Voormalig SNS-puinruimer Groenhof doet aangifte tegen 'chanteurs'

3 Connecties

Relaties

Groenhof Financiële sector

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

De via het Financieele Dagblad in opspraak geraakte Buck Groenhof doet aangifte bij Justitie tegen 'chanteurs' Hetty van de Laar en haar partner Koen Demesmaeker.

Advocaat Jerry Hoff heeft namens de in november in opspraak geraakte Buck Groenhof bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen Hetty van de Laar en haar partner Koen Demesmaeker. Volgens Hoff heeft het paar zich verlaagd tot 'chantage' en hebben de twee de naam van de voormalige chief restructuring officer van SNS Property Finance willens en wetens door het slijk gehaald. Hoff spreekt van 'aanranding van eer en goede naam'.  

Spaans project

Volgens Hoff hebben Van de Laar en Demesmaeker zich bezondigd aan smaad, laster, marktmanipulatie (het naar buiten brengen van onware verhalen over een beursfonds: SNS, ES), afdreiging en het doen van een valse aangifte bij de Fiod. Een kopie van de aangifte heeft Hoff bij de AFM doen belanden. In november kwam het Financieele Dagblad met het verhaal dat Groenhof zich in zijn tijd bij SNS schuldig zou hebben gemaakt aan 'vriendjespolitiek' en 'machtsmisbruik'. Hij zou ook steekpenningen hebben aangenomen. De aangifte van Van de Laar, zus van het voormalige topmodel, de televisiepresentatrice Irene van de Laar, vormde de basis van het artikel.   Hetty van de Laar als VIP op de website Nederlandpositief.nl Van de Laar en Groenhof kennen elkaar al langer. Van de Laar organiseerde in de periode dat Groenhof nog directeur was bij ING Private Banking, prijzige feestjes voor vermogende relaties van de bank. Ook bij SNS haalde Groenhof Van de Laar binnen, ditmaal om haar als een soort van 'mystery guest' een beeld te laten krijgen van de situatie bij het Spaanse vastproject La Cigüeña in het Zuid Spaanse Lepe. Een Nederlandse projectontwikkelaar zou er met de financiering van 83 miljoen euro van het toenmalige Bouwfonds Property Finance (het huidige SNS Property Finance) een luxe seniorencomplex voor vermogende bejaarden laten verrijzen. Het project kwam in 2007 in de problemen (zie hier een summier overzicht van de gebeurtenissen). Later kreeg Van de Laar een grotere rol en ging ze leiding geven aan de marketing/verkoop van de woningen in het complex, zo geven bronnen aan. Van de Laar zou op een zeker moment een koper voor het project La Cigüeña hebben gehad, maar dat ketste af waarna de dreigementen vanaf januari van dit jaar een aanvang namen. Van de Laar diende klachten in bij SNS, bij Boer & Croon, het advieskantoor waaraan Groenhof is verbonden, en deed vervolgens aangifte bij Fiod. Uiteindelijk belandde haar volgens Hoff 'bij elkaar gelogen' dossier op het bureau van FD-journalist Vasco van der Boon waarna Groenhof medio november opeens voorpaginanieuws werd. Van de Laar kreeg bij haar acties de steun van haar huidige partner, de Belg Koen Demesmaeker. In het Financieele Dagblad werd het stel vanwege beloofde anonimiteit niet bij name genoemd. De krant sprak herhaaldelijk van de 'zakenrelatie en haar partner'. Demesmaeker is senior Vice-President precious metals refining bij het Belgische beursgenoteerde bedrijf Umicore.  

'Blinde wraak'

Het is volgens Hoff 'niet te bevatten' waarom Van de Laar en haar partner Demesmaeker over zijn gegaan tot het doen van een valse aangifte en het verspreiden van onware verhalen. 'Wat hadden ze in hemelsnaam gedacht? Dat ze daarmee bij SNS hun zin zouden krijgen? Dat is volstrekt ondenkbaar. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat hun actie het gevolg is van blinde wraak. En het Financieele Dagblad heeft hen daar een podium voor gegeven. Onbegrijpelijk'. Andersom kreeg Groenhof, na stevig aandringen van Hoff, datzelfde podium bij FD om aan te geven dat de zaak toch iets anders in elkaar steekt. Hoff zal nu namens zijn cliënt eerst afwachten wat Justitie doet. Mocht het Functioneel Parket inactief achterover gaan hangen, dan overweegt hij om een artikel 12 procedure te starten. Een civiele claimprocedure behoort volgens de raadsman ook nog tot de mogelijkheden. Van de Laar deed zes jaar eerder ook al eens aangifte tegen haar voormalige echtgenoot. Ze betichtte haar ex-man destijds van van corruptie. Van de Laar vergeleek omkoopschandalen in Gelderland met 'de liquidaties en corrupte praktijken in Amsterdam-Zuid'.  

'Veel vertrouwen'

In een reactie laat Van de Laar's partner Koen Demesmaeker weten de klacht van advocaat Hoff met 'veel vertrouwen' tegemoet te zien. Volgens Demesmaeker, die 'zaakvoerder' is van de firma Effix van Hetty van de Laar zijn er 'overtuigende schriftelijke bewijzen' en is het niet uit blinde wraak dat er aangifte is gedaan. 'Het is voor Hetty van de Laar een principiële kwestie', zegt Demesmaeker. 'Ze vindt dat er sprake is van onrecht. Ze heeft gezien hoe Groenhof zichzelf op kosten van de SNS bank, een bank die staatssteun nodig heeft, bevoordeelde en haar daarbij wilde betrekken. Groenhof wilde haar medeplichtig maken. Ik ben er gerust op dat de beschikbare documenten dat ook zullen aantonen'.