Lancering hoofdsponsorschap Waterontharder.com bij Vitesse.

Lancering hoofdsponsorschap Waterontharder.com bij Vitesse. © Vitesse

Financiële malaise drijft Vitesse in de armen van een dubieuze hoofdsponsor

De helft van alle profclubs ondervindt mogelijk financiële problemen door de coronacrisis, zei KNVB-directeur Eric Gudde kortgeleden tegen NRC Handelsblad. Wat betekent dat voor de clubs die het voordien al lastig hadden? Follow the Money richt het vizier op het betaald voetbal. We trappen af met Vitesse. Een club die lange tijd een te grote broek heeft aangetrokken, met oligarchen aan de top en nu een dubieuze handelaar als hoofdsponsor.

0:00
Dit stuk in 1 minuut
  • Julio Rosier, directeur van Waterontharder.com, is dit seizoen hoofdsponsor van Vitesse. De laatst gedeponeerde jaarrekening van zijn bedrijf dateert uit 2016. Dat is meer dan een nalatigheid: het is een economisch delict. In 2016 had zijn bedrijf een eigen vermogen van iets meer dan 14 duizend euro en een werkkapitaal van ruim 61 duizend euro. Voor zijn hoofdsponsorschap bij Vitesse betaalt hij tussen de acht ton en een miljoen euro.

  • Voorafgaand aan de sponsordeal zijn geen screenings uitgevoerd op (het bedrijf van) Julio Rosier [door de KNVB of Vitesse]. Dat is een risico voor een voetbalclub, maar zeker voor Vitesse: de Arnhemse club maakte het afgelopen decennium gemiddeld 11 miljoen verlies.

  • Webshop Waterontharder.com biedt slechts één product aan: de waterontharder Amfa4000. Dat is een magneet die je in de meterkast met een tiewrap op de waterleiding bevestigt. Wetenschappelijk bewijs voor de werking van zulke producten ontbreekt, zeggen experts. Ze raden het gebruik ervan af.

  • Julio Rosier overtreedt met zijn webshop verschillende wetten en regels uit de Nederlandse Reclame Code. Rosier verstrekt onder meer onjuiste informatie en maakt zich schuldig aan misleidende reclame. Daarop staat een boete van ruim negen ton of 10 procent van de betrokken omzet.

Lees verder

Het Van der Valk Hotel Volendam ligt ingeklemd tussen weilanden en een drukke eenbaansweg. In de hoteltuin is het gebrom van het vrachtverkeer onmiskenbaar. Hier spraken we eerder deze week met Julio Rosier, directeur van Waterontharder.com en de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse. Hij is goed gebruind, heeft zijn haar strak achterover gekamd, draagt zijn gestreepte overhemd net iets te ver opengeknoopt. Op zijn neus rust een grote, zwarte zonnebril. Rosier is net terug van Ibiza, voor ‘zaken en ook een beetje vakantie’. Op het Spaanse eiland is het kalkprobleem volgens hem wel vijf keer groter dan in Nederland, daar moet dus een markt zijn voor zijn Amfa4000, de magnetische waterontharder die hij via zijn webshop verkoopt. ‘De douches zijn er helemaal wit uitgeslagen van de kalk.’

Rosier is in juli van dit jaar gepresenteerd als hoofdsponsor van Vitesse. Hij is als geboren Amsterdammer fan van Ajax, maar ‘dat was te duur’ en ‘Vitesse is ook een mooie club’. De Arnhemse club heeft tomeloze ambities, die eigenlijk nooit helemaal van de grond komen. Dit seizoen wil de club opnieuw proberen naar grote hoogte te stijgen. Letterlijk gebeurt dat al, in een promotiefilmpje waarin de komst van Julio Rosier als financiële verlosser van Arnhem wordt aangekondigd. Samen met voormalig profvoetballer en clubicoon Theo Janssen stapt hij in een Cessna en maken ze een vlucht over het stadion GelreDome. In de lucht hangen drie andere vliegtuigjes met elk een spandoek aan de staart.

VitesseTV maakt de nieuwe hoofdsponsor bekend

Nieuw is Rosiers bedrijf niet voor de club. Een half jaar eerder, in januari, schrapte Vitesse de spelersnamen van het tenue om plaats te maken voor het logo van Waterontharder.com. Een uitzonderlijke keuze – slechts een paar clubs in de eredivisie kiezen voor een bedrijfslogo in plaats van de spelersnaam. In een persbericht zinspeelde toenmalig commercieel directeur Olivier Smit al op een samenwerking van substantieel grotere omvang: ‘Ik sluit allerminst uit dat Waterontharder.com, in een andere rol, ook langer aan de club betrokken blijft dan alleen het komende half jaar.’

De Arnhemse voetbalclub mag van geluk spreken met Rosier als hoofdsponsor. Het afgelopen decennium heeft de club per jaar gemiddeld bijna 11 miljoen euro verlies gedraaid, blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen door Follow the Money. Alleen in het seizoen 2017/18 werd winst geboekt, ook het enige jaar dat de club uitkwam in de groepsfase van de Europa League. Ondanks de grote verliezen blijft Vitesse fors investeren in de selectie. Daardoor overstijgen de loonkosten structureel de omzet. Op sportief vlak is de club een stabiele subtopper in de eredivisie, maar de gekleurde stadionstoeltjes zijn de afgelopen seizoenen door de gestaag teruglopende toeschouwersaantallen steeds vaker zichtbaar.

Waterontharder.com en Vitesse gaan een tweejarige samenwerking aan. Bij de totstandkoming van die sponsordeal ging het een en ander mis, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Vitesse lijkt geen idee te hebben met wie het in zee gaat. Rosier deponeert al sinds 2016 geen jaarrekeningen meer, en voor de werking van zijn magnetische waterontharder is geen wetenschappelijke onderbouwing. Vanwaar die samenwerking?

Dossier

Geldsporen in de sport

Sport is prachtig en is voor miljoenen mensen van grote waarde, als kijker of als beoefenaar. Vaak zijn er grote financiële belangen met sport gemoeid en van eerlijk spel is niet altijd sprake. Follow the Money gaat graven op plekken waar de meeste sportjournalisten aan voorbij gaan.

Volg dit dossier

Financiële malaise

Daarvoor moeten we terug naar 25 maart 1998, de dag dat het GelreDome wordt opgeleverd. Het stadion was de natte droom van elke Nederlandse voetbalclub. Voorzitter Karel Aalbers was trots dat Vitesse beschikte over een van de modernste voetbalstadions ter wereld. Het stadion is multifunctioneel en daarmee ook winstgevend buiten het voetbalseizoen, door de opbrengsten uit evenementen en concerten. Het GelreDome zou zo een toekomstbestendige financiële fundering leggen onder de voetbalclub, tegenwoordig het bedrijfsmodel van elke gezonde moderne Betaald Voetbal Organisatie (BVO).

In 2001 dreigt Vitesse failliet te gaan. Een van de redenen is het stadion: de jaarhuur is zo’n 4,5 miljoen euro

Het liep anders. Het GelreDome bleek voor Vitesse een blok aan het been. In 2001, drie jaar na de oplevering, dreigde Vitesse failliet te gaan en de licentie van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kwijt te raken. Een van de redenen is het stadion: de huur bedraagt dan zo’n 4,5 miljoen euro. De club belooft beterschap en twee jaar later ligt er een reddingsplan. De gemeente Arnhem koopt de grond rondom het GelreDome voor een slordige 20 miljoen en leent de voetbalclub daar bovenop 10 miljoen. Vitesse bedingt tevens een huurverlaging van 2 miljoen euro. Daarmee lijkt de club gered.

Maar in het reddingsplan is te weinig rekening gehouden met toekomstige negatieve resultaten van de voetbalclub. Daardoor keert de onzekere financiële situatie al snel terug. Tegelijkertijd blijken de kosten voor het onderhoud van het stadion te hoog voor de gemeente. Het GelreDome gaat daarom in 2005 in de verkoop. Twee jaar later wordt een nieuwe eigenaar gevonden, het inmiddels failliet verklaarde vastgoedbedrijf EuroCommerce, dat de huur voor het stadion de drie jaar erna verlaagt naar 1,5 miljoen euro.

De financiële malaise blijft de jaren erna doorzeuren. Tot in 2010 de Oost-Europese bevrijders uit de lucht komen vallen, die Vitesse voor de ondergang behoeden: de voormalige Georgische profvoetballer Merab Jordania koopt alle aandelen van de Houdstermaatschappij Vitesse BV. Jordania is een vriend van de Russische oligarch en  Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Al snel verspreiden zich geruchten over een mogelijke samenwerking tussen de twee clubs. De partijen houden stug vol dat er geen banden tussen Arnhem en Londen bestaan, maar in 2017 lukt het The Guardian om die connectie bloot te leggen.

Jordania verkoopt de club in 2013 aan Aleksandr Tsjigirinski, een Russische ondernemer die zijn kapitaal heeft opgebouwd in de olie-industrie. Zijn bedrijf Snegiri Development is dan voor 16 procent in het bezit van Chelsea-baas Abramovitsj. In mei 2018 treedt de voorlopig laatste oligarch aan: Valeri Ojf, net als Tsjigirinski een zakenpartner van Abramovitsj. Sindsdien stelpt Ojf de financiële gaten van Vitesse.

Inmiddels is het negatief eigen vermogen van de Houdstermaatschappij Vitesse BV opgelopen tot ruim 128 miljoen en bedraagt de langlopende schuld meer dan 143 miljoen euro, zo blijkt uit de meest recente jaarrekening. In 2016 noemt Het Financieele Dagblad het moederbedrijf al ‘technisch failliet’. De financiële situatie is sindsdien verslechterd, maar de KNVB classificeert de financiën van Vitesse vooralsnog als voldoende – vanwege de garantstelling van Ojf tot juli 2022.

De langlopende schuld van de houdstermaatschappij bestaat uit een lening van Ojf, die op de laatste dag van 2023 opeisbaar wordt. Hij kan de schuld dan in zijn geheel terugeisen. Die dag hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Vitesse: de club zou in een klap failliet zijn. In het meest recente jaarverslag stelt de houdstermaatschappij te hopen die schuld via transfers te kunnen dekken. Dat is optimistisch, aangezien de waarde van de huidige selectie momenteel wordt geschat op zo’n 20 miljoen.

In september 2018 heeft Vitesse de huur van het GelreDome – nu eigendom van de Nedstede Groep – per oktober 2023 opgezegd. Niet omdat de club er niet meer wil voetballen, maar om de onderhandelingen over de huur te heropenen, schrijft NRC Handelsblad. Door deze opzegging heeft Vitesse volgens Nedstede vanaf eind 2023 geen stadion meer.

Dat de financiële situatie van de Arnhemse voetbalclub nog altijd penibel is, blijkt ook wanneer de BV Vitesse in mei van dit jaar een kort geding tegen Nedstede aanspant. Vitesse betaalt maandelijks bijna twee ton huur – te veel, zeker nu de club door de coronacrisis inkomsten misloopt. Via de rechter probeert de club een tijdelijke huurverlaging af te dwingen. Vitesse verliest de zaak.

Vitesse wil ‘graag op een constructieve manier’ met de huurbaas om tafel, ‘om tot redelijke afspraken met betrekking tot het gebruik van het stadion te komen’

De woordvoerder van Vitesse laat weten dat de club – net als elke andere BVO – inkomsten misloopt door de pandemie, naar schatting tussen de 4 en 7 miljoen euro. De club wil financieel beter in balans te komen door de kosten naar beneden te brengen en de inkomsten te verhogen. ‘Daarnaast helpen uitgaande transfers uiteraard en het behalen van Europees voetbal. Binnen Vitesse gunnen we elkaar de ruimte en tijd om dit te bewerkstelligen.’ Tot het zover is ‘staat grootaandeelhouder Ojf garant voor eventuele verliezen’. Over het conflict over het GelreDome zegt de woordvoerder dat Vitesse ‘graag op een constructieve manier’ met Nedstede om tafel wil, ‘om tot redelijke afspraken met betrekking tot het gebruik van het stadion te komen’.

Geen jaarrekeningen na 2016

Vitesse wrijft zich in de handen wanneer Waterontharder.com in juli de nieuwe hoofdsponsor wordt. Het Nederlandse sportmarketingbureau Triple Double van directeur en oprichter Bob van Oosterhout begeleidt de deal. Ook de stunt met de vliegtuigjes komt uit de hoge hoed van dat bureau. Ruud van der Knaap, manager voetbal bij Triple Double, is nauw betrokken bij de totstandkoming van de deal. Hij laat telefonisch weten dat er een bedrag tussen de acht ton en een miljoen mee is gemoeid.

Waterontharder.com valt onder 24Man B.V., met Julio Rosier als enig bestuurder. Er werken volgens Rosier twee andere werknemers en een uitzendkracht op oproepbasis. Het bedrijf is aan de Herengracht 124 in Amsterdam gevestigd, in de flexibele kantoorruimte van Spaces, waar ook andere bedrijven en flexwerkers een ruimte huren. Zelf komt hij er nooit meer, zegt Rosier. ‘In andere landen staat het gewoon veel beter als je bedrijf in Amsterdam zit dan Volendam.’

De laatst gedeponeerde jaarrekening van zijn bedrijf dateert uit 2016, terwijl het deponeren van een jaarrekening binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar wettelijk verplicht is. Gebeurt dat niet, dan is dat strafbaar als economisch delict. Volgens die jaarrekening heeft Rosier een eigen vermogen van iets meer dan 14 duizend euro en een werkkapitaal van ruim 61 duizend euro. Daarnaast blijkt uit kadastrale gegevens dat hij een jaar eerder een hypotheek heeft afgesloten van 350 duizend euro voor de aankoop van zijn rijtjeshuis in een vinexwijk aan de rand van Volendam.

‘Jullie hebben gelijk: die jaarrekeningen had ik moeten deponeren. Daarom zijn we nu met een accountantskantoor bezig’

In de tuin van Van der Valk Hotel Volendam zegt Rosier dat hij op de hoogte is van de verplichting om jaarrekeningen te deponeren. Zijn boekhouding op orde brengen had voor hem de afgelopen jaren geen prioriteit. ‘We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar we hebben ook te maken met groeistuipen. Daarom hebben we ons eerst gefocust op andere zaken zoals productontwikkeling en logistiek. Maar jullie hebben gelijk: die jaarrekeningen had ik moeten deponeren. Daarom zijn we nu ook met een accountantskantoor bezig om te kijken of ik dat alsnog kan doen. Dat heeft nu wel prioriteit.’

Olivier Smit was commercieel directeur van Vitesse toen de deal met Waterontharder.com werd getekend. Eind augustus vertrok hij bij de Arnhemse club – dat heeft volgens zowel Smit als de club niets te maken met de sponsordeal. We spreken hem telefonisch. Vitesse heeft volgens hem van Waterontharder.com nooit een accountantsverklaring of jaarrekening van na 2016 ontvangen. Hij noemt dat ‘een risico voor een club’. Als we Smit confronteren met de cijfers uit de jaarrekening van het bedrijf van Rosier uit 2016, noemt hij die ‘opmerkelijk’. ‘We hebben met Waterontharder.com afspraken gemaakt, omdat we onvoldoende duidelijkheid over hun boekhouding hebben gekregen om te beoordelen hoe de financiële situatie exact in elkaar zat.’ Over die afspraken wil Smit verder niet uitweiden, daarvoor moeten we bij Vitesse zijn.

Bij ontstentenis van jaarrekeningen of een accountantsverklaring worden de ’afspraken’ die Smit aanhaalt, opgenomen in het sponsorcontract. Rosier wil wél vertellen welke afspraken zijn gemaakt. ‘Als hoofdsponsor van een voetbalclub betaal je elk kwartaal een deel. Omdat ik geen jaarrekeningen kon overleggen, heb ik het eerste kwartaal ongeveer de helft van het totaalbedrag overgemaakt.’ Niemand bij Vitesse vroeg hem vervolgens hoe dat bedrag rijmde met de jaarrekeningen van zijn bedrijf uit 2016, zegt hij. Een andere afspraak was dat de jaarrekeningen spoedig in orde zouden komen.

Een uitgebreide screening van het bedrijf van Rosier heeft hij niet gedaan, ‘op wat googelen na’

Ook Van der Knaap, manager voetbal bij Triple Double, heeft geen jaarrekeningen of een accountantsverklaring van Rosier onder ogen gekregen. Hij doet doorgaans zaken ‘op basis van goed vertrouwen’. ‘We hebben met Waterontharder.com voorafgaand aan de deal met Vitesse gesprekken gevoerd om af te tasten wat voor vlees we in de kuip hadden. Er was een klik.’ Een uitgebreide screening van het bedrijf van Rosier heeft hij niet gedaan, ‘op wat googelen na’. Zijn ervaring met Rosier noemt hij ‘positief’. ‘Waterontharder.com heeft alle facturen bij Triple Double en Vitesse vooralsnog voldaan.’ Dat beamen zowel Rosier als voormalig commercieel directeur Smit.

Rosier bevestigt dat hij nooit jaarrekeningen van na 2016 of een accountantsverklaring met Vitesse heeft gedeeld. ‘Die waren nog niet klaar,’ is zijn verklaring. Wel heeft hij een uitdraai met cijfers meegenomen naar de afspraak met Follow the Money: die zouden de omzet van zijn bedrijf weergeven. Cijfers die Vitesse volgens hem nooit heeft gezien. Zijn omzet in 2019 bedroeg iets meer dan 5 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 1,8 miljoen. Maar of de uitdraai de werkelijkheid vertegenwoordigt, kunnen we niet vaststellen: de documenten zijn niet goedgekeurd door een accountant.

Volgens Vitesses woordvoerder waren er meerdere gegadigden, maar ‘de fit met Waterontharder.com bleek het beste te kloppen’. Over het hoofdsponsorschap ‘zijn goede, duidelijke en marktconforme afspraken gemaakt’. Vitesse wil vanwege ‘concurrentiegevoelige informatie’ niet ingaan op de details van het contract. ‘Het sponsorschap met Waterontharder.com verloopt naar wens, het contact is prettig en aan alle afspraken wordt weerszijden correct voldaan,’ Op de vraag of Vitesse zijn sponsors screent, gaat de club niet in, evenmin op die of het bestuur op de hoogte was van de financiële situatie van Waterontharder.com.

Waterontharders zijn onzinnig

Dat Vitesse noch de KNVB zicht hadden op de financiën van Rosiers bedrijf, was geen reden om Waterontharder.com te weigeren als hoofdsponsor. De club en de bond gingen af op de brede lach, het goede gevoel – de ‘klik’, zoals dealmaker Van der Knaap dat omschrijft. Maar naast de boekhouding laat Waterontharder.com meer steken vallen, zo blijkt. In de tuin van het Van der Valk Hotel Volendam leggen we Rosier onze bevindingen voor.

Zijn bedrijf is een webshop met slechts één product: de waterontharder Amfa4000, een magneet die je in de meterkast met een tiewrap op de waterleiding bevestigt. De website stelt dat de magneet voorkomt dat ‘kalkaanslag zich hecht aan leidingen en sanitair’ en zelfs dat de ‘bestaande kalkaanslag binnen enkele dagen verdwijnt’.

Waterleidingbedrijven ontharden het water bovendien zelf al. De kans op kalkaanslag is daarmee klein

Onzin, zeggen drinkwaterbedrijf Vitens, senior onderzoeker Roberta Hofman van KWR (het kennisinstituut van de drinkwatersector) en Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft. Er is geen overtuigende wetenschappelijke onderbouwing voor de werking van dergelijke apparaten. Bovendien is een waterontharder in Nederland niet nodig, zeggen de experts. De hardheid van leidingwater in bijna het gehele land is namelijk ‘zeer zacht’ tot ‘gemiddeld’, want waterleidingbedrijven ontharden het water zelf al. De kans op kalkaanslag is daarmee klein. Zij raden het gebruik van de Amfa4000 af.

Ondanks het ontbreken van eenduidig wetenschappelijk bewijs, staat op de website van Waterontharder.com dat de Amfa4000 ‘wetenschappelijk is getest’ en ‘volledig milieuvriendelijk’ is. Saillant detail is dat kennisinstituut KWR laat weten dat Rosier enkele weken geleden een offerte heeft aangevraagd om de werkzaamheid van zijn product te toetsen. Senior onderzoeker Hofman laat desgevraagd telefonisch weten dat ze twijfelt aan de werking van de ontharder. Volgens haar is Rosier er serieus van overtuigd dat zijn product werkt: ‘Hoe, dat weet en begrijpt hij alleen niet.’

Door wie is de Amfa4000 dan precies ‘wetenschappelijk getest’, vragen we Rosier. ‘Ik heb de Amfa4000 zelf getest,’ verklaart hij. ‘We overwegen om de magneet te laten onderzoeken. Het interessante is dat heel veel instanties hun vingers er niet aan willen branden. Ze zeggen dat ze de werking niet kunnen testen. Dat vind ik best bijzonder.’ Hij kan ‘weinig commentaar’ geven op de experts die zijn apparaat afraden. ‘Ik weet dat er ook genoeg wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat het wel werkt.’

Rosier zegt dat KDWS, een onafhankelijk adviesbureau voor drinkwaterveiligheid, magnetische waterontharders aanraadt. Hij verwijst daarvoor naar een branded content-productie van De Telegraaf. We doen telefonisch navraag bij Oeds Kuipers, de directeur van KDWS. Er is sprake van een misvatting, zegt hij. ‘Er zijn in die video van De Telegraaf fragmenten gebruikt die betrekking hadden op een totaal andere onthardingstechniek. Ik had het over systemen die werken op basis van kunstharskorrels in combinatie met regeneratiezout.’ Over magnetische waterontharders zegt Kuipers: ‘Van systemen die gebruikmaken van magneten kan de werking niet worden gegarandeerd. KDWS adviseert deze dan ook niet.’

Als we Rosier hiermee confronteren, drinkt hij in een keer zijn glas water leeg en bestelt meteen een tweede fles

Er is meer onjuiste informatie op de website van Rosier te vinden. Zo staat er dat water ‘hard’ is vanaf 6 °dH, terwijl het dan in de categorie ‘zacht’ valt. Pas boven 12 °dH noemen we het hard, zo valt op te maken uit informatie van drinkwaterbedrijven Waternet en Vitens. Ook een tabel op Waterontharder.com waarin de waterhardheid per gemeente wordt weergeven, is onjuist – de hardheid valt er vrijwel altijd hoger uit dan die in werkelijkheid is. Dat is misleidende reclame, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. En de verstrekking van onjuiste informatie is in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Als we Rosier hiermee confronteren, drinkt hij in een keer zijn glas water leeg en bestelt meteen een tweede fles. Er volgt een welles-nietes-discussie. Hij zegt dat mensen het ‘niet relevant’ vinden om de waterhardheid te weten, ‘want zelfs in gebieden waar water zacht is, heb je last van kalk als water opwarmt’. We leggen uit dat onjuiste informatie misleidend is. Hij belooft uit te zoeken hoe het precies zit met de hardheid van water. Over de tabel zegt hij dat die ‘een aantal jaar niet is ververst’ en dat dat ‘inderdaad af en toe moet gebeuren’. 

Dan nog een ander aspect: bovenin de website wordt een opvallende, tijdelijke aanbieding getoond. Voor 169 in plaats van 299 euro heb je de Amfa4000 al in huis. Gearchiveerde versies van de website laten zien dat die aanbieding al minstens gedurende dit kalenderjaar loopt. Dat is ‘prijsmisleiding’: een winkel suggereert dat een product is afgeprijsd, terwijl de oorspronkelijke prijs de afgelopen drie maanden niet is gerekend.

De Wet oneerlijke handelspraktijken verbiedt dat, laat een woordvoerder van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) per mail weten. De toezichthouder kan voor prijsmisleiding een maximale boete van 900 duizend euro opleggen of 10 procent van de betrokken omzet. Zowel de Stichting Reclame Code, die toetst of reclame-uitingen voldoen aan de NRC, als de Consumentenbond zijn het erover eens dat de aanbieding op Wateronharder.com niet deugt.

Pal naast de aanbieding op de website staat een aftelklok, die op middernacht opnieuw begint te lopen

Pal naast de aanbieding op de website staat een aftelklok, die op middernacht opnieuw begint te lopen. Volgens de Consumentenbond worden bezoekers zo onder druk gezet om snel te kopen. Ook dat is in strijd met de regels, zegt de Consumentenbond. De ACM laat over de aftelklok op Rosiers website weten dat ‘als de aanbieding niet stopt na het aflopen van de timer, die niet mag worden gebruikt’. Mogelijk wil de ACM een onderzoek starten naar Rosiers webshop.

Op de landingspagina van Rosiers website zijn drie recensies uitgelicht, een van ‘Annie’ en van ‘Henk’. Drie maanden eerder, in mei van dit jaar, stonden die ook al de website; toen heetten ze nog ‘Anja’ en ‘Ferdinand’. De foto’s komen van een website voor stockfoto’s. Ook dat is volgens de Consumentenbond niet in de haak. ‘Je mag geen recensies of personen verzinnen. Dat is misleidend.’

Rosier geeft toe dat de aanbieding al lang loopt. ‘Dan praat je over een paar jaar, niet een paar maanden.’ Over de prijsmisleiding en de schending van de Nederlandse Reclame Code, zegt hij: ‘Ik wist niet dat het niet mocht. Ik denk dat ik het er dan misschien af moet halen.’ Hij erkent dat de foto’s van Shutterstock komen, maar: ‘In feite zijn de reviews die er staan echt. Alleen het gezicht en de naam zijn fictief.’

Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, de onjuiste informatie op de website en de prijsmisleiding weerhouden Rosier er niet van geregeld in de media te verschijnen. Hij is te zien in programma’s als Mens & Trends van SBS en Life is Beautiful en Bubbels & Gloss die op RTL worden uitgezonden. De items verlopen allemaal volgens hetzelfde riedeltje: iemand heeft last van kalkaanslag, Julio Rosier komt er wat aan doen. Het betreft ook hier branded content; Rosier koopt de zendtijd. Op sociale media verschijnen regelmatig negatieve reacties over de items. Een RTL-woordvoerder laat desgevraagd weten dat te herkennen: ‘We zijn ons bewust van de reacties rondom Waterontharder.com. We nemen daarom onze samenwerking met deze sponsor onder de loep en gaan deze in de toekomst waar nodig aanpassen.’

Tot die tijd is Rosier nog gewoon op de beeldbuis te zien. In de winter wordt een nieuwe serie filmpjes voor RTL uitgezonden, opgenomen op Ibiza. Hetzelfde deuntje, maar dan in de zon. ‘We gaan de waterontharder daar installeren en mensen laten vertellen over het kalkprobleem. Want het leven op Ibiza is hartstikke mooi, maar ze hebben een niet normaal groot probleem met kalk.’ Daarna wil de kalkverlosser uit Volendam ook Mallorca en de Canarische Eilanden redden van wit uitgeslagen badkamertegels. Als de kalklijnen op het gras in het GelreDome maar blijven liggen.

Nadat Follow the Money passages uit dit artikel in het kader van wederhoor heeft voorgelegd aan Julio Rosier, zijn er wijzigingen doorgevoerd op de website van Waterontharder.com. Daarom wordt in dit artikel verwezen naar gearchiveerde websitegegevens.

Reactie van de KNVB

‘In de reglementen van de KNVB staat dat sponsoruiting door de club niet in strijd mag zijn met enige wet, de openbare orde of de goede zeden of met de Nederlandse Reclame Code, dan wel met de goede smaak of het fatsoen en evenmin met de statuten en reglementen van de KNVB of met besluiten van het bestuur betaald voetbal. De KNVB beoordeelt wel de wedstrijdkleding van de club met een daarop aan te brengen reclame-uiting.’

‘In beginsel wordt geen screening gedaan naar nieuwe sponsors van clubs. Het is ook niet zo dat een club van tevoren toestemming moet hebben voor het aangaan van een sponsorovereenkomst. Aangezien het de club is die een samenwerking aangaat en de inkomsten uit sponsoring in zijn boekhouding zal moeten verantwoorden, ligt het primair op de weg van de club om de identiteit, achtergrond en belangen van een potentiële sponsor te onderzoeken om te kunnen vaststellen of er sprake is van een gerenommeerd bedrijf waarmee een sponsorovereenkomst zal worden aangegaan.’

‘De KNVB evalueert het licentiereglement periodiek. Dat staat ook voor dit najaar op de planning. Daar zal ook aandacht besteed worden aan de bevindingen die we via Follow the Money onder ogen hebben gekregen.’

Lees verder Inklappen