Maakt u zich dezer dagen vooral niet te veel zorgen over de beleggingsmogelijkeden, zegt Dwarshuis. De legendarische Barry Stevens zei het al: "vooral doorgaan!"

Als we afgaan op de beste beleggers ter wereld, de obligatiebeleggers, dan bevindt de economie zich al in een recessie. De aandelenbeurzen zijn daarom kwetsbaar. Heel langzaam trekken wij de conclusie dat al het gerommel door de Jan Kees de Jagers van deze wereld averechts werken.

Het feestje van het oprekken van het Amerikaanse schuldplafond tot in de financiële hemel was begin deze week van zeer korte duur. Dat heeft ons ook verrast. Het spectrum waarin beleggers moeten opereren verandert van minuut tot minuut en lijkt ondertussen meer op een spannend jongensboek dan op een ordentelijk saai jaarverslag.

De onzekerheden vloeien voort uit de oplopende rentes voor met name Italiaanse en Spaanse staatsleningen. Vanochtend wordt dat weliswaar wat gesust, maar de toon is wel gezet. Beleggers vragen simpelweg een hogere vergoeding voor het risico dat zij lopen met deze obligaties. Volgens ons was het de bedoeling - van het voor zich uit schuivende Europese reddingsplan - dat de financiële markten juist genoegen zouden moeten nemen met een lagere rente.

Barry wist het al

Maar uitgerekend zijn de obligatiebeleggers op deze aardkloot niet gek. Zij laten zich niet overtuigen door een bont gezelschap nutteloze individuen die weigeren de problemen echt aan te pakken. Zij verkleinen de problemen voor de VS of Europa immers niet. Ze maken van een drol een gebakje en durven het u nog uit te serveren ook.

Crisisberaad om Italië, Zapatero die terug komt van vakantie, de Zwitserse Nationale Bank die keihard ingrijpt; het is zo maar een summiere opsomming van alle ellende die de financiële veenbrand veroorzaakt en de revue passeert. Wie had dat gedacht in 2008? Toch waren de tekenen in 2007 al guur en onzeker.

Maar gelukkig hebben we de NVM nog. Die staan weer te juichen en zien voor zo langzamerhand de vijftigste keer geen problemen want er worden weer huizen verkocht in Nederland! Allemaal leuk en aardig maar het stenengeschuif zal van tijdelijke aard zijn vanwege een knieperig belastingvoordeeltje. De huizenmarkt in Nederland staat al een poosje gelijk aan de troosteloze tuinvijver van uw roodharige overbuurvrouw.

Hoe dan ook: De tegenvallende economische groei in China is nog zorgwekkender dan die in de VS. Beleggers hebben daar nu nog niet zo veel oog voor vanwege het gekrakeel over de bergen met schuld. Gezien de omvangrijkere aankopen van grondstoffen van China kunnen de uit de pan rijzende prijzen hiervan zo maar voor een groeivertraging in China - en dus de rest van de wereld - zorgen.

Wij raden u al vrijwel het hele jaar aan het huisje bij het schuurtje te laten qua beleggingen. De omgeving is grillig en laat zich lastig voorspellen. Ook wij hebben met de Columbeurs-Portefeuille onze handen vol om er dit jaar een fatsoenlijk rendement uit te persen tegen aanvaardbare risico’s. ‘Vooral doorgaan!’ aldus Barry StevensJan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl