Verzot op Shell en viezerik zijn we allemaal

3 Connecties

Relaties

Duurzaam

Organisaties

Royal Dutch Shell

Werkvelden

Olie
1 Bijdrage

Hans de Geus begrijpt nog steeds niet waarom zijn naam ontbreekt in de top-50 van minst duurzame Nederlanders. De Geus is gek op olie en smeekt Shell om nog meer. Maar geldt dat niet voor ons allemaal?

Ik ben boos. Ik voel me miskend. Ik ben namelijk vies. Ik ben vies en ik wil dat dat op passende wijze wordt erkend. Maar niemand die het ziet, hoe vies ik ben!

 

Wat is er aan de hand: misschien heeft u gehoord van de 'vieze 50'.  Dat is een ranglijst met de 50 minst duurzame Nederlanders. Eervorige week zaterdag kon u voor het laatst uw stem uitbrengen, die zondag daarop maakte Vara’s Vroege Vogels op radio 1 bekend wie de allervieste Nederlander is: Henk Bleker, demissionair CDA-staatssecretaris van Economie, Landbouw en Innovatie

 

Vijftig viezeriken, stonden er op de lijst. Van Henk Bleker tot Jos Nijhuis van Schiphol. En ik stond er niet eens bij!

 

Allemaal klant van Shell

Terwijl ík…ik ben klant van Shell. Ik niet alleen, we zijn het allemaal. Wie dat ontkent die liegt, want zelfs als je hun benzine niet tankt, slorp je vrijwel zeker índirect hun olie. Het is de grondstof voor alle plastics om u heen; voor de meeste verf; ook het asfalt van de fietspaden is grotendeels gemaakt van olie. Het internationaal handelstransport: het rijdt en vliegt op olie. Geloof me, niemand doet het zonder.

 

Ik ben vies, we zijn allemaal vies. Wij vragen die olie, beste mensen. Wij smeken Shell om naar olie te zoeken, en steeds harder alsjeblieft, want het aanbod stokt.

 

De business van Shell is olie. Als we dat niet willen, moeten we het niet aan ze vragen. En als Canada niet wil dat Shell hele stukken van dat land omploegt om wat druppels olie uit teerzand te persen, dan moet Canada dat verbieden. Daar zíjn autoriteiten voor.

 

De inkomsten van Shell leunen steeds zwaarder op de Canadese oliezanden

 

Boos zijn op Shell is boos zijn op jezelf
Het geldt voor de banken, waar we allemaal ten onrechte zo boos op zijn, het geldt voor Shell: het systeem bepaalt hun gedrag. En het systeem, dat zijn we zelf, met onze vraag naar olie, en politici die zwichten voor de krachtige fossiele lobby. Boos zijn op Shell is boos zijn op jezelf.

 

Terug naar de lijst van de Vieze 50. Vrij obligaat op deze top-50 prijkt Shell prominent met twee man: Jeroen van der Veer - tot juli 2009 topman van Shell - en Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland. Grote fout. Ik had erop gemoeten. En u ook. Vies. Met zijn allen. U vies, ik vies. Op die lijst. De vieze 50.