
Gigantische trawlers, omstreden keurmerken, overbevissing en verduurzaming. Achter het visje op ons bord en de haring aan de kar schuilt een complex web van belangen. Lees meer
Gigantische trawlers, marktverstorende EU-subsidies, omstreden keurmerken en illegale overbevissing. Achter het visje op ons bord en de haring aan de kar schuilt een complex web van belangen, politieke machinaties en machtige partijen. Het vangen en verwerken van vis is big business, en gaat nogal eens ten koste van het milieu. Nederlandse bedrijven spelen een sleutelrol in zowel de internationale visvangst als vishandel. Dat willen we in dit dossier in kaart brengen. Wie trekken er precies aan de touwtjes, waar wordt het grote geld verdiend en wie verliest er? Follow the Money duikt in de wereld van de visindustrie.
Denemarken jaagt op frauderende vissers voor wie in Nederland miljoenen wachten
De kaalslag in de visserij sloopt perspectief op duurzame vangst uit de Noordzee
Vissersvloot Urk kan niet opboksen tegen de import uit Alaska
Visserijvernieuwer Frans Veenstra: ‘Als je drones op Mars kunt laten vliegen, kun je ze ook voor de visserij inzetten’
Europa stelt duurzame doelen aan bodemvisserij, en laat kottervissers spartelen
Vissers vrezen genadeklap van windmolens
Vissen met stroomschokken: 6 vragen en antwoorden over de pulskor
Foute tonijn dreigt duurzaam keurmerk te krijgen
Nederlandse visgigant weer gepakt voor illegaal vissen in Afrika
‘Touwtrekken en sjoemelen is de norm op zee’
© ANP / Niels Wenstedt
Vissen met stroomschokken: 6 vragen en antwoorden over de pulskor
Slecht nieuws voor Nederlandse vissers: vorige week besloot het Europees Parlement tot een totaalverbod op de pulskor. Het vissen met stroomschokken zou slecht zijn voor het milieu en de visstand. Onzin, riepen de Nederlanders: het is juist mínder schadelijk dan andere technieken. Hoe zit het nu precies?
Als een donderslag bij heldere hemel stemde het Europees Parlement vorige week voor een algeheel verbod op het gebruik van de pulskor, een techniek waarmee platvis door kleine stroomstootjes de netten in gejaagd wordt. Dat was tegen het zere been van de ruim tachtig Nederlandse vissers die als enigen in Europa met deze techniek experimenteerden.
Volgens de Nederlanders zitten er louter voordelen aan de techniek: minder bijvangst, minder bodemschade, en een betere opbrengst. Maar volgens de tegenstanders is de techniek helemaal niet zo onschuldig: deze zou slecht zijn voor milieu en de visstand. Lange tijd zag het er naar uit dat Nederland door mocht gaan met experimenteren, de Europese Commissie vond dat goed, en ook de visserijcommissie van het Europees Parlement had ingestemd. Maar toen ook het Europees Parlement er over moest stemmen, was het verbod een feit.
Hoe zit het nu met dit verbod? Is het een goede zaak, of een typisch geval van broodnijd?
1. Hoe slaagden de tegenstanders van de pulskor erin om een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen?
Het verbod kwam er dankzij een monsterverbond van bootleggers en baptists: een term die de Amerikaanse econoom Bruce Yandle ooit bedacht om te verklaren hoe twee totaal tegengestelde belangengroepen het soms toch met elkaar eens kunnen zijn.
Bij de pulskor zijn de milieuactivisten de baptists: zij beweren dat de techniek schadelijk is en tot overbevissing leidt. De conventionele vissers zijn de bootleggers: zij spreken van oneerlijke concurrentie nu de Nederlandse vissers zoveel goedkoper kunnen werken. Zij willen de nieuwe techniek aan banden leggen, omdat daarmee hun verdienmodel onder druk komt te staan. De tegenstanders dienden een amendement in waarmee de mogelijkheid tot experimenteren geschrapt werd, en het verbod een feit. Het inmiddels beruchte amendement 303 werd gesteund door 402 leden, terwijl 232 leden tegen stemden.
Zo’n 20 procent van de Nederlandse vissers maakt gebruikt van de techniek
2. Wie heeft er nu gelijk?
Dat weten we nog niet. Het onderzoek naar het effect van de pulskorvisserij is nog in volle gang. De tegenstanders hebben de onzekerheid maximaal uitgebuit en houden vast aan het voorzorgsprincipe: zolang er geen onomstotelijk bewijs is, moet het niet toegestaan worden. De Fransen ergeren zich eraan dat Nederland intussen veel meer kotters op deze manier laat vissen dan nodig is voor wetenschappelijk onderzoek: zo’n 20 procent van de Nederlandse vissers maakt gebruikt van de techniek.
De Franse actiegroep Bloom spreekt alvast over de ‘electrocutie’ van vissen en gebruikt afschrikwekkende röntgenfoto’s die een beetje doen denken aan de longfoto’s die je op pakjes sigaretten ziet staan. Voor een niet ingevoerd parlementslid uit, zeg, Bulgarije, is dat reden genoeg om met zo’n verbod in te stemmen. Tel daarbij het beeld op van de gulzige Nederlandse trawlers die alle vis voor de neus van de Franse vissertjes opzuigen, en het plaatje is compleet. Het is die effectieve framing die de tegenstanders op het laatste moment veel wind in de rug gaf.
3. In de krant staat dat het een strijd was tussen Frankrijk en Nederland. Is dat nu echt zo, of lagen de verhoudingen toch anders?
Wie diep graaft in het proces-verbaal van het EP, ziet dat alle Franse Europarlementariërs voor het verbod op de pulskor stemden en alle Nederlanders tegen — met uitzondering van Anja Hazekamp (PvdD), die ook tegen de pulskor is.
Maar daarmee heb je nog geen meerderheid: de andere leden van het EP volgden simpelweg het advies van hun partijgroep. Uiteindelijk was het een coalitie van de drie grootste partijgroepen in het EP — de Christendemocraten, Sociaal-Democraten en Conservatieven — die voor de meerderheid zorgden, zowel bij de stemming over de pulskor al bij de stemming over het hele pakket (Daar zaten bijvoorbeeld ook vrijwel alle parlementariërs uit Polen, Roemenië en Slowakije bij: landen die weinig visserijbelangen hebben, maar veel leden uit die drie groeperingen).
Veel lidstaten vinden dat Nederland te hard van stapel is gelopen
Volgens de NOS sprak actiegroep Bloom voorafgaand aan de stemming met honderden Europarlementariërs. Zo slaagde de groep erin voldoende steun voor het amendement te vergaren. De meeste leden van de Europese Groenen stemden overigens ook voor een verbod op de pulskor, maar ze waren tegen het hele pakket aan maatregelen. Dit omdat ze al met al vinden dat de nieuwe verordening eerder slechter dan beter voor de visstand is.
4. Heeft het EP het laatste woord?
Nee, het gaat hier om een verordening die zowel door het EP als de lidstaten goedgekeurd moet worden. We zitten nu in de zogenaamde ‘eerste lezing’; het door het EP gewijzigde voorstel gaat nu terug naar de Commissie en naar de Raad van Ministers waarin de visserijministers van de lidstaten zitten.
Het Europees Parlement, de Commissie en Raad moeten er met zijn drieën uitkomen. Omdat veel lidstaten echter ook vinden dat Nederland te hard van stapel is gelopen met het uitbreiden van de pulskorvloot, wordt het een flinke klus om de experimenteerruimte te behouden.
Uiteindelijk hangt het vooral af van de hoeveelheid politiek kapitaal die de Nederlandse regering op dit dossier wil inzetten. Dat is een politieke afweging die in Den Haag gemaakt moet worden, mede in het licht van andere gevoelige Europese dossiers, zoals de mestfraude en de perikelen rondom het fosfaatplafond.
5. Kan Nederland dan geen veto uitspreken als het voorstel in de Raad op tafel ligt?
Ja en nee. Het voorstel kan worden aangenomen via een gekwalificeerde meerderheid, dus er is geen formeel veto. Wel is het zo dat er in de Raad een cultuur van consensus is: als een land aangeeft hele grote bezwaren te hebben, zullen de andere lidstaten er alles aan doen om aan die bezwaren tegemoet te komen. Nederland zou bijvoorbeeld kunnen voorstellen om de vloot weer terug te brengen tot de oorspronkelijk afgesproken 5 procent om zo de wetenschappelijke experimenten doorgang te laten vinden.
In de cultuur van consensus komen in rap tempo scheuren
Toch is ook dat geen zeker pad: in de cultuur van consensus komen in rap tempo scheuren. Denk bijvoorbeeld aan het besluit van de Raad om vluchtelingen over de lidstaten te verdelen in september 2015: Hongarije, Slowakije, Roemenië en Tsjechië waren daar tegen, maar ze werden gewoon overruled en moesten bakzeil halen. Het is de vraag of deze landen in het licht van die ervaring veel compassie met de Nederlandse bezwaren zullen tonen.
6. Fipronil, glyfosaat, fosfaat in kebab, pulskorvissen: is het toeval dat de gemoederen over voedsel steeds zo hoog oplopen in Europa?
Nee, geenszins. Voedsel is bij uitstek een Europees onderwerp, omdat we nu eenmaal één interne markt hebben en de regels daarover steeds weer in Brussel en Straatsburg worden opgesteld. Dat de gemoederen zo hoog oplopen, laat zien dat de spanning tussen zorgen over voedselveiligheid (fipronil, fosfaat) en duurzaamheid (glyfosaat, visserij) aan de ene kant, en economische belangen aan de andere, steeds groter wordt.
Wat we meer en meer zien, is dat deze onderwerpen volop in de schijnwerpers van de publieke opinie komen te staan. Waar vroeger het Europees Parlement zonder slag of stoot de toch zeer technische voorstellen van de visserijcommissie zou hebben overgenomen, slagen lobbyisten er via de publieke opinie nu in om het balletje op het laatste moment de andere kant op te laten rollen.
48 Bijdragen
Joost Mulder 4
Beeld je maar eens in dat je één van die Franse, Spaanse of Britse Europarlementariërs bent die tegen "elektrocutie van vissen" gestemd heeft. En dat er straks een dealtje komt waarbij (in ruil voor iets anders) "de Nederlanders" toch door kunnen gaan met pulsvissen (bijvoorbeeld door bevriezing van het aantal vergunningen op het huidige niveau). Ga jij dat aan je achterban/kiezers uitleggen? Nee dus. Ze zitten volledig in de loopgraven en gaan er niet uit komen. Schouten is naïef.
Joost Mulder 4
[Verwijderd]
Maar wij mensen met onze neocortex staan natuurlijk kwa soortisme (soort van rassisme, maar dan nog een stapje erger volgens de evolutiebioloog Richard Dawkins) ruim verheven boven van de ordinaire clusters van eiwitclusters die wij dan vis noemen...
De mens is de meest schadelijke en moordzuchtige diersoort op aard, of niet?
Iemand een rationeel argument waarom wij dieren massaal de dood in kunnen/zullen/moeten jagen? Voor de eiwitten, of de gemakzucht / hebberigheid?
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Eiwitten hebben we nodig, gemakzucht is des homo sapiens en zonder hebberigheid zou de maatschappij er een stuk gezelliger op worden.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Er bestaan helaas geen plantaardige bronnen van eiwit. Damn!
Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
Annemiek van Moorst[Verwijderd]
Annemiek van MoorstMartin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Een ecosysteem dat in evenwicht is, heeft niet de problemen die de meeste ecosystemen op aarde NU hebben. De mens is het probleem. Ik ben voorstander van een wereldwijde geboortebeperking. Als we eens beginnen met voorkomen dat er elke dag 200.000 mensen op deze aardkloot bijkomen. Elke vruchtbare vrouw draagt een spiraaltje. Als ze een kind wil, mag ze op de wachtlijst. De bovenste mag beginnen met proberen, zo gauw er iemand gestorven is. Daarna gaan we langzaam het aantal mensen naar beneden brengen, tot de populatie een aanvaardbare omvang heeft.
Maar ja, die achterlijke liberale ideologie wil GROEI GROEI GROEI. En daar heb je dus steeds meer mensen voor nodig. Het probleem is dat de aarde niet meegroeit, dus uiteindelijk keert de wal het schip. De vraag is, wat hebben wij vóór dat moment allemaal onherstelbaar kapot gemaakt?
Annemiek van Moorst 11
Martin van den Heuvel 1In de gebieden die je noemt kun je altijd wel eiwit vinden, naast vlees: insecten, noten etc. Tenminste als de boel niet totaal verkloot is of wordt door de meer meer meer.
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstIk ben al weer 50, maar toch iedere dag een leermoment...
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]http://edepot.wur.nl/148726
Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
Ichtus 1
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Ichtus[Verwijderd]
http://slidegur.com/doc/6122788/belang-puls-techniek-voor-nederlandse-visserijvloot.
Als er dan nu 84 kotters met de puls vissen is dat vrijwel 100%.
Daarbij heeft de Nederlandse overheid veel te kwistig met vergunningen gestrooid.
Deze pulsvissers kunnen nu op plekken komen waar ze voordien niet kwamen en vissen dus agressief het achtertuintje van de buren leeg. Hoe gek moet je het maken wil je iedereen tegen je in het harnas jagen.
Daarbij worden in Nederland argumenten gebruikt uit het onderzoek dat nog helemaal niet afgelopen is en daarmee dus nog geen conclusies te trekken zijn.
Volkomen terecht dat Nederland nu het deksel op de neus krijgt. Het moet eens afgelopen zijn kolonialisme op het water te bedrijven, zie ook Mauretanië.
Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Ik kan me dan ook voorstellen dat hier een lobbyist bezig is. Als dat zo is, is het wel wat opzichtig. Van een politicoloog zou ik toch wat meer subtiliteit verwachten. Ik kan me natuurlijk ook gewoon vergissen.....
Herman Lelieveldt 1
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Herman LelieveldtHerman Lelieveldt 1
[Verwijderd]Dat is meer dan 5 % maar er is wel steeds toestemming voor gekregen. Dat Nederland daarmee te ver voor de troepen is uitgelopen is inmiddels duidelijk ;-)
[Verwijderd]
Herman LelieveldtHet probleem is dat de garnalenkotters worden meegeteld, terwijl die pulsvisserij over de platvis gaat. Lees deze link en zie dat vrijwel 100% van de platvissers de puls gebruikt.
Ichtus 1
[Verwijderd]Paul Sporken 10
Ik zie daarnaast in het algemeen probleem van een toename in framing, fakenews en eenzijdige berichtgeving. Dit wordt gedaan van links tot rechts in het politieke spectrum en de samenleving. Misschien dat er toch wat vaker een rechtszaak moet worden aangespannen tegen smaad en laster om partijen te dwingen zorgvuldiger met informatie en beeldvorming om te gaan. Gevolg is anders dat niemand elkaar meer gelooft.
Ferdi Scholten 5
Pieter Lakeman 3
Over elektrocutie gesproken, wat zou je als vis erger vinden: dood met een stroomstoot of levend gevild worden?
[Verwijderd]
Pieter LakemanJoost Mulder 4
[Verwijderd]Ichtus 1
Joost MulderVeel groter probleem gaan de vissers met de banken krijgen, de afgelopen paar jaar hebben ze miljoenen verdiend. Dus stond de bank voorop om mee te delen en oude schulden ingelost te krijgen. Zullen ze nu, of in de toekomst, illegale visserij blijven/gaan financieren?
Kunnen ze dat moreel en financieel verantwoorden, hoe houden ze hun zo gewenste imago als duurzame financiers? Waarom financierden ze de pulskorvissers wetende dat dit een uiterst riskante bedrijfsvoering is.
Jacques De la Haye 8
Pieter Lakeman[Verwijderd]
Jacques De la HayeIchtus 1
Pieter LakemanJan Koster 2
Interessant. Dat principe was blijkbaar niet zo belangrijk toen het om glyfosaat ging.
Martin van den Heuvel 1 11
Ook nádat die landen werden overruled, weigerden ze vluchtelingen op te nemen en dat doen ze volgens mij nog steeds. Wat is het probleem? We gaan gewoon door met de pulskor. De Nederlandse regering moet het besluit gewoon naast zich neerleggen, net zoals bovenstaande landen.
Eveline Bernard 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Eveline BernardZe zeggen dat Nederland nog niet het aantal berekende vluchtelingen heeft opgenomen. Of dat erg is, daar kun je over discussiëren. Europa heeft ongeveer 400 miljoen inwoners. Afrika heeft ongeveer 1200 miljoen inwoners. En dan hebben we het nog niet eens over de vluchtelingen uit andere delen van de wereld. Volkomen off topic, maar!. Willen we de bevolking van Europa verviervoudigen? Of gaan we de rijke mensen en bedrijven weer belasting laten betalen, zodat we die mensen in hun eigen land kunnen helpen?
Jurie Post
Puls visserij vist al 5 jaar minder kg vis op , dan er jaarlijks aan kg vis worden geboren . Elk jaar groeien de puls visbestanden .
De Franse low impact vissers hebben al een overbevissings probleem voor dat de puls kwam .
Kan best begrijpen , dat andere vissers en fossiele gebruikers het benauwd krijgen van de enorme CO2 reductie door ee puls visserij !
[Verwijderd]
Jurie PostWaar haal je dat vandaan ?
Deze discussie vertroebelt steeds omdat mensen maar wat roepen. Blijf bij de feiten en oordeel dan.
Jurie Post
[Verwijderd]De Franse low impact visserij heeft altijd al een overbevissings probleem . Met name op zeebaars
De puls / boomkor heeft na zware inkrimping een reducering van echte schepen met 60%
Daardoor is de technische maximale vangst capiciteit gelijk aan de aanwas van nieuwe vissen . Door beperken van zeedagen ( makkelijk controleerbaar ) en een quota zit de Puls al 4 jaar onder het MSY
Maximale duurzame level
En dat geeft nu steeds meer vruchten af .
Het overbevissings probleem is opgelost door de puls .
De puls heeft zelfs hun 3% zeebaars overgeven en gereduceerd naar 1 % voor de staandwant .
Het niet gericht vissen op zeebaars in de paai periode is een goed idee maar natuurlijk wel zwaar voor de fransen
Hoeveel nylon netwerk denkt u dat een klein lief low impact scheepje kan schieten
[Verwijderd]
Jurie PostHet overbevissingsprobleem is helemaal niet opgelost door de puls.
Jurie Post
[Verwijderd]De bodemberoerende visserij op platvis een schouderklopje geven is onmogelijk voor ngo's
Zeebaars is een rondvis en deze rondvis wordt gevangen door de low impact visserij staandwant
Low impact visserij heeft met zeebaars een zeer ernstig overbevissings probleem
Nu vist de puls niet eens in Franse wateren <1% en zoals u zelf aangaf alleen op platvis .
Puls visserij
1. Enorme CO2 reductie
2. Geen overbevissing
Het is begrijpelijk dat andere vissers en fossiele gebruikers hier benauwd van worden .
Ichtus 1
Jurie Post[Verwijderd]
Ichtus 1
[Verwijderd][Verwijderd]
IchtusIchtus 1
[Verwijderd][Verwijderd]
IchtusIchtus 1
[Verwijderd]Neelie toen nog Smit -Kroes gaf een zeer omstreden vergunning af voor haar vrienden bij Granaria.
De overheid is als de oceaan, je kan er op drijven maar ze kan je ook verzwelgen.