Voorspellen heeft geen zin!

Het nieuwe jaar is begonnen en de wereld zit vol met mensen die al precies weten wat er gaat gebeuren. Helaas heeft dit soort voorspellingen geen toegevoegde waarde voor beleggers, legt Jan Dwarshuis uit. Beleggen is geen exacte wetenschap, maar een vak waarin je moet leren van je fouten en geduld moet hebben.

De afgelopen weken regent het voorspellingen van allerlei pluimage. Opvallend is dat de meningen sterk uiteenlopen en nog opvallender is dat veel beleggers zich er ook nog druk om maken. Misschien is het een idee om de voorspellingen van eind 2014 eens naast de daadwerkelijke nieuwsfeiten te leggen. De conclusie is simpel: voorspellen heeft geen toegevoegde waarde en is volstrekt zinloos. Voorspellen is een ondergronds spel om u te bewegen actie te ondernemen. Wanneer u handelt, wordt er veel aan u verdiend, ook al beweren veel partijen dat dit kosteloos is. Neemt u van mij aan dat niets kosteloos is in de financiële wereld. De kans op volatiliteit is zonder enige twijfel toegenomen nu centrale bankiers stuk voor stuk hun eigen plan trekken. Beleggers moeten kennelijk nog even wennen aan de nieuwe situatie en vertrouwen daarbij te vaak op de glazen bol.

 Monetair beleid

Monetaire politiek is voor velen lastig te doorgronden, waarbij er vaak verkeerde conclusies getrokken worden uit bepaalde beslissingen van de centrale bankier. De afgelopen maand zagen we daar een lichtend voorbeeld van toen achtereenvolgens de ECB en de Fed hun beleid verder vorm gaven. Beleggers koppelen monetair beleid te vaak aan de richting van de rente. Maar de richting van de rente is niet de juiste meetlat voor monetair beleid. Ik wijs u in dit kader op het zogenaamde 'Fisher-effect'.
Dat de beurs gekke bokkensprongen maakt, kunt u bestempelen als ruis
Het beleid van de Fed is gericht op een verdere normalisering van haar monetaire beleid. De hamvraag is of de commerciële banken hun kredietverlening kunnen opkrikken in het nieuwe speelveld. Mocht dit het geval zijn dan is de kans groot dat de economie renteverhogingen als het ware absorbeert. De simpele conclusie is dan dat de huidige bull markt – die op leeftijd komt – nog een aantal jaren voor de boeg heeft alvorens zijn ultieme piek in de cyclus te bereiken. Dat de beurs ondertussen gekke bokkensprongen maakt, kunt u bestempelen als ruis, al dan niet aangezwengeld door vage voorspellingen.

Selectief

Verantwoord en succesvol beleggen draait volgens mij om uiterst selectief positioneren en vooral geduld hebben. Beleggen op basis van voorspellingen (of fiscaal gedreven constructies) is gedoemd te mislukken, omdat u een gevangene wordt van de toegenomen volatiliteit of van de fiscus. Legendarisch belegger Charlie Munger hanteert al decennialang een checklist en een ordner vol documentatie over alle fouten die hij gemaakt heeft. Beleggen is geen exacte wetenschap en u heeft er ook geen IQ van 145 voor nodig. Aan de andere kant herbergt het vak ongelooflijk veel (mentale) valkuilen, zelfs de slimsten van de klas zijn daar in het verleden over gestruikeld. Rest mij u een voortvarend 2016 te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.