Mamma Mia, weer een kartel opgerold

2 Connecties

Relaties

Kartel

Organisaties

Europese Unie (EU)
0 Bijdragen

Mafiose toestanden in vervoerswereld door 'kartel van tuinders'.

Een aantal kartels van vervoersbedrijven is door de EU commissie een boete opgelegd van maar liefst €169 miljoen. In totaal ging het om een viertal verschillende kartels die de prijzen van vervoer van Europa naar de VS en van China naar Europa vaststelden. Deutsche Post, eigenaar van vervoersbedrijven DHL en Exel, onthulde het bestaan van het kartel en hoefde daarom geen boete te betalen.

 

Eén van de vier kartels noemde zichzelf de ‘tuindersclub’. De kartelleden bespraken hun snode plannen in kwaliteitsrestaurant Mamma Mia, uitgerust met luxe als air conditioning (zie foto). Toen in 2003 het Verenigd Koninkrijk nieuwe regels invoerde, waarbij vervoersbedrijven elektronisch export moesten melden, kwam het kartel bijeen om hiervoor bij klanten extra kosten in rekening te laten brengen.  Het kartel gebruikte groenten als codenamen om hun illegale praktijken te bespreken. Al converserend in ‘asperges’ en ‘babycourgettes’ verhoogden vervoersbedrijven UPS, DHL, en Kuehne-Nagel (voor vrienden beter bekend als: ‘horticulturalist’, ‘gardener’ en ‘head planter’) de kosten van vervoer van en naar Europa. 

 
Het restaurant zelf zegt van niks te hebben geweten van de illegale praktijken. ‘If they talk business, we don’t listen. We concentrate on the food,’ zei de eigenaar tegen de Financial Times. ‘And the only vegetables here are the ones we cook.’