Volbelegd op Vrijdag de 13e

2 Connecties

Relaties

Dwarshuis

Werkvelden

Beleggen
0 Bijdragen

FTM columnist Jan Dwarshuis ziet op deze vrijdag de dertiende donkere wolken samenpakken, maar ziet ook kansen.

In ons vak rijdt u als het ware het hele jaar met een beslagen voorruit in de rondte. De achteruitkijkspiegel geeft altijd een goed beeld, vooral bij een stelletje zeurende azijnpissers. Op deze fraaie vrijdag de dertiende - onze lievelingsdag - delen we onze koerstechnische ideetjes met alle liefde. Kennelijk heeft de dertiende wel invloed want onze hardnekkige Noord Koreaanse communisten krijgen niet eens een eenvoudige ‘weersatelliet’ de ruimte in. Wat zullen de Zuid-Koreanen gelachen hebben.

 
Val van de Dinosurussen
De afgelopen week was het de val van de oude dinosaurussen. Sony en Nokia beten in het stof, zelfs Shell moest er gisteren even aan geloven, maar dat bleek loos alarm. Zo links en rechts hebben we hard ingegrepen binnen onze ©OLUMBEURS-PORTFOLIO. De koersen kozen over een breed front het hazenpad en de grote vraag bij u is natuurlijk of dit een opmaat is voor meer gedonder op Beursplein 5.
 
Even heel kort door de bocht. Nee. Misschien dat we de komende week nog wat gefröbel zien van wat overijverige optiehandelaren met het oog op de expiratie, maar daarna denken wij per saldo toch in hogere koersen. Maar het is toch niet pluis zult u zeggen. Dat klopt. Het jaar is ook nog niet voorbij. De groei in China vlakt af en zal uiteindelijk een ander beeld gaan opwerpen over het gigantische land. De machtswisseling aldaar zal zijn sporen na laten.
 
De VS draait ondertussen naar behoren. Een knap staaltje werk van de Amerikanen, ik vlak ze nooit uit. Toch blijft de schuldenproblematiek een ernstig issue. En bij ons in de EU blijft het doormodderen. Volgens ex-Minister van Financiën - Wouter Bos - heeft hij te weinig inzicht en te weinig tijd gehad om de crisis goed aan te pakken met als gevolg dat u nu veel duurder uit bent en niet meer naar Griekenland op vakantie wil. Dan raad ik Bos aan deze site maar eens wat vaker te bezoeken, want door menig columnist is haarfijn uitgelegd wat de beste opties waren. Bos heeft gewoon zijn huiswerk niet gedaan.
 
Spanje wordt uiteindelijk een issue. Het land is te groot om geholpen te worden. Vroeg of laat zal duidelijk worden dat de patiënt terminaal is. In onze virtuele financiële wereld zullen politici foutieve beslissingen à la Bos blijven opstapelen tot de ballon echt knapt. Maar vooralsnog is alles er op gericht om de kar met Spaanse stront vooral door te laten rollen. De klap zal daardoor alleen maar harder worden met serieuze sociale onrust als gevolg. Dat zou dan de laatste fase inluiden van de financiële veenbrand, welke in 2008 begon. U begrijpt wellicht nu wat beter waarom de koffers hier in Barcelona klaar staan om deze eerdaags glimlachend te openen in Zürich.
 
Megacrisis
Aan doemdenken doe ik niet, maar we liggen wel keurig op schema voor de opmaat van een megacrisis welke zich rond 2030 zou moeten ontvouwen. We verwijzen naar de 'The Limits to Growth' in combinatie met een onderzoek van de MIT. Dat is nog een eind weg, maar toch. Regeren is voor uit zien, maar onze kersverse accountant Bos kijkt kennelijk alleen in zijn spiegels als hij auto rijdt. De kern van de crisis zou een structureel tekort aan grondstoffen zijn. Het monster China zou tegen die tijd niet meer te stillen zijn.
 
Als belegger kunt u - ondanks alles - toch op zoek naar aandeeltjes welke ondergewaardeerd zijn en rijp voor een inhaalslag. Het eerder genoemde SBM-Offshore is er eentje - ondanks wat frauderende sales jongens - maar er zijn er veel meer. Dat de AEX ten opzichte van allerlei mondiale indices een merkwaardige ‘underperformance’ laat zien kan mogelijk in uw voordeel werken. Het weekend weet u wat u te doen staat. Onze strategie is vooralsnog opwaarts gericht en kent een vol belegd karakter. Duidelijker kunnen we op deze Vrijdag de Dertiende niet zijn.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.