
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariƫrs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
Vijf vragen over Brexit
Het Verenigd Koninkrijk verlaat binnen twee jaar de Europese Unie. Het Europees Parlement moet instemmen met de afspraken over de Brexit. Wat houdt dat concreet in? Is er een kans dat het Europees Parlement de Brexit-afspraken zal wegstemmen?
Er is geen politiek lichaam dat zoveel macht heeft en tegelijkertijd maar zo weinig media-aandacht krijgt: het Europees Parlement. De komende tijd trekt FTM er regelmatig met camera op uit in Brussel om te kijken wat de macht van het Europees Parlement in de praktijk inhoudt. Bij de Brexit lijkt het Europees Parlement een papieren tijger: het kan de uiteindelijke afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over 'de echtscheiding' wegstemmen, maar de kans dat het parlement dat echt gaat doen lijkt heel klein. De macht van het Europees Parlement lijkt in dit geval niet ver te reiken. Vijf vragen over Brexit aan Europarlementariers Sophie in ’t Veld (D66) en Dennis de Jong (SP).
FTM was al eerder in Brussel om te kijken naar het democratische gehalte van de EU. Die serie kun je hier terugkijken.
7 Bijdragen
jelle 15 1
Klapvee, is mijn idee.
Groot in het kleine, debat over drank en vrouwen.
En Brexit, wie anders dan EU bazin Merkel heeft de beslissende stem ?
Duitsland heeft een grote export naar GB.
Dat Merkel praktisch EU baas is, is ook de mening van Varoufakis, Merkel laat de euro crisis voortsudderen om de baas te zijn over Brussel.
En dan, Timmerfrans is wakker geworden over dat vier van de tien Franse kiezers de buik vol hebben van de EU.
De komende overwinning van Macron op Le Pen leek zeker, de laatste Franse polls stellen dat het maar de vraag is.
Mocht Le Pen toch winnen, dan is het einde oefening EU.
Niks meer te Brexitten.
Wie Merkel is werd net weer duidelijk, Kohl kreeg een miljoen euro schadevergoeding toegekend.
De ghost writer van zijn memoires had deel vier van die memoires gepubliceerd zonder eerst Kohl om toestemming te vragen.
Daarin staan uitspraken uit 2002 of zo van Kohl over Merkel zoals 'alleen belust op macht'.
Peter Zwitser 9
Ik hoop niet dat jullie meer video's gaan plaatsen, want dat levert problemen op voor mensen die slecht of niet horen. Zo'n video is slecht of niet te volgen.
Ćls jullie al 'n video plaatsen, zouden daar ondertitels of een (samengevatte) uitgeschreven tekst bij moeten staan. (De automatisch aangemaakte ondertitels zijn alleen geschikt voor een cabaretier: daar is werkelijk geen touw aan vast te knopen.)
Af en toe zo'n video is natuurlijk geen enkel probleem, als het maar geen trend wordt.
Lydia Lembeck 12
Peter ZwitserAan de andere kant is in Spanje al begonnen met soortgelijke dingen opperen voor de Britten die daar zijn gaan wonen. En dat moet gezegd worden, Spanje is ermee begonnen. Waarop het VK reageerde met keiharde maatregelen. Wie plast het verst...
Dat er goede afspraken gemaakt moeten worden mag duidelijk zijn.
Verder moeten we weten in hoeverre de Brexit negatief zal uitpakken voor onze werkgelegenheid in ons land. En zo zijn er nog een paar onderwerpen waar we meer over willen en moeten weten. Een video kan ondersteunend werken. Daarnaast zou de geschreven tekst eigenlijk vrijwel hetzelfde kunnen zeggen, zodat slechthorenden en doven genoeg hebben aan de tekst.
Wietze van der Meulen 6
.
Wie heeft er belang bij visserijrechten in de Britse wateren na de Brexit? (Nederland en Denemarken). Wie heeft er belang bij de export van (kas)tomaten na de export en wat wordt de schade van Nederland en de Nederlandse banken als de export van tuinbouwproducten naar GB in het geding komt?
May hoeft alleen maar een goed overzicht van de belangen van de overige 27 te maken en hier en daar wat een-tweetjes op te zetten met individuele landen (die dat formeel natuurlijk nooit zullen doen maar toch....) en zich verder goed te laten informeren door haar geheime en minder geheime diensten. Dan kan en zal ze een heel eind komen.
Het is daarom verstandig om de Britten niet al te veel op de huid te zitten tijdens de onderhandelingen. De Britten straffen? Dat zou wel eens kunnen betekenen dat je wordt geraakt door je eigen boemerang (en niet zo'n beetje ook).
jelle 15 1
Wietze van der MeulenGeen woord over de belangen van gewone mensen, niet in de EU, niet in GB.
Triest.
En dan verbaast het dit soort establishment figuren dat steeds meer mensen hen niet meer pruimen.
hans 168
jelle 15De Engelsen zijn een flex volk in 40 45 hadden ze het erg zwaar maar toegeven doen ze niet ook nu niet dus als ik de EU zou zijn dan zou ik daar toch voorzichtig mee zijn om ze te dwarsbomen.Ze zijn economisch niet de minste .
jelle 15 1
hans 168" Op 29 maart 2017 ontving de Europese Raad de kennisgeving van het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om zich terug te trekken uit de Europese Unie en uit Euratom. Hierdoor kunnen de onderhandelingen worden geopend, overeenkomstig het Verdrag.
De Europese integratie heeft Europa vrede en welvaart gebracht en heeft gezorgd voor een ongekend hoge en brede mate van samenwerking voor aangelegenheden van gemeenschappelijk belang in een snel veranderende wereld. Derhalve zal voor de Unie de overkoepelende doelstelling van deze onderhandelingen erin bestaan de belangen van de Unie, van haar burgers, van haar bedrijven en van haar lidstaten te beschermen. "
In Brussel wordt geroepen dat de Britten in een andere Melkweg leven, ik denk dat dat klopt, vergeleken met Brussel.
Timmerfrans heeft in elk geval wel doorgekregen dat vier van de tien Franse kiezers ook in een andere Melkweg leven.
Heeft overigens de unie belangen los van de burgers van de unie ?