Voorzichtig laveren

4 Connecties
5 Bijdragen

Belegger Jan Dwarshuis blijft zich verbazen over de merkwaardige wereld waarin we leven. Aan de ene kant wil ECB-president Mario Draghi de commerciële banken dwingen om meer geld uit te lenen aan het MKB. Maar tegelijk zetten de ECB en bancaire toezichthouders de banken onder druk om hun balans te versterken.

Dat we in een merkwaardige wereld leven kunt u iedere dag in de krant lezen. Een directeur van Greenpeace die met het vliegtuig naar zijn werk gaat, accountants die er wild op los speculeren naast hun sobere controlerende functie en ogenschijnlijk oerdegelijke Nederlandse woningcorporaties zijn opeens omgetoverd tot een grof speculerend rovershol.

En intussen willen de advocaten van verzekeraar Nationale-Nederlanden de term ‘woekerpolis’ schrappen als zoekterm en kan de rente toch nog wat lager. Sinds 1517 leende Nederland niet zo goedkoop als vandaag de dag.

Laveren

Van u wordt ondertussen verwacht om hier zonder kleerscheuren tussendoor te laveren. En u krijgt hulp uit onverwachtse hoek van de bank der banken: de Bank for International Settlements (BIS). De BIS in het Zwitserse Basel wordt ook wel gezien als de machtigste bank ter wereld. Wat niet veel mensen weten is dat de BIS de ECB, de Federal Reserve, het IMF en nog zo’n 80 andere centrale banken controleert.

Sinds mei staat er een nieuwe hoofdeconoom aan het roer, te weten de Zuid-Koreaan Hyun Song Shin. Volgens dit heerschap is de relatieve rust op de internationale financiële markten ‘verraderlijk’ te noemen. Er staat u een ‘pijnlijke en zeer vernietigende ommekeer’ te wachten. Ik vind de timing van dit soort uitspraken op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Daarnaast is het nog maar de vraag of hij het bij het rechte eind heeft nu de belangrijke Amerikaanse economie steeds meer positieve macrosignalen afgeeft.

Lastig parket

Ondertussen bevindt de ECB zich in een lastig parket en moet de Europese Centrale Bank voorzichtig opereren binnen de zwabberende Europese Unie. Aan de ene kant verlaagt bankpresident Mario Draghi de rente met als doel om commerciële banken min of meer te dwingen meer geld uit te lenen aan met midden- en kleinbedrijf. Echter, de ECB en bancaire toezichthouders zetten tegelijkertijd banken onder druk om hun balans te versterken. Dit zijn doelstellingen die niet gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden. Daarom kunt u gerust vraagtekens zetten bij het laatste versoepelende kunstje van Mario Draghi.

United-States-Exports-to-Russia

Export VS/Rusland

Tot slot nog een ontnuchterende grafiek over de handelsrelatie met betrekking tot de export tussen de VS en Rusland. Het zal u niet zijn ontgaan dat zowel de EU als de VS dreigen met meer sancties tegen Rusland. Tot op heden is het niet verder gekomen dan het blokkeren van een paar creditcards. Afgelopen vrijdag stelde de EU zelfs een deadline. Maar meneer José Manuel Durão Barroso trok deze deadline – die nota bene afgelopen zondag verliep – dinsdag weer in. Het komt zéér amateuristisch over.

De Russen zijn het inmiddels een beetje zat en waarschuwen voor een hete herfst als het om de gasleveranties aan Oekraïne gaat. Ook de op steeds meer macht beluste Europese leiders zullen ondanks veel grootspraak voorzichtig moeten handelen om u als burger niet nogmaals in de kou te laten staan.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.