Viezerik GDF Suez wast zich groen

2 Connecties

Relaties

Duurzaam Groen
1 Bijdrage

De smerige Franse energiemultinational GDF Suez investeert in zijn duurzame imago door zichzelf via het project Green Quest groen te wassen.

Lukt het ondernemingen hun smerige bedrijfsmodellen te maskeren door groene initiatieven te sponsoren? De Franse energiemultinaltional GDF Suez doet daar in elk geval een serieuze poging toe. Het bedrijf heeft zich ontfermd over het project Green Quest en mag zich nu met de voorhoede van de Nederlandse duurzaamheidselite affiliëren, terwijl het ondertussen een CO2-uitbrakende kolencentrale bouwt op de maasvlakte. 

 

Smeerkees Bos
Green Quest is in het leven geroepen om duurzame ambities van bedrijven te verfijnen. Het initiatief is van BNR Nieuwsradio en wordt gefinancierd door de Franse energiemultinational GDF Suez en zijn dochtermerk Cofely. Begin deze week begon de eerste missie van Green Quest. Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gaat samen met het Green Team op zoek naar mogelijkheden om milieuvriendelijke en kostenbesparende maatregelen te nemen.

Er zitten prominente figuren in het vijfkoppige Green Team. Ieder lid is voorzien van een bijnaam. Zo dient Wubbo Ockels, de eerste Nederlander die zich in de ruimte manifesteerde en tal van duurzame projecten steunt, als 'Het Boegbeeld' van de club. Onbezoldigd, zo laat BNR weten. Daarnaast is Marjan Minnesma, de Koningin van de Duurzaamheid, aan het initiatief verbonden als 'The Expert'. Minnesma is de oprichtster van Urgenda en de afgelopen twee jaar door dagblad Trouw uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander. Ook voormalig topman van Elsevier en duurzaamheidsvoorvechter - Jan van Betten - zit in het Green Team. Van Betten wordt The Believer genoemd.

De grote geldschieter van het groene project staat iets anders te boek. Zo werd Ruud Bos, de CEO van GDF Suez Energie Nederland, het afgelopen jaar genomineerd voor de Vieze Top 50, een lijst die de hardnekkigste tegenstanders van duurzaamheid op een rijtje zet. De Vieze Top 50 is opgericht als tegenhanger van de Duurzame 100 van Trouw. De wedstrijdjury motiveert dat topman Bos met zijn bedrijf nog volop inzet op vervuilende kolencentrales.

Dat blijkt te kloppen. De Nederlandse tak van GDF Suez exploiteert onder andere in Gelderland een grote kolengestookte centrale. Kolen zijn volgens de milieu-experts veruit de meest vervuilende manier om energie mee op te wekken. De centrale spuwt per jaar zo’n 4.401.770.000 kilogram CO2 de blauwe lucht van Nijmegen in, zo berekende TU Delft. In verhouding (CO2-uitstoot/geleverde energie) behoort deze kolencentrale tot de op één na smerigste elektriciteitscentrale van Nederland.

Een rokerige GDF Suez impressie vanuit NijmegenMaar de sponsor van The Green Quest is voorlopig nog niet klaar te zijn met deze niet al te duurzame vorm van elektriciteitswinning. 'Hernieuwbare energiebronnen alleen zijn momenteel niet toereikend om in de groeiende energiebehoefte te voorzien’, schrijft het bedrijf op zijn website. Hoewel daar de meningen over verschillen, bouwen GDF Suez en E.ON elk nog een eigen nieuwe kolencentrale op de Rotterdamse maasvlakte, gezamenlijk goed voor nog eens 11 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.

Geen CO2 opvangen
De nutsbedrijven beloofden alvorens de constructie van de conventionele centrales om de toekomstige CO2-uitstoot door middel van de joint-venture ROAD op de Maasvlakte op te vangen en hebben daarvoor 330 miljoen euro subsidie toegezegd gekregen. Maar zelfs met die subsidie is het door de dalende prijs van CO2-emissierechten in verhouding veel goedkoper geworden om compensatierechten op de markt te kopen. In het kader van ‘marktconformiteit’ willen GDF Suez en E.ON daarom nog 100 miljoen euro subsidie extra. En anders maar geen CO2-opslag.

Daar heeft de gemeente Rotterdam alleen geen trek in ‘Ze moeten zich aan hun belofte houden’, zei de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen, drie weken geleden tegenover Het Financieele Dagblad. Ook fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam hekelt de 'egoïstische opstelling' van de elektriciteitsbedrijven. 'Het winstbejag van E.ON en GDF Suez leidt tot stijging van de zeespiegel en vernietiging van biodiversiteit.'

Jan Rotmans, hoogleraar transitie die samen met Marjan Minnesma - The Expert uit het Green Team - de duurzame actiegroep Urgenda heeft opgezet, zegt stellig dat de bouw van de Rotterdamse kolencentrales dan maar helemaal stilgelegd moeten worden.Volgens de collega van Minnesma zal door de centrales in Rotterdam de ‘uitstoot de komende jaren verdubbelen in plaats van halveren. Dit is iets om je dood voor te schamen.’ En de geïnvesteerde miljarden? ‘Dat hoort bij het bedrijfsrisico als je in deze tijd nog kolencentrales wilt bouwen. Als telecomaanbieders nu investeren in vaste telefonie, gaan ze ook failliet.'

GDF Suez sponsort Green Quest maar weigert ondertussen dus zijn toekomstige vervuiling op te vangen omdat het goedkoper is om emissierechten in te kopen. Wat betreft Peer de Rijk, initiatiefnemer van de Vieze top 50 en directeur van antikernenergie-beweging WISE, is Green Quest een pseudo-evenement, waarmee GDF Suez zich kan 'greenwashen'.

De Rijk zegt tegen FTM: ‘GDF Suez is een heel groot energiebedrijf die veel grijze- en atoomenergie opwekt. Je moet niet te snel in zee gaan met dit soort bedrijven. Zo kunnen ze heel makkelijk hun naam verbinden aan iets groens. Als je kijkt naar het totaal is GDF Suez alles behalve schoon, een schijnvertoning dus.’

Bij GDF Suez was niemand bereikbaar voor commentaar. Een poging om in contact te komen met een woordvoerder Stefan Wesselink, strandde na doorverbinding bij een nietsvermoedende magazijnmedewerker. Een zegsman van de FD Media Groep laat FTM weten dat het Green Quest project een 'journalistieke insteek' heeft. 

[UPDATE. Stefan Wesselink heeft 15:31 gebeld naar FTM. Hieronder zijn commentaar]

'Met Green Quest wil GDF Suez de dialoog aangaan met bedrijven over duurzame oplossingen. Wat wij mooi vinden aan dit project is dat het niet alleen maar over groen gaat maar ook over de winstgevendheid daarvan.'

Wesselink kan niets zeggen over het sponsorbedrag aan Green Quest. Ook niet over de beslissing over de CO2-opslag op de Maasvlakte: 'Daarover beslissen we in het in het voorjaar'.