Voorzitter Kifid slaat terug

Peter Verhaar krijgt na zijn oproep om van Kifid een echt onafhankelijk instituut te maken weerwoord van Kifid-voorzitter Hammerstein. "Kifid is volkomen onafhankelijk".

Volgens Alfred Hammerstein, voorzitter van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is er met zijn organisatie niet zo veel aan de hand  en oordeelt het Kifid wél onafhankelijk.

Hammerstein reageert op een ingezonden brief van voormalig bankier Peter Verhaar (tevens columnist FTM) in Het Financieele Dagblad. Net als in zijn column van afgelopen maandag roept Verhaar daarin op om van het Kifid - dat geheel door het bank- en verzekeringswezen wordt gefinancierd en bemand - een echt onafhankelijk instituut te maken.

"Elke kenner van het bankwezen weet dat het KIFID volstrekt niet onafhankelijk is", schreef Verhaar in zijn ingezonden stuk in het FD. "Het wordt betaald door het bankwezen en ‘wie betaalt, die bepaalt’. De 2e kamer gaat de put nu dempen, het kalf is allang verdronken. Wanneer gaan ze het nu eindelijk eens leren? Ik hoop van harte dat ze de uitspraak van Hammerstein (voorzitter KIFID)  ’ik geloof niet dat klagers zijn afgewimpeld’ met een flinke hoeveelheid zout nemen".

 

"Veel te lichtvaardig"
Hammerstein reageerde vandaag met een ingezonden stuk. Volgens de Kifid-voorzitter hoeft er "geen put gedempt te worden". Hij stelt ook dat de uitdrukking "wie betaalt, die bepaalt" vaak "veel te lichtvaardig" wordt gehanteerd. Volgens Hammerstein slaat Verhaar de plank mis en voert hij geen goede argumenten aan om tot het oordeel te moeten komen dat het instituut niet onafhankelijk opereert.

"Ik weet namelijk zeker dat de ombudsman en de leden van de Geschillencommissie volkomen onafhankelijk oordelen. Iedereen kan dat controleren, want de uitspraken van de Geschillencommissie worden gepubliceerd. Er is geen sprake van dat de financiers van Kifid invloed willen uitoefenen op de klachtenbehandeling, als de ombudsman en de leden van de commissie dat al zouden toelaten."

De uitspraken van Hammerstein staan in schril contrast met het oordeel van Minister van Financiën Jan Kees de Jager die vorige week aangaf het Kifid niet meer "op de blauwe ogen" te kunnen vertrouwen.

Ook Nyenrode-hoogleraar Jaap Koelewijn trok afgelopen zaterdag in het FD de kwaliteiten van het Kifid in twijfel. Koelewijn wordt als deskundige regelmatig betrokken bij geschillen die bij het Kifid aanhangig worden gemaakt. HIj ziet dat de enorme financiele kracht van de verzekeraars de klagers bij voorbaat al op achterstand zet. "In bijna alle zaken waarbij ik betrokken ben,", schreef Koelewijn, "trekken de financiële instellingen alle registers open om ervoor te zorgen dat de klant het er uiteindelijk maar bij laat zitten." De onafhankelijkheid van het Kifid trok Koelewijn niet in twijfel.

Op het blog van Verhaar laat ook voormalig financieel directeur van de verzekeraar Axa, Bert Jan Tiesinga, geen spaander heel van de woorden van Hammerstein: "De reactie van de heer Hammerstein is er juist een van 'ik wil het allemaal niet horen! Iedereen is gek, behalve ik'. Daarmee toont de voorzitter zelf op treffende wijze aan waar de schoen wringt bij het Kifid: niet kunnen / willen luisteren naar anderen, maar krampachtig je eigen mening (bij voorbeeld over onafhankelijkheid) als de enige waarheid accepteren."