Deense windmolens uitgespeeld

  Paradox: windenergie groeit als kool, maar het Deense Vestas schrapt banen.

  Over de hele wereld draaien de windturbines van het Deense bedrijf Vestas Wind Systems, de grootste fabrikant ter wereld. De vraag naar windenergie is de afgelopen jaren sterk gestegen. De aanleg van grote windparken op zee, zoals Cape Wind voor de Amerikaanse Oostkust bij Cape Cod, ziet er spectaculair uit, maar de Denen weten daar onvoldoende van te profiteren. Ze zijn te duur. 

   
  De vraag naar windturbines mag stijgen, dat geldt ook voor het aanbod. Zo is het Duitse Siemens een geduchte concurrent, maar ook de Chinezen storten zich, met behulp van Nederlandse kennis op dat gebied, op de windmarkt. Windenergie groiet er spectaculair, en inmiddels weten de Chinese fabrikanten heel goed hoe ze een windturbine moeten maken. De Denen hebben zich onvoldoende gerealiseerd dat ze wel erg duur zijn. Daarnaast geven landen steeds minder fiscale steun voor investeringen in windenergie. Om die redenen sneuvelen er bij de Denen 2335 banen, waarvan 1300 in Denemarken zelf. 
   
  Ceo Ditlev Engel wil op die manier 150 miljoen euro besparen, 'want Vestas verkeert in een crisis'. Het aandeel Vestas heeft sinds zijn piek in 2008 meer dan 90 procent van zijn waarde verloren. 
   
  Behalve in Europa en thuisland Denemarken heeft Vestas meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in de VS. Ook daar zal het aantal banen terug worden gebracht. Wereldwijd zullen er na deze reorganisatieronde nog 20.400 mensen bij Vestas werken. Is de hegemonie van de Denen op het gebied van windenergie voorbij?
   
   
   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 258 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren