
Het onderzoeksbudget van universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Wat heeft dat voor effect op de wetenschap?
Minister Dijkgraaf wil uitleg over invloed Zuidas op studie fiscaal recht
Zuidas beslist mee over docenten en inhoud van universitair onderwijs
Promovendus Erasmus Universiteit gedwongen aan het werk bij sponsor EY
Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen
Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht
Podcast | De warme band tussen wetenschap en bedrijfsleven
Op de snijtafel: de beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven
Hoe een hoogleraar met lobby-onderzoek voor Shell en Unilever zijn bankrekening spekte en toch zijn integriteit behield
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
Hoogleraar handelde ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ door Shell en Unilever niet te vermelden als financiers van onderzoek
Hoogleraar handelde ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ door Shell en Unilever niet te vermelden als financiers van onderzoek
Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) oordeelt dat hoogleraar Henk Volberda ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ heeft gehandeld bij zijn onderzoek naar het het Nederlandse ‘vestigingsklimaat’. Volberda en zijn collega’s aan de Erasmus Universiteit Rotterdam lieten na om de externe financiers Shell, Unilever, AkzoNobel, DSM en Philips te vermelden. Het onderzoek werd veelvuldig gebruikt als ‘wetenschappelijke bewijs’ in de lobby voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven.
In 2009 schreef hoogleraar strategie en innovatie Henk Volberda met zijn collega’s Marc Baaij, Frans van den Bosch en Tom Mom van het Rotterdam School of Management (RSM), een faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het onderzoeksrapport Wederzijds profijt. Op het omslag ervan stond vermeld dat het was uitgevoerd in opdracht van het VNO-NCW. Uit onderzoek van Follow the Money in 2017 bleek dat op de opdrachtbrief naast VNO-NCW ook Shell, Unilever, AkzoNobel, DSM en Philips prijkten als directe opdrachtgever. Zij betaalden de rekening voor het onderzoek.

Dit heimelijk door commerciële partijen gefinancierde onderzoek deed meermaals dienst in de lobby voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. In 2018 diende het zelfs als de enige wetenschappelijke onderbouwing van het kabinet voor de afschaffing van de dividendbelasting, het heetste politieke hangijzer van dat jaar. Uiteindelijk ging die afschaffing niet door – dit onder grote maatschappelijke druk, en omdat de aandeelhouders van Unilever hun hoofdkantoor toch liever in het Verenigd Koninkrijk vestigden.
Methodologisch viel er op het rapport het nodige af te dingen: ‘Als het een scriptie was die ik moest beoordelen, dan zou ik de student adviseren om daar toch nog eens goed naar te kijken,’ oordeelde hoogleraar onderzoeksmethodologie Bernard Veldkamp in 2018.
Vier onderzoeken
Vatan Hüzeir, klimaatactivist en promovendus aan de EUR, diende in september 2017 een tuchtklacht in tegen Volberda, de hoofdauteur van de studie, wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Opdrachtgevers en financiers niet vermelden is immers in strijd met de Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Die zaak werd eerst in behandeling genomen door de Commissie Wetenschappelijk Integriteit (CWI) van de EUR en daarna door het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).
Het LOWI deed in 2019 echter geen uitspraak in de zaak. In plaats daarvan adviseerde het LOWI het bestuur van de Erasmus Universiteit nog eens kritisch naar het werk van hun eigen integriteitscommissie te kijken en ‘het onderzoek naar de klacht te heropenen vanwege verschillende procedurele gebreken’. De EUR stelde een tweede onafhankelijke onderzoekscommissie samen. Die verklaarde in 2020 de klacht van Hüzeir gedeeltelijk gegrond, maar pleitte Volberda vrij op het belangrijkste punt: het niet vermelden van de financiers. Zowel Hüzeir als Volberda tekenden opnieuw bezwaar aan bij het LOWI.
Het LOWI publiceerde op 25 mei haar oordeel, geveld op 3 maart 2021: ‘Het LOWI kwalificeert het niet vermelden van externe financiers [..] als verwijtbaar onzorgvuldig en het hergebruik van data zonder bronvermelding als onzorgvuldig.’
Het oordeel van het LOWI is tweeledig. Het volgt deels de uitspraak van de nieuwe CWI. Die oordeelde dat Volberda ‘onzorgvuldig’ heeft gehandeld door in latere publicaties in managementtijdschriften niet te vermelden dat een deel van de data afkomstig was uit het onderzoek in opdracht van VNO-NCW.
De opdrachtbevestiging voor het rapport laat er geen twijfel over bestaan: naast VNO-NCW waren ook Shell, Unilever, AkzoNobel, DSM en Philips directe opdrachtgevers
Op het tweede, meest gewichtige punt oordeelt het LOWI veel strenger dan de nieuwe CWI. ‘Anders dan de CWI, is het LOWI van oordeel dat in het rapport uit 2009 onvoldoende transparantie is betracht over de identiteit van de financiers van het onderzoek. Vast staat dat Shell de facturen voor het onderzoek aan de RSM heeft betaald en dat deze kosten vervolgens evenredig zijn doorberekend aan Unilever, AkzoNobel, DSM, en Philips.’
Op dit punt pleitte het nieuwe CWI hoogleraar Volberda vrij, maar het LOWI besloot anders: dat oordeelt dat er sprake is van ‘verwijtbaar onzorgvuldig handelen’. Dat is na ‘schending van de wetenschappelijke integriteit’ de zwaarste kwalificatie die kan worden toegekend.
Geen schending wetenschappelijke integriteit
Die zwaarste kwalificatie kent het LOWI niet toe. ‘Hierbij acht het LOWI van belang dat opzet niet aantoonbaar is. Uit het dossier blijkt immers dat het voor Volberda en zijn medeonderzoekers niet van meet af aan duidelijk was dat het onderzoek door Shell en andere ondernemingen gefinancierd zou worden.’ Ook stelt het LOWI vast ‘dat Shell geen opdrachtgever was, maar externe financier van het onderzoek. De gedragscode (versie 2004) schrijft alleen voor dat altijd duidelijk moet zijn wat de verhouding van de uitvoerder van het onderzoek tot de opdrachtgever is (en niet tot de externe financier).’
Die uitspraak is opmerkelijk. Volberda en Shell ontkenden in 2017 en 2018, ook tegen FTM, dat Shell en de andere bedrijven opdrachtgever waren van het onderzoek, maar de opdrachtbevestiging voor het rapport — die de RSM in 2017 zelf met FTM heeft gedeeld — laat er geen twijfel over bestaan: naast VNO-NCW waren ook Shell, Unilever, AkzoNobel, DSM en Philips directe opdrachtgevers.
De opdrachtbevestiging was nota bene ondertekend door de toenmalig directeur van Shell Nederland, en geprint op Shells briefpapier. Ook de facturen werden rechtstreeks naar Shell gestuurd en door het oliebedrijf voldaan namens de andere partijen. Het is niet duidelijk of het LOWI zijn oordeel baseert op bewijsstukken die een ander licht op de zaak werpen. De achterliggende bewijsstukken zijn niet openbaar en het LOWI beantwoordt geen inhoudelijke vragen.
Begin 2019 verliet Volberda op eigen initiatief de RSM. Hij ging aan de slag bij de Amsterdam Business School (ABS), een faculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hoewel het integriteitsonderzoek toen nog liep, werd hij benoemd tot hoogleraar Strategic Management & Innovation, een nieuw gecreëerde leerstoel.
Follow the Money heeft de UvA, de RSM, Volberda en Hüzeir om reactie op de uitspraak van het LOWI gevraagd. Die waren op het moment van publicatie nog niet binnen.
* Toevoeging 27 mei 10.20. Reactie UvA: De uitspraak heeft om voor ons geen verdere consequenties.
Dossier
Wetenschap op bestelling
De concurrentie om subsidiepotjes en private financiering zorgt ervoor dat academische onderzoekers vragen gaan stellen die de agenda van de geldschieter dienen.
53 Bijdragen
Annemiek van Moorst 11
Marc Fahrner 7
Niels Keurentjes 2
Marc FahrnerAndries Munnik 3
Niels KeurentjesAndries Munnik 3
Jan Sinke 10
GJ van Broekhoven 9
Het LOWI is is een onafhankelijk adviesorgaan dat in 2003 is ingesteld door de KNAW, NWO en de VSNU. Het LOWI adviseert de besturen van de bij het LOWI aangesloten instellingen over mogelijke schendingen van wetenschappelijke integriteit.
Het oordeel van het LOWI vindt plaats op grond van de; Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit 2018, en op grond van de; Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening 2004 (herzien in 2012 en 2014). Uit de bijlagen op de website leid ik af dat het LOWI weliswaar een oordeel kan vellen, maar, dat de betrokken wetenschappelijk instelling aan het oordeel van het LOWI zelfstandig rechtspositionele gevolgen dient te verbinden.
Alle oordelen van het LOWI zijn geanonimiseerd op haar website opgenomen. Het is dus niet inzichtelijk voor het publiek welk oordeel het LOWI heeft geveld.
Tevens acht ik het ongewenst dat het LOWI de behandeling van de klacht, zo vloeit voort het artikel, 2019 naar de Erasmus universiteit heeft terugverwezen, en dat, pas 2021; ongeveer drie jaar na dato een oordeel heeft geveld. Wat ik ook opvallend vind dat de behandeling van de klacht bij de Erasumus universiteit ook enorm lang heeft geduurd. Het komt op mij over dat de gehele behandeling van de klacht bij de Erasmus universiteit en het onderzoek van het LOWI en haar uitspraak, niet echt voortvarend behandeld is.
Omdat wetenschappelijke integriteit mijns inziens erg belangrijk is, lijkt het mij wenselijk te zijn dat;
1. het LOWI zelf sancties kan opleggen, die gezag van gewijsde hebben. Thans is het een soort van tandeloze tijger.
2. de gevelde uitspraken publiekelijk op haar website geplaatst dienen te worden.
3. de behandeling van een zaak ten overstaan van het LOWI meer voortvarend gevoerd worden.
Niek Jansen 9
De hogeschool van Wageningen heeft daarin ook een kwalijke reputatie opgebouwd waar FTM al eerder een aantal artikelen over schreef.
Ik licht er een uit : https://www.ftm.nl/artikelen/wageningen-verlengstuk-voedingsindustrie.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenBij de WUR is het reeds jaar en dag zo dat zowel de overheid alsook private ondernemers aan de WUR opdrachten verstrekken; https://www.foodagribusiness.nl/hierom-is-nederland-in-trek-bij-agrifood-multinationals/.
Het wordt pas dan wetenschappelijk een punt, indien het wetenschappelijk gehalte in het geding is. In een artikel van Trouw over de connectie tussen de WUR en Unilever, heeft de burgerlijke rechter Trouw gelijk gegeven in een kortgeding; dat is een belangafweging, die ten gunste van Trouw is uitgevallen, maar, heeft het LOWI nadien geoordeeld dat het wetenschappelijk gehalte van de WUR niet in het geding is geweest bij haar onderzoeken voor Unilever.
Kortom; wat u beweert lijkt mijns inziens wel van toepassing op de wetenschapper in het artikel van FTM, niet op de WUR.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenBijna alles is ontstaan als gevolg van wetenschappelijk onderzoek. Ook het BioNTech vaccin. De CEO en diens echtgenote zijn medisch wetenschappers die het begin van het vaccin aan Duitse universiteiten hebben onderzocht en nadien in de markt hebben gezet. Idem is het het geval in het uwerzijds bovenmatig geliefde China en Rusland. Idem ook in de uwerzijds gehate VS.
Neem bijvoorbeeld de accuboormachine. Deze hebben wetenschappers ontwikkeld voor de Amerikaanse reis naar de maan. Later heeft Black & Decker deze als eerste commercieel ingezet. Of de PC, dit hebben wetenschappers in relatief kleine apparaten ontwikkeld voor de reis naar de maan. Het is dus een startpunt geweest voor wat velen bij zich dragen; de smartphone; een computer in zakformaat. Of GoreTex. Gore heeft onderzoek gedaan naar kunst bloedvaten. Bij toeval heeft deze ontdekt dat indien men het materiaal oprekt het lucht doorlaat, water niet. Hierna heeft hij GoreTex in de markt gezet. Of GPS, wetenschappers hebben dit voor defensie van de VS ontwikkeld. Gaandeweg is dit beschikbaar gekomen voor ons allen. Indien u navigeert met TomTom of met Google Maps, dan is dat dankzij het voorgaande wetenschappelijk onderzoek.
Dus, voordat u alles negatief meent te moeten zien; denk iets verder na dan uw neus lang is.
Cailin Kuit 1
Co Stuifbergen 5
GJ van Broekhoven 9
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenEn dan komt de vraag welk deel boven water komt. Gooi eens een stok, een plank of een plaat hout in water: die gaat zo veel mogelijk plat liggen.
Mensen die de wet van Archimedes goed begrijpen, snappen dat het grote gewicht van de ijsberg nog altijd minder weegt dan het water dat het grote gewicht verplaatst. Dus een positie waarin het meeste ijs ongeveer op de hoogte van het zeenivo komt, is het meest stabiel.
GJ van Broekhoven 9
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenWeten + begrijpen leidt tot de conclusie dat de ijsberg op het plaatje niet stabiel is.
Geert van Opstal 1
ben wellerdieck 4
Geert van OpstalGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHet belang is dat; 1. duidelijk is wie de opdrachtgever is, en 2. dat het wetenschappelijk gehalte niet in het gedrang komt.
In de link staat bijvoorbeeld dat Microsoft en de TUD samen een nano-computer ontwikkelen, is ook in het nieuws gemeld. Dat lijkt mij geen probleem te zijn.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWat u beweert dat de TUD en Shell (De N.V. Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië (K.N.M.E.P.), verder genoemd: Koninklijke Olie) met elkaar versmolten zijn, is onjuist. Indien u het desondanks meent lever dan bronnen om uw gelijk te bewijzen.
U vraagt wat Heineken in Delft doet. Neem aan dat zij de TUD om wetenschappelijk onderzoek gevraagd heeft of vraagt.
Wat betreft Afrika is het mij bekend dat aldaar ondermeer diamanten en olie gewonnen wordt. Wat heeft dat met het onderwerp van het artikel van doen?
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenWat dacht U? Zou het misschien Shell zijn.
Wilt u nog meer oliebronnen?
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckNu u het vraagt; laat maar zien die oliebronnen.
Heb een groep van partijen bijgestaan die in Frankrijk geothermale bronnen hebben willen aanboren om hiermee huizen en industrieën te verwarmen. Zo'n project is niet erg gemakkelijk te realiseren. Dit betreft het jaar 2012/13. Zou het mij kunnen voorstellen dat het thans meer gemakkelijk zal zijn.
Geert van Opstal 1
GJ van BroekhovenMijn redenering is simpel: de aarde kan een enorme hoeveelheid warmte leveren. Wij weten al 150 jaar dat we van warmte stoom kunnen maken en ook hoe we van stoom stroom kunnen maken. Een vraag aan de projectleider van de Westerschelde tunnel: “wat is het verschil tussen het boren van een tunnel en het loodrecht naar beneden boren” leverde het nonchalante antwoord op “kwestie van een andere boorkop”. Natuurlijk realiseer ik me dat er nog enkele technische problemen te overwinnen zijn. Maar het enorme potentieel en de basislogica zouden voor een “eenvoudige gitaarbouwer” de moeite waard zijn daar eens een experimentje aan te wagen. Voor een maatschappelijk betrokken overheid of universiteit zou dat betekenen dat er een groot aantal onderzoekers de opdracht zouden moeten krijgen die technische problemen op te lossen. Voor de pandemie hebben we nu 80 miljard euro uitgegeven. Voor het redden van het klimaat nog lang niet zoveel terwijl dat een veel groter probleem is.
GJ van Broekhoven 9
Geert van OpstalHet project waar ik over geschreven heb, betreft een voornemen om diep de aarde in te boren. Het idee is dat water in die buizen warm wordt en energie zal opleveren. Moet het project opzoeken. Indien ik het gevonden heb zal ik het hier delen.
Wellicht zal het vonnis van de rechtbank tegen Shell, en ook het arrest van het Bundesverfssungsgericht, tot gevolg hebben dat aan ondermeer geothermale aardwarmte meer aandacht wordt besteed.
Heb uw naam gemist; vandaar dat ik heb aangenomen na onderzoek op Google dat u een gitaarbouwer bent.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHet onderzoek van Shell heeft geloof ik de TUD verricht. Conclusie is; 1. afzinken heeft bijna nul milieubelasting tot gevolg. 2. aan land demonteren heeft erg grote milieubelasting tot gevolg
Achteraf is komen vast te staan dat Greenpeace onjuiste bewijzen heeft gehanteerd, en, dat de wetenschappelijke berekening van Shell (TUD) stukken minder milieubelasting tot gevolg zou hebben gehad. Het middels een laspistool in stukken maken van de Brent Spar heeft diverse gevaarlijke stoffen in de lucht gebracht; als gevolg van de hitte van de lasvlam.
Wat leert dit; niet altijd heeft Shell ongelijk!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHeb ik over Nigeria geschreven? Nee. Daar zijn inderdaad zaken gebeurd die niet bepaald fraai zijn. Waarbij het de vraag is of dit geheel en al aan Shell is toe te schrijven.
De woorden; "meneer Petri" acht ik ietwat kinderlijk te zijn.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenMeneer Petri (dat had ik nog niet bedacht, maar nomen est omen!) was korte tijd NL-ambassadeur in Nigeria. Tot een klokkenluidster zijn ijverig faciliteren van Shell aldaar aan het licht bracht (en zij dus door de Nederlandse Overheid op staande voet werd ontslagen)
Wist u dat niet?
Probeert u dan nog even De Waarde Van De Aarde, aflevering De Beerput van De Olie terug te kijken. Twan Huys overtreft zichzelf!
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckInzake het ontslag zie; https://www.transparency.nl/nieuws/2020/09/buza-ontsloeg-klokkenluidster-ambassade-nigeria-onterecht/, en, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:8886&showbutton=true.
Het overplaatsen van ambtenaren naar elders, ziet men helaas ook bij de toeslagenaffaire gebeuren. Indien er sprake is van een ambtsmisdrijf dient een dergelijke ambtenaar uit de ambtelijke dienst te worden ontslagen. Alleen gebeurt dit te zelden.
Daarom ben ik reeds sinds tijden een warm voorstander dat top ambtenaren, wat ambassadeurs ook zijn, onder een vorm van ministeriële verantwoordelijkheid dienen te vallen. Inhoudend dat een minister slechts verantwoordelijk is voor die zaken waar hij rechtstreeks kennis van heeft, en, de top ambtenaren voor het deel waar zij verantwoordelijk voor zijn. Een vorm van het Zweedse systeem.
ben wellerdieck 4
Geert van OpstalGeert van Opstal 1
ben wellerdieckUit mijn hart gegrepen! Geothermie werkt al decennia! In mijn ogen hebben we totaal geen energieprobleem vanuit het perspectief dat je schetst. Wanneer je me een e-mail stuurt zodat ik je adres heb stuur ik je de stukken van MIT van 2007 en wat wetenswaardigheden van mijn eigen zoektocht. Mijn adres is luthier@me.com. En natuurlijk ga ik die Inauguratierede van Tim eens bekijken. Heb jij toevallig een link daarvoor? Mvgr, Geert
ben wellerdieck 4
Co Stuifbergen 5
Ze dragen niet bij aan de productie, maar worden geraadpleegd bij belangrijke beslissingen.
GJ van Broekhoven 9
Co StuifbergenIdem dat het OMT wordt geraadpleegd inzake medische vraagstukken inzake de Corona pandemie.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenEconomen (vrijwel allen geschoold volgens het Angel-Saksische model) praten/preken uitsluitend vanuit het neoliberale gedachtengoed dat ons juist in de voornoemde crises heeft gestort!
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsDe kredietcrisis is inderdaad het gevolg van het te vrij laten van internationale banken. Daarom hebben ondermeer economen maatregelen ingevoerd om die banken meer aan de leiband te laten lopen.
Dat alle economen alleen uitgaan van het Angelsaksische model is ook nog eens onjuist.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenEn hoe anders dan in het neoliberale, Angelsaksische klimaat/model hadden banken zovér kunnen ontsporen...?
Juist!
Economen die maatregelen invoeren?
Economen die geadviséérd hebben. En dat waren voornamelijk economen die verder keken dan hun neus lang was.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsDat alle economen de schuld hebben aan, gaat te ver. Wel juist is dat een slechte regering erg slechte economische besluiten nemen kan.
Pieter Jongejan 7
GJ van BroekhovenOok Yellen zoekt de oplossing in het beperkt verhogen van de nominale rente in combinatie met met versnelde geldontwaarding. Het verhogen van de overheidsinvesteringen voor instandhouding van mensen,(gezondheid, onderwijs), kapitaalgoederen (infrastructuur) en milieu (klimaat) is noodzakelijk, maar de financiering moet niet komen uit hogere prijzen voor schone energie, maar uit lagere prjjzen voor schone energie.
Het verhogen van de algemene energieprijzen, zoals nu onder VVD, CDA, D66 en straks met GL en PvdA gebeurt, leidt tot een negatieve spiraal van een steeds lagere economische groei, steeds hogere schulden , versnelde geldontwaarding en een tweedeling in de maatschappij.
Het probleem is dat de vernieuwingsinvesteringen noodzakelijk zijn, maar dat verzuimd is om bijtijds voldoende te reserveren door onze politici. En dus zullen deze vernieuwingsinvesteringen grotendeels uit het lopende inkomen betaald moeten worden. Dit betekent dat de assetprijzen omlaag moeten, zoals Ricardo al aangaf in zijn The high price of bullion uit 1810, toen Napoleon nog niet verslagen was .Maar hoeveel economen hebben dit werk gelezen en begrepen? Niet veel lijkt mij.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhovenhein vrolijk 6
F. S. Mishkin, hoogleraar aan de Columbia University en tussen 2006 en 2008 lid van de Raad van Bestuur van de Amerikaanse Centrale Bank., schrijft in 2006 mee aan een rapport onder de titel Financial Stability in Iceland, in opdracht van de IJslandse KvK, waarmee hij 124.000 dollar verdient. Twee-en-een-half jaar later spat de financiële luchtbel in IJsland uiteen. Volgens de documentaire Inside Job, heeft hij toen op zijn cv de titel van zijn rapport veranderd in Financial Instability in Iceland (inmiddels weer teruggedraaid). Hoewel tot begin 2014 benoemd, heeft hij in mei 2008 ontslag genomen bij de Centrale Bank, officieel om aan zijn leerboek te werken en zijn onderwijsverplichtingen na te komen.
Zoals de titel van een mooi artikel van Anat R. Admati luidt: “There is No Economics without Politics“.
Peter Tetteroo 2
Aldo Kroese
Vincent Busch 3