Vestia-hoofdverdachte voorlopig op vrije voeten

2 Connecties

Relaties

Fraude Vestia

Vestia-hoofdverdachte Marcel de V. mag weer zijn stropdas, schoenveters aan en riem om. De gewezen schatbewaarder van de grootste woningbouwcorporatie van Nederland is vandaag vrijgelaten.

Dat heeft justitie bekend gemaakt aan onder meer Het Financieele Dagblad. De voormalige financiële topman De V. heeft twee maanden vastgezeten. De gevallen topmanager uit Hazerswoude wordt door justitie verdacht van omkoping, witwassen en belastingfraude.


Het OM verdenkt De V. ervan dat hij voor bijna tien miljoen euro aan steekpenningen heeft opgestreken. In ruil voor dat smeergeld zou De V. onevenredig veel riskante rentetermijncontracten voor Vestia in de vorm van derivaten hebben aangeschaft bij zakenbanken.

De Rotterdamse woningbouwcorporatie Vestia verkeert in zware financiële problemen. Vestia heeft voor bruto 23 miljard euro aan posities ingenomen op de rentetermijnmarkt. De semi-publieke instelling komt miljarden tekort als gevolg van deze riskante derivatendeals en heeft hulp gezocht bij de Rijksoverheid en het Waarborgfonds.

 

Gigantische geldstromen

Volgens het OM is het strafrechtelijk onderzoek vooral gericht op de gigantische geldstromen tussen de gewezen financiële Vestia-topman De V. en financieel adviseur en medeverdachte Arjen G, die als tussenpersoon namens het Bussumse bedrijfje FIFA Finance Beheer opereerde bij de derivatencontracten van Vestia.

 

Het Vestia-fraudeschandaal kwam aan het licht omdat de V. zich aangaf bij justitie en uit de school klapte over de rol van De V. Volgens betrokkenen zouden beide heren volop hebben geprofiteerd van de transacties. Het Openbaar Ministerie heeft voor bijna tien miljoen euro beslag gelegd op de woning van De V..

 

Voorlopige hechtenis opgeheven

Het strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van De V. is nog niet afgerond, maar een woordvoerder van justitie bevestigt dat De V. op verzoek van het OM is vrijgelaten: "Voor het onderzoek is het niet noodzakelijk dat hij nog langer vast zit".

 

Officieel is De V. dan ook niet op vrije voeten volgens Justitie maar is alleen zijn voorlopige hechtenis opgeheven. Dat betekent dat deze schorsing kan worden opgeheven en hij weer kan worden vastgezet zodra hij zich niet houdt aan de voorwaarden voor zijn vrijlating. Eén van die voorwaarden is dat hij zich beschikbaar moet houden voor het strafrechtelijk onderzoek.

 

Tijdens zijn voorarrest heeft Marcel de V. grotendeels in alle beperkingen vastgezeten. Die status achter tralies komt erop neer dat hij vrijwel met niemand contact mocht hebben en nauwelijks kennis mocht nemen van radio, tv of kranten.

 

Uitzondering op deze regel was het contact met zijn advocaat Ed van Liere. Van Liere is partner van het advocatenkantoor Simmons & Simmons en heeft de status van een die hard in financiële fraudezaken. Desgevraagd wil Van Liere, die onder meer oud-Ahold-cfo Michiel Meurs in 2006 bijstond in het Ahold-boekhoudfraudeschandaal, niks kwijt aan de pers over zijn cliënt De V. zolang het onderzoek nog loopt. 

 

(L)