Vestia-directeur spekte eigen bv

1 Connectie

Organisaties

Vestia
0 Bijdragen

Een nieuwe onthulling in de Vestia-zaak: Erik Staal gaf opdrachten aan zijn eigen bv. Plus: waarom Vestia de afkoopsom van €3,5 miljoen terugvordert.

Het is een veelgebruikte truc in de vastgoedwereld: geld verdienen door opdrachten te geven aan bv's waar jezelf een belang in hebt. De Telegraaf zegt uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat voormalig Vestia-topman Erik Staal zich hieraan schuldig heeft gemaakt.

 
Vestia zou bouwopdrachten onderzoeken die de woningcorporatie ten tijde van het bewind van Erik Staal heeft verstrekt aan bedrijven die in handen waren van ex-topman zelf. De Belastingdienst heeft de informatie over de betrokken venootschappen inmiddels verstrekt. Dat gebeurde pas na intensief aandringen, aldus De Telegraaf.
 
'De betrokkenheid van Staal als aandeelhouder bij de bewuste bouwbedrijven was niet bekend bij Vestia,' schrijft De Telegraaf.  In de krant reageert Staal zelf op de nieuwe aantijgingen. Hij is boos omdat Vestia nooit contact met hem zou hebben gezocht. 
 
Terugvordering
Donderdag maakte Vestia bekend een procedure te zijn begonnen om de €3,5 miljoen die Staal bij zijn vertrek ontving terug te vorderen. De reden hiervoor is als volgt omschreven: 'In opdracht van Vestia is door Integis een forensisch onderzoek uitgevoerd naar de gang van zaken rond de arbeidsvoorwaarden van Staal. Het onderzoek laat zien dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen.'
 
Wat menigeen destijds op zijn klompen aanvoelde, blijkt dus juist. De haastige afhandeling van Staals 'rechten' riekte aan alle kanten