
Gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers: in dit dossier komen ze allemaal langs. Lees meer
Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.
Vijf jaar procederen voor een teleurstellende schikking: zo moeilijk is het om zorgfraude aan te pakken (update 1 september)
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Een dubieuze carrière en falend toezicht: Koos Föllings en Compass
De Inspectie beschermt vooral de minister, niet de patiënt
Rekenkamer spijkerhard over aanpak zorgfraude, fraudeurs hebben vrij spel
Compass is failliet, neptherapeut Föllings wil een doorstart
Veroordeelde neptherapeut mag van toezichthouder doorwerken
Podcast | Begeleid wonen in een horrorhuis
Hoe ‘Anastasia van Oranje-Nassau’ koningin van de transgenderzorg werd
Bestuurskundige Menno Fenger: ‘In de zorg is niemand verantwoordelijk voor de puzzel als geheel’
© ANP Roos Koole
Verzekeraars staken betalingen aan Thuiszorg Naborgh vanwege ongeoorloofd risico
Zorgverzekeraar DSW en CZ zijn gestopt met betalingen aan Thuiszorg Naborgh in Rotterdam. Na de publicaties van Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio in juni ontstond een gevaarlijke situatie doordat vrijwel al het gekwalificeerde personeel vertrok, zich ziek meldde, of de laan uit werd gestuurd. DSW start vandaag met het bemiddelen van patiënten naar andere organisaties. Bij de IGJ was al begin juli melding gedaan.
Morfinepompen bedienen, insuline spuiten en blazen spoelen: laagopgeleide zorghulpen of zelfs schoonmaakpersoneel zouden deze medische handelingen de afgelopen weken bij Thuiszorg Naborgh uitvoeren. Goed ingevoerde bronnen maakten daar afgelopen week melding van bij zorgverzekeraars DSW en CZ. Naar aanleiding daarvan schortten beide verzekeraars alle betalingen aan Naborgh per direct op en bemiddelt DSW vanaf vandaag haar verzekerden naar andere zorgorganisaties.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg op 2 juli al een melding van het uitvoeren van medische handelingen door onbekwaam personeel. Daarop volgde een bezoek aan de instelling waarbij volgens de IGJ bleek dat er wel gekwalificeerd personeel in dienst was. Een rapport moet nog volgen.
‘Onbevoegd en onbekwaam personeel’
De verzekeraars kregen die meldingen afgelopen week pas voor het eerst binnen. Ze ondernamen meteen actie. ‘Door diverse bronnen is zeer gedetailleerd aangegeven dat de verpleging en verzorging door uw zorgbureau is en wordt geleverd door onbevoegd en onbekwaam personeel,’ maakte DSW afgelopen donderdag kenbaar in een brief aan Thuiszorg Naborgh. ‘Dit zou betekenen dat er sprake is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de afgesloten overeenkomst, maar belangrijker nog: een onaanvaardbaar groot (gezondheids-)risico voor de patiënten van uw zorgbureau en daarmee onze verzekerden.’
CZ laat weten ‘geschrokken’ te zijn van de meldingen en benaderde direct haar verzekerden, die verpleging ontvangen van Naborgh. ‘Geen enkele cliënt heeft aangegeven ontevreden te zijn over de zorg, niemand wilde door ons bemiddeld worden naar een andere zorgverlener.’ De verzekeraar heeft bij het thuiszorgbedrijf navraag gedaan naar de kwalificaties van het personeel, maar houdt de hand op de knip tot duidelijk is dat de veiligheid van patiënten geborgd is. ‘Gezien de signalen en twijfel over de zorg houdt CZ op dit moment alle betalingen van Naborgh op totdat we meer zekerheid hebben.’
Inspectiemelding
Ook bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is melding gedaan over Naborgh, al op 2 juli, zo laat een ontvangstbevestiging van die melding zien, waarin ook concreet gesproken wordt over blaasspoelingen en bloedsuikercontroles. Buiten die ontvangstbevestiging heeft de Inspectie volgens de melder geen contact opgenomen voor aanvullende vragen.
De Inspectie zegt dat op de melding een toezichtbezoek is gevolgd. Een woordvoerder laat weten: ‘De inspectie zag bij dit toezichtbezoek dat de zorgaanbieder ook gediplomeerd en deskundig personeel in dienst heeft.’
Naar aanleiding van dat bezoek wordt een rapport opgesteld, waar de inspectie inhoudelijk nog niets over bekend kan maken omdat Naborgh nog de mogelijkheid heeft om te reageren. ‘Dat rapport maken we op z’n vroegst eind oktober openbaar. Als dat van toepassing is, zullen daar ook de verbeteracties dan wel eventueel te nemen maatregelen in beschreven staan.’ Volgens de IGJ zou zo’n maatregel verscherpt toezicht of een aanwijzing kunnen inhouden.
Veertien voorbehouden handelingen
Het laten uitvoeren van medische handelingen door onvoldoende of niet opgeleid personeel is niet alleen gevaarlijk, het is ook verboden. Er zijn veertien zogeheten ‘voorbehouden handelingen,’ waaronder bijvoorbeeld injecteren, die alleen bevoegde professionals mogen uitvoeren. Een verpleegkundige mag dat bijvoorbeeld omdat hij of zij ‘functioneel zelfstandig bevoegd’ is, maar andere zorgverleners mogen dit enkel onder voorwaarden op aanwijzing van bijvoorbeeld een arts of verpleegkundig specialist. Een overtreding van deze regel kan een tuchtmaatregel tot gevolg hebben.
Naborgh Thuiszorg kwam in juni in opspraak vanwege hoge winstuitkeringen aan bestuurder Shanna Naborgh (29). Naborgh beloonde zichzelf in twee jaar tijd met een miljoen euro aan dividend en een half miljoen euro aan bestuurderssalaris. In een uitzending van Pointer, een uitgebreide reportage van Reporter Radio en een artikel op Follow the Money werd ook bekendgemaakt dat Thuiszorg Naborgh met declaraties had gesjoemeld. Met een rechtszaak probeerde Shanna Naborgh die publicaties nog te voorkomen, maar ze werd in het ongelijk gesteld.
Interne kritiek
Na deze publicaties kreeg bestuurder Naborgh interne kritiek, verklaren betrokkenen. Bij een deel van het personeel leefde al langer al het idee dat er dingen niet klopten en dat er regelmatig niet rechtmatig gedeclareerd werd. Opmerkingen en vragen hierover werden steevast genegeerd of weggewoven, aldus enkele betrokkenen.
Alle betrokkenen willen anoniem blijven, uit angst voor boetes, die op kunnen lopen tot 10.000 euro, na negatieve uitlatingen over Naborgh. Na de publicaties zwol de interne kritiek verder aan, waarna de spanning verder opliep. Met als gevolg dat een deel van het personeel besloot op te stappen (twee werknemers), zich ziek te melden (drie werknemers) of op non-actief zijn gesteld. Daarnaast zouden vijf medewerkers weg willen.
Thuiszorg Naborgh was niet bereikbaar voor commentaar.
Follow the Money werkt momenteel met KRO-NCRV’s Pointer aan een vervolg op het onderzoek naar grootverdieners onder de zorgbedrijven. In september volgen meer artikelen en een uitzending over onze bevindingen op basis van de cijfers over het jaar 2018 en aanvullend onderzoek naar een aantal zorginstellingen die in beeld kwamen.
13 Bijdragen
[Verwijderd]
Rikkie 7
[Verwijderd]Mz59 7
Rikkiehttps://tpo.nl/2019/09/02/het-mannelijke-is-noodzakelijk-om-in-deze-eeuw-als-volk-en-als-beschaving-te-overleven/
Dat de auteur zoiets durft te publiceren in deze tijd van identity politics ...
Rikkie 7
Mz59Eveline Bernard 6
Henk Bakker 6
Diny Pubben 9
Hoeveel mensen werken daar, wat voor soort (kleine) contracten, giftige cultuur, wat zegt die PR afdeling over de grondwet?
En dan gaat de zorgverzekeraar op zoek naar vervanging vanuit ivoren torens, dat duurt maanden in de praktijk. 'Komt u maar naar onze site'
Wie kan nog een reclame spot van onze zorgverzekeraars horen?
Postte ooit een link, ontslag dood insuline, verweer zorgverlener bij rechter maar niemand van mijn collega's kent die procedure, toch ontslag. Ik vind dat leidinggevenden dan principieel aangesproken moeten worden, zo leert men niets en is slecht voor allen ook de nabestaanden. Wat zijn hier medische handelingen kan een zorgverzekeraar amper controleren in de praktijk.
Politiek systeemfalen, zo juridiseert men zorginhoudelijke verantwoordelijkheden weg.
Zie ook artikel juridisch machtsmisbruik Capra.
De rechter had in dit voorbeeld de zorgverlener moeten beschermen.
De procedure is er wel maar niemand die hem kent in de praktijk. Ramp.
Ben wel benieuwd naar de juridische constructies hoe de eigenaar, zo snel, zo rijk kon worden.
Ik gruw dat dit kan, marktwerking en ict is verantwoordelijkheden elders leggen en rondpompen, het moet fundamenteel anders.
line 5
Een vraag, hoe zit het dan daarnaast met de zorg plafon inkoop?
Aangezien dat DSW en CZ niet meer betalen aan Naborgh.
DSW zegt de personen te helpen naar anderen. Is daar dan nog ruimte voor? Zitten die anderen dan niet al aan hun Max?
Diny Pubben 9
lineZijstraat: huidige discussie, euthanasie dementie wilsonbekwaam. In de VG sector speelt die vraag wils of niet onbekwaam op tal van medische vragen een grote rol. Toch nemen ze zeer fundamentele besluiten maar die liggen op ervarings- en gevoelsniveau. In die ethische nuance falen onze zorgsystemen. Kijk hoe een arts het vandaag verwoordt:
'In Medisch Contact waarschuwde een huisarts naar wie een justitieel onderzoek liep zijn collega’s onlangs voor justitie. Hij stelde zich ‘vogelvrij’ te hebben gevoeld. ‘Pas goed op met wat je aanlevert aan verslagen’, schreef hij. ‘In je eerlijkheid en oprechtheid geef je alles wat je hebt. In een strafzaak is dat meteen ‘bewijsmateriaal’.’ Zijn zaak werd geseponeerd, maar het viel hem zwaar. ‘Als arts heb je geen idee wat er allemaal over je heen gaat komen.’ Hij meldde dat de twee onafhankelijke SCEN-artsen in zijn zaak mede hierdoor met dit werk zijn gestopt.'
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aantal-euthanasieverzoeken-bij-levenseindekliniek-stijgt-met-15-procent~bfd39e68/
Harbers 8
Maar weet wel dat je met onderzoek van historische data altijd achter de feiten aanloopt. Daardoor zitten de schandalen van morgen vandaag nog onder de radar. Let daarom met name ook op de groeiers. Het schijnt ook dat verdachte instellingen steeds vaker geweigerd of buitengezet worden door accountants. Bij CIBG/VWS liggen ook genoeg cijfers zonder accountantsverklaring als die er wel zou moeten zijn.
En de betere fraudeurs zorgen er wel voor dat hun cijfers er normaal uitzien en dus geen dikke winsten laten zien.
frans feith
Mirjam G 2
Geert Slock 4