Vrije artsenkeuze is vooral business. Voor medici

2 Connecties

Relaties

vrije artsenkeuze

Werkvelden

Zorg

Robin Fransman heeft niets met wat 'Vrije Artsenkeuze is gaan heten'. Die leidt niet tot efficiency en kwaliteit door het concentreren van kennis in een beperkt aantal centra, aldus deze columnist. Alleen medici, die meer verrichtingen kunnen doen, zijn er blij mee.

Ik ben een warm voorstander van afschaffing van wat de ‘Vrije Artsenkeuze’ is gaan heten. Een valse naam, want feitelijk is de vrije artsenkeuze een vrijbrief voor instellingen en artsen om inefficiënt te zijn. Laat ik een voorbeeld geven. Operaties aan spataderen komen vaak voor. Ernstige spataderen zijn zelden levensbedreigend, maar kunnen wel veel pijn veroorzaken, leiden tot vochtophopingen en zijn soms invaliderend omdat mensen moeite krijgen met lopen. In een stelsel waar zorgverzekeraars kunnen selecteren op aanbieders ontstaan er dan specialistische centra die uitsluitend spataderen behandelen. Dat leidt tot enorme efficiëntie en een relatief lage prijs per patient. En door de specialisatie ook tot betere behandeling. Er zijn circa 10 van dat soort specialistische centra in Nederland. Maar een spataderpatient in Sneek heeft geen zin om daarvoor naar Leeuwarden te reizen.
Prima, maar moet dat op kosten van de gemeenschap?
Prima, maar moet dat op kosten van de gemeenschap? Moet daarvoor mijn zorgpremie omhoog? Ze wil het per se in het streekziekenhuis van Sneek, waar het duurder is, maar waar ook, omdat ze het veel minder vaak doen de kwaliteit minder is. Dit principe gaat vooral op bij ingrepen en behandelingen met een heel hoge frequentie. Die concentreren op een beperkt aantal plekken leidt tot grote efficiëntie en dus lagere kosten. Bij ingrepen en behandelingen met een heel lage frequentie gaat het vooral om kwaliteit. Zeldzame en complexe operaties wil je vooral concentreren op een beperkt aantal plekken omdat daarmee de kwaliteit beter wordt. Maar de chirurg in het streekziekenhuis die ook af en toe een spatader weghaalt in Sneek is er blij mee. Business is tenslotte Business. Robin Fransman is bereikbaar op Twitter: @RF_HFC