Vestia verlost van geschil met banken

2 Connecties

Relaties

Vestia

Werkvelden

Banken

Vestia heeft een deal gesloten met de banken, die betrokken waren bij de derivatendeals van de financieel wankelende woningbouwcorporatie. Kosten van de deal: 2 miljard euro.

Vanmiddag werd een definitieve overeenkomst beklonken tussen de banken en Vestia. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

 

De grootste woningbouwcorporatie van Nederland gaat gebukt onder een loodzware schuldenlast en wordt ook nog geplaagd door een omvangrijk fraudeschandaal rondom de gewezen financiële topman Marcel de V.

 

Mede door toedoen van De V. heeft Vestia omvangrijke derivatencontracten afgesloten om renterisico’s af te dekken. De negatieve marktwaarde van de derivatenportefeuille is opgelopen tot 2,6 miljard euro. Vorige week vrijdag liet dit beleggingspakket een negatieve marktwaarde noteren van 2,3 miljard euro. Overeengekomen is nu dat de banken 300 miljoen euro voor hun rekening nemen. Daarmee is de afwikkeling van dit geschil op een bedrag van twee miljard euro uitgekomen.

 

Vestia betaalt nu het overeengekomen bedrag van 2 miljard uit verschillende bronnen. 1,3 miljard euro heeft de semi-publieke instelling de afgelopen twaalf maanden al gestort. 

 

Daarnaast is afgesproken dat Vestia 100 miljoen euro inbrengt aan liquide middelen. Ook kan Vestig rekenen op een lening van banken ter waarde van 600 miljoen euro. Bij deze deal zijn elf zakenbanken betrokken die destijds Vestia derivaten hebben verkocht. Deze lening moet in tien jaar worden afgelost.

 

Forse offers

Vestia kan die twee bedragen – 100 miljoen euro en 600 miljoen euro - niet zelf ophoesten. Vandaar dat Vestia een beroep doet op het Centraal Fonds Volkshuisvesting voor saneringssteun, die zal moeten worden gedragen door de hele corporatiesector.

De deal tussen Vestia en de zakenbanken vormt de basis voor de uitvoering van een ‘Verbeterplan’, dat enkele maanden geleden het licht zag. Dit plan gaat wel uit van forse offers aan de kant van Vestia. Zo moet de corporatie 15 duizend woningen binnen tien jaar in de verkoop gooien en fors snijden in het personeelsbestand. Bronnen melden aan het FD dat 180 werknemers van Vestia hun baan zullen verliezen.

 

'Juridische verdwijntruc'

De onderhandelingen tussen Vestia en de banken hebben enkele maanden geduurd. Vestia en de toezichthouders beschuldigden de banken ervan dat zij gefaald hebben in hun zorgplicht. De banken zouden de corporatie met ingewikkelde derivaten hebben opgescheept, die niet bij zo’n instelling thuishoren.

 

Bovendien zou Vestia hiervoor onvoldoende kennis en kunde in huis hebben gehad volgens Gerard Erents, interim topman van Vestia. En dan waren de derivaten ook nog eens aangekocht door de frauderende treasurer Marcel de V, hoofdverdachte in de strafrechtszaak rond Vestia die vorige week voorlopig is vrijgelaten.

Op hun beurt voelden de banken zich genept door Vestia en toezichthouders en rijksoverheid. Met dank aan een verrassende 'juridische verdwijntruc' van Vestia, waarbij bijna al het hypotheekrecht van het vastgoed van Vestia vorige maand werd doorgesluisd naar naar het Waarborgfonds. Hierdoor verloren de betrokken banken uitzicht op eventueel onderpand voor hun vorderingen op Vestia.

 

Geheime onderhandelingen gingen door
Tegelijkertijd gingen onderhandelingen in het geheim tussen banken en de Rotterdamse woningbouwcorporatie gewoon door. Zo kwam er eind vorige maand al een voorlopig akkoord tot stand over het bevriezen van de rente.

 

Vorige week donderdag bereikten de onderhandelaars al bijna overeenstemming, maar één bank weigerde toen nog in te stemmen, zo melden insiders aan het FD. Bij het overleg zitten onder meer ABN Amro, Rabobank, Deutsche Bank, Nomura, Barclays en Citibank aan tafel met Vestia en te hulp geschoten ambtenaren van de Rijksoverheid.

Van zondag op maandag is tot diep in de nacht onderhandeld. En vanmiddag vernam het FD dat een deal tussen de semi-publieke instelling en banken zo goed als rond is.

 

(L)