Amerikaanse fiscus grijpt Zwitserse bankier in Italië

De Italiaanse politie heeft bankier Raoul Weil gearresteerd. De voormalige directeur van de vermogensbeheertak bij UBS wordt er door de Verengde Staten van verdacht dat hij rijke Amerikanen grootschalig heeft geholpen met belasting ontduiking.

De Italiaanse politie pakte Weil afgelopen weekend op toen hij incheckte bij een hotel in Bologna, meldt de Financial Times. De receptie van het hotel ontdekte dat de Zwitser op de lijst van uitstaande internationale arrestatiebevelen staat. Weil wacht nu in een cel te Bologna totdat de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering vragen. In 2008 werd Weil aangeklaagd door de Amerikaanse Justitie. Op dat moment was hij het hoofd van de afdeling vermogensbeheer bij de Zwitserse bank UBS. Weil zou zijn Amerikaanse cliënten geholpen hebben met het verborgen houden van in totaal 20 miljard dollar aan vermogen voor de Internal Revenue Service. UBS werkte mee met de Amerikaanse autoriteiten, en ontsloeg de topman onmiddellijk na de beschuldiging. Maar ondanks het ontslag en de aanklacht, bleef Weil werkzaam in de financiële sector. Sinds begin dit jaar is hij directeur van Reuss Private Group, een Zwitserse vermogensbeheerder waar hij in 2010 aan de slag ging als consultant. De verdachte heeft zelf altijd ontkend iets fout te hebben gedaan. Zijn huidige werkgever verklaart naar aanleiding van de arrestatie. ‘There was nothing against him in Switzerland. He was fully transparent about his situation, and there was no reason not to appoint him as chief executive.’

Jacht op fiscale vluchtelingen

Het oppakken van de 54-jarige bankier is geen incidenteel geval. De Amerikaanse belastingdienst is sinds 2008 een agressieve klopjacht gestart om misgelopen belastinggeld, dat geparkeerd staat in Zwitserland, terug te halen. Eerder werd Wegelin, de oudste bank van Zwitserland, al flink aangepakt door de Amerikaanse fiscus. Aanvankelijk probeerde Wegelin, net als Raoul Weil, de dans te ontspringen door zich niets aan te trekken van de aanklachten. De Zwitserse private bankers kwamen niet opdagen in de Amerikaanse rechtszaal tijdens de behandeling van hun zaak. Uiteindelijk gaf de bank, die al tweeënhalve eeuw bestond, zich toch over aan de Amerikanen en hief zichzelf op naar aanleiding van de veroordeling. De twee grootste banken van Zwitserland, UBS en Credit Suisse, waren meer coöperatief toen zij te maken kregen met een vuur aan veroordelingen vanaf de andere kant van de oceaan. UBS betaalde in 2009 als onderdeel van een schikking een boete van 780 miljoen dollar aan de U.S.A. Ook gaf de bank namen van honderden Amerikaanse cliënten over aan Amerika. Ook Credit Suisse moest de gegevens van zijn Amerikaanse cliënten doorspelen.

Zwitsers bankgeheim brokkelt af

De lange traditie van het Zwitserse bankgeheim, dat de identiteit van rekeninghouders beschermd, heeft ervoor gezorgd dat het land het grootste offshore centrum van de wereld is geworden, met 2 biljoen dollar aan vermogen. Hoewel Zwitserland officieel nog een bankgeheim heeft, is duidelijk geworden dat vooral Amerikaanse cliënten niet meer ongestoord hun kapitaal verborgen kunnen houden in het Alpenland. Banken geven zich steeds vaker over aan de Amerikaanse belastingdienst en ook de poltiek morrelt aan de fiscale erecode. De Zwitserse regering wil een wet invoeren die ervoor zorgt dat Zwitserse banken makkelijker gegevens van cliënten aan de Amerikaanse fiscus kunnen doorspelen.