Victor Muller in het vizier van Snoras-curator

2 Connecties

Relaties

Muller Antonov

Cyprus is hot. Zeker als er Russische miljonairs bij betrokken zijn. Spyker-CEO Victor Muller kan erover meepraten en hoort nu de curator van de Snoras bank in zijn nek hijgen.

De curator van de Snoras bank heeft Spyker-CEO Victor Muller in het vizier. Hij zou clandestien tientallen miljoenen euro’s hebben aangenomen van schimmige vennootschappen van Vladimir Antonov, de voormalig eigenaar van de Litouwse bank Snoras.
Het Financieele Dagblad schrijft vanochtend op basis van bronnen in Vladimir Antonov’s woonplaats Londen, de plek waar hij tot zijn arrestatie in 2011 kantoor hield, dat Muller de curator van de gefailleerde Snoras bank achter zich aan heeft. Muller zou volgens de curator niet kritisch hebben gekeken naar de herkomst van het geld en de curator beraadt zich nu op verhaalsacties.


De problemen ontstaan in 2010 bij de overname van Saab door Spyker. Antonov was voor de overname nog grootaandeelhouder en financier van Spyker, maar moest op last van de Zweedse overheid, verkoper General Motors en kredietverstrekker EIB, vertrekken om de overname doorgang te laten vinden.

 

Foto: Vladimir Antonov, de Russische investeerder/bankier/suikeroom van Victor Muller


Schimmige vennoten op Cyprus
Antonov bleef via de vennootschap Tenaci indirect betrokken bij Spyker, maar de curator is nu een aantal direct betrokken vennootschappen op het spoor gekomen waar een zweem van witwassen omheen hangt. Onderwerp van discussie is Dorwing, een vennootschap gevestigd op het Russische witwasparadijs Cyprus, waarin Muller zijn aandelen had ondergebracht om te voorkomen dat hij verplicht een bod zou moeten doen op Spyker. Daarnaast duikt de vennootschap Gemini op in het onderzoek. Dit op de Bahamas gevestigde fonds leende in mei 2011 zo’n 30 miljoen euro aan Spyker. Saillant detail: Gemini is momenteel lijdend voorwerp in een grote fraudezaak in Londen waarbij de desbetreffende tekenbevoegde, een 23-jarige man, vrij plotseling overleed nadat de zaak in behandeling werd genomen.

 

Reactie Muller
Muller bevestigde aan het FD dat hij een brief heeft gekregen van de curator. Volgens hem gaat het om de miljoenen die Antonov begin 2010 verschafte aan een privévennootschap en zit er geen vreemd luchtje aan. “Het geld is hier niet in kistjes aangedragen. Het kwam via officiële kanalen.”