Volkswagen ontvangt ook claim vanwege productfout Audi-motoren

3 Connecties

Vele tienduizenden motoren van Audi – onderdeel van Volkswagen – bevatten een productfout. Dat stelt de Stichting Audiclaim, die het concern aansprakelijk stelt voor de schade.

Volkswagen heeft er na het emissieschandaal een probleem bij. Volgens de Stichting Audiclaim vertoont een aantal motoren van Volkswagen een ernstig verhoogd olieverbruik. Daarbij zou het gaan om de 2.0 TSFI motor, gemonteerd in Audi modellen tussen 2009 en 2012 en de 1.8 TFSI motor uit dezelfde periode. De Stichting wijt het olieverbruik aan een productfout, waardoor de motor uiteindelijk defect raakt. Vandaag lanceert de claimclub haar website. 'De omvang van het probleem is bekend bij Volkswagen Group AG, importeur en dealers', zegt Pieter Lijesen, claimspecialist die als woordvoerder van de Stichting optreedt. Hij wijst erop dat Audi gedupeerden in de VS inmiddels schadeloos heeft gesteld. 'In de rest van de wereld, waaronder Europa, China en Rusland draait de eigenaar vaak zelf op voor alle financiële gevolgen. De schade per geval bedraagt twee- tot tienduizend euro.'

 Oil Consumption Settelement

In de VS heeft Audi eind mei dit jaar een schikking getroffen – Oil Consumption Settelement – in het kader van een class action, die eruit bestaat dat gedupeerden een gratis reparatie krijgen of zelf betaalde reparaties vergoed krijgen. Bovendien verlengt Audi de fabrieksgarantie op de motoren. Volgens claimanten ging het om 126.000 motoren, gebruikt in de Audi A4, A5 en Q5. Naar verluidt heeft de schikking het Duitse autoconcern zo'n 200 miljoen euro gekost. Hoeveel auto's met deze motoren zijn verkocht buiten de VS is de Audiclaim niet bekend. Lijesen spreekt van minimaal enkele tienduizenden, 'mogelijk honderdduizenden'. Gedupeerden kunnen zich bij de groepsclaim aansluiten tegen betaling van 25 euro, waarna de Stichting de kosten van een eventuele procedure op zich neemt. Bij winst ontvangt de Stichting twintig procent van het schadebedrag. Volkswagen heeft niet gereageerd op vragen.
Jan-Hein Strop
Jan-Hein Strop
Financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.
Gevolgd door 2444 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren