Volksverlakkerij 2.0

3 Connecties

Relaties

Huizen

Organisaties

NVM

Werkvelden

Hypotheken
0 Bijdragen

Huisverkopen dalen, de huizenprijzen gaan de komende jaren omlaag. NVM-baas Ger Hukker komt eindelijk tot andere inzichten. Maar het is veel te laat, waarschuwt FTM-columnist Jan Dwarshuis.

We gaan terug naar april 2008. Hukker houdt de huizenbezitter voor dat er geen vuiltje aan de lucht is en waant zich en passant slimmer dan het IMF. Echter, ook toen waren er al signalen dat de markt ongezond was en dat er sprake zou zijn van "onverklaarbare" prijsstijgingen.

 

Wel nu: u kunt zich gaan opmaken voor een lange periode van dalende huizenprijzen. Naar ons idee zou een correctie van zo'n 25 tot 30 procent op zijn minst gezond zijn. De tijd dat u uw makelaar kon geloven over de huizenprijzen ligt alweer ver achter ons. En andere dooddoeners dat huizen “altijd” stijgen kunnen wat ons betreft ook de prullenbak in.

 

Nederland is al jaren wereldkampioen hypotheekschuld. Het wil maar niet tot de botte hersens van de onderdanen van Beatrix doordringen dat een huis een liabilty is. Met een gammel salaris uw schuld tot in de hemel oppompen was jaar en dag een Nationale volkssport in de polder.

 

Gesneden koek

 

Daar gaat nu bruut een einde aan komen. Bazel III, een oplopende rente en een overheid die de gesponsorde renteaftrek eerdaags niet meer kan betalen hangen als een donkere wolk boven uw stenen strop. De tijd dat uw lokale bankdirecteur u met liefde het financiële graf in hielp ligt definitief achter ons.

 

Maar bovenstaande is inmiddels gesneden koek. Interessanter is de vraag hoe nu verder. Naar ons idee breekt er een stenen ijstijd aan voor de particulier. Het is de laatste schuldenberg die doorgeprikt gaat worden. De gevolgen zullen pijnlijk zijn. Het woord “restschuld” zal een geheel andere dimensie gaan krijgen de komende jaren.

 

Garantie

 

Banken bereiden zich al veel langer in alle stilte voor hoe zij om wensen te gaan met het fenomeen restschuld. De financiële dijken zijn zo links en rechts al jaren geleden opgehoogd. Dus het spel wordt simpelweg hoe veel de bank wil slikken en u kunt dragen de komende 20 jaar.

 

En als mosterd na de maaltijd zal de politiek zich er ook nog eens tegenaan gaan bemoeien. Uiteindelijk zal er dan een wet in het leven worden geroepen die regelt hoe banken om moeten gaan met de restschuld van hun voormalige cliënten al dan niet gesteund door een garantie van de overheid.

 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.


Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl