Vestia wil af van wurgende derivatendeal

4 Connecties
0 Bijdragen

Vestia gaat in de juridische tegenaanval. De door fraude geteisterde woningcorporatie overweegt een megaclaim tegen de bij de 'wurgende' derivatendeals betrokken banken.

Wie is verantwoordelijk voor miljardenverliezen door via derivatendeals verkeerd te gokken op de rentestand: de banken of woningbouwcorporatie Vestia?

Deze "miljardenvraag" moet mogelijk door de rechter worden beantwoord. De bijna omgevallen woningbouwcorporatie uit Rotterdam voelt zich bedonderd door ruim 12 banken, waarmee omvangrijke derivatendeals werden gesloten. De door grootscheepse fraude geteisterde semi-publieke instelling probeert koste wat koste te bewijzen dat de banken bij het verkopen van hun ‘wurgende’ derivatenproducten fout zaten en dat de contracten moeten worden teruggedraaid. Dat onthult het Financieele Dagblad vanochtend.


Rijk als achtervanger betaalt mogelijk de rekening
Daarmee staat het door Vestia-topman Marcel de V. veroorzaakte fraudeschandaal rondom Vestia op het punt om te ontaarden in een gruizig juridisch gevecht. Komt deze zaak voor de rechter en wordt Vestia in het ongelijk gesteld dan zijn de rapen gaar voor de  Nederlandse Staat. Het zogenaamde Waarborgfonds garandeert de meeste leningen van corporaties. Het Rijk zou als achtervanger een rekening verwachten van ‘vele miljarden’, zo tekent het FD op van een interne bron. Bepaalt de rechter dat de betrokken banken nalatig zijn geweest, dan kan de schade voor deze groep oplopen tot ‘vele honderden miljoenen’ volgens een ingewijde uit de financiële wereld.


De grootste woningbouwcorporatie van Nederland is onlangs ernstig in opspraak geraakt door financieel wanbeheer van de financiële Vestia-topman Marcel de V. die van omkoping, witwassen en belastingontduiking wordt verdacht. De accountant uit Hazerswoude zou zich hebben laten omkopen door het Bussumse bedrijf FIFA , dat bemiddelde dat de rentecontracten regelde. Eén van de partners van dit financieel adviesbureau is inmiddels ook verdachte in het strafrechtelijk onderzoek: het gaat om de zakenman Arjan G. uit Laren.Inval Justitie in villa van Vestia-directeur Staal
Verder heeft de tot zes weken geleden actieve Vestia directeur-bestuurder Erik Staal meer dan genoeg uit te leggen, zo valt verderop in Het Financieele Dagblad te lezen. Begin vorige week deed Justitie een inval in zijn kapitale villa aan Krimpen aan de Lek. Staal hield zich eerst angstvallig schuil voor het onverwacht bezoek en weigerde open te doen, maar met behulp van de sleutel van de buurvrouw werd het bevel tot huiszoeking van de rechter-commissaris rigoureus uitgevoerd. Ondertussen benadrukt Justitie dat Staal ‘geen verdachte is’ in de Vestia-fraudezaak.


Vestia wil nu aantonen dat ook de banken op de hoogte waren van de omkoping, en dus mede schuldig waren aan de fraude. In dat geval verwacht Vestia het contract te kunnen ontbinden zonder kosten. Een andere juridische optie is het hard juridisch hard maken dat deze derivatencontracten ofwel zogenaamde "renteswaps"  nooit verkocht hadden mogen worden aan een eenvoudige corporatie.

Derivatendeals met buitenlandse zakenbanken

Een woorvoerder van Vestia heeft dit relaas bevestigd aan het FD. Specialisten van advocatenkantoor de Brauw spitten de zaak uit voor de woningbouwcorporatie.

 

Bronnen hebben aan het FD verklaard dat Vestia voornamelijk derivatencontracten heeft afgesloten bij naar schatting dertien banken. Het gros hiervan is van buitenlandse origine. Zo worden Barclays genoemd evenals Deutsche Bank.

 

Vestia ontkwam tenauwernood aan faillisement als gevolg van deze derivatenhandel. In februari meldde de woningbouwcorporatie een derivatenportefeuille te hebben van 22 miljard euro.

 

(Bronnen: o.a. Het Financieele Dagblad)