Voetbalmiljonairs verbolgen over fiscale crisisheffing

2 Connecties

Relaties

Fiscus

Werkvelden

Voetbal
3 Bijdragen

De Nederlandse voetbalwereld met voorop de KNVB is furieus over de fiscale crisisheffing van 16 procent over inkomens boven de 150 duizend euro. Een juridische oorlog tussen Zeist en Den Haag dreigt.

De penningmeesters van de Nederlandse eredivisieclubs mogen dan handenwrijvend uitkijken naar de kapitaalinjectie van mediamagnaat Rupert Murdoch in onze Mickey Mouse-competitie, momenteel staat de betaalde voetbalbranche op zijn achterste benen over de fiscale crisishefffing.

 

Volgens Ron Francis, financieel directeur van de Koninklijke Nederlandsche Voetbalbond (KNVB), is de plotselinge invoering van deze heffing _ een extra 16% belastingheffing over 2012 voor inkomens boven de 150 duizend - een duidelijk geval is onbehoorlijk bestuur. Mocht politiek Den Haag deze voorgenomen fiscale plannen niet terugdraaien na de verkiezingen van 12 september, dan overweegt de in Zeist zetelende voetbalbond een juridische procedure aan te spannen tegen de Staat der Nederlanden. Deze kritiek heeft KNVB-bestuurder Francis vandaag laten optekenen in Het Financieele Dagblad.

 

Extra rekening

Afgelopen voorjaar heeft het demissionaire kabinet Rutte enkele bezuinigingsmaatregelen genomen die betaald voetbal bijzonder veel pijn gaan doen volgens de KNVB. De bond heeft laten berekenen dat deze maatregelen goed zijn voor een extra rekening van 50 miljoen euro, bestemd voor de 36 betaald voetbalclubs. Deze extra kosten komen bovenop een gezamenlijke begroting van 450 miljoen euro.

 

Volgens de KNVB komen deze lastenverzwaringen juist op een moment dat de meeste voetbalclubs uit financieel zwaar weer komen. Dit is de strekking van het jaarlijkse onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de financiële huishouding van de Nederlandse Eredivisieclubs aan het begin van een nieuwe voetbalcompetitie.

 

‘We voelen ons gepiepeld door de overheid’, zo tekent de zakenkrant op uit de mond van een verbolgen financieel directeur Ron Francis van de KNVB. ‘Net toen de clubs de begroting voor het nieuwe seizoen hadden vastgesteld, kwam het kabinet met de crisisheffing. Vergeleken met multinationale ondernemingen lopen in het betaald voetbal relatief veel mensen rond met een salaris boven de 150 duizend euro. De maatregel treft bovendien niet de trainers en de voetballers, maar de clubs.’


             Ron Francis, financieel directeur van de KNVB

 


'Patsboem met terugwerkende kracht'

Francis hekelt de abrupte invoering van de crisisheffing. Een startdatum in 2017 was minder unfair geweest, zo verklaart hij aan Het FD. ‘Dan hadden de clubs nog tijd gehad om daar beleid op te maken. Hadden ze de salarissen verder kunnen terugdringen of nog meer kunnen bezuinigen. Nu wordt deze heffing patsboem met terugwerkende kracht opgelegd. Dat kan echt niet.’

 

Ondertussen wordt er door Bond- en clubvoorzitters in politiek Den Haag Kamerleden volop gelobbyd om de crisisheffing alsnog ongedaan te krijgen. Mocht dit na de verkiezingen niet zijn gelukt, dan zit het er dik in dat de KNVB een fiscaal- of civielrechtelijke procedure aanspant tegen de Staat der Nederlanden volgens Het FD.

 

Deze prognose van de zakenkrant zou wel eens kunnen uitkomen na 12 september. Zeker nu de SP in de peilingen de grote winnaar wordt van de verkiezingen. Profvoetballers en clubbobo's die het partijprogramma hebben bestudeerd van de tomaatrode brigade van Emile Roemer, moeten zich rot geschrokken hebben. De SP wil een nieuw fiscaal toptarief invoeren van 65 procent vanaf een belastbaar inkomen van 150 duizend euro. Bijna alle eredivisievoetballers strijken jaarlijks meer dan twee ton op,

 

Meebetalen aan politie-inzet

De Nederlandse voetbalclubs moeten sowieso extra financiële offers brengen.  Illustratief is het overheidsplan om clubs te laten meebetalen aan politie-inzet buiten de voetbalclubs. ‘Er is totaal niet nagedacht over de praktische uitvoerbaarheid’, fulmineert KNVB-bestuurder Francis verder tegenover Het FD. ‘Niets is op dit moment duidelijk. Als de clubs betalen, bepalen zij dan ook hoeveel politiemensen er moeten worden ingezet? Dat lijkt me sterk. Maar wat moet je aan de andere kant met burgemeesters die puur voor hun gemoedsrust drie pelotons mobiele eenheid achter de hand houden? Moeten de clubs dat betalen? Het gekke is dat het bloemencorso in Dor­drecht meer politie-inzet kost dan FC Dordrecht een heel jaar.’

 

(L)