
Water is steeds meer een product dat op de markt wordt verhandeld. Van wie is het 'blauwe goud'? Lees meer
Onderzoek naar de problematiek rond PFAS in ons drinkwater zette ons aan het denken over de kwetsbaarheid en de eindigheid van schone drinkwaterbronnen. Dit is immers geen geïsoleerd probleem. Allerlei fenomenen die onze landsgrenzen overstijgen bedreigen de kwaliteit van het drinkwater, overal ter wereld. De stijging van de zeespiegel, verwoestijning, verzilting en vervuiling door industrie. Niet voor niets wordt drinkbaar water ook wel aangeduid als ‘het blauwe goud’ en is water op veel plekken meer waard dan olie.
Wat zijn de gevolgen? Van wie is het drinkwater eigenlijk? Van ons allemaal, zou je zeggen. Maar in toenemende mate is water een product dat op de markt verhandeld wordt door private partijen. Wat betekent dat? En wie verdienen daaraan? Dat zijn vragen die Follow the Money gaat onderzoeken.
Kwaliteit drinkwater bedreigd door pfas uit de zee
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Een veilige PFAS-waarde in drinkwater bestaat niet
Industrie lobbyt succesvol tegen leidingwaterbelasting: burger betaalt de rekening
Verontrustende vondst: na zuivering meer PFAS in het water – niet minder
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
Vlaanderen verzwijgt PFAS-vervuiling voor burgers
Toxicoloog Jacob de Boer: ‘Chemicaliën moeten net zo streng worden getest als medicijnen’
Een vierpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 200m3 water per jaar. Alleen huishoudens met een zwembad, dat ook gevuld wordt met leidingwater, verbruiken meer dan 300m3. © Jan Boeve / ANP
Wie bakken leidingwater verbruikt, betaalt het minst
Droge zomers als die van 2018 en 2019 putten de Nederlandse drinkwatervoorraden uit. Om zuinig omgaan met drinkwater te stimuleren, bedacht de regering de leidingwaterbelasting. Huishoudens betalen belasting naar verbruik. Industriële grootverbruikers betalen veel minder voor gezuiverd water. Maandag komt dit ter sprake in de Tweede Kamer.
Belasting op leidingwater geldt in Nederland tot een verbruik van 300 kubieke meter. Daarboven is drinkwaterverbruik vrijgesteld van deze belasting. Dat leidt tot de scheve situatie dat huishoudens meer belasting betalen per kubieke meter dan grootverbruikers als chemische fabrieken.
De grootste waterverbruikers zijn industriële bedrijven in de chemische en voedingsindustrie. Zij verbruiken in totaal 132 miljoen m3 grondwater en 2980 miljoen m3 oppervlaktewater, waar ze vrijwel niets voor betalen, en 132 miljoen m3 leidingwater. Over dat gedeelte leidingwater betalen ze dus amper leidingwaterbelasting.
Dat zorgt ervoor dat vrijwel alle huishoudens – tenzij ze een groot zwembad hebben – over hun totale verbruik leidingwaterbelasting betalen. Een bedrijf als Tata Steel verbruikt naar eigen zeggen in de periode 2018/19 ongeveer 33,9 miljoen kuub leidingwater per jaar en betaalt daar maar 100 euro leidingwaterbelasting over.
Meer dan ooit is in Nederland te zien welke problemen droogte veroorzaakt. Zo geldt de veenbrand van dit voorjaar in de Deurnese Peel als grootste ooit en dalen de grondwaterstanden elke zomer dusdanig dat boeren de grond niet overal kunnen inzaaien. Voorlopig wordt het er ook niet beter op. Klimaatmodellen voorspellen dat extreem droge zomers in de toekomst veel vaker zullen voorkomen. Naast de economische schade van die droge zomers, die voor Nederland op ‘netto 900 tot 1650 miljoen euro’ geschat wordt, gaan ook de drinkwatervoorraden er in rap tempo doorheen. Drinkwaterbedrijf Vitens meldde eind mei dat het verbruik op piekmomenten met 70 procent was gestegen.
Samen met De Nieuws BV vroeg Follow the Money aan de Tweede Kamer of die niet opnieuw moet kijken naar een eerlijkere verdeling van deze drinkwaterbelasting. Laura Bromet (GroenLinks) vindt van wel: ‘Er zitten veel gifstoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen in het water. Dat is duur om te reinigen en wordt alleen maar duurder. Iedereen moet daaraan meebetalen, ook de industrie. Het principe is: de vervuiler betaalt.’
Iedereen moet meer betalen
In 2013 boog de Nederlandse overheid zich over de vraag hoe we excessief leidingwaterverbruik konden tegengaan. Een deel van de oplossing was een verdubbeling van de leidingwaterbelasting. Vooral huishoudens betalen die rekening.
Verbruikers betalen namelijk tot een verbruik van 300 m3 per jaar leidingwaterbelasting. Daarboven niet meer. Ter indicatie: een huishouden van vier personen verbruikt gemiddeld ongeveer 200 m3 per jaar. Dat betekent dus dat grootverbruikers buiten schot blijven, terwijl het juist de bedoeling was om via deze belasting het waterverbruik in te perken.
Om die reden werd in 2013 in een wetgevingsoverleg door de Tweede Kamer ook gekeken of grootverbruikers zoals Tata Steel niet méér konden betalen. Daar waren vrijwel alle partijen het er toen over eens. Zelfs toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei daarover: ‘In elk geval wordt beoogd dat het grootverbruik meer in de heffing wordt betrokken dan nu het geval is. Nu komt die cap er de facto op neer dat voor leidingwater niet meer dan 50 euro leidingwaterbelasting betaald wordt. Dat is natuurlijk buitengewoon gering.’
De Kamer besliste datzelfde jaar dat het plafond van 300 m3 verviel. Dat zou 80 miljoen extra belastinginkomsten opleveren. Tegen die beslissing kwamen de industrie en de drinkwatersector in opstand. Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, meende dat de belasting niet de gewenste effecten opleverde.
Grootverbruikers vreesden dat de kosten van leidingwater met miljoenen gingen stijgen. De sector noemde bedragen die opliepen tot 3,3, 5,5 en 10 miljoen euro per jaar. Het ging om bedrijven als Tata Steel, maar ook bedrijven in de voedings- en chemische industrie die ontzettend veel water verbruiken.
Winning en verbruik van water, data uit 2016. Bron: CBS
Industrie gespaard
Uiteindelijk draaide de regering de beslissing om de belasting voor de industrie ook op te hogen terug. In een brief legt toenmalig (2014) staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes uit waarom: ‘De afgelopen maanden is overleg gevoerd met verschillende koepelorganisaties van bedrijven en andere partijen die betrokken zijn bij de wijzigingen in de leidingwaterbelasting. [...] Uit de inventarisatie is gebleken dat het vervallen van het heffingsplafond van 300 m3 per 1 juli 2014 leidt tot een groot aantal niet beoogde gevolgen.’ Zo zouden grootverbruikers afhaken, wat tot ‘negatieve milieueffecten’ leidt, omdat de belasting hergebruik van vervuild water ontmoedigt. Ook zou belastinginning ‘te complex’ worden.
Conclusie: grootverbruikers hoefden niet meer belasting gaan betalen op leidingwater, omdat dat niet het gewenste effect zou hebben. Maar de verdubbeling van de leidingwaterbelasting voor huishoudens, bleef wel gewoon nog in stand.
Daarna lijkt het verhaal over en uit. Maar moet dat niet opnieuw bekeken worden, nu een tekort aan leidingwater ook voor het waterrijke Nederland een probleem dreigt te worden? Oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden van wel. Beide partijen vinden dat de belasting op dit moment oneerlijk verdeeld is. Cem Laçin (SP): ‘Kosten voor huishoudens zijn gestegen op heel veel fronten: de huur, de energiebelasting, het drinkwater. Het beleid van de VVD is erop gericht dat bedrijven weinig lasten hebben. Kijk naar de winst- en dividendbelasting. Huishoudens worden niet ontzien. Dit besluit rondom drinkwaterbelasting is hier een goed voorbeeld van.’
GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt ook dat de argumenten die gebruikt zijn om de industrie te ontzien, niet allemaal even goed stand houden: ‘Volgens Wiebes zoekt de industrie andere manieren om aan water te komen, als drinkwater belast wordt. Waarom doet de industrie dat dan al niet? Drinkwater is heel waardevol. Daarbij vind ik dat veel argumenten voor de industrie net zo goed voor huishoudens gelden. Het is niet eerlijk dat de industrie een andere behandeling krijgt dan de huishoudens.’
Drie van de vier coalitiepartijen die we benaderden over dit onderwerp, wilden geen commentaar leveren en zeiden dat dit onderwerp geen prioriteit heeft, ondanks dat ze de droogteproblematiek zeggen serieus te nemen.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW en VEMW, belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruikers, drongen toentertijd aan de leidingwaterbelasting niet te verhogen, en staan daar nu nog steeds achter. VEMW: ‘De verhoging van de belasting op leidingwater was een schoolvoorbeeld van slecht en ondoordacht beleid. Met de invoering van de maatregel zou het omgekeerde bereikt van de oorspronkelijke duurzaamheidsdoelstelling. De regels zouden namelijk tot gevolg hebben dat nu nog onbelaste leveringen van water, dat meermaals in industriële productieprocessen wordt toegepast, zouden worden belast.’
Naar aanleiding van dit onderzoek wordt onder andere dit onderwerp behandeld tijdens het Algemeen Overleg Water, waar de Tweede Kamer onder andere de droogte, drinkwaterkwaliteit en klimaatadaptatie bespreekt.
Op welk onderzoek en welke inventarisaties zijn de argumenten die Eric Wiebes noemt in zijn brief gebaseerd? En zijn dit de enige argumenten uit deze inventarisatie of zijn er meer kanten aan dit verhaal? Oftewel: was het echt noodzakelijk om het besluit dat de Tweede Kamer nam zo resoluut terug te draaien? Dat zoekt Follow the Money samen met De Nieuws BV (NPO Radio 1) uit.
50 Bijdragen
Nico Janssen 7
Overigens, ook opmerkelijk, wanneer je warmte van een warmteleverancier / warmtenet afneemt, betaal je geen cent energiebelasting of ODE. Je zou hierbij kunnen spreken van een verkapte subsidie aan warmteleveranciers. Ander zou hun product veel duurder zijn en ze zich automatisch uit de markt prijzen.
Co Stuifbergen 5
Nico JanssenGrote afnemers kunnen misschien beter schatten hoeveel stroom ze gebruiken gaan, en dat is voor de productent handig om te weten.
(er zullen natuurlijk ook grote verbruikers waarbij het van het weer afhangt, ik denk aan bijv. data-centers)
Dat de belasting voor grootverbruikers goedkoper is, is wel een beslissing van de overheid.
Ard P. 2
Eveline Bernard 6
Ard P.Jan Ooms 10
Eveline BernardArd P. 2
Eveline BernardKrispijn Beek 1
Ard P.Ard P. 2
Krispijn BeekPim van Riet
Ard P.Mr. van Riet
Edmond Muller 7
Jan Ooms 10
Edmond MullerHans van Swoll 5
Edmond MullerAnnemiek van Moorst 11
Edmond MullerRichard van den Boogaard 1
Co Stuifbergen 5
... Zo zouden grootverbruikers afhaken, wat tot ‘negatieve milieueffecten’ leidt, omdat de belasting hergebruik van vervuild water ontmoedigt....
(Hoe zou hergebruik van vervuild water slecht zijn voor het milieu?
Wees blij dat vervuild water gebruikt kan worden!)
... Ook zou belastinginning ‘te complex’ worden....
(Is 1 tarief voor iedereen te ingewikkeld?)
Annemiek van Moorst 11
Co Stuifbergen- hergebruik van vervuild water juist aanmoedigen
- minder gebruik van water in het productieproces aanmoedigen
- met een watermeter - voor drinkwater en oppervlaktewater - is het gebruik eenvoudig te monitoren; ook dat pleit voor betalen voor gebruik, niks belasting gewoon per m3 betalen.
Zelf water winnen door bedrijven - muv terugwinnen - kan uiteraard niet worden toegestaan. Dat moet gereguleerd worden.
Krispijn Beek 1
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Krispijn BeekKrispijn Beek 1
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
.... Met de invoering van de maatregel zou het omgekeerde bereikt van de oorspronkelijke duurzaamheidsdoelstelling. De regels zouden namelijk tot gevolg hebben dat nu nog onbelaste leveringen van water, dat meermaals in industriële productieprocessen wordt toegepast, zouden worden belast....
Zouden bedrijven minder belasting betalen als ze het water maar 1 keer gebruiken?
Robert Schipperhein 3
Als je dan hierover een punt of probleem wil maken, zeg dat dan... Dat klein versus groot er aan de haren bijtrekken is zo onnodig.
Dik de Bruijn 1
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Dik de BruijnJan Ooms 10
Robert SchipperheinDus of je als 1-persoonshuishouden bijvoorbeeld 60m3 gebruikt of als industrie 33,9 miljoen m3, je betaalt evenveel belasting. Lijkt me dan ook niet zo vreemd om dit ‘er aan de haren bij te trekken’. Zeker wanneer de watervoorraden er doorheen gejaagd worden, maar dat past waarschijnlijk niet in jouw neoliberalemarktdenkenwereldje.
Robert Schipperhein 3
Jan OomsIn de kern on topic zeggen we hetzelfde: watergebruik in Nederland is niet of nauwelijks belast of anderszins ontmoedigd. Dat is een probleem als ons water schaars wordt.
Wat betreft het verdere jij-bakken en of het gesprek beter wordt van de kalimero-tegenstelling, verschillen we wat van stijl en voorkeur.
allard de Jaager 6
Robert Schipperheinje bent veel met duurzaamheid bezig, maar in al je reactie's hier ben je alleen het grootkapitaal aan het verdedigen. Fijn zo een dwarse mening, brengt wat leven in de brouwerij
Robert Schipperhein 3
allard de JaagerDank maar grootkapitaal verdedigen toch niet echt? T is meer de karikatuur die hier steeds maar weer van toch voornamelijk het pensioenkapitaal en ander volkskapitaal wordt geschetst, iets naar het realistische bijsturen.
En veel belangrijker: dat FTM en de FTMers zich niet steeds zo klein zouden moeten maken en naar de grote zondebok wijzen, roepen om verboden en eenzijdig zwart maken. Eigen verantwoordelijkheid voelen en nemen door het juiste voorbeeld te geven in woord en daad is toch een beetje het devies wat mij betreft, als je wil dat er wat verandert.
En de reden dat ik er hier wat scherp op ben, is dat FTM een wat mij betreft hele belangrijke rol op zich neemt met financiële onderzoeksjournalistiek. Als dat vervalt in heksenjacht verliest het zn geloofwaardigheid en waarde..
Edmond Muller 7
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Edmond MullerDemocratie is een groot goed. Dat mensen met veel geld ook
in een democratie meer macht kunnen kopen (reclame bij verkiezingen bijvoorbeeld) is niet helemaal te voorkomen. Zolang zaken maar transparant zijn en binnen de perken blijven. De rol die FTM hierin vervult is heel belangrijk en iets breder genomen de reden dat ik lid ben. Daar vinden we elkaar snel lijkt me.
Alleen je eerste zin over grootkapitaal kan ik me niet in vinden. Omdat ik FTM op oude telefoon doe, kan ik moeilijk links plakken enzo, maar grootkapitaal valt echt enorm mee. Het aantal familliekapitalen dat 100 jaar oud wordt is heel beperkt. 3 generaties wordt bijna nooit gehaald. Tegelijkertijd is waanzinnig veel kapitaal pensioenkapitaal. Blackrock wordt hier bijvoorbeeld vaak aangehaald als vertegenwoordiger van grootkapitaal terwijl ze vooral belegger van pensioengelden is.
Edmond Muller 7
Robert SchipperheinHet is overigens schokkend om de vergelijking te zien met eind 19e begin 20e eeuw (vlak voor de 1e wereldoorlog), beschreven in het nieuwste boek van Piketty: Ook in die tijd was er extreme ongelijkheid, hadden een select groepje mensen stemrecht (alleen de rijke dus, die voldoende belasting afdroegen), was de belasting op vermogen 1%(!), was er een heftige lobby van rijken die alles op alles zette om te voorkomen dat dit verhoogd werd naar -ja- 3% (niet zo lastig als alleen jij stemrecht hebt...), verrijkte deze club mensen zich meer en meer met allerlei financiele derivaten (waarover geen belasting werd geheven) en had uiteindelijk 1% van de mensen zo'n 70-80% van het vermogen in handen... Ik zie toch wel schokkend veel overeenkomsten met nu. Apart om te zien hoe het golft (en we niets lijken te leren van de geschiedenis). Afijn, we gaan een beetje off-topic geloof ik.
Robert Schipperhein 3
Edmond MullerToch is dit een interessante discussie. Eigenlijk zou er een forum moeten zijn op FTM waar leden papers van max 8 kantjes kunnen posten en bediscussieren en verbeteren. Ik zou best de moeite nemen om wat gaten in je verhaal te schieten, om je verhaal wat beter te maken ;)
Edmond Muller 7
Robert SchipperheinElmar Otter 6
Robert SchipperheinTheo van Beuningen 4
Hans van Swoll 5
Theo van BeuningenElmar Otter 6
Theo van Beuningen/cynisme
Theo van Beuningen 4
Elmar OtterElmar Otter 6
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Elmar OtterAnnemiek van Moorst 11
Waarom wordt niet per m3 betaald - na een drempelwaarde die 'gratis' is - daar zijn toch watermeters voor?
Zwembadgebruikers maken ook gebruik van teveel drinkwater op deze wijze.
Zie verder onder reactie op Co Stuifbergen want ook ik snap sommige zaken niet als Wiebes aan het woord is.
R. Eman 8
Sanna Plessius
R. EmanHoe het lozen van water belast wordt verschilt per gemeente: de ene gemeente heft een vast tarief voor iedereen, andere gemeenten hebben we per m3 (met en zonder heffingsplafond).
Waterschappen heffen zuiveringsheffing (bij lozen op het riool) en verontreiningsheffing (bij lozen op het oppervlaktewater). Bij deze twee heffing betaal je meer als je meer loost en ook als het water vuiler is. Daarbij wordt de vervuiler betaalt dus direct toegepast.
Maarten Muller von Czernicki 1
Theo van Beuningen 4
Maarten Muller von CzernickiMaarten Muller von Czernicki 1
Theo van BeuningenAl Dam 3
Maarten Muller von CzernickiEnergie verspilling, ja mogelijk. De vraag is wat het kost qua energie om de energie te hergebruiken.
Al Dam 3
Weer zo'n populistisch extreem links groenlinks kul draaiverhaal.
Er bestaan geen gifstoffen! Of iets giftig is heeft puur te maken met dosering. Alles is giftig met een overdosering. Paracelsus gaat zich weer eens omdraaien in zijn graf om dit absurde beweringen. 1 van de hedendaagse problemen is dat we te detaillistisch meten. Als ik een scheet laat zul je een stijging van methaan in de atmosfeer zien, maar het is zo weinig dat het er geen drol om doet. Hetzelfde geldt ook voor de doseringen van eerder genoemde stoffen in ons drinkwater.
Groenlinks, doe eens je huiswerk svp en stop met populistische domme opmerkingen die kant noch wal slaan. Je zet jezelf alleen voor schut en onwetende mensen raken in paniek met je angstverhalen. MilieuFramen is al decennia lang een links meesterwerk.
Edmond Muller 7
Al Damzwarver gait 1
Edmond MullerChris H. H. ten Napel