Artsen en Vierstroom kopen Langeland, MC Groep uit beeld

3 Connecties

Relaties

Ziekenhuis

Personen

Loek Winter

Werkvelden

Zorg
0 Bijdragen

Het laatste uur van het Langelandziekenhuis leek daar, maar er is weer hoop: een overname door zorgorganisatie Vierstroom en 10 miljoen euro aan investeringen. Loek Winter's MC Groep zou daarmee definitief uit beeld zijn.

Drie maanden geleden zag de toekomst voor het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer er nog uitermate somber uit. De onderhandelingen met overnamekandidaat MC Groep van zorgondernemer Loek Winter waren na maanden op niets uitgelopen en bij gebrek aan andere belangstellenden leek het erop dat een faillissement de enige uitkomst kon zijn voor het noodlijdende Zoetermeerse ziekenhuis.   Maar gisteren maakte het bestuur van het Langeland bekend dat het ziekenhuis gaat fuseren met zorgorganisatie Vierstroom en dat er voor ruim 10 miljoen euro aan investeringen gedaan wordt om de balans weer op orde te krijgen. Vierstroom, vooral actief in de thuis- en ouderenzorg, was dit voorjaar ook al in beeld als mogelijk hulpverlener maar verklaarde toen het ziekenhuis niet te willen overnemen.  
Specialisten kopen aandelen
Het reddingsplan bestaat voor een belangrijk deel uit de uitgifte van 7,5 miljoen euro aan aandelen, waarvan 20 procent verworven wordt door de medisch specialisten en de rest door zorgorganisatie Vierstroom. Daarmee worden artsen voor het eerst in Nederland mede-eigenaar van hun eigen ziekenhuis. Daarnaast wordt ongeveer 3 miljoen euro extra geleend aan het Langeland door Vierstroom, die daarvoor zelf een lening is aangegaan met zakenpartner Vebego.
Of dat voldoende is om het ziekenhuis te redden zal afhangen van een fiat van verzekeraars, maar vooral de banken. ING en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) zijn volgens het jaarverslag 2011 de belangrijkste crediteuren van het Langeland. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt 'de indruk te hebben dat de banken vertrouwen hebben in dit plan'. Het Langeland zou volgens hem al in 2013 weer uit de rode cijfers klimmen, na flink verlies te hebben geleden de afgelopen jaren. Volgens een inschatting van minister Edith Schippers van VWS zou het Langeland mogelijk al technisch failliet kunnen zijn na 2012. Het jaarverslag over dat jaar is nog niet gepubliceerd, maar het verlies over 2011 was 5,5 miljoen euro groot.
Uitdaging voor Vierstroom
Als ook mededingingsautoriteit ACM groen licht geeft - dat wordt naar verwachting in september duidelijk - gaat het Langeland verder als zelfstandig onderdeel van Vierstroom en krijgt het een nieuwe naam. Het ziekenhuis behoudt dan volgens de woordvoerder een eigen directie, bestaande uit een algemeen, een financieel en een medisch directeur.
Aan Vierstroom vervolgens de uitdagende taak om zichzelf, inclusief het Langeland, de komende jaren winstgevender te maken. De organisatie - vooral actief in de thuis- en ouderenzorg - is zelf ook geen groot toonbeeld van kapitaalkracht en zag de winst over 2012 (1,4 miljoen) dalen ten opzichte van 2011 (5,5 miljoen), al verbeterde het wel de eigen vermogenspositie met 5 miljoen euro. Op basis van deze resultaten halveerde kredietverstrekker ING per januari dit jaar de algemene kredietfaciliteit van 10 naar 5 miljoen euro, zo valt te lezen in het jaarverslag over 2012.
Het Langeland Ziekenhuis zou in de toekomst een basisziekenhuis voor de regio blijven, en nauw blijven samenwerken met oud-A12 cooperatiepartner 't Groene Hart ziekenhuis in Gouda.
MC Groep vist (opnieuw) achter het net
Dit alles zou betekenen dat ziekenhuisbedrijf MC Groep van Loek Winter en zakenpartners Willem de Boer en Dirk Brouwer definitief achter het net vist na maandenlange onderhandelingen over een overname. MC Groep nam in 2009 de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad over en streeft sindsdien naar het opbouwen van een keten van ziekenhuizen, ingericht als een soort 'medische warenhuizen' waarin het ziekenhuis basiszorg levert, aangevuld met zorg vanuit medische bedrijfjes binnen het ziekenhuis en gespecialiseerde klinieken. Met die keten schiet het niet echt op, nadat eerder na lang onderhandelen een overname van het Sint Jansgasthuis in Weert stukliep en nu ook een overname van het Langeland definitief van de baan lijkt.
In Zoetermeer strandden de overnamegesprekken in maart toen MC Groep surseance van betaling wilde aanvragen, om de schuldenlast van het ziekenhuis aan te kunnen pakken. Daarmee gingen bestuurders en commissarissen van het Langeland niet akkoord. Tegenover Medisch Contact zei president-commissaris Marianne Luyer daarover dat dit vanuit financieel oogpunt weliswaar voordelen had maar niet acceptabel was voor het ziekenhuis omdat schade aan imago en relaties met samenwerkingspartners op de loer lagen.
De MC Groep maakte na het staken van de gesprekken bekend de deur nog op een kier te houden. Vanwege de penibele situatie van het Langeland, leek het niet onwaarschijnlijk dat Winter en co alsnog het eventueel gefailleerde ziekenhuis - met minder kosten - zou kunnen overnemen. Maar dat blijkt nu dus buiten de waard gerekend. De medisch specialisten en Vierstroom brachten samen ook nog eens 2,5 miljoen euro meer bijeen dan de kapitaalinjectie van 5 miljoen die MC Groep bereid was in het ziekenhuis te steken in de vorm van een lening. Winter had overigens ook al het idee om de specialisten deels eigenaar te maken van het ziekenhuis.
Navraag bij de MC Groep leert dat Loek Winter zich momenteel teruggetrokken heeft in een vakantieoord. Zakenpartner Willem de Boer heeft vooralsnog niet gereageerd op vragen van Follow the Money.