Golden showers

1 Connectie

Relaties

Frankrijk

Zelfs de Franse fratsen van François Hollande en de dreigende inflatie kunnen belegger Jan Dwarshuis niet vermurwen. 'Goud!, hoor ik u denken. Goud? Voor geen goud!'

Het was natuurlijk de week van de Paus en een beetje die van Buffett.  De Paus ziet het allemaal niet meer zitten. En zo gek is dat niet als degelijk geboren Bayerische Duitser. Om leiding te geven aan een hok vol met intriges valt natuurlijk niet mee. Het is om gek van te worden, bidden helpt dan ook niet meer. Ik vergelijk de hele gang van zaken met de teloorgang bij de SNS. Er zijn veel overeenkomsten. Ook bij de opgedrongen versgebakken 100 procent deelneming van de Hollandse belastingbetaler geloofden ze in de financiële hemel.
 
Alleen bij de Paus kennen ze ook de hel en dat kennen ze bij de SNS weer niet. Als het te heet wordt is daar altijd de hulp van de Nederlandsche Staat. Alhoewel de pijnlijke reeks een vreemde serie begint te worden. Van der Hoop en de DSB klappen wel uit elkaar. Maar de ABN-AMRO en de SNS weer niet en de Friesland Bank rende snel naar de machthebbers in Utrecht die nu het oer-Rotterdamse Robeco verkwanselen aan een stelletje zak-Japanners. Systeembank, hoor ik u roepen. Ik denk dat het meer te maken heeft met de rekensommetjes op het Ministerie van Financiën.
 
Socialistisch wonderkind?
Verder was daar natuurlijk weer ons socialistische wonderkind, François Hollande.  Een ding staat als een paal boven water. Wanneer het gedachtegoed van dit heerschap de overhand krijgt op de mondiale financiële markten, kunt u zich opmaken voor decennialang likken van diepe rottende snijwonden. Het is niet zo vreemd dat ondergetekende de laatste tijd steeds meer Franse kentekens signaleert in het Zwitserse straatbeeld. En dat is niet omdat er opeens veel sneeuw gevallen is.
 
Obelix, aka Gerard Depardieu  - of andersom - is inmiddels Russisch staatsburger geworden en wacht de socialistische Franse donderwolk kennelijk niet langer af. Poetin heeft er een ‘believer’ bij. Om over Bernard Arnault van de LVMH nog maar te zwijgen
 
Het laatste hersenspinsel van Hollande is dat hij de koers van de Euro wil vastklinken, lees goedkoper maken, lees devalueren. Ik noem het manipuleren. Wat short-sellers om onbegrijpelijke redenen verboden wordt, zou Hollande - als gerespecteerd regeringsleider nota bene - opeens wel mogen?
 
BMW genaaid?
Maar meneer Hollande moet de fout in zijn eigen land zoeken. BMW heeft ooit eens geprobeerd met Peugeot (PSA) een hybride samenwerking uit de grond te stampen en gezamenlijk een lullig 1,4 liter motorblokje te produceren maar werd voordat de eerste aandrijflijn ook maar het licht zag aan de achterkant genaaid. Dat had Peugeot beter niet kunnen doen. In mijn laatste nieuwsbrief  van ons Thirteen Diversifeid Fund verwijs ik naar de valuta-oorlogen, de inflatiedoelstellingen van Japan en de noodzaak voor Europa om weer competitief te worden. 
 
Dat laatste aandachtspuntje geldt met nadruk voor meneer Hollande. Frankrijk is niet competitief. Dat lost hij en u niet op door te rommelen met een valuta. Vervolgens jaagt Hollande wereldberoemde Franse ondernemers het land uit. Een beetje dom zou Máxima zeggen. De Paus schudt ook nee en valt in slaap.
 
Christelijke bolwerk?
Maar het was ook de week van het CDA, het grootste christelijke bolwerk van de polder. De tegenstellingen binnen het CDA werden van de week pijnlijk duidelijk. Brinkman en Buma staan lijnrecht tegenover elkaar met als inzet het woningmarktakkoord. Over het gekrakeel wordt u genoeg bijgepraat.
 
Ik vind het interessanter om de vraag te stellen wanneer nu eindelijk de bodem van de wegkwijnende huizenmarkt eens in zicht is. Belanghebbende partijen zoals als makelaars en hypotheekverstrekkers hebben kennelijk een uitstekende glazen bol voor handen. Want in 2014 is het zo ver. Dan gaan de Hollandse huizenprijzen weer stijgen.
 
Ondergetekende vindt deze berichtgeving uiterst prematuur. De Rabobank - om maar eens een voorbeeld te noemen - heeft decennialang geroepen dat een eigen huis een ‘uitstekende’ investering was. Echter een paar jaar geleden heeft men die visie pardoes veranderd. Toen was het opeens een consumptiegoed geworden. Ik zou maar niet te veel varen op de aanbevelingen van dit soort instellingen die u moedwillig de schuld in willen jagen.
 
UBS ziet inflatie?Toeval of niet, maar de UBS alhier kwam met een onafhankelijke en opmerkelijke visie over de inflatie - en dus de rente - voor de eurozone over het komende decennium. En dat loog er niet om. De heren voorzien als toetje van de kredietcrisis de rente relatief kortstondig fors oplopen en voorspellen 'massive inflation'. Portugal en Griekenland leggen alsnog het loodje. 
 
Helemaal wereldvreemd is deze gedachtengang niet, sterker nog, ze kunnen wel eens midden in de prik zitten met deze voorspelling. Leest u in dat kader ook eens een boekje over de waardeontwikkeling van vastgoed in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De laatste jaren werd vastgoed vooral verkocht op basis van relatief lage fundingskosten. Over uw exposure had en heeft niemand het verder nog. Welnu, vraagt u dat eens aan de heren Visser, Ras of Lips. Daar is het gerommel met stenen van het duo Bouwhuis en Wiegel broddelwerk bij. Maar stenen gaan toch altijd omhoog...
 
Voor geen goud, goud?
Dan moet ik in goud gaan beleggen hoor ik u al hardop denken. U weet, ik ben geen fan van het doffe spul. Voor geen goud, goud. De hele wereld speculeert met een klomp goud dat - fysiek - in een fatsoenlijk stadion past. Denkt u daar eens goed over na. Goud voegt niets toe. Voor het slapen gaan heb ik nog een aardig rapportje - The Golden Dilemma  - voor u kunnen vinden over goud dat met alle foutieve aannames over het spul de grond gelijk maakt. Klik hier om het tot u te nemen, doe uw voordeel er mee zou ik zeggen. Wat u dan wel moet doen? Ik denk dat Warren Buffett daar gisteren het passende antwoord op gegeven heeft.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
 
 
**************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG,  waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.