Muller's beursavontuur eindigt op vrijdag de 13e

3 Connecties

Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Vrijdag 13 september is de laatste dag dat Victor Muller zich ceo van een beursgenoteerde onderneming mag noemen.

De zomer van 2013 zal bij Spyker-ceo Victor Muller niet de mooiste herinneringen gaan oproepen. Het begon met de bekendmaking van de dramatische halfjaarcijfers (omzet slechts €682 duizend, nettoverlies €5,2 miljoen), vervolgens de wrange presentatie van een nieuwe concept car Venator B6 terwijl tegelijkertijd werd aangekondigd dat Spyker haar notering aan de NSYE Euronext verliest. Vrijdag 13 september is de laatste dag dat aandelen Spyker via de Amsterdamse beurs verhandeld kunnen worden. Het aandeel verloor gisteren maar liefst 40 procent van haar waarde.  

Pinautomaat

Het beursavontuur begon in mei 2004 met een introductiekoers van €15,50. Het aandeel daalde gisteren – de eerste handelsdag na de bekendmaking van de beursexit – tot € 0,25 om te eindigen op € 0,80. ‘Spyker zal nooit meer terugkeren naar de beurs. In ieder geval niet onder mijn leiding,’ luidde het commentaar van Muller tegen het persbureau ANP. De delisting van Spyker komt niet als een verrassing. Sinds het faillissement van het overgenomen Saab in 2011 moest Spyker plaatsnemen op het ‘strafbankje’ van de Amsterdamse beurs vanwege de benarde financiële situatie. De speciale noteringsmaatregel – een expliciete waarschuwing voor de beleggers dat het aandeel niet solide is –werd sinds september 2011 al twee keer verlengd. Muller kreeg de kans om te herstructureren, maar ondanks de kapitaalinjectie (10 miljoen euro) van het Chinese autoconcern Youngman slaagde hij er niet in. Voor de bühne leek hij zich nog wel te gedragen als ceo van een beursgenoteerde onderneming. Muller liet in maart een paginagrote advertentie plaatsen in de Financial Times met de aankondiging van het conceptmodel Venator B6. ‘Victor Muller gebruikte de beursnotering als pinautomaat voor luchtkastelen, zoals een Formule 1-avontuur en de Saab-overname,’ liet Jan Maarten Slagter, de voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), gisteren optekenen in het Financieele Dagblad. Hij is allesbehalve rouwig om de beursexit van Spyker. ‘Beursfondsen als Spyker kunnen we op het Damrak missen als kiespijn.’ Muller heeft - blijkens het AFM-register - via de investeringsmaatschappijen Tenaci Capital en Helvetia nog 58 procent van de gewone aandelen in bezit. Spyker wist meer aandelen te produceren dan auto's: voor de beursgang werden er slechts 2,4 miljoen aandelen uitgegeven, maar door de verwatering op verwatering telt enkel Muller's belang nu al meer dan 50 miljoen aandelen.