
‘Ik weet niet waar u het over heeft,’ zegt Janssen wanneer hij gevraagd wordt naar de side letters. En: ‘Ik word hierdoor overvallen’
Janssen is zaterdagmiddag aan het fietsen wanneer hij de telefoon opneemt. ‘Ik weet niet waar u het over heeft,’ zegt Janssen wanneer hij gevraagd wordt naar de side letters. En: ‘Ik word hierdoor overvallen.’ Janssen wenst niet verder te praten en beëindigt vervolgens het gesprek. Janssen neemt nadien de telefoon niet meer op. Vragen over een mogelijke aangifte bij de politie van Keolis, zijn persoonlijke betrokkenheid en de mogelijke gevolgen voor het bedrijf die FTM hem via Whatsapp toestuurt beantwoordt hij niet en hij laat – ondanks herhaalde verzoeken – niets meer van zich horen.
Het nieuws over de side letters tussen Keolis en de Chinese fabrikanten komt op een gevoelig moment. Vanwege de coronacrisis staat overheidssteun aan het openbaar vervoer hoog op de agenda. Pedro Peters van OV-NL, de koepel van alle Nederlandse openbaarvervoerbedrijven, waarschuwde begin mei in Trouw voor de precaire situatie bij de vervoersbedrijven, die met smalle marges werken en een enorme terugval in inkomsten moeten verwerken: ‘Als er niet snel financiële duidelijkheid komt, kunnen bij ons bedrijven omvallen.’
Op 23 april beantwoordde Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Kamervragen van haar partijgenoten Mustafa Amhaouch en Hilde Palland over de aanbesteding. ‘In de afgelopen periode heb ik in nauwe samenwerking met de provincie Overijssel (die als penvoerder optrad bij de concessieverlening) het doorlopen traject bekeken. Op basis van de beschikbare informatie zie ik geen reden om te veronderstellen dat er sprake is geweest van een ongelijk speelveld en/of oneerlijke concurrentie.’
106 Bijdragen
Gigi Bakker 3
Eric Smit 11
Gigi BakkerZo nu en dan stippen we hier wat aan. Be benieuwd: hoe veroorzaken elektrische bussen fijnstof?
Groet,
Eric
Ferry de Boer 7
Eric Smithttps://www.oponeo.nl/blog/effect-elektrische-auto-autobanden
Al Dam 3
Ferry de Boerhttps://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/2-elektrisch-rijden/informatie-over-elektrisch-rijden/milieu-en-elektrisch-rijden
Voor mij komt de rvo betrouwbaarder over dan een blog.
Gigi Bakker 3
Eric SmitKlopt wat Ferry zegt bandenslijtage en de remschijven, afhankelijk van remsysteem.
Al Dam 3
Eric SmitVolgens TNO zijn de fijnstof slijtage-emissies (banden- en remmenslijtage) van elektrische voertuigen circa 25% LAGER dan voor conventionele voertuigen. Dit komt door het grotendeels regeneratief remmen.
Jac Turlings
Gigi BakkerJan Claessen 1
Gigi BakkerCo Stuifbergen 5
(het is mij duidelijk dat daarin afspraken staan die geheim gehouden worden, maar ik begrijp niet waarom Keolis geen bussen in China bestellen mag.)
René Van de R.
Co StuifbergenWel is het illigaal om onderling afspraken te maken dat Keolis niet BYD gaat aanklagen als de bussen te laat komen. Hierdoor is BYD goedkoper (want Keolis gaat ze niet aanklagen als de bussen te laat komen). Als de bussen van BYD goedkoper zijn, hoeft Keolis minder aan BYD te betalen, en is Keolis dus goedkoper op de aanbesteding.
Arriva, Connexxion en EBS deden ook mee met de aanbesteding, maar hadden (voor zo ver ik weet) geen geheime afspraak met BYD of een andere busbouwer dat ze de busbouwer niet gaan aanklagen als de bussen te laat komen. Arriva, Connexxion en EBS zijn hierdoor duurder uit, want de bussen zijn dan duurder. Uiteindelijk hebben Arriva, Connexxion en EBS ook de aanbesteding verloren.
Keolis heeft uiteindelijk meer dan 300 elektrische bussen besteld bij BYD en Ginaf. VDL rekende uit dat 415 (ook een andere order van Connexxion) elektrische bussen 800 manjaren werk is. De precieze bedragen van een uitkering weet ik niet, maar als dat bijv. 1500.- per maand per werknemer zou zijn, kosten 800 werknemers, 12 maanden lang meer dan 14 miljoen euro. Dat is een hoop gemeenschapsgeld.
Co Stuifbergen 5
René Van de R.Blijkbaar deed Keolis het goedkoopste, en meest riskante bod.
Zolang de risico's voor Keolis zijn, zie ik geen probleem.
In de praktijk zal het er wel op neerkomen dat de bussen te laat komen, en dat Keolis oude dieselbussen overneemt tot de bussen geleverd worden.
Dan komt er een proces omdat Keolis zich niet aan de afspraken houdt, en wil Keolis zich op overmacht beroepen want de bussenbouwer enz...
Op zich lijkt mij niet illegaal dat Keolis risico's neemt.
Alleen als Keolis zich op overmacht beroept (wat het natuurlijk van plan was) is dat illegaal, want het had vooraf afgesproken dat bussen niet op tijd hoefden te worden geleverd.
Of was Keolis verplicht bij de aanbesteding aan te geven wat het risico was dat de bussen niet op tijd geleverd worden?
Jac Turlings
René Van de R.Eric Smit 11
Co StuifbergenIn de side letters staat dat de leveranciers niet aan leveringsgaranties zullen worden gehouden en dat dit speciaal was om de aanbesteding binnen te halen.
Groet,
Eric
Co Stuifbergen 5
Eric SmitDat laatste lijkt mij irrelevante informatie in een contract.
Hoe dan ook begrijp ik niet dat zo'n bepaling een voordeel zou zijn bij het winnen van een aanbesteding.
Sicco Kamminga 4
Eric SmitGoed speurwerk.
Komt Keolis zelf niet in de problemen dan als die bussen te laat geleverd worden door BYD en Keolis de schade niet kan verhalen?
Groet,
Sicco
Co Stuifbergen 5
Sicco KammingaWim Luursema
Eric SmitEric Smit 11
Wim LuursemaWel meerdere directeuren die handtekeningen plaatsen onder de opgestelde side letters...
Harry van der Velde 2
Eric SmitDat is gewoon valsspelen. VDL zegt eerlijk dat ze niet zeker zijn of ze op tijd kunnen leveren en vissen mede daarom achter het net. Heel gemeen allemaal. Het gelukkig illegaal.
Als China echt sneller betere spullen levert voor minder geld, dan verdienen ze om te winnen. En dan hebben wij ons huiswerk te doen.
Bart Scheepens 3
Harry van der VeldeKomt nog bij dat Chinese bedrijven niet vies zijn van (in Europa niet toegestane) staatssteun om een transactie mogelijk te maken. Waardoor een stevig concurrentievoordeel voor BYD ontstaat.
Co Stuifbergen 5
Harry van der VeldeDat Keolis voor BYD koos, heeft dus niets te maken met de eerlijkheid van VLD.
De echte reden zal wel zijn dat BYD goedkoper is.
(en Keolis vindt een langere levertijd blijkbaar geen probleem).
Sicco Kamminga 4
Harry van der VeldeNick Aldewereld 2
Eric SmitEric Smit 11
Nick AldewereldNick Aldewereld 2
Eric SmitNick Aldewereld 2
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Nick AldewereldHet is normaal dat een leverancier op tijd levert, en anders minder betaald krijgt.
En mij lijkt normaal dat daarover vooraf afspraken gemaakt worden.
En ik denk dat, met goede afspraken, onderaannemers akkoord gaan (en desnoods voor het risico naar een verzekeraar stappen).
Hiervoor is niet nodig dat het geen gevolgen heeft als een leverancier te laat levert
Nick Aldewereld 2
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Nick AldewereldOf als de eigenaars een langdurige relatie hebben. Dat laatste geldt misschien voor de Franse en Chinese overheid.
Nick Aldewereld 2
Co StuifbergenJac Turlings
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Jac TurlingsJan Ooms 10
Harry van der Velde 2
Jan OomsEric Smit 11
Jan OomsRene Evertsen 1
Eric SmitElke onderneming wil winst maken. Dit komt minimaal bovenop de kostprijs. Hoe groter het bedrijf, des te meer kracht om lagere prijzen uit te onderhandelen.
Hoezo kunnen private bedrijven dit beter dan de overheid?
Keolis is voor 70% eigendom van de Franse Staat. Die snappen het dus wel.
Keolis heeft, sinds 2012, te maken met verliezen tussen de 4,5 en 13,5 miljoen per jaar (gedeponeerde cijfers KvK).
Geen aandeelhouder die dat lang blijft financieren, tenzij er een ander verdienmodel achter zit.
Ergens in het proces verdiend Keolis Frankrijk (Franse Staat) bakken met geld, waardoor deze verliezen acceptabel zijn voor Frankrijk.
Het verlies van Keolis, vertaald zich in een negatieve BTW afdracht. Het kost de Nederlandse belastingbetaler dus ook nog eens geld!
Al dit "gedoe" doet pijn bij het personeel dat zijn stinkende best doet om een fatsoenlijk Openvaar Vervoer te leveren.
Het is te hopen dat Keolis dit doorstaat. Het is op zich een mooi bedrijf. Het is jammer dat iedere keer dit soort zaken zich voordoen.
Marius Menkveld 2
Rene EvertsenHmmm, dat begrijp ik niet / dat klopt niet.
Rene Evertsen 1
Marius MenkveldJan Ooms 10
Eric SmitEn naar mijn mening gaat het veelal niet goed. Kijk bijv. maar naar de ontwikkelingen in de gezondheidszorg sinds de marktwerking zijn intrede deed in 2006 bij invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet. En hoe de malafide hulpverlening ondergebracht in schimmige BV’s de gemeentekassen plundert (Wmo en Jeugdwet). Bij FTM vaak en uitgebreid onder de aandacht gebracht.
Maar ook de nuts- en telecombedrijven. Er lijkt voldoende concurrentie aanwezig, maar onder de oppervlakte trekken er veelal maar een paar grote jongens aan de touwtjes, waarmee prijsafspraken, en minder of zelfs geen concurrentie al snel weer op de loer liggen. Om over goede dienstverlening nog maar te zwijgen. Die is wat mij betreft (praktijkondervindelijk), enkele uitzonderingen daargelaten, vér onder de maat. Ik denk dat de NS en ProRail hier prachtige voorbeelden van zijn. Ze zijn aanmerkelijk drukker met elkaar de ‘Zwarte Piet’ toe te spelen dan met de dienstverlening aan de reizigers.
Ik ben qua zorgkosten een veelvoud kwijt t.o.v. de situatie vóór 2006 (incl. inflatie en ik gebruik niet méér zorg dan daarvoor) en ben ik jaarlijks toch wel enkele dagen kwijt met het zoeken naar ‘de beste deal’ om geen dief van m’n eigen portemonnee te zijn.
Voor consumptiegoederen wat mij betreft geen enkel probleem, maar voor mijn gezondheid en nutsvoorzieningen een volstrekt overbodige ‘luxe’.
Annemiek van Moorst 11
Eric SmitVerder is het zo'n onzin om nu in deze tijd de opdracht voor het maken van de bussen niet gewoon aan een Nederlands of Europees bedrijf te gunnen. Het ontbreekt echt aan strategisch inzicht. En straks zeuren dat China de wereld overneemt.
Niek Jansen 9
https://rightsforum.org/nieuws/nederlandse-regios-gooien-mensenrechten-onder-de-bus/
en vervolgt:
'Aanleiding voor de brief is de publicatie van de lijst van bedrijven die zakendoen met Israëls illegale kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied, eerder deze maand. Deze zogeheten database is opgesteld door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Een van de bedrijven op de lijst is de Israëlische busonderneming Egged, het moederbedrijf van het in Nederland actieve Egged Bus Systems (EBS).
'Egged onderhoudt een netwerk van busdiensten dat de Israëlische kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever onderling en met Israël verbindt. In een dubbelrol van facilitator en profiteur is het bedrijf een essentiële schakel in de voortgaande kolonisering van Palestijns gebied. Die kolonisering gaat gepaard met militaire bezetting en massale schendingen van de mensenrechten'.
Vraag: waarom besteedt FTM wel aandacht aan de aanbesteding van Keolis voor de levering van Chinese bussen vanwege het gebruik van frauduleuze sideletters maar heeft geen belangstelling in de collaboratie met de gewelddadige koloniale Joodse apartheidsstaat Israël waar in Z.Holland het bustransport uitgevoerd wordt door EBS.
Frans Koenz 1
Niek JansenMartin van den Broek 4
Niek JansenOmdat u kennelijk de Palestijnse 'zaak' aan 't hart gaat.?
Of gewoon anti Israëliet bent..?
Niek Jansen 9
Martin van den Broekhttps://rightsforum.org/nieuws/de-nakba-wachten-op-gerechtigheid/
en om deze nazi-achtige praktijken van het Israëlische bezettingsleger, gesteund door het CDA en D66:
https://rightsforum.org/nieuws/tien-leden-familie-altamimi-opgepakt-nachtelijke-israelische-razzia
De dagelijkse Israëlische razzia’s tegen de weerloze Palestijnse burgerbevolking zijn erop gericht de Palestijnen te terroriseren in de verwachting dat zij ‘vrijwillig’ hun land verlaten.
Volgens opgave van de Verenigde Naties (VN) werden tussen 26 september en 9 oktober door Israël 121 razzia’s uitgevoerd, waarbij 205 Palestijnen werden ‘gearresteerd’, onder wie negen kinderen. In de maand augustus werden 522 Palestijnse burgers opgepakt, onder wie 130 minderjarigen.
Veel razzia's vinden in de nacht plaats waar met veel geweld deuren worden ingestampt en kinderen en volwassenen worden meegesleurd door Israëlische soldaten, beelden welke sterk doen denken aan nazi's en hun joden razzia's tijdens WOII.
Vervolgens worden veel Palestijnse huizen en olijfgaarden gebuldozerd
Martin van den Broek 4
Niek JansenPersoonlijk vind ik (vanuit bedrijfseconomische inschatting) de keuze van onderwerpen wat te wijdlopig en mag er best wat meer focus zijn op Europese financiën resp. bestedingen b.v.,
maar ja.., dáár gaan wij niet over.., toch..?
Niek Jansen 9
Martin van den BroekIsraël is zo'n onderwerp waarmee Nederland sterke historische en economische banden heeft maar liever geen negatief nieuws ziet in de msm en daarmee zijn verplichtingen niet nakomt vwb VN-resoluties, handhaving van mensenrechten en internationale rechtsorde.
Martin van den Broek 4
Niek Jansen"Follow the Money" (Dirty was een leuke toevoeging geweest)
Vanuit professionele invalshoek en daar heb ik op geabonneerd.
Sites en blogs genoeg die allerlei 'misstanden' aan de kaak stellen..
Marius Menkveld 2
Niek JansenGa u schamen met uw antsemitisme verpakt als anti zionisme
Klaas Bisschop
Niek JansenNiek Jansen 9
Klaas BisschopDe laatste selectie van FTM illustreert dat met onderwerpen zoals pareltjes van rechtbank journalistiek, nepnieuws van Democraten, journalistieke satire.
Said Ajouaau 5
Niek JansenNu dan de kritiek die hier heerst over het aankaarten van dit onderwerp. Men heeft weinig tot geen weet van de geldstromen die vanuit het westen die kant op stromen. Om maar niet te beginnen over het vernietigen ervan. Veel projecten die in Palestina zijn gefund door Nederland zijn vernietigd door de Israëlische staat.
Nu net het bericht gelezen dat de VS een toezeggingen heeft gedaan om Israël voor de aankomende 10 jaar met een bedrag van bijna 40 miljard dollar te ondersteunen. Uiteraard voornamelijk militaire steun. Net nu de VS zelf te kampen heeft met een crisis van ongekende proporties. Met bijna 40 miljoen werkelozen en stijgend en de economie in een vrije val, is dit natuurlijk gewoon een klap in het gezicht van de bevolking.
Er is wel degelijk een stroming van geld te achterhalen binnen dit onderwerp. Voornamelijk de projecten die worden ondersteund door Israëlische 'bedrijven' in de wereld en ja... ook Nederland.
Even voor alle duidelijkheid... we moeten denk ik het Israëlische beleid los zien van hoe we aankijken tegen Joden in het algemeen. Dat maakt in mijn optiek de discussie makkelijker. Zonder het te dompelen in antisemitisme.
Theo Min 1
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Theo MinTheo Min 1
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Theo MinNiek Jansen 9
Theo Min'Wat zich in Ya’bad heeft afgespeeld is geen incident, maar een klassiek voorbeeld van de nachtelijke razzia’s waarmee Israël de Palestijnse bevolking van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever al decennia onderdrukt en terroriseert. The Rights Forum heeft hier de afgelopen jaren volop over gepubliceerd. In 2019 vonden circa vierduizend razzia’s plaats, waarbij ruim 5.500 Palestijnse burgers werden opgepakt, onder wie 889 kinderen (cijfers 2019).
Voor de Nederlandse media vormen de Israëlische razzia’s een taboe-onderwerp. Alleen in het spaarzame geval van een Israëlisch slachtoffer wordt het Nederlandse publiek geïnformeerd, maar dan met weglating van de context, en veelal langs de lijnen van de Israëlische propaganda. Die reflex is in detail gedocumenteerd, maar desondanks springlevend. Het artikel van de NOS
bevestigt dat', citeer ik uit:
https://rightsforum.org/nieuws/nos-presenteert-israelische-inval-als-palestijnse-aanslag/
'In 2013 verschenen alarmerende rapporten van UNICEF en UNCRC (United Nations Convention on the Rights of the Child) over het Israëlische geweld tegen de jongste generatie Palestijnen. Sinds
het jaar 2000 zijn door het Israëlische leger 10.000 Palestijnse kinderen opgepakt en meegenomen, veelal tijdens nachtelijke razzia’s; een gemiddelde van twee per dag, 14 jaar lang. Daarnaast zijn 1.500 Palestijnse kinderen gedood – elke drie dagen één, 14 jaar lang – en 6.000 verwond. Beide rapporten beschrijven nog tal van andere verboden praktijken, waaronder marteling en het inzetten van Palestijnse kinderen als menselijk schild', citaat uit:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/ontvoerd-door-de-media
En de Nederlandse regering en msm willen van dit alles niets weten; propaganda en antisemitisme noemen ze het om van het probleem af te zijn.
Theo Min 1
Niek JansenNiek Jansen 9
Theo MinMarius Menkveld 2
Niek JansenMet zulke vrienden , heb je geen vijanden meer nodig.....
Niek Jansen 9
Marius MenkveldEn door wie gedood? En 20% daarvan waren kinderen!
Haal je oogkleppen eens weg, Marius, respecteer de feiten en luister wat minder naar je onderbuik.
Marius Menkveld 2
Niek JansenDecennia van wanbeleid . corruptie , vriendjespolitiek, machtsmisbruik etc etc .... Dan is het natuurlijk altijd fijn waneer je de schuld bij een ander kunt leggen. De mega corrupte regimes van Hamas/ PLO / Palestijnse Autoriteit, hebben 1 gezamenlijke vijand ( israel) , maar ook 1 gezamenlijk excuus ( israel) .
En daar wordt ruimhartig gebruik van gemaakt : de eigen belangen prevaleren boven de belangen van de eigen bevolking.
Een enorm corrupt regime, welke baadt in extreme luxe en zich. iets gelegen laat liggen aan de eigen bevolking.
En nogmaals, dan is het ontzettend handig , wanneer je de schuld kunt schuiven op een derde partij; Israel.
Niek Jansen 9
Marius MenkveldMarius Menkveld 2
Said AjouaauInteressante bijdrage , maar er is vast wel een forum te vinden waarin u uw virulente anti semitisme , verpakte als anti- zionisme wel kwijt kunt.
Kunnen we hier weer als grote. mensen verder discussieren over waar het onderwerp van FTM echt over ging : fraude bij de aanbesteding van een groot OV kontrakt.
Said Ajouaau 5
Marius MenkveldNiek Jansen 9
Marius MenkveldBovendien trapt u in de bekende automatische Nederlandse reflex om kritiek op de misdaden van Israël als antisemitisme op te vatten en dat is nu echt 'off-topic'!
Antisemitisch waren de vele Nederlanders en Nederlandse instituties die loyaal meewerkten met de nazi Jodenvervolging tijdens WOII en waar veel Nederlanders zich terecht nog schuldig over voelen. En dat kan een verklaring inhouden van hun verontwaardiging over de huidige kritiek op Israël, waar overigens ook veel joden het mee eens zijn, die ook niets moeten hebben van zionisme en andere vormen van racisme.
Marius Menkveld 2
Niek JansenDus graag on topic blijven .
Niek Jansen 9
'Het Nederlandse mensenrechtenbeleid biedt overheden geen ruimte om met besmette bedrijven als EBS in zee te gaan. Samenwerking is in strijd met gedragscodes als de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, die integraal onderdeel vormen van dat beleid, en het door de overheid zelf opgestelde Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten. Het centrale principe van de gedragscodes is dat bedrijven en overheden die zaken doen met besmette bedrijven medeverantwoordelijk worden voor de rechtenschendingen waarbij hun partners betrokken zijn. De overheid kent zichzelf een voorbeeldrol toe in het voorkomen van zulke situaties', citeer ik uit:
https://rightsforum.org/nieuws/metropoolregio-zaken-besmette-busmaatschappij-ebs/
Als FTM zich al druk maakt over frauduleuze 'sideletters' met Chinese bedrijven, waarom is FTM dan niet geïnteresseerd in de met schending van mensenrechten besmette busmaatschappij EBS?
Het lijkt mij althans vanuit onze principes van democratie en mensenrechten op z'n minst een even urgent en belangrijk issue als die 'sideletters'.
FTM mag soms best naast kritische koopman wat meer kritische dominee zijn.
Staatsecretaris Mona Keyzer (CDA) zou dit ook eens nader moeten onderzoeken, maar dat zal nooit gebeuren aangezien het CDA met VVD en D66 supporters zijn van het apartheidsregiem Israël, niet met zoveel woorden weliswaar maar wel door hun kritiekloze houding .
Frans Koenz 1
Niek JansenCorry Hoekman
'burn-out'. Bert Boerman is betrokken (geweest) bij meer zaken. Zoals de totstandkoming en de aanleg van het Reevediep bij de gemeente Kampen. Ik ben daar geboren in 1952: ik woon daar al sinds 1965 niet meer. Omdat ik in Zoetermeer op 1 januari 2009 naar 'De Bijstand' moest en na drie jaar een langdurigheidstoeslag wilde ontvangen van de Gemeente Zoetermeer ben ik van 2009 op de drie politieke niveaus betrokken geweest als lid van PvdA. Dus zowel op het gebied van de Gemeente Kampen; de Provincie Overijssel en de Rijksoverheid. Hier laat ik het - vor nu bij - want ik wil nu echt graag naar mijn bed.
Ik ben nu gepensioneerd dus hier - hoog en droog zittend in Zoetermeer - zou ik jullie het een en ander kunnen aanreiken. Alles is 'in de doofpot' gestopt zoals 'te doen gebruikelijk bij Bible-Belt-zaken' die 'het daglicht' niet kunnen velen. Met nachtelijke groet vanuit een doodstil Zoetermeer. De merel gaat zo dadelijk weer zingen. Hindert niet. Komt wel een keer. MVG Corry Hoekman
Niek Jansen 9
Corry HoekmanUw bijdrage was dus overbodig.
Harry van der Velde 2
Niek JansenNiek Jansen 9
Harry van der VeldeCo Stuifbergen 5
Corry Hoekmanhttps://www.ftm.nl/tips
Corry Hoekman
Co StuifbergenCorry Hoekman
Co StuifbergenMartin van den Broek 4
Corry HoekmanAls u gegevens heeft die voor de schrijver van dit artikel nuttig zijn zijn er verschillende mogelijkheden die op een andere manier kenbaar te maken.
Corry Hoekman
Martin van den BroekMarius Menkveld 2
Corry HoekmanWat een belachelijk verhaal om te posten: volstrekt off topic, vol met niet hard gemaakte / niet hard te maken verdachtmakingen en nog meer ongein.
Schandelijk !
[Verwijderd]
Corry HoekmanWillem Maatman 1
Klaas Bisschop
Willem MaatmanCorry Hoekman
Klaas BisschopIk bepaal zelf wat ik doe of wat ik laat en/of wanneer ik iets over de bij deze zaak betrokken Gedeputeerde iets door geef.
En voor 'wie dit aangaat voor wat dit soort negatieve opmerkingen 'aan mijn adres: 'Als het droog is, ga lekker buiten spelen' in plaats van iemand hier af lopen te zeiken.
Marius Menkveld 2
Willem MaatmanMaar je hebt je onderbuik weer even lekker kunnen legen : luchtte dat een beetje op ?
Martin van den Broek 4
Buiten Nld eerder regel dan uitzondering...
Hebben ze bij VDL zitten slapen en zijn de Chinezen ondershands geïnformeerd over offerte gegevens van hun concurrenten? Wist VDL b.v. dat deze Chinezen zo veel goedkoper waren en hebben ze dat commercieel risico, bewust van hun nationaal 'voordeel' gewoon genomen..?
Dat Boerman een ijdeltuit is is duidelijk maar heeft hij ook, al dan niet tegen materiële vergoeding, gedetailleerde offerte gegevens 'uitgehandeld'..?
Niet gebruikelijk, zelfs laakbaar bij openbare aanbestedingen.. en al kan het EU ambtenaren nauwelijks schelen, zelfs hier in zuid Europa.. (:
Interessanter dan deze side letters sec is te weten welke persoonlijke 'belangen' hier een rol speelden..
Of corruptief handelen kan worden aangetoond..
Marc Fahrner 7
Er verandert feitelijk niets meer aan de situatie. De bal ligt bij de verliezers van de aanbesteding of ze het aandurven een jarenlange rechtzaak aan te gaan. Waarbij terudraaing toch geen uitkomst zal zijn . Hoogstens een miezerige schadevergoeding. Het kwaad voor VDL is dan al geschied. Met dank uit Peking.
Hans van Swoll 5
Marc FahrnerCo Stuifbergen 5
Marc FahrnerEn ik denk dat dit werken zou, als over een jaar zou blijken dat Keolis niet op tijd de bussen heeft.
Of het ook werkt nu de "side letter" bekend is, is de vraag.
Martin Dekker 3
Blijft het feit staan dat bedrijven zich aan de regels moeten houden en dat overtreding aan het licht gebracht en gestraft moet worden. Als dat niet gebeurd wordt het steeds erger en kun je het partijen ook niet meer kwalijk nemen. Dan krijg je een oneerlijk speelveld.
Saskia van Asselt
In dat geval vind ik de titel van het stuk wel een beetje misleidend. De titel doet vermoeden dat Keolis hier fout bezig is geweest, terwijl ik na lezing achterblijf met de vraag of dit juridisch frauduleus is én het erop lijkt dat Keolis de opdrachtgevers zelf op dit issue heeft geattendeerd.
Ik vraag me dan af of ik hier niet juist een positief verhaal lees over een bedrijf dat intern zwaar tilt aan integriteit en daarop actie onderneemt (misschien als eerste wapenfeit van een nieuwe ceo).Geen idee of dat zo is.
Voor mijn gevoel wordt hier nu een half verhaal gepresenteerd over een bedrijf.
Wat niet wegneemt dat de informatie interessant is en dit een hele duidelijke casus is waartoe openbare globale aanbesteding kan leiden. Daarover zou ik graag meer willen lezen.
Marc Fahrner 7
Saskia van AsseltTasco Alblas 1
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Tasco AlblasSaskia van Asselt
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Saskia van AsseltRene Evertsen 1
Saskia van Asseltjan bruning 5
Ooit verhuisd, na 3 verhuizers te hebben aangeschreven, de 2 goedkoopste speelden onder 1 hoedje, bleek toen we ze herkenden van de vorige verhuizing.
Je voelt je belazerd, de verhuizing ging goed, dat wel, dus waar klaag ik over?
Gebrek aan transparantie bij deals, concurrentie vervalsing dmv "side papers".
Zelfde als "schaduw boekhouding", waar is de tijd van aandacht voor witte boorden criminaliteit.
Hoop dat de tipgevers erkend en niet aan de schandpaal komen te staan.
Arjen Ten Have
René Van de R.
Arjen Ten HaveMarius Menkveld 2
René Van de R.Rene Evertsen 1
René Van de R.Tasco Alblas 1
Wat maakt dat er geen voorwaarden worden gesteld aan het naleven van mensenrechten, kopen van bussen in de EU etc?
Een paar jaar geleden werd mij verteld (ik kan het waarheidsgehalte niet beoordelen) dat OV-bedrijven soms strategisch haltes plaatsen in de buurt van garages om van dienstkilometers reizigerskilometers te maken zodat ze wat meer geld verdienen... Hoe lang is het houdbaar om de publieke nutsfunctie openbaar vervoer aan de markt over te laten?
Eveline Bernard 6
Tasco AlblasMarius Menkveld 2
Dit is wel een enorm verhaal met flinke implicaties voor het doorgaan van de deal met BYD .
Wanneer er zo gestuurd wordt op leveringszekerheid als onderdeel van de concessie en op deze wijze weten de chinese leveranciers zich te onttrekken aan die leveringszekerheid cq de schadeclaims bij niet nakoming van de levering weet te omzeilen, middels side letters kan er maar 1 conslusie zijn :
de concessie moet opnieuw worden aanbesteed !
En dat is natuurlijk een geweldige uitkomst met een enorme reputatiedeuk / - risico voor de Cihnese leveranciers.
George Scot
Marius Menkveld€900 miljoen. Wat mis ik hierin???????
René Van de R.
George ScotMarius Menkveld 2
George ScotAlsdan kom je wel tot het genoemde bedrag