Voys boekt succes zonder managers

2 Connecties

Relaties

Valve Voys
5 Bijdragen

Managementloze bedrijven boeken steeds vaker succes. Zo ook het Nederlandse online telecombedrijf Voys.

Als het aan Mark Vletter ligt, ontslaat ieder bedrijf vandaag nog alle managers. Want managers halen volgens de ondernemer onnodig verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid bij  werknemers weg.

Het zakelijke telecombedrijf van Vletter, Voys, doet ook al sinds de oprichting in 2004 zonder managers. En dat bevalt meer dan prima. Voys verdubbelde de laatste jaren zijn opbrengst en draait een jaaromzet van tegen de drie miljoen euro. Daarmee volgt Voys grote succesvoorbeelden die ook geen formele hiërarchie hebben zoals Buurtzorg, Valve en Semco.

Voys levert digitale telefonie aan zakelijke partijen. Het klantenbestand bestaat voornamelijk uit mkb-bedrijven maar inmiddels behoren daar ook grote jongens als Disney, Nuon en Gazprom toe. Bij de FD Gazellen Awards van 2012 werd het bedrijf uitgeroepen tot het op een na snelst groeiende bedrijf van de drie noordelijke provincies.

Natuurlijke leiders
Managers zijn er niet bij het bedrijf, waar 33 mensen werken. ‘Mensen hebben geen managers nodig, wel leiders, die staan vanzelf op. Als je hiërarchie loslaat in een organisatie zie je dat iedere werknemer zich op zijn eigen vakgebied als een natuurlijk leider ontwikkelt. Projecten ontstaan dan ook op eigen initiatief’, zegt oprichter Mark Vletter die zich bij Voys bezighoudt met de ontwikkeling en uitrol van nieuwe diensten.

Vletter vertelt dat Voys daarnaast geen functieomschrijvingen kent. ‘Iedereen wordt met een bepaalde rol aangenomen. Aan de hand daarvan wordt ook zijn salarisschaal bepaald. Zo is een programmeur moeilijker te vinden dan een accountmanager. Maar onze accountmanager doet bijvoorbeeld zo nu en dan personeelszaken omdat hij dat ook leuk vindt. En onze programmeur doet soms pr-activiteiten omdat hij daar ook goed in is.’

Valve als voorbeeld

De ondernemer kwam op zijn ideeën na het lezen van het Valve-handboek. Het Amerikaanse bedrijf Valve is een van de succesvolste game-ontwikkelaars te wereld, bekend van spellen als Half-Life en Counter-Strike, en kent geen enkele formele hiërarchie. Projecten ontstaan op eigen initiatief van de werknemers. En dat loopt voorspoedig. Steam , het retailplatform van Valve, haalt meer dan 350.000 dollar winst per werknemer, hoger dan bedrijven als Apple, Google en Amazon.

‘Op het Valve-handboek heb ik voortgeborduurd naar een model dat meer bij mijn bedrijf past. Na veel denkwerk is er vorig jaar augustus het Voys-handboek ontstaan.’, zegt Vletter.

'De budgetten van de verschillende projecten bij Voys zijn vaak gekoppeld aan de maandelijkse omzet. Onder andere de marketingactiviteiten en de salarissen zijn gekoppeld aan de maandomzet.', aldus Vletter. 'Een medewerker beoordeelt zichzelf en bespreekt dit aan het einde van het jaar met twee senior collega's. Daar komt een eindoordeel uit en dat bepaalt ook de salarisverhoging binnen de schaal.' 

Vakkenvuller

De oprichter van Voys weet zeker dat een platte structuur niet alleen werkt bij creatieve bedrijven, maar ook bij retail- en productiebedrijven. ‘Als een vakkenvuller ziet dat het vak van de sinaasappels steeds te snel leeg is dan kan hij dat toch zelf doorgeven aan de degene die de inkoop doet? Nu komt er een manager eens in de zoveel tijd kijken bij een filiaal en neemt dan beslissingen terwijl de medewerkers die dagelijks op de werkvloer staan dat prima zelf kunnen.’

Vletter wijst ook naar Semco als inspiratiebron. Semco is een industriebedrijf dat in ongeveer twintig jaar tijd is gegroeid van vier miljoen dollar omzet naar meer dan 200 miljoen dollar. In 1988 bracht eigenaar Ricardo Semco het boek ‘Maverick’ uit, waarin hij de filosofie van zijn informele industriebedrijf uit de doeken doet. Tegenlicht wijdde begin dit jaar een uitzending aan de Semco-stijl.

Google en de 20 procent-regel
Zelfautonomie bij werknemers wordt ook door multinational Google erkend. Zo heeft het bedrijf de twintig procent-regel: werknemers moeten twintig procent van hun werktijd besteden aan eigen projecten. Volgens Marissa Mayer, oud-Google werknemer en inmiddels de CEO van Yahoo, zijn ruim de helft van Google’s producten ontworpen in deze twintig procent tijd.

Vletter: ‘Mensen gaan steeds meer inzien dat het loont om geen managers te hebben. Bedrijven die nog hiërarchische managementsysteem hanteren, bestaan over twintig jaar niet meer. Er is een enorme maatschappelijke drang naar zelfautonomie in het bedrijfsleven. Voys is niet de enige die zonder managers werkt. Ik heb al veel bedrijven gesproken die met een soortgelijke structuur als de onze bezig zijn.’