
VGZ beperkt stervensbegeleiding door de huisarts
Zorgverzekeraar VGZ probeert het geld in de zorg doelmatig te besteden. Dat geldt ook voor de zorg in de laatste levensfase. Hoewel andere zorgverzekeraars hardvochtige maatregelen in de prullenbak hebben geworpen, beperkt VGZ nog steeds het aantal bezoeken van de huisarts aan de stervende patiënt.
‘Het is waar, wij hebben inderdaad in het contract staan dat het maximum achtentwintig is,’ vertelt perswoordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ op voorzichtige toon. ‘In overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is die norm van achtentwintig getoetst. En met die limiet zijn vrijwel nooit problemen; het aantal overschrijdingen per jaar is op de vingers van één hand te tellen. Maar mocht een huisarts meer nodig hebben dan is één telefoontje voldoende, want de patiënt moet gewoon de zorg krijgen die hij nodig heeft.’
‘De reden dat wij deze limiet hanteren heeft te maken met bepalingen van de NZa (Nederlandse Zorg autoriteit). Waarschijnlijk willen zij met deze maatregel de zorgkosten drukken. Inmiddels is aan onze zorginkopers gevraagd of dit niet anders zou kunnen, zij onderzoeken dat op dit moment. Wat VGZ doet is overigens niet uniek, er zijn waarschijnlijk wel meer zorgverzekeraars met dit soort bepalingen in het huisartsencontract.’
Limiet vervangt oude maatregel
Eerder hanteerde VGZ een andere maatregel, maar die kon op weinig steun rekenen. ‘Deze limiet is de vervanging van een oude bepaling. Voorheen werd het bezoek van de huisarts in de laatste levensfase gemaximeerd op dertien weken, na die dertien weken werd de zorg niet meer vergoed. Met die maatregel waren er wel flink wat problemen, daarom zijn wij daarmee gestopt.’'Een huisarts moet zonder beperkingen van de verzekeraar zorg kunnen leveren aan patiënten in de laatste levensfase.'De verklaring van VGZ wordt ernstig in twijfel getrokken door de huisartsenvereniging LHV. Zo ontkent de LHV ooit met VGZ gesproken te hebben over de norm van achtentwintig bezoeken. ‘Wij waren tegen een maximum, wij zijn tegen een maximum en blijven tegen een maximum. En daar is geen woord Spaans bij,’ zo stelt de LHV. ‘Een huisarts moet zonder beperkingen van de verzekeraar zorg kunnen leveren aan patiënten in de laatste levensfase.’
Andere verzekeraars stellen geen limiet
‘Wat VGZ stelt is onjuist: andere grote verzekeraars hebben deze bepalingen al uit de contracten gehaald. Mede op aandringen van onze vereniging. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er ook maar één arts zal zijn die na achtentwintig bezoeken eerst met de verzekeraar belt om toestemming te vragen voor meer huisbezoeken. Daarom zal de patiënt hier niets van merken.’ Een van de grote verzekeraars die afstand heeft genomen van de bepaling is CZ. Zij vertellen dat de bepaling al een tijd geleden is geschrapt. ‘In het kader van eerdere acties in de huisartsenzorg, zoals "Het roer moet om", lijkt ons dit geen passende maatregel. Een limiet stellen aan palliatieve zorg is absoluut iets wat je niet moet willen. De bepaling van de NZa waar VGZ over spreekt is ons niet bekend. Het was dan ook geen enkele moeite om de maatregel te schrappen,’ zegt woordvoerder Els Potma.De NZa weet van niets
Dat CZ geen weet heeft van de zogenaamde NZa-bepaling is niet vreemd; bij de NZa is er geen enkele bepaling bekend die de zorg in de laatste levensfase limiteert. ‘Er is wel een maximumtarief. Wellicht doelt de verzekeraar daarop, maar wat ons betreft is er geen enkele grond om de zorg van de huisarts aan de stervende patiënt te limiteren,' zo verzekert NZa-medewerker Jaco van Lambalgen ons. ‘Palliatieve zorg geldt als een aparte prestatie. Daarom is het aan verzekeraar en huisarts om daar zelfstandig afspraken over te maken.'Ook andere groepen vallen onder deze bepalingDeze contractuele bepaling is niet exclusief gericht op patiënten in de laatste levensfase. Ook andere groepen vallen onder deze bepaling. Het gaat dan om patiënten met zorgzwaartepakketten vijf tot en met tien. De bewuste passage in het VGZ contract luidt: ‘Het betreft een prestatie per visite. Specifiek voor de patiëntengroep met een ZZP-indicatie zoals hierboven beschreven, geldt dat maximaal 28 visites per verzekerde per kalenderjaar in rekening kan worden gebracht (dit maximum geldt voor Intensieve zorg, visite dag en ANW tezamen, red.).’
9 Bijdragen
MvdB
However, hier komt VGZ niet mee weg. Fijn dat Jeffrey Stevens en FTM het inwrijven en nog gaan wegpoetsen.
Jan Willem de Hoop
Er zijn drie bellangrijke vragen die bij mij leven:
1) Vanaf wanner wordt je als terminaal beschouwt en gaat de teler van VGZ lopen? En weet de patient dit dan ook?
2) Kun je als polishouder te weten komen welke afspraken de zorgverzekeraar hiierover heeft met de huisarts?
3) Er zijn ook genoeg jonge mensen met bv dwarsleasie die ergens tussen ZZP 5 t/m10 vallen en gewoon 40 jaar of langer met hulp zelfstandig wonen. Geldt de bepreking dan ook voor die groep? DIe kunnen bijvoorbeeld tijdje intensieve zorg nodig hebben voor bv infectie doorligplekken, zonder dat dit structureel hoeft te zijn.
pubben
Jan Willem de HoopDat is bizar, je kent de mens, die leeft nog even omdat hij de geboorte of een verjaardag of wat dan ook wil meemaken. Die regelgeving nekt intrinsieke motivatie van zorgverleners. En het is van de gekke dat de burger op al die regels zijn zorgverzekering moet gaan kiezen, die weet niet wat voor ziekte hij gaat krijgen.
Martin007
pubbenAan de cijfers in de peilingen is duidelijk te zien dat het beleid van Rutte 2 absoluut niet wordt gewaardeerd. En wat doen die idioten? I.p.v. VVD en PvdA kiezen ze nu voor CDA, D66 en PVV. Nog liberaler kun je het niet krijgen, of je moet de VVD erbij pakken..
Hilterman
pubbenHoeveel patienten met kanker hebben hun prognose nog met enkele jaren extra overleefd. Absurd om aan dit soort schattingen die regelmatig flink overschreden worden te vragen aan huisartsen of medische specialisten.
Het komt er op neer dat de patient netjes moet voldoen aan de prognose of de dokter krijgt zijn of haar bezoeken aan de patient niet vergoed. Kompleet krankzinnig.
bos
===========================================
even platte reactie mijnerzijds: ik ben geen huisarts ,maar zou schijtziek worden van dit soort regels: bijhouden aantal bezoeken ? bellen ? in de wacht staan ?
OF email met antwoord binnen 5 minuten ?
==========================================
Ik krijg de indruk dat de huisarts in NE misbruikt wordt door de Zorgverzekeraars
RichardBanLvMI
<i>Edit</i>: met de patiënt als "single payer".
16again
RichardBanLvMIHilterman
Aan het einde van de rit stelt VGZ dus maximaal 28 X 20,60 euro beschikbaar voor begeleiding van een stervende patient door de huisarts. Het laatste stukje begeleiding mag dus geen 600 euro kosten.
Onnodig te vermelden dat je als patient dus niet verzekerd moet zijn bij VGZ of er onmiddellijk moet vertrekken.
De leugens die VGZ omtrent deze begeleiding door de huisarts ophangt maken het er niet beter op. VGZ verschuilt zich achter niet bestaande afspraken met de LHV en een eveneens niet bestaande richtlijn van de NZa. Te ziek voor woorden.