Gok en voorspel je rijk op het WK [Graphics]

6 Connecties
3 Bijdragen

Het Nederlands elftal is de verrassing van dit WK als je naar de voorspellingen van bookmakers en anderen vooraf kijkt, Hoe pakten de voorspellingen van de experts uit? Alles over gokken en voorspellen rond het WK.

Achteraf voorspellen is makkelijk. Vooraf is andere koek. Toch doen miljoenen Nederlanders mee aan een WK-pool. Nederlanders zetten daarbij volgens het researchbureau van ING gemiddeld 12 euro per persoon in. De favorietenrollen van de verschillende teams kunnen met de dag wisselen. Volgens het onderzoeksbureau Ipsos geloofde slechts 1% van alle gepeilde respondenten (19.000) in Europa dat Nederland een kans maakte de titel te pakken. Nederland kwam voorafgaand aan het kampioenschap niet eens voor in de top tien favorietenlijstjes voor de titel. Inmiddels is het tij helemaal gekeerd. Het voorspellen van wedstrijden is niet alleen een leuke hobby voor amateurs, ook talrijke onderzoeksinstituten en banken probeerden het verloop van het WK te voorspellen. En dan zijn er nog de talloze bookmakers die constant hun 'odds' (de uitkering bij een juiste voorspelling) aanpassen op de nieuwste ontwikkelingen. Het is altijd leuk eens te kijken naar wat er van die voorspellingen terecht gekomen is. En waar uzelf het meest voordelig kan gokken.

Voorspellen

Zakenbank Goldman Sachs legde haar reputatie op het hakblok door voor de vijfde keer een voorspelling te doen over het verloop van het WK. De bank doet dat door gebruik te maken van een grote set aan statistische gegevens over teams, de landen waar ze vandaan komen en eerdere toernooien. Goldman Sachs voorspelde onder andere dat Spanje, Italië en Portugal door zouden gaan. Maar het liep anders. De glazen bol van de bank poepte uiteindelijk zes verkeerde landen  in de knockoutfase.  Daardoor voorspelde Goldman voorafgaand aan het toernooi geen enkele achtste finale juist. Goldman Sachs voorspelt knock out fase   Na de afloop van de groepsfase paste Goldman Sachs haar model aan. En met succes, voorlopig. De bank voorspelde nu alle kwartfinales goed. De zakenbankiers zien Nederland zelfs in de finale komen waarin 'we' vervolgens met 2-1 van Brazilië zouden verliezen.   GOldman voorspelt finale   Een team van de  Italiaanse bank Unicredit dacht ook een mooie voorspelling te maken voor het WK. Unicredit had vijf landen verkeerd in haar voorspelling voor de achtste finales. Spanje zou in de kwartfinale uitgeschakeld worden door Uruguay en Nederland lag er na de groepsfase al uit.   Unicredit voorspelling Veel interessanter zijn de constant geupdate overzichten van de voorspellingen van de bookmakers op het weblog bettingexpert.com. Daarop staan zeer veel grafieken over de veranderde kansen van de verschillende teams door de tijd heen. Het meest opvallende voorbeeld: Nederland. Aanvankelijk schatten de bookmakers de kansen van Nederland om de finale te halen op 6%. Maar na de spectaculaire overwinning van Nederland op Spanje veranderde alles. Nederland schoot omhoog in de lijstjes van de bookmakers. En na de overwinning op Mexico hoort Nederland opeens bij de topfavorieten om de finale te halen, nog boven Duitsland.  

Kans dat de finale wordt bereikt Data bijgewerkt tot 2 juli. Bron: http://www.bettingexpert.com/

  Ook bij de favorieten voor de wereldtitel zelf zijn de kaarten behoorlijk anders geschud. Zo maakt zelfs Costa Rica, dat voor het toernooi door de bookmakers een kans van 0% had de titel binnen te halen, nu een kleine kans dat wel te doen. Dan moeten ze wel Nederland verslaan, waarvan de kansen voor het winnen van de titel bij de bookmakers gedurende gedurende het toernooi gestegen zijn. Kans om Wereldkampioen te worden Het zegt iets over hoe moeilijk het is om te voorspellen met weinig informatie. En dat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren. Wie had gedacht dat Costa Rica groepswinnaar zou worden in een groep met Engeland, Italië en Urugay? De experts niet en de boekkantoren ook niet. Voor het toernooi leverde 1 euro inzet op winst van Costa Rica van het WK 1500 euro op. Nu nog maar 40. Het kan verkeren. Wie had vooraf gedacht  dat Nederland Spanje zou overrompelen met een spectaculaire overwinning van 5-1? Niemand, behalve een Spanjaard die deze uitslag voor de gein invulde. De kans was klein, maar als hij goed gokte, zou de opbrengst groot zijn. Slim gedacht: de vernedering van zijn land leverde hem een leven lang gratis tanken op.

Gokken op kwartfinales

Voorspellen is dus lastig. Maar wellicht denkt u dat u wel een hele zuivere glazen bol heeft en hoopt u daarmee een extra zakcentje te verdienen. Dan heeft u een groot aantal goksites tot uw beschikking om in te zetten op uw favoriete team. Follow the Money zette voor u de 'odds' (de uitbetaling van een gokkantoor bij de juiste voorspelling) van de kwartfinales op een rijtje. Doet u er uw voordeel mee.

Frankrijk-Duitsland: vrijdag 4 juli, 18:00

Brazilie-Colombia. Vrijdag 4 juli, 22:00

Argentinie-Duitsland. Zaterdag 5 juli, 18:00

Nederland - Costa Rica. Zaterdag 5 juli, 22:00

Wie wordt wereldkampioen?

Maar wellicht reikt uw glazen bol nog verder en denkt u ook te weten wie er wereldkampioen gaat worden. Hieronder de 'odds' voor de acht landen die nog kans maken op de titel.   Hieronder ziet u bij welke goksite u de beste 'odds' krijgt.

Wie wordt topscorer?

U kunt ook inzetten op wie de topscorer van het WK gaat worden. Inzetten op Neymar (nu 4 goals), Müller (nu 4 goals), Messi (nu 4 goals) of Rodriguez ( nu 5 goals) levert niet veel op, maar een gokje op Robben levert u bij winst al 18 a 20 keer uw inzet op. Hieronder ziet u bij welke goksite u de beste 'odds' krijgt voor de keuze van de topscorer van het WK.

Omkoping

Is het mogelijk om goed te voorspellen? Of wordt je als gokker ook gemanipuleerd? Door mensen die speler op het WK omkopen voor gewenste uitslagen bijvoorbeeld. Het WK werd eerder deze week opgeschrikt door beschuldigingen van omkoping van het elftal van Kameroen, dat al na een ronde uit het WK lag. De president liet nadat Kameroen uit het toernooi lag, weten dat hij een onderzoek zou gaan instellen naar de vroege uitschakeling. Wellicht kan hij beter een onderzoek doen naar de betaling van zijn spelers. Het heeft er schijn van dat de spelers naar eigen bronnen van inkomsten hebben gezocht. Die hadden ze ook nodig, net voor het WK hadden de spelers van Kameroen een conflict over de uitbetaling van wedstrijdpremies van 8000 euro per speler. Der Spiegel onthulde zondag dat zeven spelers van Kameroen zouden zijn omgekocht door een match fixer uit Singapore. Ze zouden het duel met Kroatië hebben gemanipuleerd. In een Facebookchat op 21 juni van de Spiegel journalist met de bekende matchfixer Wilson Raj Perumal zou de Aziaat hebben voorspeld hoe de wedstrijd met Kroatië zou verlopen. Perumal zei dat de uitslag tussen Kroatie en Kameroen 4-0 zou worden en ook dat er in de eerste helft een rode kaart zou vallen. Inmiddels ontkent Perumal zijn uitlatingen gedaan te hebben, maar het is al te laat.  Verschillende instantie doen onderzoek naar de zaak. Het is niet uitgesloten dat ook op het WK wedstrijden zouden worden gekocht. Ook op eerdere WK's zou dit al gebeurd zijn. De Volkskrant kwam begin april met een ontluisterende reportage over goksyndicaten in Thailand. De matchfixers daar zouden een groot aantal spelers in Europese competities in hun macht hebben. Met name Afrikaanse spelers zouden vatbaar zijn voor omkoping.
Matchfixers zouden hiervan jaarlijks 15 miljard afromen
In een zeldzaam interview met het Belgische blad Humo onthulde UEFA inspecteur Karl Dhont dat de totale gokindustrie een omvang had van drie keer Coca Cola, oftewel meer dan 500 miljard euro per jaar. Matchfixers zouden jaarlijks 15 miljard hiervan afromen. Er worden gigantische bedragen vergokt, ook op wedstrijden in Nederland. Per eredivisiewedstrijd zou het om een bedrag gaan van tussen de 15 en 25 miljoen euro.  In totaal zou er dan in Nederland alleen al op de eredivisie voor ruim 6 miljard per jaar gegokt worden. Ter vergelijking: alle eredivisieclubs bij elkaar hadden voor het seizoen 2013/2014 een begroting van 400 miljoen euro. Voor wedstrijden in Engeland gaat het volgens Dhont om bedragen tussen de 50 en 100 miljoen euro per wedstrijd. Op toppers als Manchester United-Chelsea wordt in het legale circuit alleen al 300 miljoen ingezet. Er zijn geen cijfers over gokgedrag rond het WK, maar deze zullen wellicht nog een veelvoud van de eerder genoemde bedragen zijn. Veel plezier nog met kijken. En gokken. Disclaimer: Alle cijfers zijn verzameld op 3 en 4 juli. Dit stuk is slechts bedoeld voor informatieve doeleinden. Er kan geen enkel recht ontleend worden aan de gepresenteerde cijfers. U bent zelf verantwoordelijk om de odds te checken voordat u een gokje waagt.