
Gastauteur Martijn Jeroen van der Linden komt tot de conclusie dat er vier harde lessen zijn te leren uit de Griekse crisis. Eén daarvan: 'zonder een echt alternatief is onderhandelen kansloos'. Gelukkig is dat alternatief er volgens hem.
Om economische stabiliteit, democratie en eenheid in Europa te verwezenlijken, dienen alternatieven die ver buiten de huidige orthodoxie liggen overwogen te worden. Maar alvorens alternatieven te ontwikkelen, dienen we vier lessen te trekken uit de Griekse crisis.
Vier lessen
Ten eerste, een monetaire unie zonder politieke unie is onmogelijk. In het Verdrag van Maastricht is vastgelegd dat Eurolanden niet rechtstreeks mogen lenen van de ECB. Hiermee hebben de afzonderlijke lidstaten afstand gedaan, vaak zonder het echt te beseffen, van hun politieke soevereiniteit. In 1992 stelde Wynne Godley in het artikel Maastricht and All That dat het opgeven van de macht op geldcreatie een land de status van regio of kolonie geeft. Regionale autoriteiten kunnen niet langer devalueren, verliezen het recht om tekorten te financieren met nieuw geld en moeten voor andere vormen van financiering naar het centrale gezag, de trojka in dit geval.Het opgeven van de macht op geldcreatie geeft een land de status van regio of kolonieKortom, de keuze is nu: 1) het opheffen van de euro en terug naar nationale soevereiniteit en nationale munten; of 2) met de euro naar een Europese federatie met een centrale Europese overheid, een Europees fiscaal stelsel, een Europees economisch beleid en enkel Europese obligaties. In zo’n federatie heeft de Europese overheid rechtstreeks toegang tot de ECB en kunnen onevenwichtigheden (gedeeltelijk) worden hersteld via het fiscale systeem. Net zoals er in Duitsland al decennia geld stroomt van rijke deelstaten als Beieren, Hessen en Hamburg naar armere, met name Oost-Duitse, deelstaten, zou dit ook op Europees niveau dienen te gebeuren. Of dit wenselijk is, is een politieke keuze. De vraag die aan Europese burgers dient te worden voorgelegd is: wilt u inwoner van de Verenigde Staten van Europe worden of behoudt u liever uw eigen nationaliteit?
Inherent instabiel
Ten tweede, de Griekse crisis laat zien dat het huidige banksysteem met twee soorten geld, girale bankdeposito’s en chartaal geld (cash), inherent instabiel is. In tijden van crisis, is een bank run onvermijdelijk. De huidige afhankelijkheid van de geldhoeveelheid en het betalingsverkeer van private banken is onwenselijk en onnodig.In tijden van crisis, is een bank run onvermijdelijkTen derde, centrale banken zijn niet neutraal en onafhankelijk. Toen de Grieken afgelopen weken hun bankdeposito’s wilden omwisselen voor cash, faciliteerde de ECB dit niet. In 1873 schreef Walter Bagehot in Lombard Street dat een centrale bank 'quickly, freely, and readily' moet lenen aan solvabele banken. Ofwel, indien de ECB van mening is dat de Griekse banken solvabel zijn, moet zij liquiditeit verschaffen; indien zij van mening is dat de Griekse banken insolvabel zijn, moet zij dwingen tot herkapitalisatie. Meer smaken zijn er niet. De Europese centrale bankiers kozen voor 60 euro per dag. Een politieke keuze. Ten vierde, zonder een echt alternatief is onderhandelen kansloos. Tsipras raadpleegde de Griekse kiezers en kreeg ‘nee’. Met een ‘nee’ kon hij echter niets. Nog steeds had hij geen concreet alternatief. De Griekse onderhandelingspositie verslechterde zelfs. In plaats van tijd te steken in het organiseren van een ‘nee’ referendum, het opstellen van en onderhandelen over onrealistische hervormingsvoorstellen, hadden Tsipras, Varoufakis en de overige Europese politici beter kunnen werken aan alternatieve scenario’s. Waarom is dit de afgelopen maanden niet gebeurd? Waarom ligt er geen uitgewerkt voorstel om de drachme weer in te voeren? Twee jaar geleden schreef Varoufakis dat een democratisch gecontroleerde centrale bank onze beste hoop is voor een vorm van geld die er voor en door mensen is. Goed idee? De Grieken hadden ook een Soevereign Money voorstel kunnen uitwerken zoals het burgerinitiatief Ons Geld in Nederland bepleit. Waarom zijn deze scenario’s niet in het Griekse parlement en de Eurogroep besproken?
Een alternatief
De grootste hindernis naar monetaire en politieke vernieuwing is de huidige orthodoxie. Europese leiders en financiële machthebbers hebben een duidelijke boodschap verspreid: There Is No Alternative. Groepen als Syriza en Podemos zijn vooral tegen, maar weten ook geen echt alternatief te formuleren. Zeker niet op monetair gebied. Dat is jammer, want fundamenteel andere monetaire systemen zijn mogelijk. Zeker met behulp van ICT en digitalisering.Fundamenteel andere monetaire systemen zijn mogelijkTot slot, een alternatief. Stel dat de Grieken de euro alsnog verlaten en besluiten de eigen centrale bank democratiseren. Alle Grieken krijgen een aandeel en betaalrekening bij deze bank. Euro’s worden geconverteerd in drachmen en verplaatst naar de centrale bank. De geldhoeveelheid en het betaalsysteem zijn hiermee gered en losgekoppeld van private banken. Vervolgens creëert de Griekse centrale bank een beperkte hoeveelheid schuldvrij geld om de economie een impuls te geven. Dit geld komt in omloop via investeringen in duurzame infrastructuur of een burgerdividend. Tegelijkertijd wordt een netwerk van regionale, bij voorkeur coöperatieve, banken opgericht en worden peer-to-peer leenplatformen geïmplementeerd. Alle kredietverstrekkers gaan werken volgens het principe van full reserve banking: zij halen eerst geld op en lenen dit vervolgens uit aan ondernemers. Geldcreatie uit krediet, de kern van privaat bankieren, is niet langer toegestaan. Regelgeving en overleg zorgen ervoor dat krediet enkel naar productieve investeringen gaat. Indien de productiviteit stijgt, creëert de centrale bank meer geld. Dit geld komt in omloop via een burgerdividend. Een egalitair, transparant en effectief monetair instrument. De kans is groot dat de Griekse economie herstelt. Op termijn zijn de Grieken een voorbeeld omdat zij hebben aangetoond hoe het monetaire systeem gedemocratiseerd kan worden. De grootste hindernis naar zo’n democratisch aangestuurd monetair systeem is de huidige orthodoxie. Alternatieve theorieën en technologieën zijn aanwezig, maar worden niet benut. Dat is de ware crisis. Martijn Jeroen van der Linden, onderzoeker en promovendus, TU Delft/ Economie van Innovatie & Technologie, mede-initiatiefnemer burgerinitiatief Ons Geld.
146 Bijdragen
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
Guestjefcooper
Wat nu gebeurt, is gebeurd, is volgens Varoufakis macro economisch onmogelijk, de bespaarderij zou nog kunnen indien Griekenland een eigen valuta had, en kon devalueren.
Maar ja, z'n hele boek, 2011, 2013, gaat voornamelijk over stupiditeit, gekoppeld aan hebzucht, van bankiers.
Vandaar, denk ik, dat bankier Onno Ruding de prof aanduidde als 'die man'.
Keynes schreef in 1921 ook voor dovemans oren, pas de tweede wereldoorlog bevestigde zijn gelijk.
En zoals Schopenhauer al schreef 'tegen domheid strijden zelfs de goden vergeefs'.
Deze EU lijkt me dood.
Verhofstadt zoekt de uitweg in 'terug naar de nationale valuta's', Hollande wil een politieke unie voor alleen de euro landen.
De EU oligarchie ziet dus de tekenen aan de muur.
Of het verstand zal zegevieren is voor mij zeer de vraag, het verstand wat al heel lang wist dat het geografische gebied Europa bestaat uit een 28 zeer verschillende culturen.
Voor de ogenschijnlijke democratie geef ik geen cent meer, die werd al in 2005 de nek omgedraaid.
MvdB
jefcooperhttp://www.standaard.be/cnt/dmf20150719_01782834
jsmid
jefcooperGriekenland is geen arm land en wie betaalt die bepaalt !
jefcooper
jsmidIn 2009 maakte de Griekse regering bekend dat het tekort 12 % was.
Franse en Duitse banken hadden resp E 75 miljard en E 53 miljard geleend.
In mei 2010 leende de trojka E 110 miljard aan Griekenland.
jsmid
jefcooperjefcooper
jsmidjsmid
jefcooperJuan
jefcooperjefcooper
JuanHij zou best eens gelijk kunnen hebben, zoals ik al eerder schreef.
Elk land weer een valuta is het einde van die macht, en Big Satan Sam ziet z'n markt met TTIP in rook opgaan.
Het lijkt op Churchill, die had de oorlog zo kunnen beëindigen, het aanbod waar Hess mee kwam in mei 1941 wordt nog steeds geheim gehouden.
Dat zou het einde van de macht van Churchill betekend hebben, en dus werd de oorlog voortgezet, en het empire opgeheven.
De Britse historicus Charmley legt het allemaal uit, toch blijven de Britten Churchill vereren.
Dus ik zie de euro (crisis) nog wel even blijven.
Het idee van Francois komt Berlijn ook niet goed uit.
De Merkel mist van vandaag, 'geen schuldreductie, wel schuldverlichting', wijst ook in deze richting.
Martijn Jeroen van der Linden
jefcooperjefcooper
Martijn Jeroen van der LindenGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestGeluksdoctorandus
Jurgens Redczus
Griekenland is enorm afhankelijk van importen en daarmee kunnen de vijanden van jouw alternatieven hun blijven chanteren,dat en soortgelijke andere afhankelijkheden zorgt ervoor dat de theorie,ook al is die nog zoveel beter wordt gesaboteerd door de belastingparadijs bezoekers en haar vazallen.
Dat zal je overigens ook hier met jullie Burgerinitiatief mee gaan maken, er liggen op alle ministeries en universiteiten brilliante voorstellen in de archieven te verstoffen omdat de weerbarstigheden veroorzaakt door belangen van profiteurs van de oude situatie vaak in staat zijn om ze te verhinderen. De mensen,die over ontwikkelingen beslissen mogen zijn het feitelijke probleem,hun arglistigheid staan verbeteringen in de weg.
Te meer omdat de massa jouw inzichten niet heeft zou deze eerst alles beter moeten kunnen begrijpen,zowel hier als in Griekenland voordat er echt een structurele verbetering mogelijk is in het gevecht tegen de belastingparadijs bezoekers.
Zolang de media zich beperkt tot halve waarheden zal voornamelijk het internet deze taak moeten vervullen. Maar de grootste hobbel is de karakter van bijna alle mensen, namelijk ieders eigen arglistigheid staat het collectieve belang het meest in de weg zolang men geen prioriteiten weet te verkiezen.
Ko Pernicus
Jurgens RedczusIdd veel hobbels - hebben we de rol van journalistiek onderschat??? Niet meer de tijd, niet meer de kennis om taaie materie te verspreiden... Hetzelfde kan je zeggen over politiek - hoeveel kamerleden zouden in staat zijn hier iets zinnigs over te zeggen? Hoeveel kamerleden hebben nog enige invloed? Onze leiders - technocraten en/of opportunisten... (hollande doet nou een poging - voor wat het waard is, of welke mening je daarover hebt). En het allerergste - met Europa toch een monstrum gecreeerd met een Mind Of Its Own...
Ideeen armoede is er niet als ik het artikel lees, en als ik jouw reactie lees zijn er echt wel meer ideeen. Maar is er dus niemand er belang bij heeft zoiets op te pakken.
Jurgens Redczus
Ko PernicusVolgens mij zal ook dit louteringsproces veel bloed,zweet en tranen gaan kosten of er moet een wonder in de menselijke geschiedenis geschreven gaan worden,maar ik kan me natuurlijk ook vergissen omdat een onbekende optie nog niet in beeld is die zoveel gezag weet te organiseren waardoor de weg naar verbetering kan worden ingegaan.
jefcooper
Jurgens RedczusMvdB
jefcooperhttp://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/het-barst-van-nep-boeren-griekenland
jefcooper
MvdBMvdB
jefcooperDit is dan weer wél komisch: http://www.agf.nl/artikel/127836/Griekse-tomaten-vormen-exportbrug-naar-VAE
Maar ach, rond de tomaat zal geen revolutie losbarsten dus laat maar waaien ;-)
jefcooper
MvdBEén van m'n kinderen was net met vakantie in Griekenland, appartement gehuurd.
Verhaal was, gedreven door echttpaar, hij ex militair, met 53 met pensioen, 'vier maanden per jaar hebben ze het heel druk, acht maaanden doen ze niets'.
Op de aangegeven wijze worden productiekosten vanzelf hoog.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Martijn Jeroen van der Linden
GuestMichiel
https://twitter.com/DLin71/status/622916081993293824?lang=nl
jefcooper
MichielHet kan niet zo zijn dat Tsipras c.s. daar niet over gedacht hebben.
Chrustjow gaf indertijd de Z Amerikaanse communisten opdracht GEEN revoluties te plegen, de USSR had geen geld de communistische landen te ondersteunen.
Castro zette Chrustjow voor het blok door een communistische republiek uit te roepen.
MH17 maakte het voor Putin onmogelijk Griekenland bij te staan.
Michiel
Wie moest na dit gelezen te hebben ook aan het gezegde van Alberto Brandolini denken?
Emmef
Michiel"The amount of energy to refute people that just label other opinions as bullshit, is an order of magnitude bigger than the labeling itself."
Michiel
EmmefEmmef
MichielMichiel
EmmefAls Van der Linden, te meer van vele vaagheden van allerlei snit, zegt
"Regelgeving en overleg zorgen ervoor dat krediet enkel naar productieve investeringen gaat."
heeft ie blijkbaar nog nooit van de Sovjetunie gehoord.
Emmef
Michiel"Regelgeving en overleg zorgen ervoor dat krediet enkel naar productieve investeringen gaat."
Ik denk ook dat het moeilijk wordt om regelgeving op te stellen die dat bewerkstelligt.
Maar wat de auteur misschien over het hoofd ziet, is dat het nieuwe geldsysteem automatisch zorgt voor verschuiving richting productief krediet.
Op dit moment is een markt waarin veel krediet wordt verleend, gemiddeld meer rendabel dan andere markten. Want krediet is geldschepping -> grotere geldhoeveelheid en gelokaliseerd in die markt -> prijsstijgingen in die markt (1) -> meer rendement (2).
Op het moment dat banken geen bellen kunnen blazen met krediet, worden de rendementen op die markten automatisch lager. Die markten worden dan automatisch minder aantrekkelijk. Dan zou het zo maar eens interessanter kunnen zijn om in een entrepreneur te investeren.
(1)
Ceteris paribus. De actie van kredietverlening heeft meteen de vraag vergroot met nieuw geld. Een vraag die er zonder dat krediet niet geweest was en de prijzen had laten dalen.
(2)
Er is nog een extra effect dat voor ontaarding (positieve feedback) zorgt. Veel over-gecrediteerde markten gaan om bezit. Als de prijs van bezit stijgt en het eigen vermogen van een bank zit in dat type bezit, dan stijgt de waardering van het eigen vermogen van de bank. Die mag dan ook meer gaan uitlenen. Dus door meer uit te lenen, mag de bank meer uitlenen. Hoe groter het percentage in bezits-markten: hoe sterker het effect. Dan houd ik nog geen rekening met leverage.
Ludovikaa
MichielMichiel
LudovikaaLudovikaa
MichielMichiel
LudovikaaMvdB
LudovikaaMvdB
En uit dezelfde Belgische bron spreekt dit artikel mij erg aan: http://mo.be/column/boekhouders-hebben-macht-gegrepen-europa
Martijn Jeroen van der Linden
MvdBMvdB
EricSmit
MvdBRoland Horvath
De EU lijdt aan de ziekte van het kapitalisme: Niets mag geld kosten behalve dividenden, alles is onbetaalbaar, de ondernemingen vooral de GMO willen geen geld uitdelen aan de betrokkenen dus kunnen ze ook geen goederen uitdelen, verkopen. De 99% moeten alle belastingen betalen. Dat is geen oplossing. Het resultaat: De waarde van de euro is gedaald want de eurozone stagneert, economisch. En GR raakt niet uit de schulden, de economie blokkeert. Nogmaals, dat is de bedoeling van de EU. Ze voert een verarmingpolitiek van de 99% en wie iets alternatief voordstelt, hoe onschuldig ook, wordt uitgehongerd. 99% gehoorzaamheid is niet genoeg, het moet 100% zijn. Nota bene, sedert 2004 is de EU geen unie van personen meer, er is geen vrij verkeer van -armlastige- personen, wel van kapitaal, goederen en diensten. De US zijn wel een unie die naam waardig.
De eurozone heeft ook een eigen nationale, niet in andere munten converteerbare munt nodig in alle 19 lidstaten. Om zaken te betalen die ver af staan van het buite
André ten Dam
MvdB
André ten Dampeter
André ten DamIk deel de angst niet die sommigen hebben dat het dan een valutaoorlog wordt. We kennen een hele lange geschiedenis zonder de euro, en uiteindelijk heeft iedereen baat bij een sterke valuta. Het probleem van de euro is dat je aan de kapitaalmarkten solidariteit biedt in een andere vorm van transfers dan het valutamechanisme, en dat kan alleen maar gepaard gaan als je die garantie aan kapitaalmarkten voor 100% kan bieden, en je elkaar zelf aanspreekt op economisch beleid. Je moet dus ook accepteren dat je aangesproken wordt, en daar iets mee doet. De eurozone is wat dat betreft wel te vrijblijvend. We accepteren niet dat we worden gecorrigeerd. Dat zien we als bemoeizucht van anderen, aantasting van democratie. Maar die problemen zouden we ook zien met een ver ingevoerde politieke unie. Het vergt gewoon heel veel tijd om een Unie te worden zoals Unies met een lange geschiedenis. De eurozone is nog te jong, en daarom hebben wij ook deze discussies, en zijn ze elders niet. Adriaan Schout van Clingendael kijkt mijn inziens er veel genuanceerder tegen aan. Zoals we polderen in Nederland, zo hebben we nu in Europa ook gepolderd met Griekenland. Dat is ook politiek, en daar zijn we goed in.
Ik zelf denk niet dat het concept Eurozone verkeerd is, de kritieken die ik vaak lees, komen ook elders op de wereld voor. Ik
jefcooper
peterOntken je dat als Griekenland nu zou kunnen devalueren het land in één klap weer concurrerend zou zijn ?
Natuurlijk heeft die devaluatie ook vervelende gevolgen, maar het werkt ogenblikkelijk.
Lonen en prijzen verlagen duurt tien jaar, volgens vele economen.
Frankrijk lukt het ook niet.
En 'iedereen belang bij een sterke munt', export ondernemers niet.
Peter
jefcooperPeter
jefcooperjefcooper
PeterDe vorige vijf keer kwamen ze er op eigen kracht uit.
peter
jefcooperjefcooper
peterHoe dat die vijf keer is opgelost weet ik niet, wat ik wel weet is dat de soevereine Griekse staat toen zelf de onderhandelingen met geldgevers kon voeren.
peter
peterjefcooper
André ten DamWat beweegt mensen toch de ramp euro te willen handhaven ?
Martijn Jeroen van der Linden
André ten Dam‘Het nieuwe eurowisselkoers-mechanisme zal er dan één zijn van ‘vaste maar aanpasbare’ wisselkoersen, door de ECB gemanaged op basis van de relevante objectieve economische fundamentals, met name dus de onderlinge Real-Exchange-Rates, en dat in nauwe consultatie met de desbetreffende nationale centrale banken. Datzelfde geldt voor het dan nationaal gedifferentieerde rentebeleid. Hoofddoelstelling van het ECB-beleid blijft natuurlijk prijsstabiliteit in ieder euroland. Daarmee zou de ECB dan eindelijk weer normaal monetair beleid kunnen gaan voeren, ‘op maat’ voor ieder euroland. Dan kan de ECB ook direct afscheid nemen van het onmogelijke one-size-fits-none en daarom absurde en politieke getinte monetaire beleid van de laatste vijf jaar.’
dennis_k
MvdB
dennis_kBartje
dennis_kBehoudens uiteraard het politiek ineffectief gekakel.
Emmef
dennis_kBanken maken winst door geld te scheppen. Hoe meer geld hoe beter. Noord Europese banken hebben heel, heel veel geld aan Griekenland uitgeleend.
Waarom deden ze dat? Omdat Griekenland zou betrouwbaar was en ze voorzagen dat de Griekse economie dat zonder meer zou kunnen terugbetalen?
Neen. Het leverde lekker veel rente op. Miljarden. De banken gokten dat ze gered zouden worden als de Grieken niet konden terugbetalen. Dat was goed gegokt, want anders zouden ze het betalingssysteem meetrekken. Zo werd een slechte private investering via chantage een publieke schuld. Dat is geen marktwerking, maar socialisme voor een select groepje bedrijven.
De grieken zijn hartstikke schuldig aan deze crisis. Maar bij elke lening zijn twee partijen verantwoordelijk: de lener en de leningverstrekker. ONZE banken zijn net zo schuldig als de Grieken. Maar onze banken wentelen hun (bewuste) fouten af op ons: de belastingbetaler. En dat kunnen ze door de huidige werking van ons geldsysteem. Bovendien hadden ze in het nieuwe geldsysteem nooit zoveel geld kunnen scheppen om deze schuldenberg te veroorzaken.
Bij het nieuwe geldsysteem is dit soort chantage onmogelijk. De banken zijn gewone bedrijven die kunnen omvallen. Dat is zoals de markt werkt.
peter
EmmefEn daarom hadden we al bij het 1e hulpprogramma onze verantwoordelijkheid moeten nemen als geldverstrekker: inspraak beleid, strenge controle, en ondersteuning hervormingen. Niet accepteren van maar invoeren van halve maatregelen.
Overigens ben ik pas voor strenge inmenging als je jezelf niet meer zelfstandig kan financieren op de kapitaalmarkt, en niet in een eerder stadium. Als je daar voorstander van bent, dan moet je kapitaalmarktpartijen ook de ruimte bieden om zich te gaan bemoeien met het beleid wat landen voeren (zoals Europa nu doet met Griekenland). En dan ga je echt in botsing komen met het democratisch stelsel. Landen moeten gewoon voorkomen dat ze in een situatie komen dat anderen het voor je gaan zeggen (dus altijd jezelf zelfstandig kunnen financieren). Overigens betaal je als belastingbetaler ook gewoon mee voor de verliezen van banken en vermogensbeheerders (PF fondsen). Zij zullen zich altijd weer aansterken via de normale belastingbetaler (aandeelhouders/obligatiehouders zijn burgers zelf, of het zijn gelden van de vermogensbeheerders die gelden burgers beheren). Banken zijn niet een afvoerputje waarbij de rekening wordt betaald door mannetjes van Mars.
peter
peterKameleon
peterIn de cultuur die is gecreëerd zijn dit soort schandalen niet te voorkomen. De cultuur zal eerst moeten veranderen. De hele EU, US en de rest van de wereld die inmiddels in zee is gegaan met de 0,1%, zit in het zelfde schuitje. Alleen raakt dit de meeste Grieken harder dan hier in noord Europa. Op den duur zijn wij ook een keer aan de beurt...
peter
KameleonKo Pernicus
peterHet mooie is dat ze in bankenland heel goed het lesje hebben leren opdreunen... we veranderen, we "begrijpen" de geluiden uit de samenleving heel goed - het belang van de klant staat nou echt voorop...
Maar ondertussen <i>handelen</i> ze vervolgens wel naar "de belastingbetaler betaalt toch wel de verliezen.
Het maakt die gesprekken inderdaad zinloos... ook weer met Griekenland... iedereen moet ervoor bloeden. Behalve de banken. Die zijn gecompenseerd en pleite...
Peter
Ko PernicusEmmef
peterEr had geen hulpprogramma NODIG moeten zijn, omdat Griekenland eenvoudig nooit zoveel had mogen lenen. Dat is behalve een verantwoordelijkheid van Griekenland OOK een verantwoordelijkheid voor de schuldverstrekker: de bank.
Als die de keuze maakt: "lekker veel verdienen aan rente en als het misgaat betaalt de belastingbetaler" Dan is dat een malafide keuze. Omdat banken zo makkelijk geld creëren is het scheppen van enorme hoeveelheden schuld om rente over te vangen makkelijk. En omdat banken ons betaalsysteem volledig op hun balans hebben, kunnen ze dat vervolgens gijzelen om zich vervolgens "aan te sterken".
peter
EmmefEmmef
peterOpportunisme overschaduwd verantwoordelijkheid. Er was een crisis die de banken niet zagen aankomen, terwijl economen hier al decennia voor waarschuwen met nauwkeurige voorspellingen toe. Waarom deed men hier niets mee? Waarom paste men het geldsysteem en de economische modellen niet aan? Simpel: het leverde geld op. Na ons de belastingbetaler.
In kennis overtref je iedereen op deze site, absoluut. Maar het is kennis van een gebroken systeem. Kijk daar eens buiten.
peter
EmmefBanken bestaan net zo goed uit mensen, en een slechte eigenschap van mensen is dat hij vaak leeft bij de dag en niet in problemen wil denken. Gaan we niet veranderen. Vervang alle bankiers door de kritische mensen van nu, en ik beloof je dat het over 10 jaar niet anders is.
Emmef
peterDenkraam: in het *huidige systeem* heeft u gelijk. In een systeem waar de diverse verantwoordelijkheden door verschillende partijen worden uitgevoerd, niet.
peter
EmmefEmmef
peterIk wil wel een goed rationeel argument zien waarom mensen het instabiele systeem zou verkiezen, waar de baten bij de gokkers en de risico's bij de rest liggen.
Emmef
peter>>> U <<<
hoorde de meeste economen er niet over.
De mainstream economen (de meeste economen) negeren al decennia alle andere stromingen. Op basis van prestige, niet op wetenschappelijke gronden.
Zwaar onderlegd in de wetenschappelijke methode weet ik wel welke stroming een sterker verhaal heeft.
peter
EmmefEmmef
peterMoeilijke termen en wiskunde gebruiken kan iedereen. Maar wat *betekent* het model? Wat zijn de randvoorwaarden en voldoet de economie daar ook aan? Is het model empirisch getest? (correlatie is geen implicatie en zeker geen equivalentie)
Neoklassieke theorie gebruikt modellen die op al deze fronten kritiek oogsten van andere economen en wetenschappers. Die wordt niet weerlegd, maar genegeerd. Heel veel economen kenen dan ook geen andere zienswijzen. Geen wonder dat studenten economie nu vragen om een meer heterodoxe opleiding. Omdat ze die andere geluiden niet horen.
Over "doom" economen. Bijvoorbeeld Post Keynesianen zien al decennia een probleem in schuld-gedreven economieën. De term Minsky-moment is al van ver voor de crisis. Dat de mainstream economen al deze papers gemist hebben is ze aan te rekenen. Er is even wat meer aandacht geweest maar nu gaan we langzamerhand weer over tot de orde van de dag. Met een paar procent meer buffers. En met economen die kredietverlening nog steeds niet als monetaire operatie zien.
peter
peterEmmef
peterEn dat is mogelijk omdat banken het betaalsysteem kunnen gijzelen als ze onverstandig krediet hebben verleend en dreigen om te vallen. Daarom is de discussie over het geldsysteem ook zo belangrijk.
peter
EmmefEn het is ook allemaal erg simpel gesteld dat iets onverantwoord lenen is. Met de wetenschap van nu, kan je dat allemaal heel simpel stellen. Neem maar van mij aan dat als banken en investeerders van te voren weten dat een krediet slecht is, ze echt niet de lening toch gaan verstrekken in de hoop dat een ander de rekening toch wel betaald. Dat zien we nu ook in het dagelijkse leven. Banken die veel moeilijker leningen verstrekken omdat de risicoperceptie heel erg veranderd is. En ook in de toekomst zullen banken gewoon worden gered als het nodig is. In belang van de spaarders. Dat zijn wij dus.
Emmef
peterLaat ik het *nogmaals* uitleggen.
Het huidige systeem heeft teveel verantwoordelijkheden bij dezelfde partij gelegd, waardoor het systeem ondoorzichtig en instabiel wordt. In de software architectuur pas je dan "scheiding van verantwoordelijkheden" toe.
Die verantwoordelijkheden zijn (1) een gegarandeerd betalingssysteem (*), (2) geldschepping en (3) bemiddeling tussen investeerders en entrepreneurs .
Bemiddeling is risico. De bank kan geen geld creëren, dus moet het geld van de investeerder uitlenen als krediet. Dat betekent dat de investeerder bij een failliet ook zijn geld niet (geheel) terug krijgt.
Bemiddeling mag nooit gekoppeld worden aan verantwoordelijkheid voor het betalingssysteem. Dan hangt de betrouwbaarheid van het betalingssysteem immers samen met het risico dat een specifieke bank neemt. Dat betekent dat ook partijen die niets met het genomen risico te maken hebben, hun afspraken niet kunnen nakomen. Dan wordt het betalingssysteem als geheel onbetrouwbaar. En dan moet de bank inderdaad gered worden. Laten we daarmee stoppen.
Bemiddeling mag ook nooit gekoppeld worden aan de verantwoordelijkheid van geldcreatie. Dit levert altijd terugkoppeling op die voor exponentiële groei zorgt. Ook is het een slechte prikkel. In combinatie met de verantwoordelijkheid voor het betaalsysteem, levert het ook nog de mogelijkheid op om veel meer krediet te maken dan er onderpand is.
(*)
Sparen valt onder betaalsysteem, omdat risicoloos sparen geen geld schept, vernietigd of rente oplevert. Een spaarrekening is in feite een cosmetische scheiding die handig is voor de rekeninghouder.
Emmef
peterpeter
EmmefWant stel jij spaart bij bank A en ik spaar bij bank B. Nu gaat de crisis verder en dreigen landen als Italie en Spanje te wankelen. Nu blijkt dat jij bij bank A 0,1% meer rente krijgt dan ik bij bank B. Alleen heeft bank A heel veel obligaties van Italie en Spanje en bank B waar ik bankier niet.
Welke discussie gaan wij dan voeren als jij een groot gedeelte van je spaargeld kwijt bent, en ik niet mee betaal? Is de kans niet heel erg groot dat jij gaat stellen dat je helemaal geen inzage had in de beleggingen van je bank? Ga ik dan stellen dat mij dat niks kan schelen en je daar maar niet had moeten bankieren? Want dat zijn discussies die we gaan voeren als je alles via banken wilt verrekenen. Maar dan hoor ik al weer de mensen die denken dat we via depositogarantiestelsels de spaarders kunnen ontzien. Die regeling gaan we dan ook afschaffen, want als we niet via belastingbetalers willen afwikkelen, dan heeft die garantie ook geen bestaansrecht.
Ik denk dat het dus uiteindelijk weinig zin heeft om alles op bordje van banken te leggen. Je betaalt uiteindelijk de rekening zelf, en je ontwricht uiteindelijk alleen maar de economie ermee, met veel grotere schade als gevolg.
En uiteindelijk zullen mensen mij wel weer als de bankenman zien, maar dit is gewoon zoals het werkt. Ik pleit ook voor beleid waarbij geld lenen zoveel mogelijk is gericht op geld uitlenen ter ondersteuning reeele economie, schaf de bonussen morgen nog af, maar accepteer risico's in het leven, laten we ophouden met het onnodig doorvoeren van schijnregeltjes die helemaal niks bewerkstelligen om dit soort risico's te vermijden. Ga bankieren waar u zich thuisvoelt. Banken voelen niks van gejammer, wel van vertrekkende klanten.
Emmef
peterIk ben ondanks van bank veranderd. Alle medewerkers van mijn vorige bank die echt hart voor hun zaak hadden, heb ik ook vriendelijk bedankt en ik heb ze uitgelegd waarom ik ben overgestapt.
(2) Als ons geldsysteem niet zo in elkaar zat dat we inflatie nodig hebben om niet droog te vallen, zou ik in een handomdraai een rekening openen waar mijn geld veilig is, zonder rente én zonder risico.
(3) Het betaalsysteem moet 0 (NUL) procent risico hebben. Het betaalsysteem is heilig. Als ik geld heb en ik wil het naar jou overmaken, dan moet ik dat kunnen doen. Een bank die activiteiten ontplooit die op enigerwijze kunnen betekenen dat deze bank niet aan MIJN betaalverplichting kan voldoen, is dus niet geschikt om een rekening courant te faciliteren. Je kunt redeneren dat "de staat" de bank dan maar moet redden "in het belang van de spaarder en het betalingsverkeer", maar hiermee socialiseer je dus eigenlijk ondernemersrisico. Daar is echter *niets* liberaal aan. Ondernemen is risico nemen, maar risico nemen is nog geen ondernemen.
De enige manier om dit op te lossen is door de betaalfunctie compleet los te koppelen van enige andere vorm van ondernemerschap. Net zoals een wegennet er voor iedereen moet zijn.
peter
Emmef1) Een systeem zonder inflatie. Vele gedachten erover, maar alle voorstellen die ik in iedergeval heb gezien kennen gewoon inflatie risico, maar wordt geprestenteerd als systeem waar inflatie beheersbaar is. Iets wat de ECB ook denkt te kunnen in huidige systeem
2) Systemen die betekenen dat we vaak terug naar de Middeleeuwen gaan, en wat Dirk Bezemer ook gewoon stelt (op de 1 of andere manier moet ik me altijd tegen hem verdedigen, terwijl ik het 100% met hem eens ben)
3) Jij kan weliswaar de voorkeur hebben om zonder risico te willen bankieren tegen 0% rente, ik heb nog geen enkel onderzoek gezien die heeft aangetoond dat een meerderheid van NL dat wil. Burgerinitiatief is verhoudingsgewijs maar heel klein groepje, en vertegenwoordigt zeker niet wat de meerderheid van NL wil. Ik hoor dagelijks meer klachten over de lage rente bij banken, dan dat ze pleiten voor 0% rente en veiligheid. Dat vergt dus een diepgaand onderzoek, en hele goede voorlichting aan de bevolking wat alle consequenties zijn.
Emmef
peterDe bevolking moet dus wel volledig voorgelicht worden. Een geldsysteem waar je altijd risico moet lopen omdat je rendement moet halen dat tenminste zo hoog is als de inflatie, of een systeem waar je kan kiezen geen rendement te halen maar waar ook geen inflatie is.
(*) in eerste orde benadering, om precies te zijn.
Emmef
peterOf verwijst hij slechts naar een economie waar veel minder krediet wordt verleend?
Emmef
peterDat is dan i.i.g. al een verbetering en wie 't kleine niet eert is 't grote niet weert.
Emmef
peterUiteindelijk bevat het huidige systeem te veel foute prikkels en terugkoppel mechanismen die het erger maken. Die zijn fundamenteel en los je niet op met toezicht of het draaien aan knoppen. Woorden als risico perceptie en weerstandsvermogen zijn mooi, maar zijn op z'n hoogst een polynome aanpassing of een aanpassing van de macht van de exponent richting de 1. Maar die macht zal altijd groter dan 1 zijn en daar wint niemand het van.
peter
Emmefaha, dat heb ik met internetproviders
Emmef
peterMartijn Jeroen van der Linden
dennis_kjefcooper
http://www.petities24.com/ik_sta_achter_de_politie_agent_in_kerkrade
MvdB
jefcooperMolenaer
Ten tweede is er in kleine kring in de Griekse regering wel degelijk een 'plan B' uitgedacht, een exit strategie, volgens wederom Varoufakis. Zie dit interview:http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/exclusive-yanis-varoufakis-opens-about-his-five-month-battle-save-greece Dit plan is uiteindelijk niet overgenomen door Tsipras.
Ten derde: als je aanstuurt op een werkelijk alternatief, dan zijn daar risico's en onzekerheden aan verbonden die verder reiken dan Griekenland of zelfs de EU. Dat is inherent aan de geglobaliseerde toestand van bijvoorbeeld de financiële markten. De uitspraak dat de vleugelslag van een vlinder in Taiwan ergens in zuid Amerika een orkaan kan veroorzaken is fantasievol, maar daarmee niet volslagen van de pot gerukt. Het is maar de vraag in hoeverre alternatieven in laten we zeggen zevenmijlslaarsen kunnen worden doorgevoerd.
Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen alternatieven nodig zijn. Voor wat ik ervan begrijp zou TMS soelaas kunnen bieden zonder al te veel gedoe. http://thematheosolution.blogspot.nl/
jefcooper
MolenaerIk heb dat opgeslagen, en ga het morgen lezen.
Bartje
Krijgt DLD dat voor elkaar dan is het einde oefening voor de EU en euro.
Daarnaast dat BRICS zijn bank effectief is met brics dollar die gebruikt gaat worden voor handel tussen inmiddels 36 landen.
Dat betekend dat de dollar maar ook de euro buitenspel word gezet evenals IMF en Wereldbank.
Er zijn wel sancties tegen Rusland en nu ook China maar Duitse bedrijven verplaatsen hun hoogopgeleide personeel naar de BRICS landen en dan heeft de EU/VS het nakijken omdat het verdiende kapitaal niet meer naar de EU/VS vloeit en deze gaan vroeg of laat op hun plaat.
jefcooper
Bartjepeter
peter
Kent u ELA? Daarin zit onderpand. Weet u waar dit onderpand uit bestaat? Denkt u dat er enige relatie bestaat uit de performance van dit onderpand waarbij:
1) Griekenland binnen de eurozone blijft
2) Grieken vertrekt uit de eurozone als gevolg van de Griekse economie in elkaar stort
De schrijver stelt heel simpel de vraag: je bent solvabel of je bent het niet, dus moet u herkapitaliseren. Dan begrijp je de situatie toch echt niet.
Want de ECB neemt geen politiek besluit maar moet wel rekening houden met de risico's. Het risico dat Griekenland zou vertrekken was na aankondigen referendum Griekse regering levensgroot. Dat maakt dus gelijk het risico veel groter dat de waarde van het onderpand was lager is een zeer grote haircuts nodig zijn, hoezo Griekse banken zijn nog solvabel?
En hoe kan de ECB op dat moment al besluiten dat die banken moeten herkapitaliseren? De ECB weet toch niet of Griekenland daadwerkelijk vertrekt? Zij constateert slechts dat het risico veel groter is geworden. Dus de ECB verhoogt de ELA niet, en wacht het politieke besluit af.
Martijn Jeroen van der Linden
peter"Second, the European Central Bank could expand its emergency lending to the Greek banking system. If the ECB were a normal central bank that is exactly what it would do. Greece has a run on its banks. As the lender of last resort, the central bank ought to lend into such a run. If the ECB believes the banks are solvent, it must lend. If the ECB believes the banks are insolvent, it should arrange recapitalisation — by converting non-insured liabilities into equity, by selling banks to new owners or by securing funding from the European Stability Mechanism (ESM)."
Zie:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4e5ef8c0-23df-11e5-bd83-71cb60e8f08c.html?siteedition=intl#axzz3gbH4Htw4
Ik zou vooral willen bepleiten om het mandaat/ de taak van de ECB nog eens grondig te bediscussiëren. Momenteel beïnvloeden haar keuzes, politieke processen.
Peter
Martijn Jeroen van der LindenMartijn Jeroen van der Linden
Peter1) Probleem zit zowel in de assets als liabilities. We focussen te veel op de asset kant van de bankbalans. Terwijl de liablities, de bank deposito's, een even groot probleem zijn. Dat deze deposito's afhankelijk zijn van de gezondheid van de bank is een probleem.
2) Met deze keuze beïnvloedt de ECB zelf de gezondheid van de GR economie en dus ook de bankbalansen. Er is ook een causaliteit de andere kant op.
toch?
peter
Martijn Jeroen van der LindenMartijn Jeroen van der Linden
peterpeter
Martijn Jeroen van der Lindenen het wil ook niet zeggen dat ik het niet ben!
Het toekennen van risico is wetenschap die door mensen wordt toegepast. Het geeft vaak niet 100% garantie op een uitkomst, maar kan wel met een hoge mate van zekerheid voorspellen.
Je achterdochtigheid is de grootste oorzaak dat jij dat niet meer vertrouwt. Maar dan moeten mensen dus altijd met bewijzen komen. Je niet door achterdochtigheid laten leiden. Jij NEEMT AAN dat de ECB politiek uitvoert, maar je kan het niet bewijzen. Heb je dat tijdens je hele studie nou geleerd?
Kritisch zijn is goed, heel goed,sterke eigenschap zelfs. Maar het kan tevens je zwakte zijn als je dingen als waarheid gaat aannemen terwijl je geen bewijzen hebt.
Laten we dit dan bij je testen:
Ken jij het onderpand van ELA, heb jij met eigen modellen de waarde van het onderpand doorberekend, waarbij het zeer aannemelijk is dat de ECB verkeerde berekeningen heeft gemaakt, waardoor zij onterecht dit besluit heeft genomen? Of vermoedt jij slechts dat dit zo is, en probeer jij daarmee een verklaring te vinden dat zij politiek bedrijft? De regelgeving is dat solvabiliteit en waarde onderpand voldoende moet zijn, en er anders geen lening mag worden verstrekt. Dat is dus de regel. Als jij stelt dat de ECB politiek bedrijft, dan zou er dus voldoende ruimte moeten zijn om geld te verstrekken, maar de ECB dit toch niet doet, omdat ze druk op Griekenland zet om toch akkoord te gaan. Als dat bewezen kan worden, wil ik er best verder over nadenken. Maar zolang ik de cijfers van die berekeningen niet zie, ga ik de ECB niet veroordelen van politiek bedrijven. Geen bewijs, geen beschuldigingen. Zo ben ik opgevoed. Ik hoop toch niet dat het als ongezond wordt gezien.
Martijn Jeroen van der Linden
peterMijn betoog is trouwens breder dan ELA. Apolitiek geld, neutrale en politiek onafhankelijke banken zijn volgens mij gevaarlijk denkbeelden. Onder elke keuze, model, theorie, aanbeveling liggen (ideologische) aannames. Geregeld verspreiden centrale bankiers denkbeelden over de inrichting van de economie; deze zijn ideologisch geladen, alhoewel ze dit niet stellen. Economie is geen natuurwetenschap; dat maakt dat we erover kunnen discussiëren.
Dank trouwens voor deze gedachtenwisseling. De volgende keer zouden we/ zou ik eens moeten proberen in detail te beschrijven hoe de causaliteiten verlopen en waar de ideologische aannames doorslaggevend zijn. Dat levert denk ik inzichten op. Goede zomer!
peter
Martijn Jeroen van der LindenEn natuurlijk is modelleren lastig, daarom wordt er ook veel geld in gestoken en zitten er allerlei experts in dat soort teams.
En natuurlijk moeten we besluitvorming daarop vormen. Moeten we het soms gaan vormen op onderbuikgevoelens zonder dat we nog de wetenschap erop los laten? Democratie betekent dat je ook discussies op feiten en waarschijnlijkheden houdt, dat je op basis van argumenten mensen kan overtuigen die het verkeerd zien? We moeten er mee leven dat niet iedereen dezelfde informatie ter beschikking heeft, en als ze het wel hebben, dit zeker niet betekent dat dit in hun hoofd zit.
En waar jij verwijt dat veel centrale bankiers ideologie bedrijven, sla je volledig de plank mis. Zij gebruiken juist informatie vanuit de wetenschap. Maar kunnen w
peter
peterKritische Gast
De Kolonels-optie (inclusief tanks in de straten van Athene), wat is economie toch simpel he ?
(Deze optie-documenten liggen in een kluis verborgen, en EuroGruppeFuhrer Jerun Deisselblum heeft de sleutel)
Kolonel = Standartenfuhrer (in het Duits)
En dat norse Duitse Wolfgang-mannetje in dat 2-wielen-karretje met een PGB is ReichsEuroFuhrer met OberEuroSicherheitsFuhrer Neutje Juncker als zijn adjudant.
OberBankstelleFuhrer Mario Draghi is verantwoordelijk voor de QE bij zijn EuroReichsSicherheitsHauptampt ECB te Frankfurt.
Euro Uber Alles !
jefcooper
Kritische GastDe EU is bedoeld om Duitsland in te kapselen.
Merkel houdt de euro crisis gaande om dat te voorkomen.
Lees:
Yanis Varoufakis, 'The Global Minotaur, America, Europe and the Future of the Global Economy', London, New York, 2013
Ko Pernicus
Wat ik een beetje mis in het verhaal is wat je dan laat gebeuren daarna met de private banken. Laat je ze ongecontroleerd imploderen? Zijn daar nog gevolgen aan... Dat is toch een risico wat je loopt - zou je voor zo'n scenario van netwerk van regionale, bij voorkeur coöperatieve, banken.
Martijn Jeroen van der Linden
Ko Pernicusmarcel tjoeng
1 issue euro-denominated IOUs;
2 apply a “haircut” to the bonds Greek issued to the ECB in 2012, reducing Greece’s debt;
3 seize control of the Bank of Greece from the ECB
Zullen we ook het adagium van Yanis Yaroufakis' academisme publicaties niet uit het oog verliezen:
alles wat uit de mond komt van huidige (main stream) economen berust op, in feite, leugens, de 'inherent errors' van Yaroufakis.
De vele manieren waarop Yanis Yaroufakis dit vele malen uit de doeken doet is vele malen academische diplomatieke omhaal van echter steeds hetzelfde;
de huidige kaste van economen en macro-economen heersen op een fundament van (academisme) Leugens.
Overigens, 'de Griekse centrale bank een beperkte hoeveelheid schuldvrij geld om de economie een impuls te geven' lijkt nog niet eens een begin tot een oplossing, het creëert een open veld voor contractie, deflatie, en een kolossale kans op economische (Soros) sovjets.
jefcooper
marcel tjoengEen 70 Nederlandse economen voorspelden in 1997 reeds de euro ramp.
Dat de hocus pocus rond de derivaten nergens op sloeg is inmiddels voldoende aangetoond.
Ik las het boek van Varoufakis Global Minotaur, ik houd hem voor een zeer intelligent iemand.
En ik maakte de achteruitgang in de zestiger jaren van het academisch economisch onderwijs mee.
Emmef
marcel tjoengHij haalt hier eigenlijk bijna alle theorie die nu mainstream is, stap voor stap onderuit (van de vraag en aanbod curve tot de manier waarop mainstream economen krediet niet als monetair instrument zien).
Bij elke stap gaat hij er "for the sake of argument" vanuit dat de stappen die hij eerder onderuit haalde, tóch nog juist zijn. Om vervolgens aan te tonen dat ook deze stap onjuist is. Hoe sommige economen tot de conclusie kwamen dat hun theorie alleen onder zeer onwaarschijnlijke randvoorwaarden juist waren. Om vervolgens maar aan te nemen "dat de maatschappij daar dan wel aan zou voldoen".
Als het niet zo triest was, was het bijna komisch.
Martijn Jeroen van der Linden
Emmefmarcel tjoeng
marcel tjoeng'Modern Political Economics' is zijn volledige en met alle noten volstrekt onthutsende publicatie betreft een economen maffia (en vandaar werd Yanis zo schofterig behandeld door Dijsslebloem c.s. maffia).
Jean
Martijn Jeroen van der Linden
Jeanjefcooper
That Greece needs to adjust there is no doubt. The question, however, is not how much adjustment Greece needs to make. It is, rather, what kind of adjustment. If by ‘adjustment’ we mean fiscal consolidation, wage and pension cuts, and tax rate increases, it is clear we have done more of that than any other country in peacetime.
The public sector’s structural, or cyclically adjusted, fiscal deficit turned into a surplus on the back of a ‘world record beating’ 20% adjustment
Wages fell by 37%
Pensions were reduced by up to 48%
State employment diminished by 30%
Consumer spending was curtailed by 33%
Even the nation’s chronic current account deficit dropped by 16%.
No one can say that Greece has not adjusted to its new, post-2008, circumstances. But what we can say is that gigantic adjustment, whether necessary or not, has produced more problems than it solved:
Aggregate real GDP fell by 27% while nominal GDP continued to fall quarter-in-quarter-out for 18 quarters non-stop to this day
Unemployment skyrocketed to 27%
Undeclared labour reached 34%
Banks are labouring under non-performing loans that exceed 40% in value
Public debt has exceeded 180% of GDP
Young well-qualified people are abandoning Greece in droves
Poverty, hunger and energy deprivation have registered increases usually associated with a state at war
Investment in productive capacity has evaporated.
So, the first part of Dr Blanchard’s question "how much of an adjustment has to be made by Greece?" needs to be answered: Greece needs a great deal of adjustment. But not of the same kind that we have had in the past. We need more reforms not more cutbacks
Nils de Graaf
Mocht dat draagvlak er niet zijn dan is hij er zeker niet voor een verenigde staten van Europa. De EU hangt van drogredeneringen aan elkaar.