
© CC0 (Publiek domein)
Verzieken internationale studenten ons onderwijs?
Er was deze week weer wat te doen om buitenlanders, maar voor de verandering ging het eens niet over vluchtelingen. Ditmaal betrof het de opmars van bollebozen uit het buitenland. Er worden steeds meer vragen gesteld over die snelle groei, zeker nu blijkt dat het onderwijsbudget onder druk staat. Hoe zit dat precies?
‘Schiet de internationalisering van Nederlandse universiteiten door?’, zo luidde de prikkelende vraag die Nieuwsuur afgelopen maandag stelde. De achtergrond: ondanks het typisch Hollandse weer pakken steeds meer jongeren hun koffers om zich intellectueel te komen ontwikkelen in ons land. Afgelopen jaar meldde zich een recordaantal internationale studenten in Nederland: ruim 112.000. Daarvan volgen er ongeveer 81.000 een volledige studie aan een universiteit of hogeschool.
Vooral op de universiteiten heeft dat een grote impact. Zo verscheen bij de opening van het nieuwe academische jaar afgelopen maandag een analyse van het Rathenau Instituut, waaruit blijkt dat het budget voor onderwijs achterblijft bij de aantallen studenten en uitgereikte diploma's. In de media werd daarom de vraag opgeroepen in hoeverre Nederlandse studenten hiervan het slachtoffer zijn.
Follow the Money dook in de geldstromen en onderzocht waar het echte pijnpunt zit. Zijn het ‘weer die buitenlanders’, of is er meer aan de hand?
De strijd om studenten
De cijfers in het wetenschappelijk onderwijs liegen er niet om: tussen 2006 en 2016 steeg het aandeel niet-Nederlandse studenten van 6 naar 16 procent. Er zijn nu ruim 42.000 buitenlandse voltijdstudenten; meer dan een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Ongeveer driekwart van deze groep komt uit de Europese Unie en enkele andere landen die tot de Europese Economische Ruimte (EER) behoren.
In diezelfde periode nam het totaal aantal studenten met zo’n 30 procent toe, tot 265.000. De rijksbijdrage die universiteiten ontvangen, bleef achter bij de stijging van het aantal studenten: die nam met zo’n 10 procent toe, van 3.4 miljard naar 3.7 miljard euro in 2016.
Zieltjes winnen
Uiteraard kost onderwijs geld. Meer studenten betekent dus ook hogere kosten. Studenten van buiten de EU/EER betalen een zogenaamd kostendekkend tarief voor hun opleiding; Europese studenten betalen — net als Nederlanders — daarentegen slechts het wettelijke collegegeld van 2.006 euro. Waarom proberen universiteiten dan toch actief de zieltjes van bijvoorbeeld Duitse en Spaanse studenten te winnen?
Het heeft te maken met de manier waarop de 1,8 miljard euro — het onderwijsdeel van de totale rijksbijdrage — wordt verdeeld over de Nederlandse universiteiten. Die wijze bevat namelijk een financiële prikkel om te groeien: twee derde van het onderwijsbudget wordt verdeeld via een zogeheten ‘variabele verdeelsleutel’. Dat wil zeggen: de verdeling gebeurt op basis van het aantal inschrijvingen en uitgereikte diploma’s. Hierbij worden studenten van buiten de EER buiten beschouwing gelaten.
Meer Europese studenten betekent dus meer geld via het variabele deel. Dit heeft als gevolg dat universiteiten met elkaar concurreren om aantallen studenten. Bovendien stagneert of daalt het aantal Nederlandse studenten de komende jaren, doordat er minder jongeren zijn. Met name universiteiten aan de randen van Nederland, zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen, zullen rekening moeten houden met de effecten van demografische krimp op hun instroom. Vandaar dat er actief geworven wordt bij buitenlandse studenten.
Een wervingsfilmpje van de Universiteit Utrecht. Op YouTube zijn van verschillende Nederlandse universiteiten dergelijke filmpjes te vinden.
Meer studenten, meer onderzoeksbudget
De financiële prikkel geldt niet alleen voor onderwijs: ook onderzoek wordt door het Rijk gefinancierd via een vaste én variabele verdeelsleutel. Het totale onderzoekdeel gaat om 1,9 miljard euro; daarvan is 15 procent gerelateerd aan het aantal uitgereikte diploma’s en 20 procent aan de hoeveelheid afgeronde promoties. In vergelijking met Nederlanders behalen de ijverige, internationale studiebollen hun diploma vaker binnen de daarvoor vastgestelde tijd. Dat betekent een snellere doorstroom, meer diploma’s en dus meer geld.
Zodoende vormen de internationale studenten een aantrekkelijke groep voor universiteiten. Ook de buitenlandse promovendi doen het blijkbaar goed, aangezien Nederland een relatief hoog percentage van dit gezelschap kent: 38 procent.
De internationale studenten vormen een aantrekkelijke groep voor universiteiten
Voor wetenschappers aan de universiteit is de directe overheidsbijdrage erg belangrijk — zowel voor fundamenteel onderzoek, als voor het binnenhalen van projectgebonden onderzoeksgeld. Dit laatste heeft te maken met ‘matching’: de bijdragen uit de andere twee geldstromen — competitieve en private financiering — betreffen vaak maar een deel van de totale kosten van een onderzoeksproject. De rest moeten universiteiten zelf bijleggen, oftewel matchen. Het geld daarvoor halen ze uit hun rijksbijdrage, de basisfinanciering voor onderwijs en onderzoek. Meer matching betekent dus dat er meer beroep moet worden gedaan op de overheidsbijdrage.
De Nederlandse universiteiten kennen drie geldstromen. Hun basisfinanciering ontvangen ze direct van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; deze rijksbijdrage wordt ook wel de eerste geldstroom genoemd. De tweede geldstroom komt indirect van de overheid: dit gaat om wetenschapsgeld dat wordt beheerd door zelfstandige publieke organisaties als de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Beide organisaties zijn verantwoordelijk voor de selectie en beoordeling van aanvragen voor onderzoeksfinanciering. Ze verdelen het geld door thematische projecten en ‘competities’ te organiseren. NWO is de grootste wetenschapsfinancier van de twee. De derde geldstroom behelst projectgebonden financiering — vaak van private instellingen, maar ook van ministeries en in toenemende mate van de EU. Deze laatste twee geldstromen zijn te beschouwen als competitieve en private financiering.
Wat de eerste geldstroom bijzonder maakt, is dat universiteiten dit budget vrij kunnen besteden aan onderwijs en onderzoek. Het is daarmee dan ook de belangrijkste geldbron voor kritisch, onafhankelijk onderzoek. Zie ook dit artikel en ons dossier Wetenschap op Bestelling.
Volgens een rapport van het Rathenau Instituut bedroeg de matching in 2014 bijna 1,6 miljard euro; ‘sindsdien is de competitieve en private financiering alleen maar gegroeid,’ aldus VSNU-woordvoerder Bart Pierik. De druk op de rijksbijdrage is volgens Pierik dan ook zeker toegenomen.
De verhoging van de twee andere geldstromen betekent dat universiteiten hun centen steeds vaker bij andere partijen dan de overheid (moeten) zoeken. Dat kan hen in de handen drijven van het bedrijfsleven. Of dat de kwaliteit van het onderwijs en de onafhankelijkheid van onderzoek altijd ten goede komt, valt te betwijfelen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit eerder onderzoek van Follow the Money, waar naar aanleiding hiervan gisteren een Kamerdebat plaatsvond.
Zero-sum game
Door het toegenomen aantal studenten is tegenwoordig nog maar 50 procent van de rijksbijdrage die universiteiten ontvangen bestemd voor onderzoek; de andere 50 procent is bedoeld voor onderwijs. In 2000 lag de verhouding tussen het onderzoeksbudget en het onderwijsbudget nog op respectievelijk 65 procent en 35 procent.
De exacte verdeelsleutel is echter niet het probleem. De begroting van het ministerie van OCW bestaat weliswaar uit twee aparte delen en wordt via ingewikkelde rekenregels verdeeld, maar na toekenning mogen universiteiten de overheidsbijdrage naar eigen inzicht besteden, zo legt OCW-woordvoerder Michiel Hendrikx uit.
"De universiteiten staan voor een duivels dilemma"
Dit geeft universiteiten de vrijheid om het geld te besteden waar dit het hardste nodig is, los van de officiële verdeelsleutel. In de praktijk stelt het universiteiten echter voor een duivels dilemma: er is een tekort aan zowel onderwijsgeld als onderzoeksfinanciering. Meer geld naar het onderzoeksbudget overhevelen zou een nog grotere gat in het onderwijsbudget slaan. Meer geld naar onderwijs zet fundamenteel onderzoek en matching echter onder druk.
Het werven van meer (buitenlandse) studenten verergert de problematiek alleen maar. Het lijkt op een zero-sum game: universiteiten concurreren met elkaar om een jaarlijks totaalbudget. De hoogte van de rijksbijdrage stijgt namelijk niet evenredig mee met het aantal studenten.*
Meer studenten betekent in het totaalplaatje dus dat er minder geld per individu beschikbaar is. En dat geldt niet alleen voor Nederlandse studenten en onderzoekers, maar ook voor ‘de buitenlanders’ die met mooie promotiefilmpjes naar ons land worden gelokt.
24 Bijdragen
P Koster
Ernest Jacobs 6
P KosterJos Verveen citeert in zijn boek 'bullshit management' een onderzoek waarin wordt genoemd dat hoe meer MBA's er in je organisatie werken, hoe slechter de bedrijfsresultaten zijn. Hij pleit voor een terugkeer naar de inhoud van het werk, de kennis en de dienstverlening in bedrijven. Ik sluit mij graag bij dat pleidooi aan.
Matthijs2 5
Ernest JacobsLudovica Van Oirschot 15
Matthijs2Matthijs2 5
Ludovica Van OirschotErnest Jacobs 6
Matthijs2Dus hoewel de gedachte 'vroeger was alles beter' inderdaad vaak een valide reden is om vragen te stellen zijn er naar mijn mening best wel een paar objectieve redenen om eea te onderbouwen.
thebluephantom 6
P KosterRobin van V 2
P KosterHet is een logisch gevolg van de financiering per diploma. Dat is een sterke financiële prikkel om zoveel mogelijk diploma's uit te reiken. En dat bereik je het gemakkelijkst door de kwaliteitseisen te verlagen.
En er is nog een sociale prikkel. Want die buitenlandse studenten worden meestal gefinancierd door hun regering en zouden in de problemen raken als ze zonder diploma terugkeren.
thebluephantom 6
Ludovica Van Oirschot 15
https://www.parool.nl/opinie/-stop-het-zwijgen-over-vsnu-voorzitter-duisenberg~a4515230/
Andrel Linnenbank 7
Ludovica Van OirschotMaar wel een mooi salaris opstrijken om de academie uit te leggen dat we onze kennis meer in dienst moeten stellen van de bedrijven. Immers de academie wordt betaalt door de belastingbetalers, die mogen er wel wat voor terugzien. (Strikt genomen een niet valide redenering, maar als je hem maar vaak genoeg herhaald, gaan mensen er in geloven). Dat marktwerking de universiteiten en haar innovatievermogen ernstig heeft aangetast heb ik elders al vaak genoeg uiteengezet. Maar dat is vloeken in de neoliberale kerk en niet besteed aan een wensdenker als Duisenberg.
Ludovica Van Oirschot 15
Andrel LinnenbankAndrel Linnenbank 7
Ludovica Van OirschotAls je vraag is hoe we kunnen zorgen dat dat ook gebeurt, dan moet ik het antwoord schuldig blijven. In theorie zou er in het volgende kabinet een capabele minister kunnen komen die zich inzet voor goed onderwijs en goed onderzoek, ook over 20 jaar. De huidige minister liet zich teveel aan het lijntje houden, of is op de een of andere manier echt gaan geloven in het sprookje dat je aan universiteiten met competitie de beste mensen binnenhaalt.
Ludovica Van Oirschot 15
Andrel LinnenbankTheo 23
Matthijs2 5
Theo 23Robin van V 2
Als ik het goed heb begrepen is het antwoord: Nee, het wordt verziekt door het financieringsmodel. Maar dat antwoord wordt niet heel duidelijk gegeven en ik weet daarom ook niet zeker of het het juiste is.
Klopt het dat de eerste geldstroom enkel betaald wordt door de Nederlandse belastingbetalers? En dat buitenlandse EU studenten evenveel gesubsidieerd worden als Nederlandse? [dit zijn vragen want ik weet het niet] Dan heb je vanuit Nederland gezien potentieel een probleem bij een grote instroom. Maar uiteraard zullen er ook Nederlandse studenten zijn die juist in een ander EU land studeren en daar gesubsidieerd worden wat voordelig is.
Zou je dan niet de vraag moeten stellen hoe de financiering eruit zou zien wanneer alle Nederlandse studenten in Nederland zouden studeren, en er geen buitenlandse studenten zouden zijn? Als dat netto voordeliger is dan de huidige situatie, dan verzieken internationale studenten in zekere zin ons onderwijs.
Sophie Stadhouders 5
Robin van VMet mijn artikel heb ik vooral proberen te laten zien dat niet 'meer internationalisering' het probleem is, maar dat het debat eerder over het huidige bekostigingssysteem zou moeten gaan.
De eerste geldstroom gaat om geld vanuit het Rijk en wordt inderdaad door Nederlandse belastingbetalers gefinancierd. Zoals wij de studie van buitenlandse studenten uit de EU subsidiëren, zo wordt de opleiding van Nederlandse studenten in een ander EU-land ook door de inwoners daar gesubsidieerd. Er is echter sprake van een ‘disbalans’ tussen inkomende en uitgaande mobiliteit: per uitgaande Nederlandse student komen ongeveer 5 buitenlanders hier studeren (blijkt uit de cijfers van Nuffic).
Robin van V 2
Sophie StadhoudersGezien de disbalans die je noemt zou je dus kunnen concluderen dat die internationale studenten wel een probleem zijn. Maar dat het financieringssysteem waarschijnlijn een nog veel groter probleem is.
B. Roozeboom
Sophie StadhoudersStel dat alle NL pensioenfondsen belangeloos investeren/beleggen in onze universiteiten en dat daar sowieso tegenover staat dat alle docenten en afgestudeerden een pensioen daar regelen. Daarnaast worden redelijke % ROI afspraken gemaakt voor onderzoek en daaruit voortkomende opbrengsten en startups. Zou dat een goede investering zijn en een goede oplossing voor geld voor onderwijs en terugkomst studiebeurs.
Ikzelf vind dit een zeer interessante optie, maar zou niet weten hoe dit te onderzoeken. Wat vind jij?
Daarnaast vind ik dat de NL staat die zo investeert ook een goede % ROI afspraak moet maken en in universiteiten moet investeren/beleggen.
Danny Split 7
Opgeleide mensen leveren voor het bedrijfsleven waar steeds minder van over blijft?
Managers om het tekort aan vakmensen aan te sturen?
Of accountants om de vele onnodige en dure bureaucratie overal in stand te houden?
Waarom zouden we geen buitenlandse studenten willen als we zoveel opleidingen bieden waar Nederlandse studenten weinig toekomst in zullen vinden.
Naar mijn mening is het 'concept' opleiding zodanig een product geworden dat het zijn eigen doel voorbij geschoten is. En dan voornamelijk het HBO onderwijs.
Broedvijver van de meest irritante vorm van dom, die met de illusie van kennis.
Wilma Schrover 6
http://www.paulcraigroberts.org/2017/09/13/economic-lesson-china-russia/
Bas van de Haterd 5
1) Zoals het artikel ook al aanhaalt: buitenlandse studenten studeren vaak sneller af. Ik zie het ook bij PhD's (overal ter wereld studenten, alleen in Nederland 'medewerkers'). Nederlandse promovendi hoor je soms zelfs zeggen: het kan niet in 4 jaar (terwijl ze wel die belofte aan gaan aan het begin), daar waar buitenlanders het doorgaans wel in 4 jaar lukt (ook omdat ze maar 4 jaar beurs vanuit hun land krijgen). De buitenlandse studenten houden de steeds laksere Nederlanders scherp. Ze leggen de lat juist hoger (en niet zoals hieronder gesuggereerd wordt lager).
Ja, de lat komt lager te liggen, vanwege het output financieringsmodel. Niet vanwege de buitenlandse studenten.
2) Er komt meer begrip tussen culturen. Ik zie behoorde strenge Moslims samenwerken met strenge Christenen en Atheïsten. Ze zullen het nooit eens worden, maar krijgen begrip voor elkaars standpunten. Dat kan ik alleen maar als een positieve ontwikkeling zien.
3) Het brengt nieuwe wetenschapsculturen mee. Iets waar ik ook persoonlijk niet tegen ben. In Nederland draait wetenschap bijna puur om 'publiceren', maar was ooit bedoelt als een middel, geen doel op zich. In andere culturen wordt breder gekeken naar het nut van de wetenschap.
4) Een laatste observatie (los van de buitenlandse studenten): ik zie dat onderwijs en onderzoek de laatste jaren weer terug in balans zijn. Tot een paar jaar geleden ging het om onderzoek en publicaties en werd les geven gezien als een vervelende bijzaak. Dat terwijl van de recente Nobelprijs winnaar van de RUG bekend is dat hij 'vocht' om eerstejaars les te mogen geven. Het zegt dus niets over je onderzoekskwaliteiten dat je ook graag les geeft. Langzaam zie je goede docenten vergelijkbare waardering krijgen t.o.v. goede onderzoekers en dat is een ontwikkeling die ik enkel kan toejuichen.