
Mediacampagnes, rechtszaken, lobbyen en het beïnvloeden van wetenschappelijk onderzoek — niets is de voedingsindustrie te gek als de winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar dreigen te komen. Dit staat in een opinieartikel van voedingswetenschapper Lawrence O. Gostin. Wat is zijn oplossing?
Drie jaar geleden vond Michael Bloomberg, toen nog burgemeester van New York, dat de suikerconsumptie in zijn stad de pan uit rees. Hij stelde voor de verkoop van grote flessen frisdrank voortaan te verbieden. Prompt startte een lokale protestgroepen een felle ‘Nanny Bloomberg’-campagne. New Yorkers demonstreerden tegen de bemoeienis van de ‘oppas’-burgemeester. Het verbod op grote flessen frisdrank haalde het uiteindelijk niet. Wat echter lange tijd niemand wist, was dat de protestgroepen heimelijk werden gesteund met 12,9 miljoen dollar (11,6 miljoen euro) van de lobbyorganisatie American Beverage Association (ABA) waarbij onder andere voedingsgiganten als The Coca-Cola Company, PepsiCo en Kraft Foods zijn aangesloten.
Big Food laat zich gelden als de gigantische winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar komen
De beïnvloeding door de ABA in New York is een van de onthullende voorbeelden die de Amerikaan Lawrence O. Gostin geeft in een recent opinieartikel voor The JAMA Forum. Gostin is voedingswetenschapper en hoogleraar Voedingsrecht aan de Georgetown University in Washington. In het artikel zet Gostin uiteen hoe Big Food zich op alle mogelijke wijzen laat gelden als de gigantische winsten op ongezonde levensmiddelen in gevaar dreigen te komen. Gostin: ‘Gezond voedsel weer “standaard” maken vereist het ontwarren van het web van invloed van de voedingsindustrie.’
Zwaarlijvig
Verandering is echt nodig volgens Gostin, want we eten te veel ongezonde calorieën. ‘Zwaar bewerkte levensmiddelen die onder de aandacht worden gebracht door uitvoerige marketing dragen bij aan het almaar stijgende overgewicht.’ In de VS lijdt nu al meer dan een derde van de volwassen inwoners aan zwaarlijvigheid. Gostin: ‘Kanker, diabetes en hart- en vaatziekten zijn toe te schrijven aan een ongezonde levensstijl en leiden tot hogere uitgaven aan gezondheidszorg, verlagen de productiviteit en dragen bij aan een menselijk lijden en een vroege dood.’
Lobby en procederen
Big Food ziet vooral de winst, en laat zijn invloed gelden door te lobbyen tegen inperkende wetgeving op ongezonde voeding. Dit gebeurt onder andere door geld over te maken naar bankrekeningnummers van politici, schrijft Gostin. ‘De voedingsindustrie heeft het geld om invloed te kopen bij beleidsmakers’. In de Verenigde Staten werd in 2013 en 2014 6 miljoen dollar (5.4 miljoen euro) verstrekt aan individuele Amerikaanse parlementsleden. Die leden zitten in commissies belast met nieuw voedingsbeleid. Gostin: ‘Op federaal niveau werd in 2015 34 miljoen dollar (30,6 miljoen euro) gespendeerd.’
'De American Beverage Association heeft sinds 2008 45 frisdrank-tav maatregelen verslagen'
Als lobbyen niet goed werkt, ‘gebruikt de voedingsindustrie haar aanzienlijke vermogen om tegen wetten te procederen,’ schrijft Gostin. Het tegenhouden van suiker-verminderende maatregelen, zoals in New York, is daarbij zeer succesvol gebleken. Gostin: ‘De American Beverage Association heeft sinds 2008 45 frisdrank-tax maatregelen verslagen. Dit betekent ongetwijfeld dat er miljoenen dollars in het geheim zijn uitgegeven.’ In de helft van de Amerikaanse staten is het de industrie bovendien gelukt om een wet door te voeren die het voor het gerecht dagen van voedingsbedrijven door consumenten ‘praktisch onmogelijk’ maakt.
Voedingsrichtlijnen en beïnvloeding
Hoe ver de lange arm macht van Big Food reikt, ziet Gostin aan de Amerikaanse voedingsrichtlijnen. Het advies van expertgroepen werd in een aantal gevallen niet opgenomen in de officiële Amerikaanse voedingsrichtlijn. Gostin: ‘Alhoewel experts aanbevalen om het eten van rood vlees te minderen om zo chronische aandoeningen te voorkomen, werd rood vlees in de uiteindelijke richtlijnen aangemerkt als onderdeel van een gezond eetpatroon.’
Geld van de voedingsindustrie vloeit ook naar wetenschappers en wetenschappelijke magazines die zich bezighouden met voeding. Dat kan vooringenomenheid in de hand werken: ‘De potentiële invloed van de industrie op onderzoek is een reden tot zorg als gecompromitteerd “bewijs” wordt gebruikt voor richtlijnen en maatregelen,’ schrijft Gostin.
Consumenten moeten hun eigen keuzes kunnen maken over wat ze eten
Rechtvaardigheid
Gostin is geen voorstander van beperkende wetgeving op levensmiddelen. ‘Consumenten moeten hun eigen keuzes kunnen maken over wat ze eten,’ vindt Gostin, ‘maar veel consumenten leven in een wereld waar gezonde levensmiddelen minder beschikbaar en minder te betalen zijn. Kiezen voor gezond voedsel kan dan een moeilijke keus zijn.’
Gostin geeft een aantal oplossingen: ‘Geen subsidies op ongezonde voeding, belast ze extra en subsidieer groente en fruit. En eis transparantie in plaats van misleidende verpakkingen en reclame. En promoot boerenmarkten en supermarkten in plaats van inschikkelijk te zijn tegenover food deserts en fast-food outlets.’ Consumenten verdienen goede informatie, vindt Gostin. ‘Op bewezen feite gebaseerde maatregelen die het eten van gezond voedsel en fysieke beweging stimuleren zijn een zaak van volksgezondheid en sociale rechtvaardigheid.’
Ongezonde prijsverlagingen door TTIP
De prijzen van suiker, alcohol en tabak zullen waarschijnlijk gaan dalen als gevolg van vrijhandelsverdrag TTIP. Dit blijkt uit een recent verschenen onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau Ecorys waarover Follow the Money eerder berichtte. Over TTIP wordt nog onderhandeld, maar het verdrag moet in ieder geval gaan leiden tot een vrijere markt tussen Europa en de Verenigde Staten. Een onderdeel van TTIP wordt naar alle waarschijnlijkheid het afschaffen van importtarieven op suiker. Ecorys geeft aan dat het afschaffen van de importtarieven tot een lagere prijs voor suiker kan leiden. Als die prijsdaling wordt doorgegeven aan consumenten, zullen suikerhoudende producten in prijs dalen. Lagere prijzen, schrijft Ecorys, leiden tot een toenemende consumptie – en meer inkomsten voor Big Food – en kunnen op die manier een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
26 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Mijn e mail providers bestoken me voortdurend met nog betere e mail, waar ik dan voor moet betalen, uiteraard.
Mijn gratis anti virus programma vindt het maar niks dat ik geen producten van hen afneem waarvoor ik moet betalen.
De mobieltjes industrie zal het ook maar niks vinden dat ons ene mobieltje bedoeld was voor derde wereld landen, en dat de andere een afdanker is van één van m'n kinderen.
Of ooit zal blijken dat die mobieltjes hersenschade opleveren, ik ben er niet zeker van dat dat niet zal gebeuren.
Dan het automerk dat de Freude am Fahren verkoopt, ik kocht van hen nog nooit een auto, hun Freude is mij te duur, het Fahren is meestal geen Freude meer, het is vooral files proberen te ontwijken.
Tegengeworpen zal worden tegen deze reactie van mij dat weliswaar het niet helemaal uitgesloten is dat mobieltjes schade aanrichten, maar dat je verder toch niet ziek wordt van de dingen waar ik het over had hier nu.
Dan zou mijn antwoord zijn dat elke keer dat wij de reclame niet kunnen ontwijken, omdat we wachten op wanneer de detective precies begint, ik reclame voorbij zie komen voor vooral overbodige dingen, waarvan ik van sommige lang niet zeker ben dat die geen schade aanrichten.
We leven in een gekke wereld, meer auto ongelukken leveren een hoger BBP op, en dan gaat het beter.
Tot slot, wij hebben nog twee video recorders in gebruik, één van de mooie punten van die dingen is dat je reclame snel kunt doorspoelen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Het probeert je te overtuigen, het dwingt je tot niets. Het is aan jou om te acteren of niet te acteren, jij hebt de controle en de regie. Als het mis gaat, dan kan je ervan leren, schade proberen te verhalen of geen zaken meer doen met het betreffende bedrijf.
Compleet tegenovergestelde van reclame zijn wetten. Deze wetten overtuigen u niet dat u dingen kunt doen, ze vertellen u wat u moet doen, goed of slecht. Als het mis gaat en er wordt melding van gemaakt, heeft dat nare gevolgen voor u. Dan bestaat leren van je fouten uit een boete of opsluiting. Wanneer het helemaal fout gaat is wanneer er wetten aangenomen worden die niet kloppen.
Neem suiker als voorbeeld. Stel we vervangen het in producten en het alternatief blijkt erger te zijn dan de kwaal, wie houden we dan verantwoordelijk? "big food"?
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDe dunste laptop moeten hebben, de nieuwste I Phone, op mensen afgeven die oude telefoontjes gebruiken.
In een krant kun je reclame overslaan, op commerciële tv vind ik het helemaal een ramp, wij kijken dan ook nauwelijks naar commerciële tv.
Als de Ster rotzooi ons te lang duurt zappen we maar even weg.
Het bezwaar tegen de voedingsindustrie zijn leugens, grote opschriften als 'fruitdrank', terwijl dat 1 % fruit blijkt te zijn.
Er zijn niet veel mensen die de kleine lettertjes lezen.
Waarom er suiker moet zitten in barbecue saus, ik zou het niet weten.
Hetzelfde geldt voor McDonald troep.
Wat me nu te binnen schiet is een Frans stadje met een broodjeswinkel, Frans stokbrood in de lengterichting doorgesneden, met sla, tomaat, kaas en paté.
Heerlijk, en geen suiker.
Zo kan het ook.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Prima toch? Alles beinvloedt je.
"De dunste laptop moeten hebben, de nieuwste I Phone, op mensen afgeven die oude telefoontjes gebruiken."
Daar kies jij toch voor? Ik niet,.
"terwijl dat 1 % fruit blijkt te zijn"
Ja en dat is legaal verklaard en daarom vertrouwen mensen erop dat er echt fruit in zit. Dit is het blindelings vertrouwen in de autoriteit van een ander. En omdat er geen onafhankelijke instituten zijn die dit doen, komen ze er mee weg, dat is niet het probleem van reclame maar een probleem van de staat.
"Zo kan het ook"
Uiteraard en dan krijg je de beste reclame die er is, mond op mond reclame.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKIk heb een desktop, die kost minder dan een kwart van een dunne laptop.
1% fruit, er is toch een verschil tussen immoreel en illegaal.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Maar die keuze heb je niet met de staat. Je hebt geen keus, tenzij je wil emigreren, zonder staat is al helemaal verboden (onder VN verdrag).
"er is toch een verschil tussen immoreel en illegaal"
Compleet mee eens, moraliteit valt niet in wetten vast te leggen. Dan leg je iemand een moraal op, dat is immoreel. 1% wordt moreel juist bevonden en die moraal wordt u opgelegd.
Robelia 8
MatthijsK"het dwingt je tot niets"
Het "dwingt je tot aankoop" !
"jij hebt de controle en de regie"
Grote onzin.
Je weet duidelijk niet hoe reclame werkt. Waarom verdiep je je daar niet eens in voordat je iets roept.
http://www.studiostt.nl/tips/hoe-reclame-werkt-zonder-dat-we-het-doorhebben
99% van onze hersenactiviteit is onbewust.
Schrijvers van deze artikelen proberen aan de hand van "feiten" inzicht te geven in processen, de enige manier om inzicht te krijgen in achterliggende mechanismen en motieven.
MatthijsK 7
RobeliaJa, en? Het alternatief is dat iemand anders bepaald wat gezond is en wat niet. En wat nou als hij er naast zit? Dan liever reclame.
Gilles Wattel 1 3
RobeliaMatthijsK 7
Gilles Wattel 1En de oplossing is politici dan die wil maar laten temmen? Deze site staat bol met artikelen van hun falen, alleen maar omdat mensen te bang zijn om elkaar te vertrouwen.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKHet zal er wel mee te maken hebben dat ik zijn nieuwste speeltjes niet echt kan bewonderen, laat staan dat ik die ook wil hebben.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Ik snap werkelijk niet waarom we iedereen maar als onverantwoordelijk moeten behandelen.
Het resultaat is dat de staat van begin tot eind je leven domineert.
Ik vindt dat veel kwalijker dan de kwalijke gevolgen van een paar verkeerde aankopen!
Helmi van der Helm 1
MatthijsKEen mens heeft een houvast nodig; niet iedereen heeft de tijd of voldoende hersencellen om in de wirwar van 'wetenschappelijk bewijzen' datgene te filteren wat van belang is.
En als je dan ook nog eens ziet hoe de lobbyindustrie haar best doet om 'wetenschappelijke gegevens' te manipuleren of domweg onder het tapijt te vegen als het haar niet uitkomt - dan zijn wij als (consumerende) mens aan de goden overgeleverd.
Wat nodig is, is een onpartijdig baken dat erop toeziet of er gerommeld is met 'wetenschappelijk bewijs'. Wat ook nodig is, is dat wetenschappelijk onderzoek te allen tijde openbaar is, óók als dit onderzoek betaald wordt door de industrie.
MatthijsK 7
Helmi van der HelmEen onpartijdig baken zijn organisaties die zich daarvoor inzetten. Zoals een ziengs, independer, wwf, etc etc etc
Er is geen plek voor een orgaan die je vertelt wat legaal is en wat illegaal is. Je zal toch echt zelf je beslissingen moeten maken en de verantwoording ervoor moeten dragen als een volwassene.
Dat er minder capabele mensen zijn betekent nog niet dat iedereen incapabel is.
Gerben Gerrits 7
Gilles Wattel 1 3
Gerben GerritsMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Gerben GerritsMatthijsK 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckMatthijsK 7
Dit is niet juist.
Eerst was vet het probleem, nu toch weer niet.
Nu is suiker het probleem, straks toch weer niet.
Het core probleem is het blinde vertrouwen in experts, wetenschappers en ambtenaren en het gebrek aan vertrouwen in jezelf en in je medemens.
Roland Horvath 7
MatthijsKEr moeten zuivere producten verkocht worden. De consument mag inderdaad ook iets beslissen: namelijk of hij zelf suiker, vet, tarwe of andere zaken als zout of peper toevoegt.
Matthijs, in uw commentaren wordt gesteld dat de consument autonoom, onafhankelijk, met volle kennis van de aard van het voedsel, van de bestanddelen, van de voor en nadelen zijn keuze maakt. Het ongezonde product wordt toch door de consument gekozen, zijn verantwoordelijkheid. Een gedachte die de voedingsindustrie al altijd verkocht heeft: Onzin, leugen, misleidend, dwaas. De consument weet heel weinig en hij is volledig afhankelijk van het aanbod: Wat betreft kwaliteit en prijs. In de US is het gezonde voedsel duur. Zo duur dat de meesten het zich niet kunnen permitteren. Het goedkope voedsel is ongezond en leidt regelrecht naar extreme obesitas en allerlei kwalijke gevolgen.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathMatthijsK 7
Roland HorvathEr moet helemaal niks. Die zijn namelijk niet te betalen en veroordeelt u anderen tot een hogere voedsel rekening die ze niet kunnen betalen.
"Matthijs, in uw commentaren wordt gesteld dat...."
Welnee, dat beweer ik niet. Ik beweer dat er vanzelf organisaties op staan, zoals de consumentenbond, die zich hiermee gaan bemoeien. Net zoiets als een ziengs,.
REINIER VAN DRIEL 7
De aan reclame uitgegeven miljarden verdienen zich ruimschoots terug.
Een gezonder leefpatroon is een keuze, maar vereist gedrag aanpassing, daar zit meestal het probleem. Ook een gebrek aan kennis omtrent voeding speelt een rol, ziet u wel eens iemand een etiketje lezen (als dat al lukt) in de supermarkt? Geen tijd voor, die kar moet vol.
Even generaliserend, half Nederland ligt s'avonds voor de buis en ziet de helft van de gekeken tijd reclame voorbij komen, en dat is niet voor niets.
Zelfs de Efsa, de Europese ,,voedselwaakhond" is een lachertje, allemaal lieden met belangen in Big Food.
Foodwatch en Keuringsdienst van Waarde zijn stukken betrouwbaarder.