Vetrouwen verkruimelt

Belangrijke indicatoren voor consumentenvertrouwen donderden de afgelopen maand omlaag, in Duitsland meer dan ooit tevoren. Het risico van de double dip loert weer.

De immer goed gemutste premier Mark Rutte beval het Nederlandse journalisten aan: lees buitenlandse kranten. Wie zijn raad opvolgt, dient gewaarschuwd te zijn, het humeur kan bij het lezen ernstig worden ontregeld. "German Data Show Slowing", kopte de Wall Street Journal vandaag. Hoewel de kracht van Duitse economie een lichtpunt vormt in de huidige Europese malaise, beginnen zich ook daar zorgelijke ontwikkelingen af te tekenen. De banengroei neemt er langzaam af en dat is een belangrijke indicator voor fundamentelere ontwikkelingen, aldus analisten de door de Amerikaanse krant werden geraadpleegd. In het derde kwartaal groeide de Duitse economie wel harder dan het kwartaal ervoor, maar "the time of rapid rebound is, however, over."

Journalist Ambrose Evans-Pritchard van the Daily Telegraph lijkt het niet meer te zien zitten. Zowel in Amerika als in Duitsland daalde de afgelopen maand het consumentenvertrouwen. In Duitsland was dat vooral te wijten aan de steeds grotere zorg die men daar heeft over de eurozone en de mogelijke gevolgen voor Duitsland van de zwakheid van de wereldeconomie. In Amerika daalde de index van de US Conference Board tot niveau's van de crisis in 2009.

 

Onwerkbaar experiment
Waarschuwingen van Christine Lagarde afgelopen weekeinde dat de wereldwijde crisis een "nieuwe gevaarlijke fase" in gaat, maakte het er niet beter op. Evans-Pritchard haalt verschillende analisten aan die zeggen dat er 'met vuur wordt gespeeld' en dat de economieën aan beide zijden van de Oceaan vanaf volgend jaar een "onvermijdelijke" recessie tegemoet treden. De Brit citeert ook Hans-Olaf Henkel, de voormalige president van het Bundesverbandes der Deutschen Industrie (BDI) die in de Financial Times schreef dat zijn vroegere steun voor de euro "de grootste professionele fout in zijn loopbaan" was geweest. Hij beschreef de EMU als een onwerkbaar experiment dat nu Europese staten tegen elkaar opzet. Henkel sprak in datzelfde artikel ook over een "Plan C" waarin Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland zich los moesten maken uit de Eurozone om de zuidelijke landen met een zwakkere euro te laten zitten en die zo een mogelijkheid te bieden om weer te groeien. Duitse, Nederlandse, Oostenrijkse en Finse banken zouden in dat plan door de overheid gestut moeten worden om de ineenstorting, na afschrijving van grote delen van zuidelijke schulden, te voorkomen.

Evens-Pritchard sloot opgewekt af met een uitspraak van veteraan fundmanager Stephen Jen van SLJ Macro Partners. Jen denkt een nieuwe fase van de crisis nakende is omdat het eerder een kwestie van weken is dan van maanden dat schuldenstaten concluderen dat het weinig zin heeft om nog langer de door de EU opgelegde bezuinigingsmaatregelen te moeten tolereren.

 

Hoe erg de pijn van de schuldenlanden is, bleek woensdagmiddag toen Portugal de grootste bezuinigingsoperatie van de laatste 50 jaar aankondigde. Daarmee worden de zeer ambitieuze budgetmaatregelen, die als gevolg van de Europese reddingsoperatie overeen zijn gekomen, vormgegeven. Uitgaven op de Portugese gezondheidszorg zullen waarschijnlijk met 15 procent worden ingeperkt. Volgens de Financial Times bereiden Portugese vakbonden acties voor om de extreme bezuinigingsoperaties tegen gaan.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden