
De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.
Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.
Help, de woekerpolisaffaire achtervolgt me!
Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan
Nationale Nederlanden beoogt woekerpolisschade bij belastingbetaler te dumpen
Kapitein Hoek 'heeft het fantastisch gedaan'
'Het woekerpolisprobleem wordt witgewassen'
Woekerwinsten - ja of nee?
De woekerpolisparadox
Woekerpolisaffaire Nationale Nederlanden gaat nieuwe fase in
Woekerpolisclaims tegen Nationale Nederlanden in gang gezet
De woekerpolisaffaire: wegstoppen is lastig
Nieuwe woekerpolisclaim dreigt voor Nationale Nederlanden
Nationale Nederlanden wacht een potentiële claim van meer dan 2,5 miljard euro, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen. Dat volgt uit een uitspraak van het Kifid, in handen van Follow The Money.
9 Bijdragen
Peter van der Slikke
SNS Reaal, Nationale Nederlanden, Aegon, Zwitserleven, ASR, De Goudse, Generali, Legal & General en nog veel meer maatschappijen hebben zich hier schuldig aan gemaakt. De maatschappelijke rekening krijgen ze momenteel gepresenteerd. Nog steeds zijn er verzekeraars die haar deelnemers stevig benadelen door geen goedkope beleggingsvarianten als indextrackers aan te bieden. Het is ongelofelijk frustrerend dat de sector niet of onvoldoende uit zichzelf met een serieus vernieuwend beleid komt en dat veel zaken via de regelgeving of via procedures moeten worden afgedwongen. Gelukkig zijn er tv programma's als TROS Radar, Consumentenzaken, Kassa e.d. die bereid zijn aan de vele misstanden aandacht te blijven geven. We zijn er helaas nog lang niet!
Peter van der Slikke, auteur van het boek Ontmaskerd
jeroen
Peter van der SlikkeIwanovKapotjeplov
speculaas
IwanovKapotjeplovFranklin
Je vergeet de rol van de staat in het geheel. Het is begrijpelijk dat men de verzekeraars en de banken probeert aan te pakken, maar e.e.a. heeft alleen kunnen gebeuren met goedvinden van de politiek. Het blijkt zelfs dat er notities van het ministerie zijn geweest die hebben geopperd dat de gedupeerden met een kluitje in het riet moesten worden gestuurd om de rust te bewaren. Dat wil toch wat zeggen! De instelling die zich sterk moet maken voor de publieke zaak zet het publieke belang op de 2e plaats! Je kunt dus niet anders dan concluderen dat het belang van de staat in de bankensector zo groot is dat de rest daarvoor moet wijken. Hoe dat komt is de vraag. Is het misschien zo dat de politici hun commisariaatjes veligstellen voor na de politieke loopbaan? Worden ze betaald door de banken? Als je naar Kok en Zalm kijkt zou je bijna denken...
Waarom mocht de ABNAmro niet omvallen? Waarom mocht ING niet omvallen? Ze hebben genoeg geroofd via hun dochters Delta Lloyd en Nat.Nederlanden om zichzelf van een stevige bonus te kunnen voorzien. Maar het landsbelang dienen? Ammehoela.
Het probleem dat door staat en banken is geschapen kun je alleen oplossen door een massale schuldsanering voor alle bedrijven en particulieren te organiseren. En als daardoor de bankensector onderuit gaat; so be it. Het is de enige manier om de blik van de Nederlanders weer op de toekomst gericht te krijgen.
Ik zou willen pleiten voor een scheiding van Bank en Staat. Net zoals we een scheiding van Kerk en Staat hebben. Zolang dat niet gebeurt spreken we van rovers en roversmaatjes.
Paul
Uit ervaring zeg ik u dat dit nog zo 12 maanden kan duren voordat daar een oordeel over gegeven wordt. En dat is nu waar het om draait. Er is reeds schade gecompenseerd, maar deze is door velen als te laag gekwalificeerd. Als het uiteindelijke resultaat niet (veel) hoger is, dan is de consument nog geen stap verder. En zoals hier al is gezegd: de verzekeraars kunnen nu eenmaal niet een aanzienlijk deel van de schade betalen....
nieuwslezertje
Deze kosten en het gederfde rendement op die kosten
Even rekenen:
Kosten +100
kosten herbelegging -30
kosten verzekering -40
rendement belegging -30
Uit te betalen bedrag nihil.
boer-breekt-klomp
Speculaas