Nina Brink, oprichtster van World Online, steekt haar duimen omhoog als de openingskoers op het beursbord verschijnt; 17 maart 2000

Nina Brink, oprichtster van World Online, steekt haar duimen omhoog als de openingskoers op het beursbord verschijnt; 17 maart 2000 © ANP / Marcel Antonisse

Victor Halberstadt: de judas van Nina Brink

Victor Halberstadt adviseert niet alleen presidenten, bestuurders en het Koninklijk Huis, hij was ook de persoonlijke vertrouwensman van World Online-oprichtster Nina Brink. Halberstadt ontkent dat al jaren, maar nooit eerder geopenbaarde e-mails tonen zijn werkelijke rol. ‘Victor had me nota bene actief geholpen mijn aandelen te verkopen.’

0:00
Audioserie ‘Victor, victorious’

‘Victor, victorious’

Aflevering 2 van 2

Bekijk audioserie
Dit stuk in 1 minuut
  • Eric Smit reconstrueert ruim negen jaar na de publicatie van zijn boek Nina Brink, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady, een verborgen geschiedenis: die van de persoonlijke relatie tussen de hoofdpersoon van zijn boek en powerbroker Victor Halberstadt.

  • Voor het eerst schijnt er zo enig licht op het zakelijke leven van de man die bekend staat als icoon van de verborgen macht en die de privé-nummers van presidenten en captains of industry in zijn telefoon heeft staan.

  • Behalve in de wereld van de politiek beweegt Halberstadt zich ook nadrukkelijk in die van het zakenleven. Sinds 1991 zit hij in de International Advisory Board van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het was – op nadrukkelijk advies van Halberstadt – juist deze bank die het internetbedrijf in maart 2000 naar de beurs bracht.

  • Uit tientallen e-mails blijkt dat Halberstadt nauw betrokken was bij de verkoop van Brinks aandelen, de beursgang van het bedrijf en een intensieve vriendschap onderhield met de oprichtster.

  • De e-mails laten een andere kant zien van het verhaal over een van de meest geruchtmakende beursgangen uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees verder

Eind 1998 drukt Nina Brink, de ceo van het razendsnel groeiende internetbedrijf World Online, Victor Halberstadt voor het eerst de hand. Ze is onder de indruk van de Leidse hoogleraar, wiens naam niet alleen in kringen van politici met ontzag wordt uitgesproken. Halberstadt is sinds 1988 bestuurder bij het Concertgebouw, de ‘huiskamer van de bestuurlijke elite,’ waar zowel corporate als politiek Nederland zich graag laat zien. Sinds 1991 is hij tevens lid van de International Advisory Board van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en sinds 1995 voorzitter van de advisory board van Daimler Chrysler. Halberstadt is voorts commissaris bij telecombedrijf KPN, het bedrijf dat enkele jaren eerder verantwoordelijk was voor de grootste Nederlandse beursgang tot dan toe.

Ook Brinks naam wordt met steeds meer ontzag uitgesproken. Van een relatief kleine ondernemer in de automatisering is ze de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét succesnummer van het Nederlandse zakenleven. Dat heeft alles te maken met de enorme opwinding die uit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Nadat in augustus 1995 het zestien maanden oude, verlieslatende bedrijf Netscape naar de beurs ging en hun koers in een dag tijd ruim tweeënhalf keer verdubbelde, is internet een regelrechte hype. De euforie slaat niet alleen bij beleggers toe. Journalisten en enkele economen denken zelfs dat crisis en depressies snel tot het verleden zullen behoren en de economische expansie tot in eeuwigheid zal voortduren. Beleggers, ondernemers, investeerders: iedereen die zoekt naar snelle rendementen, kijkt naar internet. En dus ook naar internetprovider World Online. Want in Nederland prijkt World Online bovenaan de lijst van de winnende bedrijven in de ‘nieuwe economie’.

Dit keer raken ze uitvoeriger in gesprek. Brink vertelt Halberstadt over de internationale ambities van World Online

In de zomer van 1998 heeft World Online een enorme slag geslagen door een uiterst kapitaalkrachtige investeerder binnen te halen: het fonds van de chique Zwitserse miljardairsfamilie Sandoz. Hun kapitaal van ettelijke miljarden is vooral afkomstig uit de farmaceutische grootmacht Sandoz, die grootvader Edouard Constant Sandoz in 1886 oprichtte. Voorzitter van de stichting is Pierre Landolt, die behalve kleinzoon van Edouard ook een voorname telg uit een eeuwenoud Zwitsers bankiersgeslacht is. De Zwitsers nemen geen halve maatregelen en investeren een ongekend hoog bedrag in het verlieslatende internetbedrijf. De Telegraaf heeft in september 1998 de primeur. ‘Zwitsers kopen zich in bij World Online. Sandoz trekt $300 miljoen uit voor meerderheidsbelang.’ Op de bijgaande foto poseert Brink met haar Amerikaanse president-commissaris Michael Schulhof, een voormalige topman van Sony.

Begin januari 1999 is Brink te gast op de nieuwjaarsborrel van zakenman Joel Wyler. In zijn Wassenaarse villa schudt ze Halberstadt opnieuw de hand. Dit keer raken ze uitvoeriger in gesprek. Brink vertelt over de internationale ambities van World Online. Halberstadt, die laat weten dat hij Goldman Sachs adviseert, zegt haar dat deze Amerikaanse zakenbank World Online daarin vast kan bijstaan.

Het huis met de bloedvlekken

Na het eerste gesprek tussen Halberstadt en Brink komen in mei de contacten met Goldman Sachs tot stand. Namens de zakenbank komt de latere Unilever-cfo Jean-Marc Huet bij World Online op bezoek.

Half juni 1999 heeft Nina weer een afspraak met Halberstadt, in zijn majestueuze zeventiende-eeuwse woning aan de Amstel tegenover museum de Hermitage. Zoals elk groot huis in Amsterdam heeft het een bijzondere historie die geworteld is in het rijke koopmansverleden van de stad. Het pand met de imposante zandstenen gevel wordt het ‘Huis met de bloedvlekken’ genoemd.

Ooit woonde een van de machtigste mannen van de Republiek der Nederlanden er: zesvoudig Amsterdams burgemeester Coenraad van Beuningen. Hij had rechten gestudeerd in Leiden en was bewindhebber bij het eerste bedrijf dat op de eerste aandelenbeurs ter wereld een notering kreeg: de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Van Beuningen bezat zelf een aanzienlijk belang in de VOC. Met de beurskrach van 1688 verloor hij het grootste deel van zijn vermogen. Daarna verloor hij zijn verstand. Volgens de overlevering werd Van Beuningen door zijn jongere echtgenote geslagen en werd hij voor zijn eigen veiligheid in zijn huis vastgebonden. Op een avond wist hij te ontsnappen en tekende hij op de gevel in zijn eigen bloed Hebreeuwse letters, een pentagram en een driemaster, waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn.

‘Hij zou me persoonlijk behoeden voor de gevaren die op mij zouden loeren. Ik was trots op dat iemand als Halberstadt mij terzijde wilde staan’

Het decor van Halberstadts stadspaleis, waarvan Brink de onheilspellende geschiedenis niet kent, bevalt haar, maar ze heeft vooral oog voor de welbespraakte gastheer. De besnorde hoogleraar met zijn montuurloze bril en zijn beminnelijke blik is een exceptionele representant van het vaderlandse establishment. Dat juist hij zich om haar bekommert, betekent veel voor Brink: ‘Het was een grote eer om Victor Halberstadt te ontmoeten. Het was nog een veel grotere eer om te ervaren dat deze bijzondere man mijn mentor wilde worden. Hij geloofde in World Online en in mijn capaciteiten, en wilde me helpen om mijn weg door de troebele wateren van de financiële wereld te vinden. Hij zou me persoonlijk behoeden voor de gevaren die daar op mij zouden loeren. Ik was er enorm trots op dat iemand als Halberstadt mij terzijde wilde staan.’

Er blijken straks twee limousines op JFK Airport op hen te wachten. ‘Welke zullen we annuleren?’

Meer een vriendschap dan een zakelijke relatie

Vanaf augustus krijgt de zakelijke relatie tussen World Online en Goldman Sachs steeds meer gestalte en ontpopt Halberstadt zich als de persoonlijke adviseur van Brink. Ze bespreken zelfs de optie dat Halberstadt later president-commissaris van World Online zal worden. Er is behoefte aan een nieuwe onafhankelijke president-commissaris, nadat de Amerikaan Michael Schulhof in januari op staande voet is ontslagen. ‘Wat dit aangaat horen we van je wanneer het geschikte moment daar is,’ schrijft Brink hem. Ze oppert alvast een contract op te stellen dat hem de eigenaar van 1.200 aandelenopties zal maken. Die zijn op dat moment al bijna 1,4 miljoen dollar waard.

In diezelfde maand besluit Brink een aanzienlijk deel van haar eigen aandelen in World Online te verkopen, als eerste aan de andere aandeelhouders van het bedrijf. Naar de reden en de timing van de verkoop zal later nog veelvuldig worden gevraagd, maar in augustus 1999 zet niemand er vraagtekens bij. Halberstadt biedt zelfs aan bij die verkoop te bemiddelen. Brink, die genoeg aan haar hoofd heeft, maakt daar graag gebruik van.

Langzaamaan ontstaat steeds intensiever contact tussen Brink en Halberstadt. ‘We belden en mailden meerdere malen per dag,’ herinnert Brink zich. ‘Vaak laat op de avond. Het voelde voor mij zeer vertrouwelijk aan, meer als een vriendschap dan een zakelijke relatie.’

Er moeten grote zakelijke besluiten worden genomen. Of World Online naar de beurs gaat of niet, bijvoorbeeld. World Online kan zich immers ook laten overnemen, en de eerste koper heeft zich al aangediend. Het Amerikaanse investeringsfonds CMGI heeft te kennen gegeven dat het de meerderheid van de aandelen wil overnemen voor een bedrag van 1 miljard dollar. Het aanbod van CMGI zal snel in een directievergadering ter sprake worden gebracht. Brink wil weten wat Halberstadt ervan vindt.

Goodmorning: It’s 00.45 hours, at the end of a crazy day,’ schrijft hij.Exciting to read about the 58 % = USD 1 bn unless I misread. However if I didn’t.....why bother about an IPO?? Let’s talk tomorrow. I’ll be available on my mobile as of 08.30 till 09.30 and then after 12.15 till about 15.00. Where are you?? Sleep well (I also said that to myself).’

Halberstadt maakt zich intussen ook nuttig als persoonlijk assistent van de topvrouw van World Online. Op dinsdag 2 november 1999 organiseert hij een serie ontmoetingen met bankiers van Goldman Sachs. Met name die met de hoogste baas van de zakenbank, Hank Paulson, spreekt tot de verbeelding. De ontmoetingen vinden plaats in Goldmans hoofdkantoor in New York. Halberstadt vermeldt in zijn e-mail tot op de verdieping nauwkeurig – de 22e – waar ze de bankiers zullen spreken. Er is een klein hobbeltje: een van de bankiers die Brink volgens Halberstadt zeker moet spreken, kan die dinsdag niet aanwezig zijn. Maar, zo schrijft Halberstadt, de bankier is ten zeerste bereid om daags ervoor naar haar hotel te komen. ‘Komt jou dat uit en zo ja, hoe laat?’ En dan is er nog iets. Er blijken straks twee limousines op JFK Airport op hen te staan wachten. ‘Welke zullen we annuleren?’

‘Some tidbits after two espressos,’ tikt Halberstadt op woensdagochtend 24 november vlug in een mailtje. Hij helpt Nina haar aandelen te verkopen en zijn goede vriend Joel Wyler bevestigt dat hij en zijn broer Danny een deal hebben met Brink om haar pakket aandelen over te nemen. ‘Ik denk dat dit heel goed nieuws is voor jou,’ merkt hij verheugd op. Hij vraagt zich intussen af wat er met het bod van van CMGI is gebeurd. Hebben ze het op papier gezet, wordt er nog over onderhandeld?

Naar de beurs

Goldman Sachs zit op de eerste rij om een eventuele beursgang te begeleiden. Meerderheidsaandeelhouder Sandoz is inmiddels groot voorstander van dat plan: daar valt simpelweg het meeste mee te verdienen. Voor een beursgang in Amsterdam is naast Goldman Sachs ook een Nederlandse bank nodig. De keuze valt op ABN Amro.

Brink wil echter graag nog een derde bank tot ‘Global Coordinator’ benoemen: Morgan Stanley. Brink is bijzonder gecharmeerd van hun analist Mary Meeker, die op Wall Street als de kampioen van het internet wordt beschouwd. Meeker publiceerde drie jaar eerder The Internet Report, een analyse van de kansen en mogelijkheden van internet. Haar rapport heeft op Wall Street het aanzien van de in steen gebeitelde tien geboden gekregen. De enorme hausse die internet op Wall Street doormaakt, wordt voor een belangrijk deel op haar conto geschreven. Brink wil daarom Morgan Stanley graag bij de IPO van World Online betrekken.

Halberstadt is daar geen voorstander van. Twee banken volstaan. Een derde Global Coordinator zal Goldman en ABN Amro bovendien geld kosten: de spoeling wordt dunner. Een derde bank involveren is volgens hem ook niet erg gebruikelijk. Om dat te onderstrepen, laat hij Jean-Marc Huet van Goldman snel een overzicht van alle Europese beursintroducties op technologie en telecomgebied sinds 1996 samenstellen. In slechts twee gevallen was sprake van een derde begeleidende bank. Halberstadt: ‘Het beeld is mijns inziens volstrekt duidelijk.’

‘Laten het voor aanstaande maandag elf uur over enkele details hebben die KPN en WOL betreffen’

Brink is overtuigd. Morgan Stanley en Meeker vallen af.

Brink is in november 1999 voor een kortstondig verblijf in Schotland uitgenodigd, in Skibo Castle, gebouwd door miljardair Andrew Carnegie en nu een van de meest exclusieve privé-clubs ter wereld. Ze dankt de invitatie aan de bankiers van Goldman Sachs, die zich verheugen op een deal met World Online. Ze zullen er, afhankelijk van de waarde van het internetbedrijf, tientallen miljoenen dollars aan verdienen en wederom hun reputatie bevestigen als bank die internetbedrijven succesvol naar de beurs brengt. De vermogensbeheerders van de zakenbank zouden het aanstaande lid van de Quote 500-rijkenlijst daarnaast graag als nieuwe klant verwelkomen.

‘Ik verwacht dat jij een geweldige avond hebt gehad in the Castle, waarschijnlijk een stuk beter dan het eindeloze diner dat ik met Heertje had waar ik ook nog eens onderwerp werd van een “...ik ben jou meer verschuldigd dan wie dan ook...dertig seconden stilte bij het publiek…”. Het leven neemt af en toe wendingen waar reddingswerkers nodig zijn, het was nogal gênant,’ verzucht Halberstadt. ‘Laten het voor aanstaande maandag elf uur over enkele details hebben die KPN en WOL betreffen.’ Daarna zal Halberstadt het management en de raad van commissarissen van KPN ontmoeten en zijn eventuele rol als commissaris bij WOL ter sprake brengen.

Elegante oplossing

Het contact tussen de twee blijft intensief. In november 1999 bespreken ze de nieuwe ceo van ABN Amro, Rijkman Groenink. Halberstadt:I personally really like the man and know that he is a real professional; he is young [50], ambitious [in the right way, I think], not insecure [..] really eager to 'learn' and probably has broad support.’ En als Halberstadt daags erna op tv toevallig op een programma stuit waarin Brink door Jack Spijkerman wordt geïnterviewd in Zuid-Afrika, waar ze Nelson Mandela ontmoet, stuurt hij haar prompt een gekscherend mailtje: ‘Als je toch iets aan onderwijs wilt doen geef die Ned interviewer dan ook een beetje Engelse les.’

Halberstadt stelt Brink voor haar aandelen aan een andere partij te verkopen

Begin december 1999 heeft Halberstadt contact met zakenbankier Wilco Jiskoot van ABN Amro. Het onderwerp: het pakket aandelen dat de gebroeders Joel en Danny Wyler van Brink willen overnemen. Er is een probleem ontstaan nu ABN Amro de beursgang van World Online zal begeleiden. De gebroeders Wyler hebben met hun investeringsmaatschappij Granaria bij ABN Amro aangeklopt voor financiering van die aandelen, maar nu de bank de beursgang zal begeleiden wil Jiskoot dat niet meer. Maar zonder de financiering van ABN Amro kunnen de Wylers Brinks aandelen niet afnemen. Halberstadt stelt Brink voor haar aandelen aan een andere partij te verkopen. Zelf denkt hij dat KPN bij uitstek een geschikte kandidaat is.

World Online-commissaris Avram Miller laat Halberstadt diezelfde week weten dat hij nog steeds ‘heel erg hoopt’ dat Halberstadt de nieuwe voorzitter wordt van de rvc van World Online. ‘Het zou een grote eer en ook een groot plezier zijn om met jou samen te werken en van World Online het dominante internetbedrijf van Europa te maken. Ik weet dat je eerst nog enkele kwesties moet afhandelen, maar dit is echt heel belangrijk. Dat het leidende Europese internetbedrijf in Nederland is gevestigd zou belangrijke positieve implicaties kunnen hebben voor het land. Laat me weten of er iets is dat ik kan doen om je bij deze beslissing te helpen,’ schrijft Miller.

Halberstadt laat de Amerikaan weten dat hij zich ‘zeer gevleid’ voelt door diens bericht en dat hij hard werkt aan een ‘elegante oplossing’, maar dat hij door de turbulente ontwikkelingen bij KPN – dat druk doende is om E-Plus over te nemen, een Duitse mobiele telecomaanbieder – enige vertraging ondervindt. ‘Ik kijk er naar uit om je ergens in de komende dagen telefonisch te spreken. Waar ben je en wanneer kan ik je bellen?’

Brink licht Halberstadt in over een nieuwe zorg: ze heeft gehoord dat Goldman Sachs het Amerikaanse internetportaal Lycos in Europa naar de beurs zal brengen. Lycos is een grote concurrent van World Online. Ze baalt. Behalve dat de zakenbank dan zijn aandacht moet verdelen tussen Lycos en World Online, kan het voor Goldman tot conflicterende belangen leiden. En welk belang zal dan prevaleren, dat van World Online of Lycos? Brink is er niet gerust op.

World Online wordt gezien als een relatie voor de lange termijn en dat verzekert je van Goldmans beste en de slimste bankiers

Happy century!

Als vertegenwoordiger van de Amerikaanse zakenbank probeert Halberstadt Brink op haar gemak te stellen. Hij stuurt een voor zijn doen lange mail. ‘Ik denk dat dit binnen Goldman Sachs allemaal zeer effectief zal worden aangepakt.’ Volgens hem is Goldman Sachs ‘vanzelfsprekend’ de eerste keus voor partijen die een gang naar de beurs willen wagen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, en dus ook voor Lycos. De ‘buitengewoon’ sterke interne en externe gedragsregels van Goldman zorgen ervoor dat het dienen van de belangen van klanten, dus ook die van World Online, ‘een gewenste realiteit’ is, betoogt hij: ‘Mensen en reputatie zijn de belangrijkste bezittingen van Goldman Sachs.’ ‘Je moet er zeker van zijn dat de IPO van Lycos, wanneer en als die al doorgaat, behandeld zal worden op basis van Goldman Sachs’ principes van integriteit en eerlijkheid. En ik zeg je waarschijnlijk ten overvloede dat World Online gezien wordt als een relatie voor de lange termijn en dat verzekert je van Goldmans beste en de slimste bankiers en daarmee de beste diensten die in de wereld van vandaag verkrijgbaar zijn… Hoe dan ook, jij en World Online zijn erg belangrijk voor Goldman Sachs, net als enkele anderen. Het managen van mogelijk conflicterende belangen is een van Goldman Sachs’ grote krachten. Vertrouw me alsjeblieft wanneer ik dat zeg. Slaap lekker. Rgrds VH.’

In december 1999 zet Halberstadt zijn netwerk in om Brink een invitatie voor het World Economic Forum in Davos te bezorgen. Zijn ‘betrouwbare informant’ heeft hem laten weten dat haar toegang tot het WEF rond is. ‘Als het goed is ontvang je over enkele dagen de registratie-papieren. Ik weet dat je ook GS en JM hiervoor dankbaar moet zijn’.

De voorbereidingen voor de beursgang van World Online zijn inmiddels in gang gezet. Bankiers, advocaten en accountants zijn bezig om het beursprospectus samen te stellen.

In de laatste maand van de twintigste eeuw krijgt ook de verkoop van het aandelenpakket van Brink zijn beslag. Niet KPN koopt het pakket, zoals Halberstadt voorstelde, maar World Online-grootaandeelhouders Sandoz plus Reggeborgh, het investeringsvehikel van bouwmagnaat Dik Wessels. Een derde koper komt uit Californië: investeringsmaatschappij Baystar. Wanneer de aandelen bij de beursgang van het bedrijf met winst worden verkocht, deelt Brink in de opbrengst. Tussen Kerst en Nieuwjaar vinden de transacties plaats. Brink mag 90 miljoen dollar op haar bankrekening bijschrijven. Halberstadt vindt het fijn voor haar dat ze een bevredigende deal heeft kunnen sluiten. Ze is er zelf ook blij mee en wenst Halberstadt op 30 december alvast per e-mail een ‘happy century’ toe.

Een riant aanbod

Brink zou graag zien dat hij voorzitter wordt van de raad van commissarissen van World Online. De voordracht van Halberstadt is al sinds augustus 1999 onderwerp van gesprek, maar nu komt de discussie erover in een stroomversnelling.

‘Laten we het C-onderwerp een stap verder nemen,’ schrijft Halberstadt op 5 januari aan Brink. Met ‘C’ doelt hij op ‘chair’, oftewel: het voorzitterschap van de rvc van World Online. Hij wil dat Brink en Victor Bischoff van het investeringsfonds van de Zwitserse familie Sandoz met een voorstel komen: ‘Specify the conditions/arrangements which [so to say] I feel I can or cannot refuse.’ Hij laat Brink weten dat hij tot ’s nachts half twee telefonisch bereikbaar is voor overleg. ‘Sleep happily!’

Een dag later komt ze met een aanbod dat hij inderdaad moeilijk kan weigeren. Brink heeft overleg gepleegd met haar aandeelhouders en biedt Halberstadt een jaarlijkse vergoeding van 250 duizend euro en, hoewel Halberstadt al eerder gezegd dat hij de opties niet kan accepteren, offreert ze hem de eerder beloofde 1200 aandelenopties opnieuw. Ze schat dat die bij de beursgang mogelijk 8 miljoen euro waard zullen zijn. Daarnaast krijgt hij al zijn kosten vergoed en zou ze het ook op prijs stellen als hij adviseur wordt bij WolStar, het investeringsfonds van World Online. Ook daarvoor wacht hem een riante vergoeding.

De dagen daarna heeft Halberstadt nog veelvuldig contact met Brink. Hij wil graag even bijpraten en haar gelijk De 48 wetten van de macht geven, een lijvig handboek vol filosofische bespiegelingen over de werking van macht. Een boek dat ze volgens hem absoluut moet lezen.

Geamuseerde minachting

Halberstadts reactie op het voorstel laat echter op zich wachten. Na enkele dagen waagt Brink er nog een persoonlijk getinte mail aan, vlak voordat ze een korte vakantie neemt. ‘Ik weet dat de komende week kritiek is voor jouw DMP [decision making process – red.] dus zonder dat ik de bedoeling heb om onnodige druk uit te oefenen, zou ik enkele gedachten op papier willen zetten. Victor, uit de grond van mijn hart, ik waardeer jouw adviezen en vriendschap enorm en wat jouw keuze ook zal zijn, ik hoop echt dat ik zo af en toe op je kan blijven leunen. Ik wens KPN de wijsheid toe om jou niet te zullen dwingen om een keuze te maken. Het is echt beter voor alle partijen als jij in hun Raad van Commissarissen zou kunnen blijven zitten en ook die van ons zou kunnen versterken. Het zou goed voor ons allen zijn als jij zitting zou hebben in de RvC’s van twee succesvolle Nederlandse high-tech ondernemingen, beide met internationale aanwezigheid. De een in het internet, de ander in de telecominfrastructuur. Het komt natuurlijk neer op het maken van keuzes, ik kan alleen benadrukken dat je het perfecte profiel hebt om onze voorzitter te zijn. Het lijkt dat je ook een positief effect hebt op de andere leden van onze RvC en ook spelers van buiten (ik bedoel Larry en anderen) en vooral op mij! Wat je ook beslist, je kunt altijd rekenen op mijn vriendschap en loyaliteit. Bibi Nina.’

Halberstadt antwoordt dat hij haar woorden zeer waardeert en wenst Brink een fijne tijd in de zon toe.

Vijf dagen na het aanbod, op de dag dat ’s wereld grootste internetaanbieder America Online (AOL) de overname van Time Warner wereldkundig maakt, reageert Halberstadt eindelijk op Brinks voorstel. Hij heeft contact gehad met de voorzitter van de rvc van KPN, Karel Hubée. Die acht zijn plan om zitting te nemen in de rvc van World Online een heet hangijzer. Hubée wil hem voor de keuze stellen: of KPN, of World Online. Halberstadt stelt Brink alvast gerust: zijn keuze is op World Online gevallen.

‘“Geamuseerde minachting” is de enige geschikte houding na een teleurstelling of afwijzing’

Thank you very much for deciding for us, we will not disappoint you,’ mailt Brink opgetogen terug. Ze is niettemin verbolgen over de starre houding van KPN. World Online is immers ook een grote klant bij het bedrijf. Ze vindt dat de Nederlandse telecomreus een ‘old age attitude’ tentoonspreidt. ‘I feel bad for you,’ schrijft ze haar gedroomde president-commissaris.

Het humeur van Halberstadt lijkt niet te lijden onder de onbuigzame houding van de Koninklijke KPN. ‘Smile...!’ schrijft Halberstadt monter, ‘“Geamuseerde minachting”, is de enige geschikte houding na een teleurstelling of afwijzing, zowel in het persoonlijke als in het professionele leven.’

Halberstadt herinnert Brink er wel aan dat hij er geen prijs op stelt dat het nieuws over zijn benoeming als president-commissaris vroegtijdig naar buiten wordt gebracht. ‘Ik moet eerst nog een aantal juristen en enkele gewichtige mensen op de hoogte brengen.’

Brink stelt desondanks de andere commissarissen in kennis van Halberstadts besluit. ‘Oh, this is so wonderful,’ laat Avram Miller direct aan de Leidse hoogleraar weten.I will of course keep this confidential. I really look forward to developing our working relationship and hopefully our friendship. World Online can be a major force in Europe and you are very generous in helping us making this dream come true.

Halberstadt doet op zijn beurt zijn best de banden met de leden van de raad van bestuur alvast aan te trekken. Hij nodigt World Online-ceo Simon Duffy bij hem thuis uit. Duffy logeert in het Amstel hotel, de Brit hoeft maar een paar grachten te lopen.

Karel Hubée, voorzitter van de rvc van KPN, heeft inmiddels het voorzitterschap van Halberstadt van de rvc van World Online bij de aanstaande topman van KPN, Paul Smits, ter sprake gebracht. Brinks aanstaande president-commissaris heeft daarna, in zijn eigen woorden, een ‘voorlopig afrondend gesprek’ met voorzitter Hubée gevoerd. Ze besluiten bij de volgende vergadering van de rvc van KPN – op 4 februari 2000 – zijn benoeming nog eens uitputtend te bespreken, om daar dan ‘gezamenlijk’ een conclusie te trekken. ‘Het uitgangspunt is overigens dat “VH besluit wat hij wil besluiten,”’ schrijft hij Brink in een mail waar hij in hoofdletters ‘STRIKT PERSOONLIJK’ boven heeft geschreven en die hij opgewonden afsluit met: ‘Jajajaja, what a story!’

Met Máxima Zorreguieta de kroeg in

Voordat Halberstadt eind januari naar Zwitserland afreist om het World Economic Forum te bezoeken, staat hij ineens volop in de belangstelling. In het Amsterdamse café Tabac wordt hij met de blonde Argentijnse vriendin van kroonprins Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta, gesignaleerd door twee journalisten van Vrij Nederland. Halberstadt wordt vergezeld door zijn dochter Jutka, die als journalist bij de Volkskrant werkt.

‘Inburgeringscursus op de Amsterdamse grachten,’ luidt de kop van het artikel waarin Halberstadt als de ‘mentor’ van Máxima wordt voorgesteld. ‘Het royaltynieuws ligt gewoon op straat,’ zo blijkt. Een van de twee journalisten die ‘zomaar’ over het nieuws struikelde, is Yoeri Albrecht. Hij is net als Halberstadt goed bekend met enkele leden van het Koninklijk Huis. De verrassing is er niet minder om. De ‘Engelssprekende dame’ loopt ‘vuurrood’ aan na vragen van de journalisten en het gezelschap verlaat met ‘gezwinde spoed’ het café. ‘Halberstadt vergat in de consternatie zelfs bijna zijn hoed.’ De VN-journalisten weten Halberstadt niettemin nog dezelfde avond bereid te vinden om on the record de identiteit van de blonde dame te bevestigen. De primeur van Vrij Nederland vindt daags na de publicatie gretig aftrek in de landelijke media.

Ook in Davos betoont Halberstadt zich weer een gesoigneerde people broker. Hij stelt Brink onder meer voor aan John Chambers, de ceo van het Amerikaanse technologieconcern Cisco en aan Annemarie Jorritsma, de Nederlandse minister van Economische Zaken. ‘Ik zou het ook goed vinden als je John Thornton van Goldman Sachs ontmoet,’ laat hij Brink per e-mail weten. ‘Hij is president en co-ceo van de bank, zeer ervaren speler in de wereld van de media en de telecom en bovenal heeft hij een ongelooflijk wijdvertakt netwerk aan zeer persoonlijke relaties.’ Halberstadt arrangeert een copieus diner in het Seehof Hotel in Davos, waarvoor hij een aantal prominente bestuurders uit het bedrijfsleven uitnodigt. Cees van der Hoeven, de topman van supermarktconcern Ahold en collega-commissaris bij KPN, krijgt een invitatie, evenals Heinekens Karel Vuursteen. Ook Gerlach Cerfontaine, de topman van luchthaven Schiphol, schuift aan, net als Hans Zwarts, topman van uitzendconcern Randstad, en Patrick Ward, de co-ceo van Goldman Sachs.

Internet, Brink en World Online zijn er vanzelfsprekend onderwerp van gesprek: de beursgang van het bedrijf is aanstaande. De waardering die analisten en zakenbankiers voor het zwaar verlieslatende internetbedrijf noemen, ligt rond de tien miljard euro. De grootaandeelhouders zullen binnen twee maanden bij de eerste notering van het bedrijf allen vele honderden miljoenen rijker zijn.

De overname van Endemol

World Online heeft bovendien een spectaculaire deal in de maak. Al sinds eind vorig jaar onderhandelt Brink in het diepste geheim over de overname van het succesvolle Nederlandse productiehuis Endemol. World Online heeft als grote internetaanbieder content nodig om haar klanten te kunnen bedienen. Die content heeft Endemol. Het bedrijf Joop van den Ende en John de Mol worstelt echter met het ouderwetse imago van televisieproducent. De combinatie van de twee bedrijven kan beide een enorme waardevermeerdering opleveren.

Vanzelfsprekend heeft Brink haar vertrouwensman Halberstadt op de hoogte gebracht van de onderhandelingen. Wat zo’n overname vergemakkelijkt: ook Endemol laat zich begeleiden door ABN Amro. Wat Brink niet weet, is dat John de Mol ook met andere bedrijven gesprekken voert. Een van die bedrijven: KPN.

Na haar bezoek aan het World Economic Forum stuurt Brink Halberstadt een bericht dat ze klaar staat om hem als president-commissaris van World Online International te benoemen. ‘Ik zou je willen informeren dat onze aandeelhouders allen formeel jouw voordracht hebben goedgekeurd en daarmee zijn er van onze kant geen verdere formaliteiten meer die we het hoofd moeten bieden. Onnodig te zeggen dat ik erg enthousiast ben dat je wilde overwegen om de voorzitter van onze Raad van Commissarissen te worden en ik hoop jouw positieve antwoord snel te mogen ontvangen.’

Drie dagen later wijst Halberstadt World Onlines aanbod om de raad van commissarissen te leiden, alsnog af

Halberstadt reageert dezelfde avond. Hij heeft alsnog bezwaren tegen Brinks voorstel. ‘The formula doesn’t work for me,’ schrijft hij. Zoals hij al eens eerder had laten weten, vindt hij de aandelenopties geen goed idee. Hij is een man van goed ondernemingsbestuur en is van mening dat opties voor een commissaris niet gepast zijn, aangezien dat een belangenverstrengeling oplevert. Maar tot verbazing van Brink voert hij ook andere bezwaren aan. Halberstadt bedenkt opeens dat hij zijn adviseurschap voor haar niet kan combineren met het voorzitterschap van de rvc. Die kwestie heeft hij in de voorbije weken niet eerder aangesneden. Bovendien meent hij nu dat een bezoldiging boven de 50 duizend euro in de Nederlandse context ‘niet juist’ is. Hij stelt voor dat zijn advocaat en die van World Online snel naar de overeenkomst kijken, voordat hij zijn positie in de rvc van World Online formeel kan innemen.

Tot slot heeft hij ook nog een advies voor Brink. ‘Wat betreft de discussie met John en Ben [John de Mol en Ben Verwaayen, commissaris van Endemol – red.] ben ik sterk van mening dat jij jezelf en World Online moet beschermen door dit [de overnamegesprekken met Endemol – red.] onmiddellijk in handen van Goldman Sachs te geven en verder af te zien van gesprekken over de mogelijkheden met de verschillende mensen aan de andere kant, inclusief Wilco Jiskoot.’

Drie dagen later wijst Halberstadt World Onlines aanbod om de raad van commissarissen (Supervisory Board) te leiden, alsnog af. Brink, die hij telefonisch van zijn besluit op de hoogte stelt, kan het maar moeilijk verwerken. ’s Avonds laat mailt ze hem. Ze schrijft dat zijn timing ‘extreem ingewikkeld’ is. Ze had er groot belang bij om haar rvc voor de beursgang uit te breiden met een vooraanstaand voorzitter die niet gelieerd is aan een grote aandeelhouder. Zo kort voor de beursgang kan ze geen goede vervanger meer vinden. ‘Ik geloof echt dat dit rampzalig is,’ schrijft Brink. Ze wil hem zien en spreken, tenminste, als zijn drukke agenda dat toelaat. ‘Ik zou het zeer waarderen als ik die kans zou krijgen, ik bel je zodra ik arriveer.’ Ze vraagt zich voorts af waar ze zijn afwijzing aan heeft te danken. ‘I don’t deserve this!

‘Nina, je hebt gelijk: jij verdient dit niet,’ antwoordt Halberstadt in een mail waar hij in hoofdletters ‘PERSONAL’ boven heeft gezet. ‘Het doet mij verdriet dat het jou pijn doet dat ik heb moeten besluiten om mijn zorg om mijn eigen tijd en leven voorrang te geven. Mijn zorgvuldig overwogen beslissing weerspiegelt echter op geen enkele manier een negatief oordeel over jou, jouw collega’s, de Raad van Commissarissen of het bedrijf. Het tegendeel is het geval, daar ik op een positieve manier zeer onder de indruk ben door alles wat ik heb gezien en heb gehoord van anderen. Net als voorheen zal ik als vriend en klankbord beschikbaar zijn. Ik hoop dat onze vriendschap intact kan blijven. Met warme groet, VH.’

Net als voorheen zal ik als vriend en klankbord beschikbaar zijn. Ik hoop dat onze vriendschap intact kan blijven. Met warme groet, VH

Vrienden blijven

Brink heeft geen keus. Ze had heel graag gezien dat hij als onafhankelijke commissaris tot de rvc was toegetreden, maar ze is gerustgesteld dat hij haar in elk geval met persoonlijke adviezen zal blijven ondersteunen. Ze bespreekt ook de tekst van zijn mail aan de directie en rvc van World Online, waarin hij zal laten weten niet op hun aanbod in te gaan.

‘As Nina and I discussed over the past few days I much deplore that I am at this time unable to join WOL’s SB [Supervisory Board – red]. She and I agreed that both the current constraints on my time due to your industry’s thickening structures as well as my other commitments [including KPN’s SB] prevent me from taking this very exciting & serious responsibility; Nina and I will investigate whether I can find out other ways to be associated with you all. For the record I wish to add that I am very positively impressed by what I have seen and heard from others about the company and its management.

Of course I am aware that this decision is an unpleasant surprise but frankly I am really convinced that I have no other choice and must allow my concerns over my own time & life to prevail. I wish you all great success in the next phase of WOL, look forward to continued personal friendship and am truly grateful for your trust.’

Larry Goldfarb van Baystar is door Brink op de hoogte gesteld van Halberstadts besluit. Goldfarb laat hem per mail weten dat hij als substantiële investeerder in het bedrijf ‘vanzelfsprekend teleurgesteld’ is omdat hij meent dat de aanwezigheid van Halberstadt in de rvc van World Online ‘zeer positief’ zou zijn geweest. ‘Op het persoonlijke vlak’ formuleert de high-tech- en internetinvesteerder nog een wens. ‘Ik neem aan dat je weet dat Nina behoorlijk overstuur is van deze kwestie. Ik hoop dat jullie twee in staat zijn om vrienden te blijven want ze vertrouwt je en kijkt echt tegen je op.’

Om toe te treden tot de ‘Core Donors’ is een bijdrage van minstend 1 miljoen gulden vereist, legt Halberstadt uit

Halberstadt blijft, ondanks zijn afzegging, een eersteklas bemiddelaar voor de vrouw die hij al enige tijd als ‘vriendin’ beschouwt. Zo zorgt hij er persoonlijk voor dat Brink en World Online-ceo Simon Duffy een concert van de Nederlandse jazzdiva Rita Reys – ‘a truly great one’ – in het Amsterdamse Concertgebouw kunnen bijwonen, en wil hij graag van te voren even een hapje met ze eten in Keyzer Bodega daar vlakbij. Tussen neus en lippen door bemiddelt hij tussen World Online en het Concertgebouw – waar hij in het bestuur zit – om een ‘donatie in ruil voor prestatie’ tot stand te brengen.

Hij adviseert Brink tevens in detail over de oprichting van een charitatieve stichting die door World Online zal worden gefinancierd. Halberstadt meent dat het van belang is om, ‘uit oogpunt van de beeldvorming,’ de oprichting daarvan ruim voor de beursgang van World Online te laten plaatsvinden. Halberstadt overtuigt Brink daarnaast een schenking te doen aan het kankerinstituut van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, waarvan hij al vele jaren bestuurslid is. De grote man achter het kankerinstituut, oncoloog Bob Pinedo, is een goede relatie van Halberstadt. ‘Spoke with Bob PINEDO this afternoon and confirmed that I will recommend that you commit a substantial sum...’ Om toe te treden tot de zogenoemde ‘Core Donors’ is een bijdrage van minimaal 1 miljoen gulden vereist, legt Halberstadt uit.

Halberstadt staat Brink voorts nog steeds terzijde in de gesprekken met Endemol. Op 15 februari 2000 heeft Brink een afspraak met De Mol in Hilversum. ‘Had een geweldig gesprek met John,’ mailt ze later; er komt een vervolgafspraak. Ze zou het zeer op prijs stellen als Halberstadt haar wil begeleiden. ‘Natuurlijk ben ik beschikbaar,’ antwoordt hij. Hij biedt zelfs aan een vergaderruimte bij de SER te regelen. Brink slaat het aanbod af. Ze heeft liever dat de afspraak bij de Wylers op het Lange Voorhout plaatsvindt.

De ontmoeting verloopt voorspoedig. Brink: ‘Endemol beloofde onze beursgang af te wachten, hij had geen haast, we hebben de hand geschud, we zouden na de beursgang samen gaan.’

Friends & Family

Halberstadt wordt opnieuw door Sylvain Hefes van Goldman Sachs ingeschakeld om Brink te overtuigen van de kwaliteiten van de afdeling vermogensbeheer van de zakenbank. Hij mailt Brink herhaaldelijk dat Hefes een ‘geweldige’ en ‘discrete’ raadgever voor haar zou zijn. Het lijkt hem nuttig nog even een uurtje met Brink te overleggen. Hij heeft Hefes’ 23 pagina’s tellende voorstel alvast doorgenomen en meent dat het ‘goed, veilig en aan te bevelen’ is dat Brink hem haar geld laat beheren.

Brink heeft op haar beurt een belegging in de aanbieding – in haar eigen bedrijf. Vrienden, familie en bijzondere relaties van Brink en bestuurders van World Online kunnen via het zogeheten Friends & Family-programma inschrijven op aandelen. Ze krijgen zo voorrang op de gewone belegger, die maar moet afwachten hoeveel aandelen hij via zijn handelaar kan bemachtigen: de vraag naar de aandelen is immers groot. Mede dankzij een enorme reclamecampagne van het internetbedrijf lijkt Nederland in de ban van de beursgang van World Online. Iedereen wil een graantje meepikken van de fabelachtige koersstijgingen die bij internetbedrijven inmiddels normaal lijken te zijn.

Brink heeft behalve wat goede bekenden ook een paar captains of industry uitgenodigd van het aanbod gebruik te maken. Jaap Blokker, de grote baas van het detailhandelsconcern Blokker, is er een van. Ahold-topman Cees van der Hoeven en Heineken-bestuursvoorzitter Karel Vuursteen, met wie Brink al in Davos dineerde, schrijven eveneens in. De vriend die het bewuste diner organiseerde, krijgt natuurlijk ook een uitnodiging.

Yes,’ antwoord Halberstadt op de vraag of hij voor 1 miljoen euro aandelen van World Online wil kopen

Yes,’ antwoord Halberstadt op de vraag of hij voor 1 miljoen euro aandelen van World Online wil kopen. ‘E 1 mio is great but I do not have an AA [ABN Amrored.] account. Will Kempen & Co do or F. van Lanschot where I both have an account...?’ Hij maakt van de gelegenheid gebruik om nogmaals de vermogensbeheerder van Goldman Sachs aan te bevelen die ‘terrific opportunities’ voor haar heeft klaarliggen. Zelf heeft hij ook nog een beleggingstip voor haar: ‘taking short term risks in equities does not seem wise.’ Met ‘Have a great remainder of the day,’ besluit hij zijn mail.

‘F&F IPO inderdaad via mijn rekening bij Kempen & Co Amsterdam,’ mailt Halberstadt op 21 februari 2000 aan Brink. Hij geeft meteen zijn rekeningnummer door. Het inschrijfformulier voor het Friends & Family-programma en een kopie van zijn paspoort stuurt hij even later op.

De beursgang nadert. Brink mailt Halberstadt in telegramstijl over een journalist die haar zojuist heeft geïnterviewd. ‘The journalist that interviewed me today gave me a copy of the first report on our company he got hold of (seems te have gone to more press people). [It] came from Amstgeld [een Nederlandse vermogensbeheerder – red.] – it’s titled “hottest Dutch IPO of 2000! – was very positive – states that losses incurred are attributible to large investments in technology, marketing, acquisitions – does not expect us to be profitable in the near future – believes that the estimated 4-5 billion euro quoted in January is too low – sees that if we are compared to Freeserve we are around 15 billion – finds a higher price justified as he compares us to AOL – as a result sees our valuation at 21 billion – judges this to be the hottest IPO of the year with soaring stock prices - bibi Nina.’

‘Very good // congrats!’ reageert Halberstadt niet veel later.

Goldman Sachs geeft niet thuis

Voor kleine beleggers worden bijeenkomsten in de schouwburgen van Breda en Deventer en in de Beurs van Berlage georganiseerd, waar World Online zich presenteert. Een prospectus waarin relevante details over het bedrijf en zijn aandeelhouders zijn verzameld, is er nog niet. Over Brinks belang in het bedrijf wordt flink gespeculeerd. Hoe rijk zal ze na de beursgang zijn, rijker dan koningin Beatrix? Op een grote persconferentie in Hotel De L’Europe vragen journalisten naar haar persoonlijke transacties bij de beursgang. ‘I didn’t sell any shares at this time,’ antwoordt Brink, die een deel van haar aandelenbelang al eerder heeft verkocht. Die uitspraak zal haar nog lang worden nagedragen. Als het prospectus er eindelijk is, kan niemand daaruit opmaken hoe groot haar belang in World Online nog is. Er staat alleen dat een belangrijk deel van haar aandelen zijn overgedragen. ‘Transferred’ is de term die de advocaten van World Online daarvoor hebben bedacht.

In de pers verschijnen kritische geluiden. ‘Mensen vergeten dat driekwart van de internetbedrijven die in New York naar de beurs zijn gegaan, inmiddels onder uitgiftekoers genoteerd staat,’ merkt een analist van Van Lanschot Bankiers in de Gelderlander op. De kop van het artikel spreekt boekdelen: ‘World Online is net de tulpenmanie’. De euforie rond de aanstaande beursgang is er niet minder om. In Londen bieden gegadigden op de grijze markt tegen elkaar op. World Online heeft daar een schaduwprijs van 35 miljard euro, evenveel als de beurswaarde van ABN Amro. Brinks adviseur Halberstadt is echter een uitzondering. Hij is opeens van gedachten veranderd en heeft de administrateur van het Friends & Family-programma bij World Online laten weten geen gebruik meer te willen maken van het aanbod voor een miljoen euro aandelen te kopen. Brink stelt hij daarvan niet op de hoogte.

Bij een prijs van 43 euro zou het bedrijf meer waard zijn dan AkzoNobel of Wolters Kluwer: 12 miljard euro

Vlak voor de beursgang op vrijdag 17 maart wordt bekend hoeveel het aandeel gaat kosten: de introductieprijs komt tussen de 35 en de 43 euro te liggen. Bij een prijs van 43 euro is het bedrijf, dat in 1999 bij een omzet van 64 miljoen euro een verlies 91 miljoen boekte, meer waard dan AkzoNobel of Wolters Kluwer: 12 miljard euro. Nog nooit was een Nederlands bedrijf in zo korte tijd zoveel waard geworden. Het is tevens de grootste beursgang van een Europees internetbedrijf ooit.

Op de ochtend van de beursgang is de overname van Endemol groot nieuws – maar World Online is niet de koper. Tot verbijstering van Brink heeft het Spaanse Telefónica Endemol voor 5,5 miljard euro gekocht. Het nieuws heeft ze enkele dagen eerder te horen gekregen. Ze is woest. Ze meende een deal te hebben.

Om half een ’s middags is het eindelijk zover en staat de openingskoers op het bord: 50,20 euro. Op verzoek van fotografen steekt ze haar duimen omhoog. De openingskoers is zonder de instemming van Goldman Sachs bepaald. Het lukt de bankiers van ABN Amro niet om met hun collega’s in Londen in contact te komen: die nemen de telefoon niet op. Dat zorgt op de vloer bij de Nederlandse bankiers voor onrust, die toeneemt als de verwachte koersstijging uitblijft. In het zogenoemde underwriting agreement staat dat ABN Amro en Goldman Sachs kunnen ingrijpen om de koers rond de introductie te stabiliseren. ABN Amro doet dat met volle kracht en koopt voor 380 miljoen euro aandelen. Goldman Sachs doet niets. Pas later op de middag laten ze weer van zich horen.

In Hotel The Grand, vlakbij de effectenbeurs, staat een lunch op het programma. De aanwezigen schrikken van de koersontwikkeling, die er met veel aandacht wordt gevolgd. Aan tafel doen inmiddels geruchten de ronde dat grote pakketten worden gedumpt. De vrolijke opwinding van eerder die dag, maakt langzaam plaats voor ontzetting als de koers naar 43 euro daalt.

In de dagen daarna nemen de speculaties over de aandelentransacties van Brink toe. Er ontstaat opwinding als duidelijk wordt dat Brink het grootste deel van haar aandelen voor de beursgang voor een veel lager bedrag van de hand heeft gedaan. Ondertussen stort de koers van het aandeel World Online in. Tienduizenden begerige beleggers die op een flinke winst hoopten, boeken verliezen. Brink wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden en moet het overal flink ontgelden. Captains of industry, commentatoren en columnisten in binnen- en buitenland vallen over haar heen: het zou haar aandelentransactie zijn die twijfel heeft gezaaid over de soliditeit van de aandelen World Online.

De grootaandeelhouders, de bankiers en de advocaten en accountants die beursgang begeleidden, houden hun mond. Ook haar medebestuurders in de directie van het bedrijf zwijgen. Brink staat er alleen voor. Haar reputatie van succesvolle onderneemster ligt in puin.

Wie geschoren wordt, moet stilzitten

Bijna twintig jaar later kijkt Nina Storms met weerzin terug op deze episode, die haar leven heeft getekend. Ze wil er liever niets meer over zeggen, maar bij één iemand wil ze wel stilstaan: Victor Halberstadt.

‘Ik ben een week na de beursgang bij Victor thuis in Amsterdam geweest. Ik wilde dat hij naar buiten trad en iets over de verkoop van mijn aandelen vertelde, hij wist overal van. Hij wist dat ik die te koop aanbood voordat er van een beursgang sprake was, en dat ik niet bij de totstandkoming van het prospectus was betrokken. Maar Victor wilde dat niet. “Lay low,” zei hij. En: “wie geschoren wordt, moet stilzitten.” Ik kon beter even naar Amerika gaan, weg van de aandacht. “Lay low,” bleef hij maar zeggen.

‘Jaren later kwam ik hem tegen in het Concertgebouw. Ik zat voor hem, maar hij wilde me niet meer kennen’

Ik werd boos, trapte tegen een verwarmingsradiator. Ik wilde dat er iemand zou opstaan die zou vertellen hoe het was gegaan! Victor had me nota bene actief geholpen mijn aandelen te verkopen. Ze wisten er allemaal van: de aandeelhouders, de banken, de advocaten, iedereen. En niemand die me ooit heeft gewaarschuwd. Wel wilde Victor zonodig dat ik het geld van mijn aandelenverkoop bij Goldman Sachs zou beleggen. Dat KPN ook met Endemol bezig was hoorde ik pas veel later. Toen snapte ik ook waarom hij zich opeens uit het Friends & Family-programma had teruggetrokken. Hij moet net als ik te horen hebben gekregen dat Endemol door Telefónica werd overgenomen.

Nadat ik boos zijn huis uitliep, heb ik hem nooit meer gesproken. Hij nam de telefoon niet meer op en belde niet terug. E-mails waarop hij anders binnen het uur reageerde, bleven onbeantwoord. Ik ben hem jaren later nog een keer tegengekomen in het Concertgebouw. Ik zat voor hem, maar hij wilde me niet meer kennen.’

 

Victor Halberstadt ontkent desgevraagd dat hij ooit persoonlijk adviseur was van Nina Brink (Storms). Hij erkent wel dat hij in zijn hoedanigheid van ‘International Advisor’ van Goldman Sachs ‘met Brink contact [heeft] gehad in en rond de periode van de beursgang van World Online’.

Hij ontkent eveneens dat hij ‘beschikbaar’ was voor de rol van commissaris bij World Online en stelt nooit geïnteresseerd te zijn geweest in de aandelen van het bedrijf. ‘Integendeel zelfs,’ laat hij weten. Wanneer FTM Halberstadt de tekstpassages met de belangrijkste citaten uit zijn mails toestuurt, reageert hij via de woordvoerder van Goldman Sachs als volgt: ‘Issues around that IPO have been extensively reported on and resolved. There is nothing in these emails that is consequential as I declined to be Chairman and options a/o shares. I also cannot confirm the accuracy of these emails since they are two decades old.’ * (In eerste instantie maakte FTM melding dat Halberstadt geen reactie gaf).

Bronnen zeggen dat Internationaal adviseurs van Goldman Sachs jaarlijks enkele tonnen verdienen en onkosten vergoed krijgen. Ook ontvangen ze een klein percentage van de waarde van de transacties die ze bij de banken weten aan te brengen. Goldman Sachs wenst geen antwoord te geven op vragen over de beloning, commissies en onkostenvergoedingen van Halberstadt. De bank geeft aan dat  'regional advisors' geen commissies betaald krijgen.