President Papandreou slaat alarm

Onze jeugdige, volronde, vrijgezelle minister van Financiën Jan Kees de Jager kan zich snel in zijn dienstauto laten glijden om zich naar Brussel te laten rijden. Reden: het Griekse probleem heeft zich na acht maanden van relatieve rust weer prominent aangediend. Het pakket maatregelen van de EU en IMF blijkt - zoals door velen al werd voorspeld - een te grote horde voor de Griekse economie.
 
'We zijn het gevaar nog niet ontvlucht, ik sla alarm', zei president Papandreou gisteren tegen the Daily Telegraph.
 
Aankomende verkiezingen in Griekenland plaatsen de huidige PASOK regering voor een uitdaging. Papandreou wil een duidelijk mandaat van de kiezer. Papandreou speelt daar al op in door de Griekse kiezer te kietelen door populistische maatregelen te treffen. Gepensioneerden krijgen een bonus van 300 euro en het publiek houdt hij voor dat hij oproepen uit Brussel en van de Griekse centrale bank om verdere bezuinigingsmaatregelen te treffen, niet langer beantwoordt. 'Er zullen geen nieuwe maatregelen worden getroffen tegen loonwerkers en gepensioneerden, ze hebben genoeg betaald' zei hij. 
 
Het Griekse schuldenplaatje ziet er intussen zeer zorgelijk uit. Eurostat zal waarschijnlijk begrotingstekort verlagen van 15,1 procent naar 13,3 procent. De overheidsschuld stijgt naar 127 procent in plaats van naar 115 procent en dat brengt het land dicht bij een levensgevaarlijke schuldenspiraal.
 
Mohamed El-Erian, ceo van de internationale vermogensbeheerder Pimco zegt in the Daily Telegraph dat het reddingspakket dat de EU eerder dit jaar aan Griekenland aanbood (en waar Jan Kees de Jager zijn handtekening onder plaatste), ervoor zorgt dat het land niet uit de crisis kan groeien. Hij denkt dat het beter is als het huidige reddingspakket in de afvalbak wordt gegooid en er een herstructurering van de Griekse schuld gaat plaatsvinden. Dat laatste hebben verschillende topeconomen van het begin al aan al geroepen. Ook de meeste investeerders vinden dat het plan van EU-IMF onwerkbaar is en dat het slechts tijd heeft geboden voor Franse en Duitse banken om zich van Grieks schuldpapier te verlossen. 
 
Hans Redeker van BNP Paribas: 'We zien de EU compleet falen om tot overeenstemming te komen hoe de problemen in de Eurozone aangepakt moeten worden'.
 
Wellicht dat Jan Kees de Jager enkele ideetjes heeft die hij kan rondtwitteren.