
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
© ANP Martijn Beekman
Vijfjaarlijkse verhoging houdt huurder in een wurggreep
Om de vijf jaar mag een woningverhuurder in de vrije sector zijn contracten aanpassen. Gedurende die vijf jaar wordt de huur alleen met inflatie verhoogd. Na vijf jaar komt de herziening. Die leidt nogal eens tot krankzinnige uitkomsten. Een verhoging van 893 tot 2000 euro, bijvoorbeeld, komt voor.
Als de Amsterdamse student Lisa een brief van haar huisbaas opent, schrikt ze zich rot. In de brief staat dat hij haar huur verhoogt van 750 euro naar 1550 euro per maand. ‘Ik kon me niet voorstellen dat het klopte. Helaas was dat wel het geval.’ Na vijf jaar mocht haar huisbaas geheel volgens de regels, haar contract in lijn brengen met de ontwikkelingen op de markt.
Door in gesprek te gaan met haar verhuurder, is het Lisa gelukt om 250 euro van de nieuwe huurprijs af te praten. Bovendien smeert haar huurbaas de verhoging over drie jaar uit. Dan nog is het bedrag te hoog, meent Lisa, maar die korting is mooi meegenomen. Lisa heeft geluk gehad: de meeste huurbazen voeren dit soort excessieve huurverhogingen gewoon door.
Dit gebeurt allemaal terwijl minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nadenkt over het reguleren van het middensegment, met de bedoeling dat de huren niet meer zo gemakkelijk boven de bovengrens van 1000 euro per maand stijgen. De minister overweegt ook om de punten van het woningwaarderingsstelsel door te laten lopen in het middensegment. De rol die de immer stijgende WOZ-waarde speelt bij het bepalen van de huurprijs, wordt gemaximeerd op 33 procent.
Er zijn zwaarwegende redenen voor deze maatregelen, want de enorme schaarste aan woningen in de vrije sector leidt soms tot bizarre verhogingen, vooral in de grote steden. De extreemste verhogingen vind je bij de huurcontracten zoals die van Lisa, die om de vijf jaar mogen worden herzien. Stichting !WOON, een Amsterdams advies- en informatiecentrum voor met name huurders, wordt de laatste tijd meerdere keren per maand door slachtoffers van deze contracten benaderd.
Bij deze overeenkomsten betalen de bewoners gedurende vijf jaar alleen een inflatie-aanpassing op basis van de consumentenprijsindex. Na vijf jaar volgt een volledige aanpassing van de huur. Wat zo’n ‘aanpassing’ inhoudt, is de meeste huurders aanvankelijk niet duidelijk. Die zijn gewoon blij dat ze een woning hebben gevonden met een huur die binnen hun budget valt en tekenen het contract.
De verhuurder weet precíes wat die aanpassing inhoudt. Hij kan de huur namelijk in één klap opkrikken tot markthuur. In jargon heet dat eufemistisch een redelijk voorstel doen. Zeker in een periode met een toenemende vraag en een beperkt aanbod, en dus oplopende prijzen, kan hij zo goede zaken doen.
Markthuur is een lastig begrip en eigenlijk niet objectief vast te stellen. In de vrije sector bestaat geen systeem met huurpunten. Ook de huurcommissie bemoeit zich niet met de vrije sector. De huurder kan bij zo’n verhoging meestal niet veel meer dan denken ‘het zal wel kloppen’.
Stijgingen bij bewonerswissel
Voor huurders die in 2014 zo’n overeenkomst hebben getekend, veroorzaken dergelijke contracten op het moment veel narigheid. 2014 is een speciaal jaar. De vrijesectorhuren zijn de afgelopen vijf jaar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland jaarlijks gemiddeld tussen 7 en 16 procent gestegen, in populaire steden als Utrecht en Amsterdam nog veel meer. Dat zijn echter de stijgingen van de huren bij een bewonerswissel. De huurstijgingen in de vrije sector bij doorlopende bewoning zijn veel gematigder, gemiddeld iets meer dan 3 procent per jaar over de genoemde periode.
Door onder de markthuur te zitten, subsidiëren ze de huurder eigenlijk voor honderden euro’s per maand
Een bewoner gaat ervan uit dat hij moet letten op de gemiddelde verhoging bij doorlopende bewoning. Hij bewoont zijn woning immers permanent. Maar de verhuurder kan de woning, als zijn huurders na vijf jaar zouden vertrekken, voor de dan geldende markthuur verhuren. Anders gezegd: hij negeert die gematigde stijgingspercentages. Tjerk Dalhuisen, adviseur bij !WOON, kent deze redenering: ‘Ze stellen dat als ze onder die markthuur gaan zitten, ze de huurder eigenlijk voor honderden euro’s per maand subsidiëren.’
Voor dat argument valt bedrijfseconomisch wel wat te zeggen. Aan de andere kant zegt niemand dat grote verhuurders als Vesteda, Amvest en Heimstaden, die allemaal beleggen in huurwoningen, hun huurders subsidiëren. Dergelijke beleggers gebruiken geen contracten die na vijf jaar rijp zijn voor herziening. Ze hanteren voor het berekenen van huurverhogingen vaak de CBS-tool voor het bepalen van huurverhogingen in de vrije sector. Die gaat uit van objectieve gegevens en berekent op basis daarvan een redelijke huurstijging. !WOON acht dat systeem veel passender voor een basisbehoefte als wonen.
Opschroeven is volkomen risicoloos
Voor de bewoners leidt deze maximalisatie van inkomsten in de vrije sector regelmatig tot schokkende huurverhogingen. Follow the Money mocht geanonimiseerde dossiers inzien die tonen hoe meedogenloos een aantal verhuurders te werk gaat. Het maakt hen niet uit of een huurder het nieuwe bedrag kan opbrengen. Als die het niet kunnen betalen, moeten ze eruit en staan de nieuwe huurders met hun spulletjes bij wijze van spreken de volgende dag al op de stoep. In een woningmarkt met een tekort aan 300.000 woningen is het opschroeven van de huren tot markthuur volkomen risicoloos.
Uit de dossiers sprong een aantal zeer extreme ‘huuraanpassingen’ in het oog. Wat te denken van een verhoging van 850 euro tot 1700 euro, of van 750 euro tot 2020 euro, of van 893 euro tot 2000 euro, of van 1350 euro tot 2100 euro. Dat zijn de uitschieters, maar ook de bescheiden stijgingen zijn goed beschouwd al stevig. Van 800 euro tot 1000 is nog altijd 25 procent. Veel meer dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van iets meer dan 3 procent, die veel institutionele verhuurders hanteren.
Die 3 procent is inclusief inflatie. Dat geldt ook voor de oorspronkelijke huurprijzen in bovenstaande alinea: dat zijn de huurprijzen na vier jaar inflatie-aanpassing. In die 800 euro uit het rekenvoorbeeld zit dus al vier jaar inflatiecorrectie ingebakken. Die moet dus nog worden opgeteld bij die toch al forse stijging van 20 procent.
Wildwestmarkt voorkomen
In tijden van sterk oplopende huren, zoals nu al jaren het geval is in veel grote steden, blijken deze contracten in werkelijkheid wurgcontracten. Daar werd in 1994, toen deze contractvorm werd toegestaan, waarschijnlijk niet op gerekend.
Dat jaar was cruciaal voor de Nederlandse woningmarkt. De overheid stopte in 1994 met het subsidiëren van woningbouwverenigingen. Het werden zelfstandige stichtingen of verenigingen met een eigen balans en een mogelijkheid om kapitaal voor nieuwbouw en verbouwingen te lenen. De overheid hield via een toezichthouder en uitgebreide regelgeving de sector aan de lijn en sprak een grens af tussen gereguleerde huur en vrije sector.
Verhuurders moesten opeens uitvinden wat logische contracten waren in dit ongereguleerde segment
De vrije sector besloeg destijds 5 procent van de totale woningmarkt. Veel serieuze beleggers hadden echter geen zin in een wildwestmarkt en kwamen met contracten met afspraken over jaarlijkse huurverhogingen. Een groep kleinere verhuurders, minder beducht op reputatieschade dan verzekeraars of pensioenfondsen, koos voor de contracten met een aanpassing om de vijf jaar.
Door de extreme schaarste aan woningen in de grote steden wordt 25 jaar later pas echt duidelijk dat deze methode tot onbetaalbare huurstijgingen leidt. !WOON-adviseur Tjerk Dalhuisen legt uit waarom de contractvorm ooit is ingevoerd: ‘In 1994 moesten vrijesectorverhuurders opeens uitvinden wat logische contracten waren voor het nieuwe, totaal ongereguleerde segment. Die contracten met herziening om de vijf jaar bestonden al heel lang voor bedrijfspanden.’
De eigenaar van een bedrijfspand profiteert bij zulke contracten als het ware van de goede gang van zaken bij het bedrijf en in de economie. Voor een winkelier wordt de locatie in tijden van hoogconjunctuur in feite waardevoller. Als de huurder vindt dat de huur te hoog is, kan hij aan de bel trekken bij de verhuurder of een andere locatie zoeken. Voor een huurder van een woning gaat dat allemaal niet op, want zijn inkomen gaat in tijden van hoogconjunctuur meestal helemaal niet fors omhoog en andere woonlocaties zijn in Nederland schaars.
Huurverhoging aanvechten
Wat zijn de mogelijkheden voor een huurder als er zo’n extreme huurverhoging in de brievenbus ligt? De huur aanvechten bij de rechter is een optie. Daar kunnen huurders alleen iets bereiken als de nieuwe huur aantoonbaar boven de marktwaarde uitkomt, wat alleen aan te tonen is met een taxatie van een gekwalificeerde taxateur. De verhuurder zet daar een andere taxateur tegenover. De rechtbank laat een derde taxateur de huurwaarde bepalen en neemt een besluit. Als de huurder de zaak verliest, moet hij de proceskosten en de facturen van de drie taxateurs betalen. Dat kan flink oplopen. Belangenbehartiger !WOON zegt daar wel een fonds voor te hebben, ‘maar dat is niet heel goed gevuld’.
De volgende mogelijkheid is om met de verhuurder in overleg te gaan. Soms lukt het om de verhoging uit te stellen en om te zetten in een stapsgewijze verhoging over een periode van drie of vier jaar. Voor de meeste huurders is dat geen echte oplossing. Wel geeft het wat extra tijd om nieuwe woonruimte te zoeken.
De exorbitante huurverhoging is niet uitsluitend een Amsterdams probleem, hoewel de excessen zich daar het scherpst aftekenen. Edo Gommers, projectleider bij Huurteam Utrecht, ziet het ook in zijn stad. ‘Wij werken echter vooral in het gereguleerde segment. In Utrecht wenden mensen met dergelijke problemen zich met een advocaat direct tot de kantonrechter. De meesten zijn daarvoor zeer huiverig, omdat een verloren zaak veel geld kost.’
Normale gang van zaken
Bij een belrondje langs Amsterdamse makelaars die ook aan verhuur doen, is de houding nogal defensief. Een aantal wijst erop dat in de Amsterdamse vrije sector de huurders die vijf jaar blijven zitten heel zeldzaam zijn. Een makelaar van Housing Experts vindt het zelfs een non-probleem. ‘Die vrijesectorhuren zijn in Amsterdam zo hoog dat je beter elders iets kunt kopen. Expats zitten hier sowieso niet langer dan vijf jaar.’ Andere makelaars geven ruiterlijk toe dat zo’n herziening na vijf jaar, als je niets hebt afgesproken over jaarlijks huurverhogingen, de normale gang van zaken is.
Bij de Amsterdamse makelaar Boersma Vastgoed, een makelaar die meerdere keren in de dossiers van !WOON voorkomt, wordt met enige terughoudend gereageerd op vragen over contractvormen. ‘Die herziening na vijf jaar staat gewoon in de wet. Wij doen niets dat niet mag en het is natuurlijk aan de eigenaar namens wie we verhuren, om aan te geven wat hij wil.’
Het is zo gek nog niet om vijf jaar te wonen met alleen inflatie-aanpassing. Je moet alleen wel op tijd weg zijn
Er klinkt ook een tegengeluid. Esmé van Essen, huurrechtadvocaat bij Rensen Advocaten in Alkmaar, wijst erop dat een verhuurder in de vrije sector ook kan kiezen voor een contractvorm waarbij de huur ieder jaar wordt aangepast aan de marktontwikkeling: ‘Zo bezien is het zo gek nog niet om vijf jaar lang te kunnen wonen met alleen een inflatie-aanpassing. Je moet alleen wel op tijd weg zijn.’
Daar heeft ze gelijk in, maar als een potentiële huurder te horen krijgt dat de huur ieder jaar de markt volgt, zullen velen waarschijnlijk minder snel happen. Daarmee wordt het huurpand minder makkelijk te verhuren, wat weer de huurprijs drukt.
Huren bevriezen, zoals in Berlijn
Het is niet uitgesloten dat bepaalde verhuurders anticiperen op plannen van de minister om het lagere middensegment ook te onderwerpen aan huren die door de puntentelling worden bepaald. Het ligt voor de hand dat dan ook de huurders met zo’n herziening na vijf jaar en met een woning van onder de 1000 euro per maand, zich gaan beroepen op de puntentelling. Een deel van de verhogingen kan zijn bedoeld om de huren in ieder geval boven de veilige grens van 1000 euro te krijgen.
Als autoriteiten overwegen de huren te bevriezen, moeten ze dat eigenlijk stil houden. Anders gaan verhuurders anticiperen op het nieuwe beleid. Toen het stadsbestuur in augustus in Berlijn de huren voor vijf jaar bevroor, kwam dat voor iedereen uit de lucht vallen. De huren werden onmiddellijk vastgezet. Zowel Ollongren als Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder verantwoordelijk voor huisvesting, heeft dat verzuimd.
192 Bijdragen
Marla Singer 7
Is het dan niet mogelijk om elke huurverhoging verplicht te gaan relateren aan de draagkracht van de huurder via een soort principe van redelijkheid? Bijv een verhoging uitsmeren in een verhoging per maand zodat de huurder in die tijd iets anders kan zoeken. Waarschijnlijk zal die dan naar een andere stad moeten verhuizen want als iedereen hun huren enorm omhoog gooit en je kan zoiets niet betalen zul je ergens iets anders moeten zoeken.
Grote kans dat hierdoor dan ook een flink aantal expats eenvoudig weg verdwijnt uit Nederland en die banen niet zomaar door autochtonen ingevuld kan worden. Dus tot economische schade leidt.
Inge 5
Marla Singer[Verwijderd]
IngeInge 5
[Verwijderd]De expats betalen niet allemaal zelf de huren en ze kopen ook.
Huurverhoging gerelateerd aan stijging woningwaarde is sowieso eigenlijk bizar, het water stroomt er niet ineens sterker van door uit de kraan, de muren staan niet verder van elkaar af, kortom de huurder heeft met die stijgende woning waarde niets van doen en zou daar ook niet voor moeten opdraaien door huur verhoging.
Rikkie 7
Marla SingerBent u er ook een voorstander van dat de prijs van het brood bij de bakker wordt bepaald op basis van draagkracht?
R. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. EmanNee, natuurlijk niet. Maar dat heeft ook geen enkel verband met wat ik zeg. We hebben daar in Nederland een sociaal vangnet voor. Ik vind het ook goed dat er allerlei toeslagen zijn zoals huur en zorgtoeslag. Ik zal dergelijke toeslagen niet ontvangen, maar betaal graag mee om dit voor de minima mogelijk te maken. Dat doe ik al 40 jaar zonder morren.
Maar dit gaat over huren in de vrije sector. Als je je kunt veroorloven daar te huren, zul je geen honger hebben. Om daar het draagvlak principe toe te passen is net zo gek als de prijs van een brood van je inkomen te laten afhangen.
Jan Smid 8
RikkieOok die laatste allinea klopt niet. Ik wordt geacht te huren in de vrije sector - omdat ik iets meer verdien dan modaal - terwijl ik niet kan na gaan of wat ik op dat moment betaal ook wel in de toekomst kan betalen, zonder dat ik werkloos ben.
Het grote verschil tussen een product van een bakker en een belegger is dat de een er voor moet werken en de andere niet.
R. Eman 8
RikkieDat heeft wel degelijk verband met hetgeen u zegt en dat is simpelweg te verklaren met het begrip "huishoudpotje". Dit potje heeft een gegeven inhoud afhankelijk van het inkomen. Daaruit worden o.a. de woonlasten en de voeding betaald. Stijgen de woonlasten dan blijft er minder over voor de voeding.
'Ik vind het ook goed dat er allerlei toeslagen zijn zoals huur en zorgtoeslag.'
Ik niet. Ik vind het een uiting van een aalmoes en laat alleen maar zien dat er iets niet klopt. Ofwel de inkomsten zijn te laag ofwel de kosten zijn te hoog. Ik neig naar het laatste. Uit eigen ervaring weet ik dat er best te leven valt van 1000 euro in de maand als je de woonlasten niet meerekent.
'Om daar het draagvlak principe toe te passen is net zo gek als de prijs van een brood van je inkomen te laten afhangen.'
Huur voor een dak boven je hoofd en brood op de plank maken voor mij in Nederland gewoon deel uit van de primaire behoeften. Ik zie het verschil dus niet.
Rikkie 7
R. EmanU verwart het recht op wonen en voeding met het wonen in de vrije sector tegen een huur van 1500 euro in de maand op een geliefde locatie.
Het sociale vangnet als aalmoes kwalificeren vind ik zowel een belediging richting iedereen die daar een bijdrage aan levert als naar degene die daar noodgedwongen gebruik van moeten maken
R. Eman 8
RikkieIk wijs op de huur en zorgtoeslag. En u haalt het gehele sociale vangnet erbij? Als iemand met een fulltime minimumloon inkomen nog huur en zorgtoeslag moet gaan vragen is dat juist een belediging. En nog dankjewel moeten zeggen tegen iedereen die daar een bijdrage aan levert?
Rikkie 7
R. EmanR. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. EmanGemiddelde arbeidsduur is 34 uur in de week. Wereldwijd is een arbeidsduur van 48 uur heel normaal. Tjonge, jonge wat moeten wij toch buffelen hier. . We zijn behoorlijk verwend naar mijn mening en wat krijg je met verwende kinderen? Inderdaad, die zijn nooit tevreden. Die blijven maar klagen en de oorzaak van alles bij anderen leggen, maar nooit bij zichzelf.
Noemt u eens een land met een socialistische regering waar het net zo goed of beter gaat dan hier?
R. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. EmanR. Eman 8
RikkieNederland is een aantrekkelijk land om te werken als je hoger opgeleid bent of indien je lager opgeleid bent en het inkomen dat je verdient hoger is dan je in je thuisland kan verdienen. Om te wonen kan ik vele betere landen bedenken.
'Maar zoals gezegd, voor sommigen is het nooit goed of het deugt niet.'
Voor mijzelf is het goed genoeg en ben ik erg tevreden. Ik ben alleen de andere mensen niet uit het oog verloren. Wat mij betreft heeft iedereen recht op een plekje op deze wereld.
Rikkie 7
R. Emanwel beter.
Iedereen moet naar vermogen een bijdrage leveren vind ik.
R. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. EmanHet is natuurlijk een teken van hoge beschaving om anderen het vuile werk te laten opknappen, begrijp ik.
Ik ben overigens niet gefrustreerd hierover omdat ik de realiteit allang ken en ook accepteer. Uw beeld van de realiteit is vertekend door het idee dat iedere per soon dezelfde moraal heeft als u. Dat is niet zo kan ik u verzekeren.
R. Eman 8
Rikkieen
'ruim 400000 Nederlanders in de bijstand.'
Om dan te stellen dat dat alleen komt omdat die 400000 Nederlanders liever hun hand ophouden en van het zonnetje genieten dan aan het werk gaan, is natuurlijk ook een visie.
Rikkie 7
R. EmanSucces met uw socialistische heilstaat.
Diny Pubben 9
RikkieKijk concreet vb hier, geen toegang voor de manager, arbeidsbeperkten, bij het UWV. https://www.geenstijl.nl/5149815/uwv-database-arbeidsbeperkten-werkt-beperkt/
Had allang bestuurders aangesproken, hoe kun je nu verantwoordelijk zijn als je geen systeemtoegang hebt en zou naar de rechter stappen om die toegang af te dwingen. Bij politiek digitaal falen, faalt onze rechtsstaat.
[Verwijderd]
R. EmanMarla Singer 7
RikkieOverigens was ik vroeger maar wat blij dat onze bakker rekening hield met ons gezin omdat wij anders met honger naar school had moeten gaan. Dat wens je niemand toe maar toch zijn er Nederlandse kinderen die dat overkomt.
[Verwijderd]
Marla SingerEr ligt een voorstel van woningcorporaties om de lagere middeninkomens mee te nemen in de groep huurders die huren via corporaties. Maximum inkomen zou ca. 52.000 euro bruto/jaar zijn. Maximum huur 1.000,- per maand.
Er komen dan twee groepen: de sociale verhuur voor mensen met een inkomen onder de 40.000 (iets meer dacht ik) en met huren tot (2019-2020) 720,42 euro per maand. Die vallen nog onder de Dienst voor Algemeen en Economisch Belang = DAEB. Deze huurders kunnen nog Huurtoeslag aanvragen, al zal dat elk jaar lager gaan worden. Leuk plannetje van de coalitie.
De Niet DAEB krijgen geen Huurtoeslag, maar kunnen nog wel gereguleerd huren, zodat de huren normaal stijgen per jaar. Waarom ze altijd moeten stijgen moet je met niet vragen. Dat weet niemand met een eigen verstand en hart.
Reactie op de eerste reactie bovenaan van Marla.
En reactie op hierboven: Dank je wel. Mooie reactie.
Eline Gumbert 4
Peter Hendriks 7
Eline Gumberterik de lange 3
Wel kun je een tijdelijke huurovereenkomst voor 2 jaar voor zelfstandige woonruimte afsluiten. Maar ja: dan komt het moment van huurherziening wel weer heel erg dichtbij en stinkt een huurder er misschien wat minder makkelijk in. Het argument dat niemand langer dan vijf jaar in zo'n particuliere huurwoning blijft zitten, lijkt me overigens wel hout snijden. Dat komt inderdaad betrekkelijk weinig voor, zeker bij jongeren.
Het argument dat een verhuurder de huurder voor honderden euro's per maand subsidieert wordt overigens niet alleen in de commerciële sector, maar ook in de sociale huursector gebruikt.
Rikkie 7
erik de langeDat klopt. De vraag of dit een valide argument is, wordt daarmee echter niet beantwoord. Ik denk eerlijk gezegd dat het antwoord daarop ja is. De mogelijkheid van een korter contract met een meer directe vertaling van de huurprijs conform de marktprijs zou de huurder aanzienlijk meer huur kosten en is dus nadelig voor de verhuurder. Ik kan het de verhuurder niet kwalijk nemen dat hij een marktconforme huur rekent.
Wellicht deugt het systeem niet helemaal, maar een aanlokkelijk alternatief zie ik ook niet. Iedereen die nu boe of bah roept moet zich af vragen of hij of zij niet precies hetzelfde zou doen in de gegeven omstandigheden.
Jan Smid 8
Rikkieerik de lange 3
RikkieRikkie 7
erik de langeerik de lange 3
RikkieRikkie 7
erik de langeU wel?
[Verwijderd]
erik de langeZo krijgen mensen die een woning hard nodig hebben, nooit kans een THUIS te maken van hun woning. En er zijn er te weinig om alleen voor korter termijn huur te verhuren. Dat is voor mensen die tijdelijk ergens zijn en dan verder trekken. Meestal voor hun werk. Nu wordt het gebruikt en gezien als een idee voor sociale huurders. 1 tot 5 jaar en dan eruit. Zit je in zo'n gebouw met alleen flexhuren dan wordt het uiteindelijk een wissel met de buren. Net zo lang tot je terug bent in je eerste woning. Als je geluk hebt. Voordeel is wel dat je geen meubels e.d. hoeft te kopen. Die laat je dan wel achter. Eerste bewoners moeten dat wel. Overname dekt de schade niet, maar het kan niet anders.
Verder worden zulke huurders ook al vaak in flexbanen geduwd. M.a.w. ze worden dermate ontmenselijkt dat ze er ziek van zullen worden. Een aantal zeker. Dit moeten we niet willen.
Dit is de tegenhanger. En inmiddels is het aantal corporaties dat zo denkt flink gestegen. https://www.huurdersbelangzuid.nl/passend-wonen-een-ongepast-voorstel/
PS: Er is een blok met flats waarin mensen wonen die onder zo'n regime moeten wonen. Stel met baby had hun kindje alleen overdag en het kind ging 's nachts naar de grootouders. Want kinderen verboden daar. Huisdieren ook. Hoe kan je je THUIS voelen als je zoveel niet mag?
Arjan Dam 1
Goed om te zien dat dit idee wat meer momentum lijkt te krijgen.
Dat gaat volgens mij beter werken dan beleggers meer te belasten ten opzichte van particuliere bewoners van koopwoningen.
Albèrt 4
Arjan DamArjan Dam 1
AlbèrtBinnen het huidige systeem kunnen vermogenden de schaarse huizen opkopen en zodoende de schaarste uitbuiten. Kom maar met een beter plan..
[Verwijderd]
AlbèrtAlbèrt 4
[Verwijderd][Verwijderd]
AlbèrtDat is dan ook wat de corporaties zeggen. Reguleren tot 1000 euro huur en 52.000 euro bruto per jaar. Dan is de kans op particuliere verhuur waar de huren exploderen vele malen minder groot. Als je dat niet wilt en je wilt per se particuliere verhuurders van investeringsmaatschappijen, dan vraag ik me af waarom.
Albèrt 4
[Verwijderd]Waar ik overigens wel voor ben is om de huurprijsstijgingen te reguleren ik vind dat een huurder van te voren moet weten tegen welke kosten hij/zij in een woning kan wonen.
[Verwijderd]
AlbèrtRikkie 7
[Verwijderd]Dat is wel marktwerking hoor. Ik kan het bijna niet geloven.
[Verwijderd]
AlbèrtBart Klein Ikink 6
[Verwijderd]
Bart Klein IkinkRoland Horvath 7
De huurprijzen moeten veel meer in de hand gehouden worden.
Dat moet ook gelden voor de prijzen van het vastgoed.
Anders komen veel mensen in onleefbare situaties terecht.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de lonen.
Die dalen naar nul als er een overschot is aan arbeidskrachten.
Er zijn zaken die onmogelijk door de vrije markt op een stabiele, aanvaardbare en leefbare manier kunnen geregeld worden.
Het is zeer weinig waarschijnlijk dat een coalitie zoals de vier partijen van Rutte3, VVD, CDA, D66 & CU iets zullen doen om de huurproblemen op te lossen. De vier hebben het niet en ze zullen het nooit hebben. Ze zijn alle vier goed om de problemen van het verleden op te lossen, meer niet.
Voor Rutte3 moet alles privaat niets mag nog collectief.
MaartenH 10
Roland HorvathAls je het woningaanbod niet voldoende kunt of wilt vergroten, dan moet je de vraag verkleinen. Als je dat niet wilt doen door de prijzen (extreem) te laten stijgen, dan zul je een spreidingsbeleid voor werkgelegenheid op moeten zetten. Dus de leegloop in de regio en de volloop in de Randstad actief te lijf gaan.
DabbleDobble
MaartenHIk zou beginnen met het nadenken over de oorzaken van die onbalans, en volgens mij doe je dat verderop in je reactie impliciet ook. Vooralsnog lijkt de Nederlandse overheid (als ik op de meeste media afga) vooral te denken aan een tekort aan nieuwbouw. De vraag wie er nu eigenlijk in een stad wonen is volgens mij minstens zo relevant, zo niet relevanter.
> “dan zul je een spreidingsbeleid voor werkgelegenheid op moeten zetten”
Je gaat hiermee volgens mij (deels) voorbij aan het feit dat een stad voor een belangrijk deel bestaat (of in mijn ogen zou moeten bestaan) uit bewoners die noodzakelijk zijn om die stad bewoonbaar te houden. Je kunt leraren, verpleegkundigen, brandweer en politie etc. wel ergens anders huisvesten, maar de kans lijkt mij reëel dat er na verloop van tijd een tekort ontstaat in die sectoren.
MaartenH 10
DabbleDobbleJe zult dus Amsterdam / de Randstad minder aantrekkelijk moeten maken voor bedrijven en de regio juist aantrekkelijker.
Als je in Amsterdam meer gaat bouwen, wordt het dweilen met de kraan open en groeit het helemaal dicht. Meer mensen is meer economische activiteit en nog aantrekkelijker voor bedrijven, oftewel een vicieuze cirkel.
Mz59 7
MaartenHMaartenH 10
Mz59Roland Horvath 7
MaartenHEerlijk gezegd, is dat niet te moeilijk voor het huidige kabinet.
Bij zo'n verdeling van het werk moet de overheid het goede voorbeeld geven en diensten verhuizen naar de rand van de Randstad naar Friesland, Groningen, Zuid Limburg, Zeeuws Vlaanderen.
MaartenH 10
Roland HorvathWat er in de politieke hoofden blijkbaar moeilijk in gaat is dat het niet het één óf het ander is, maar het één én het ander. Beleid én markt, in balans. In de jaren zeventig lag de balans misschien teveel naar beleid en te weinig markt, nu is het volledig doorgeslagen.
In ieder geval zijn juristen en doctorandussen politicologie niet echt de aangewezen mensen om het land te leiden. Oh ja, historici waarschijnlijk ook niet.
[Verwijderd]
Mz59[Verwijderd]
MaartenHhttps://www.google.nl/search?biw=1536&bih=701&tbm=isch&sa=1&ei=XBGKXfFys8mbBYbElbgL&q=Thoughts+about+cities+of+the+future.+Every+apartment+has+a+green+balcony&oq=Thoughts+about+cities+of+the+future.+Every+apartment+has+a+green+balcony&gs_l=img.3...93959.110597..110756...0.0..0.63.1987.45......0....1..gws-wiz-img.p4KlLwr8oPU&ved=0ahUKEwjxkIn7v-nkAhWz5KYKHQZiBbcQ4dUDCAY&uact=5#imgrc=p0SE2a4AlokaFM:
MaartenH 10
[Verwijderd]Ik heb zelf mijn voor- en achtertuintje maximaal groen. Meeste buurtgenoten leggen er zoveel mogelijk tegels of grind neer. Mensen die wel een beetje tuin hebben, houden van iets heel perk-achtigs, een paar plantjes, struikjes, boompjes en daar tussen keurig schoon. Stukjes gras die perfect glad en onkruidvrij moeten zijn. Anders wordt het weer kaal gemaakt en komen er nieuwe graszoden.
Geen idee wat een ecosysteem is, dat een merel wormen moet eten en een mees rupsen en andere insecten. Dat leidt ertoe dat ze die insecten uit hun tuin willen houden, maar de mezen in de winter gaan voeren, want die vogeltjes in de tuin is wel leuk. Dat gif ook consequenties heeft, daar denken ze niet bij na, want de tuin moet wel netjes zijn.
En onze tuin vinden ze een rommeltje.
Oftewel, het blijft moeilijk.
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHJan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan SmidJan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan SmidJan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan Smid[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd]Anders gezegd, mensen komen naar de Randstad omdat er werk is en werk komt naar de Randstad omdat er mensen zijn. Dat doorbreek je alleen door te zorgen dat het werk zich verplaatst naar buiten de Randstad en daar te zorgen voor voldoende woningen.
[Verwijderd]
MaartenHIk zou zelf best elders willen wonen. Er zijn ook daar geen woningen meer beschikbaar. Hoe dan ook MOET er bijgebouwd worden. Anders zit iedereen gevangen straks. Nu al trouwens....
MaartenH 10
[Verwijderd]Laat ze dan maar de prijs daarvoor betalen, en kijken of ze dan nog steeds willen. Trouwens, als je met andere landen vergelijkt, dan zijn de verbindingen met 'de regio' nog steeds verschrikkelijk goed. Als je met je bedrijf in Lelystad gaat zitten, trein naar Schiphol, zo gepiept. Zelfs Eindhoven is een luxe treinreis van anderhalf uur verwijderd van Schiphol.
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidOverigens ken ik een groeiend aantal alleenstaande ouderen dat best weg wil naar bv Oosten of NO van het land. Maar dan moet er een goede woning zijn met alles wat er bij een woonkern past zoals winkels. kerk, scholen, sportvelden en OV. Dat geeft weer wat lucht in de Randstad.
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Vergeet niet dat men meer moet reizen en steeds meer mensen met de trein reizen. Als je mensen wilt lokken om de trein te pakken moet het niet bij enkel het maken van plannetjes blijven, zoals Van Veldhoven dat doet, maar moet er sprake zijn van ambitie en dingen doen waar het gros van de mensen profijt van heeft.
Over vervuiling, daar wordt nauwelijks iets over gezegd door milieugroeperingen. Een beetje raar, nietwaar?
[Verwijderd]
Jan SmidIk kan het best eens zijn met je maar m.i. hangen er meer dingen aan dan alleen dit systeem. Vorig jaar, of begin dit jaar sprak ik al over buizenpost in groot formaat onder de grond, zodat er containers in buizen geladen kunnen worden en met lucht en elektra maar verdeelstations geblazen worden ahw en vandaar automatisch afslaan naar plek van bestemming.
Dat scheelt ontzettend veel gebruik op wegen en sporen. Die buizen gaan er m.i. echt komen. Wordt hard aan gewerkt. Mensen reizen bovengronds, comfortabeler. Ik denk dat de beveiliging dan makkelijker te regelen zal zijn. Ik was wat kort door de bocht, maar dit speelt al een paar jaar door mijn hoofd. Waarom zou het niet gewoon kunnen? Tunnels boren zijn we goed in. Goede railtracks leggen ook. Wat er dan nog op de wegen rijdt zal m.i. dan langzaam verminderen. Ik voorzie in de toekomst (dan ben ik er niet meer) dat alles over rails gaat. Ondergronds, bovengronds en met monorails.
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidMisschien is dit iets:
"Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik weet dat ik het kan."
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidRikkie 7
[Verwijderd]Jan Smid 8
[Verwijderd]https://www.ad.nl/politiek/trein-op-de-automatische-piloot~aad2a7e1/
Mag ik ook weten waar jij e.e.a. van wilt betalen?
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidRikkie 7
[Verwijderd]Je hebt ook mensen die helemaal vastzitten in hun eigen gelijk, dat is veel erger.
[Verwijderd]
MaartenHA. door ze lekker aan hun lot over te laten, want de markt is de markt.
B. door snel en veel woningen te bouwen.
Wordt A. Want B lukt nu al niet. Grote remmen: de Raad van Staten en de gemeenten die het vertikken grond uit te geven voor zulke woningen.
C: Aantal daklozen verdubbelt nu in 2 jaar. Daarna in 1 jaar en daarna off the scale.
MaartenH 10
[Verwijderd]Alleen zijn onze regeringen sinds de jaren negentig wars geworden van planologie en ruimtelijke ordening, vindt men dat er niet ingegrepen mag worden in de markt.
[Verwijderd]
MaartenHZe begrijpen niet dat ze debet zijn aan het groeiende aantal daklozen. We zien ze niet hier. Ze zijn er wel. Minstens 1 gezin met kinderen slaapt in hun auto. En ik heb tentjes gezien op bepaalde plekken. Uur later weg. De Markt is heilig, ja. En bron van een heleboel ellende.
Terug naar minder overheid = Nachtwakersstaat. Zo erg als een dikke eeuw geleden hoop ik dat het niet wordt. Uitgerekend C.Vd Linden pleitte voor betere huisvesting, gezondheidszorg en hogere lonen. Gezonde en beter wonende en dito betaalde arbeiders werkten met meer plezier en dat leverde de rijke directeuren veel extra geld op. Maar meer welvaart werkt dus goed voor een land. Dus waarom ze dat niet willen is me wel een raadsel.
Maar hoe krijg je mensen aan het stembureau, als ze pertinent niet meer willen stemmen?
MaartenH 10
[Verwijderd]Tja, weet ik ook niet. Het probleem ligt ook in belangrijke mate bij de mainstream media, waar eigenlijk ontzettend weinig ruimte is voor maatschappelijk belangrijke zaken en een goede analyse daarvan. Men loop een beetje achter de feiten en de gangbare ideeën aan. Dus dat de mainstream media mensen mobiliseren en strijdbaar maken kun je op je buik schrijven. In tegendeel, ze werken juist in de hand dat we ons kruit verschieten op onzin.
[Verwijderd]
MaartenHMomenteel is er geen enkele partij waar de mensen met een inkomen tussen absoluut minimum tot 50.000 euro profijt van hebben. Integendeel zelfs. Men lonkt vooral naar de blauw leren stoelen in Vak K. Kan je toch lekker voetbal kijken, terwijl van je verwacht wordt dat je luistert en denkt. Mensen die dat zien voelen zich beduveld. Terecht, denk ik.
MaartenH 10
[Verwijderd]Die mensen zitten er echt niet meer voor ons, maar voor zichzelf. Voor de meerderheid in kamer en politiek is het een carrière geworden. Het is duidelijk welke keuzes je carrière vooruit helpen en welke niet.
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHZe hebben al jaren een hekel aan de minima. Het is in hun verdraaide geest allemaal eigen schuld-dikke bult. Van de VVD verwacht je dat. Van CDA en D66 ook nog. Maar van de rest niet echt tot helemaal niet. Het verdraaien van de schuldvraag zit kennelijk zo diep erin gestampt dat ze het geloven. Wanneer is die indoctrinatie begonnen?
Diny Pubben 9
MaartenHhttp://www.mejudice.nl/artikelen/detail/stiekem-belastingen-verhogen#disqus_thread
Volwassen vg sector, zorgkosten inhoudelijk, belastingen, toeslagen, ook personeel salarissen, alles over mijn bureau, niet meer uit te leggen en nergens echte antwoorden.
Of vandaag:
"Wie bij de algemene politieke beschouwingen de betogen van Klaas Dijkhoff over de noodzaak tot ‘wederkerigheid’ tussen bedrijven en mensen heeft aangehoord, zou licht kunnen denken dat de systeemkritiek langzaam tot regeringskringen aan het doordringen is."
"Ik zou niet te vroeg juichen: Dijkhoff bedoelt met wederkerigheid, zo legde hij onlangs uit, óók dat de bijstandsuitkering verder omlaag kan voor mensen die toch ‘niks nuttigs bijdragen’."
Ken mijn 21ste eeuw zorgsysteem toevoeging: 'dan roof ik data.'
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hou-jij-ze-dom-hou-ik-ze-arm-zegt-de-werkgever-tegen-de-mindfulnessgoeroe~b20a9f0c/
MaartenH 10
Diny PubbenDiny Pubben 9
MaartenHGrondwet: uit artikel link Lydia:
'Hadden politiek en media zich die vraag gesteld in 2011, dan was het niet tot de korting gekomen. Ten eerste hadden ze zich de buitengewone omvang van de korting gerealiseerd. Ten tweede hadden ze de maatregel getoetst aan de grondwet. Dat beide niet zijn gebeurd, getuigt van uitsluiting: gewone regels gelden niet voor mensen met bijstand.
Uit mijn link, stiekum belasting verhogen:
'De recente belastingmaatregelen zijn daarvan een spiegelbeeld: het belastingstelsel is daardoor zó troebel en ingewikkeld geworden dat het zeker voor niet-ingewijde burgers niet of nauwelijks meer is te begrijpen, terwijl door invoering van een gedigitaliseerde en voor-ingevulde belastingaangifte juist de indruk wordt gewekt dat het simpeler is geworden.'
De individuele burger ziet veel niet dat is zeer anders in de VG sector daar kon ik vergelijken netto inkomen bewoners medewerkers toeslagen etc en verschillen niet meer uit te leggen, mijn speciale gespecialiseerde belastingman ook niet meer.
[Verwijderd]
Diny PubbenJan Smid 8
Diny Pubbenhttps://www.youtube.com/watch?v=1B6navxwfqI&t=490s
https://www.youtube.com/watch?v=zGEDgwyOr1s&t=21s
Jan Smid 8
MaartenH[Verwijderd]
MaartenHQUOTE
"Ik heb het gelezen. Ik weet te weinig van de precieze regelgeving om te beoordelen of er inderdaad sprake is van 13,5% netto verlaging en of deze toepassing inderdaad zo onevenredig is als wordt gesteld. Vaak komt er later een reactie in de krant met nuancering, of juist bevestiging. Dat moeten we dus even afwachten.
Wel vallen een paar dingen op die niet de geloofwaardigheid bevorderen.
1. Ten eerste vertekent de grafiek omdat een gebroken y-as wordt gebruikt. Zoals je kunt zien ontbreekt het stuk van 0 tot 600 euro. Daardoor lijken die dalingen veel steiler dan in werkelijkheid.
2. Ten tweede stelt de auteur de uitkering op vaste waarden van 1526 en 1068 euro van 2011 tot in 2034. Geen rekening houdend met allerlei aanpassingen. Zeer onwaarschijnlijk. Ik ben ook benieuwd of die berekening van 2011 tot 2019 zo stand houdt. Vaak worden aanpassingen begeleidt door andere maatregelen die positief (of negatief) kunnen werken. Die worden nu buiten beschouwing gelaten. Zo krijg je een vertekend beeld.
3. De auteur maakt nogal een punt van "toetsing aan de grondwet". In Nederland vindt geen toetsing aan de grondwet plaats. Verder is onduidelijk welk element van de grondwet hij dan wel bedoelt."
++++++++++++++++++++++++++ UNQUOTE +++++++++++++
Het stinkt inderdaad, maar wellicht minder hevig. Desondanks in het feit dat het stinkt al voldoende om erin te duiken. Geen idee, of hij dat doen. Issie wel het type voor.
MaartenH 10
[Verwijderd]Het artikel bevestigt voor mij wel dat de minima onder druk staan en dat de politiek zich daar weinig aan gelegen laat liggen. Het is ook een lastig probleem dat men liever links laat liggen. En men probeert de mensen die het betreft de schuld op het bord te schuiven in plaats van er wat aan te doen. Te lui, te beroerd om slecht betaald onaantrekkelijk werk te doen, dus liever mensen uit andere landen halen, die wel willen omdat ze thuis nog harder verhongeren.
Ik zou zeggen, ga voor basisinkomen en beperk dat tot mensen die minstens vijf jaar ingezetene van Nederland zijn - zal wel niet mogen van de EU - dan wordt het voor de minima wel aantrekkelijk om hun basisinkomen aan te vullen, mits werkgevers bereid zijn fatsoenlijk te betalen.
[Verwijderd]
MaartenHInmiddels is me verteld dat de kans groot is dat de Verhuurderheffing die corporaties moeten betalen (en dus ook huurders) niet alleen gebruikt wordt om de Nationale Schuld af te lossen, maar dat de kans er is dat alleen de corporaties en huurders die schuld afbetalen. En niet de andere belastingbetalers. Als dat waar is, is de discriminatie nog groter dan waar ik al bang voor was. En met mij, velen in dezelfde situatie. Ik heb nog geen reactie van de Belastingdienst zelf. Telefonisch lukte me dat al helemaal niet. Ben wel erg benieuwd.
Basisinkomen zal in de huidige politieke bezetting van de Tweede Kamer niet gebeuren. Integendeel. We weten ook dat rechtshulp onbetaalbaar is geworden. Dat de fooi die we soms krijgen onmiddellijk op gaat aan hogere zorgkosten. En dan we netto er fors op achteruit gaan. Dit is het beleid van de VVD. Weg met sociale corporaties en sociale huur. Geen enkele fatsoenlijke vervanging hebben in gedachten. De hardwerkende Nederlander die in een sociale huurwoning woont kan gevoeglijk barsten. Misschien moet dat maar. Plus een forse staking. kijken wie er last van krijgen. De lage inkomens kunnen wel tegen een stootje, maar de hogere middeninkomens en hoge inkomens? Denk dat er moord en brand geschreeuwd zal worden.
Maar ja, ik denk ook dat een basisinkomen een oplossing kan zijn. Maar wie dan? Niet iedereen denk ik. Mensen met een inkomen boven de 60.000 hebben het niet nodig. Wel de laagste inkomens en ik blijf het niet OK vinden als iedereen het zou ontvangen.
MaartenH 10
[Verwijderd]Rikkie 7
[Verwijderd]Wie bent u om te bepalen wat iemand nodig heeft?
De laagste inkomens ontvangen al allerlei toeslagen cq uitkeringen of ontheffingen van gemeentebelastingen.
Daar kunnen middeninkomens alleen maar van, dromen.
Als niet iedereen het basisinkomen ontvangt is het geen basisinkomen meer maar een uitkering net als nu. Dat betekent dat er weer een beoordeling moet plaatsvinden, controle etc. Totaal zinloos. En wederom straalt de afgunst en nivveleringsdrang jegens de wat beter verdienende medemens er van af.
Rikkie 7
[Verwijderd]Rikkie 7
MaartenHEr is bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen opleidingsniveau en stemgedrag. Ik denk eerlijk gezegd niet dat laag opgeleide mensen het vermogen en de energie hebben om zich in ingewikkelde vraagstukken te verdiepen. Die kijken liever naar amusement op rtl4. En sensatieverhalen en die worden dus geleverd door de media. U vraagt en wij draaien. Voor iedereen die zich echt wil verdiepen is het internet een schatkamer. Daar heb je de MSM niet voor nodig.
Dat er meer directe democratie moet komen, ben ik met je eens. Maar het zal nog een hele kluif worden om groepen die nu niet stemmen bij het democratisch proces te betrekken.
Er is bijvoorbeeld een flinke groep jongeren die liever naar festivals gaan, een pilletje pakken of lachgas inhaleren. Die hebben totaal geen interesse in de politiek en maatschappelijke vrasgstukken. Kranten lezen. Ben je gek, YouTube kijken..... Wat heeft mijn influenzer voor geks gedaan vandaag.
https://nos.nl/l/2162970
MaartenH 10
RikkieNederland is één van de landen met het hoogste opleidingsniveau.
[Verwijderd]
MaartenHRikkie 7
MaartenHIk kan dit niet bewijzen, maar volgens mij is er ook minder politiek engagement, met name onder de jeugd.
Hoe dat komt weet ik niet. Wellicht percipieren ze geen directe noodzaak. Ook de toename van niet westerse allochtonen kan een deel van het lagere stemgedrag wellicht verklaren. Ik zeg dus niet dat de media geen rol hebben cq moeten spelen in het signaleren van misstanden, maar er zijn veel andere factoren waar de media naar mijn mening weinig tot geen Invloed op hebben
MaartenH 10
RikkieIk denk dat het eerder een gevoel van hopeloosheid is, "het maakt toch niet uit". En een gevoel van vervreemding, "die mensen zijn niet bezig met onze belangen".
In ieder geval is het een primaire taak van de pers om mensen maatschappelijk betrokken te maken. Daar falen ze grandioos in.
Rikkie 7
MaartenHDaar ben ik het niet helemaal mee eens. Dat de pers faalt in objectieve en kritische berichtgeving, vind ik grosso modo ook. Maar de mate van betrokkenheid hangt van hele andere factoren af en is ook persoonsgebonden. Ik denk dan aan een prettige woon en werkomgeving, culturele aspecten en waarden, erkenning, invloed, mate van autonomie etc. Op dit soort factoren heeft de media weinig invloed.
Sommige zaken ontwikkelen zich op een zeg maar organische wijze. Het is dan verdraaid moeilijk om precieze oorzaken te duiden. Een samenloop van omstandigheden.
Rikkie 7
MaartenHEn Nederland is mede daarom ook een land dat vergeleken met veel andere landen een hoge opkomst heeft.
https://nos.nl/artikel/2162970-waarom-blijven-miljoenen-mensen-weg-van-de-stembus-en-wie-zijn-het.html
MaartenH 10
RikkieIk denk dat als je issue-gewijs kunt stemmen, de prikkel om je er in te verdiepen veel sterker wordt. Dat effect mag je niet onderschatten. Nu stemmen mensen met hun cluppie mee, of stemmen niet. Men verdiept zich veel te weinig in issues.
Ik denk dus dat het effect van directe democratie veel sterker zal zijn dan je op basis van het huidige stemgedrag zou verwachten.
Rikkie 7
MaartenHJan Smid 8
RikkieDie mensen die niet stemmen hebben domweg geen vertrouwen in de gevestigde orde en zodra er een nieuwkomer die geluide laat horen die ze welgevallig zijn stemmen ze daar op.