Verzekeraars overtreden provisieverbod

Verzekeraars overtreden het provisieverbod bij de verkoop van collectieve pensioenregelingen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money in samenwerking met Tros Radar en Woekerpolisproces.

Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon hanteren een sluiproute om het provisieverbod te omzeilen. Zij bieden bedrijven een korting op de premie van de collectieve pensioenregeling in het eerste jaar na afsluiten van de regeling. Die korting is bedoeld om de tussenpersoon mee te betalen die het pensioenadvies verzorgt. Dit is in strijd met het wettelijke provisieverbod, bevestigt de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder zegt in een reactie op het nieuws dat het verzekeraars al heeft aangesproken op deze praktijk. 'Zij hebben hun werkwijze aangepast. De AFM blijft hier scherp op letten en zal, indien nodig, optreden.' Het provisieverbod dat vorig jaar is ingevoerd, bepaalt dat verzekeraars tussenpersonen niet meer direct of indirect mogen betalen voor het aanbrengen van “complexe” producten als pensioenregelingen. Via de sluiproute loopt de geldstroom van verzekeraars naar tussenpersonen indirect via de klant.
'Om jouw relatie tegemoet te komen in kosten die hij maakt bij aangaan van nieuwe pensioencontract'
Delta Lloyd maakt er in e-mails geen geheim van dat de korting is 'bedoeld om jouw relatie tegemoet te komen in de kosten die hij maakt bij het aangaan van het nieuwe pensioencontract'. Gesprekken met tussenpersonen onthullen dat de sluiproute in die groep brede bekendheid geniet, zoals vanavond te beluisteren in Tros Radar. Uit een recente offerte van Delta Lloyd – gepubliceerd door de Stichting Woekerpolisproces – blijkt bovendien dat de korting drie procent van de jaarpremie bedraagt en al snel vele duizenden euro's groot is. Gevaar daarvan is dat bedrijven voor hun personeel niet de beste pensioenregeling kiezen, maar de regeling met de hoogste korting. Met deze constructie bestaat ook het risico dat de kosten van het advies weer versleuteld zitten in het pensioenproduct, wat het provisieverbod nu juist probeert te verhinderen. Dat is opvallend, want tegen FTM zei het Verbond van Verzekeraars juist voorstander te zijn van het verbod: 'Zo hebben we met succes gepleit voor een ander distributiemodel dat de consument in een sterkere positie brengt en de geldstromen tussen verzekeraars en adviseurs beëindigt.

Vanavond meer in Tros Radar

Delta Lloyd laat weten de korting sinds 2009 aan te bieden. 'Het eerstejaarsbudget voldoet aan de wetgeving. Het is geen provisie aan de adviseur, maar een uitkering aan de werkgever. De AFM is in januari 2014 met een nieuwe opvatting gekomen. We nemen dit mee in ons beleid en waar nodig en of wenselijk passen we onze producten hierop aan.' Ook Brand New Day acht de korting niet strijdig met de wet. 'De vergoeding heeft niets te maken met het omzeilen van het provisieverbod.' Aegon ontkent het aanbieden van een vergoeding. 'Wij omzeilen niet het provisieverbod. We betalen geen vergoedingen aan tussenpersonen, ook niet indirect. Het gebeurt wel eens dat we commerciële korting geven op de premie bij het afsluiten van het contract, maar dat is niet bedoeld voor een tussenpersoon. Stel dat het wel gebeurt, dan zoeken we het uit en grijpen we in.' Zwitserleven - onderdeel van SNS Reaal - zegt inmiddels te zijn gestopt met het aanbieden van de korting na 'afstemming met de AFM'. Vanavond meer over de terugkeer van de provisie in Tros Radar vanaf 20:30 uur op Nederland 1.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan-Hein Strop

Gevolgd door 1406 leden

Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren