
Gaat het echt beter met ons wanneer de economie groeit? Lees meer
'De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.' Dit soort uitspraken hoor je vast wel eens voorbij komen. Maar klopt dat wel? Waar praten we nu eigenlijk over als we het over de economie hebben?
Economie is een sociale wetenschap – het gaat over mensen en hun interactie. In veel economische discussies is deze menselijke factor alleen ver te zoeken en wordt er vooral gegoocheld met cijfertjes. Economie wordt zo een onnavolgbaar onderwerp voor iedereen die niet van wiskunde houdt; en daar lijdt het maatschappelijk debat onder. Economische argumenten worden regelmatig op dogmatische wijze ingezet om politieke besluiten te legitimeren – zonder aandacht te schenken aan de sociale implicaties. De economische leer vormt zo de perfecte sluier voor machtsmisbruik.
Het geloof in 'economische groei' heeft daarmee veel weg van een religie: in de veronderstelling dat het goed voor ons is – maar zonder echt te begrijpen waarom – lopen we als makke lammetjes achter de predikers van de economische waarheid aan. In het dossier 'De economische religie' ontkrachten we economische mythes en belichten we het maatschappelijke aspect achter de cijfertjes.
Polmans onvermogen om Unilever te verduurzamen is een maatschappelijk probleem
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Wat er écht gebeurt als een wereldwijde crisis ons raakt
Joseph Stiglitz: ‘We hebben luid protest nodig tegen de stille invloed van het grote geld’
OESO zet revolutionaire stap en wil geen pleisters meer plakken
Blind afbouwen van de staatsschuld? Investeer liever in de samenleving
De economische statistiek wordt van binnenuit aangevreten
We zijn verslaafd aan goedkoop geld, maar doen er te weinig mee
Een decennium crisis: we hebben niets geleerd
© AFP / Patrik Stollarz
Vrije markt? Laat me niet lachen!
De Duitse auto-industrie ligt opnieuw onder vuur: Audi, BMW, Daimler, Volkswagen en Porsche blijken jarenlang onderling prijzen afgesproken te hebben. Maar laten we eerlijk zijn: kartelvorming is in onze economie eerder regel dan uitzondering. Hoezo vrije markt?
Duitse autobouwers maken al jarenlang prijsafspraken, zo onthulde het Duitse weekblad Der Spiegel onlangs. Een schokkend verhaal, zeker in de wetenschap dat het schandaal rondom de CO2-uitstoot van Volkswagen nog steeds huis houdt in de Duitse autosector.
Maar is het wel echt zo schokkend dat grote Duitse autofabrikanten prijsafspraken hebben gemaakt? Wie in Google term ‘prijsafspraken’ intypt, krijgt namelijk heel wat hits. Op de eerste pagina van de zoekresultaten zag ik het bericht over de Duitse autoboeren, maar las ik ook dat Deutsche Bank en JP Morgan Chase 127 miljoen euro boete gaan betalen omdat ze jarenlang de LIBOR-rente gemanipuleerd hebben.
Verder trof ik het bericht ‘De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of bedrijven werkzaam in de haven verboden prijsafspraken hebben gemaakt’ aan, evenals de berichten ‘Miljoenenboete voor importeurs accu's om prijsafspraken’, ‘Lighting en Accell hebben jarenlang verboden prijsafspraken gemaakt’, ‘Aircobedrijven bestraft voor prijsafspraken’, ‘Philips botst weer met kartelridders over illegale prijsafspraken’, ‘Megaboete Air France-KLM voor verboden prijsafspraken’, en zo nog veel meer.
Je kunt het zo gek niet bedenken, of de prijzen ervan zijn jarenlang gemanipuleerd
Een paar minuten besteden aan het doorzoeken van de Google-hitlijst laat zien dat prijsmanipulatie een zeer wijdverspreid fenomeen is. Je kunt het zo gek niet bedenken of de prijzen ervan zijn jarenlang aantoonbaar gemanipuleerd: sanitaire producten, garnalen, kaarsen, cement, autoruiten, vitamines, naalden, vakantiereizen, goud, zilver, valutakoersen, rentes, et cetera. De Europese waakhond in Brussel heeft in loop der tijd ontelbare boetes uitgedeeld aan bedrijven over de hele wereld vanwege het maken van prijsafspraken. Bijna alle grote Nederlandse bedrijven zijn één of zelfs meerdere keren beboet.
Met andere woorden: prijsmanipulatie is al lang geen uitzondering meer op de regel dat we vrije marktwerking hebben. Prijsmanipulatie ís de regel.
Slimmer dan de markt?
Neem de prijs van geld, wel ook bekend als rente: in feite is dat de brandstof waar het kapitalisme op draait. Die wordt in Europa bepaald door de Europese Centrale Bank en commerciële banken. Van die laatsten weten we nu dat ze het belangrijkste rentetarief, de LIBOR, jarenlang gemanipuleerd hebben. Ook de rente die de commerciële banken doorgaans betalen als zij geld lenen – de basis voor wat ze u en mij in rekening brengen als wij vervolgens bij hen een lening afsluiten – wordt 8 keer per jaar vastgesteld door een groepje van 25 mensen, ook wel bekend als het bestuur van de ECB. In de VS gaat het zelfs om een groepje van tien personen.
Als een leraar economie in de les over vrije markten het voorbeeld van Sovjet-Unie aanhaalt waar een groepje ambtenaren elk jaar bepaalde hoeveel schoenen — inclusief de kleur en modellen — geproduceerd moesten worden, of hoeveel Lada’s er van de band moesten rollen, dan lachen de scholieren hysterisch.
De OPEC heeft slechts één doel voor ogen: de prijs van olie manipuleren
Het is natuurlijk ook lachwekkend dat een groepje mensen werkelijk beter dan de markt meende te weten hoeveel schoenen en welke Lada’s er gemaakt moesten worden. Maar als een ander groepje mensen beter dan de markt meent te weten wat de prijs van het geld moet zijn, zoals de centrale banken doen, dan vinden we het ineens heel logisch.
Oliekartel
Of wat dacht u van olie? Sinds de oprichting van de OPEC heeft de organisatie van olieproducerende landen (zoals Saoedi-Arabië, Koeweit en Irak) slechts één doel voor ogen: de prijs van olie manipuleren. Tegenwoordig maakt de OPEC zelfs afspraken met niet-leden om de olieprijs op te krikken. De leden van dat kartel – want dat is de OPEC in feite – vergaderen in Wenen. In plaats van ze op te pakken wegens verboden prijsafspraken of toch op zijn minst een boete uit te delen, rolt de EU de rode loper echter voor hen uit.
Hiermee hebben we twee belangrijke maandelijkse uitgaven van elk huishouden te pakken: de hypotheek en de energierekening. De prijs die we voor gas, stroom, diesel en benzine betalen, is immers direct afhankelijk van de olieprijs.
Ik moest hieraan denken toen ik het boek ‘The Invisible Hand?’ van Bas van Bavel, hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, las. Het is een prachtig boek, ik beveel het van harte aan. Van Bavel betoogt dat vrijemarkteconomieën uitmonden in een klassenmaatschappij met grote en toenemende ongelijkheid, om uiteindelijk ten onder te gaan.
Wat de 99 procent als welvaartsstijging ervoer, was een illusie gebouwd op geleend geld
Als we naar Nederland kijken, dan zien we hoe de countouren van die klassenmaatschappij zich aftekenen: in tegenstelling tot wat velen — vooral de middenklasse — een lange tijd dachten, is de welvaart voor 99 procent van de mensen in de afgelopen decennia nauwelijks gestegen. Hetgeen dat die 99 procent als welvaartsstijging ervoer, was grotendeels een illusie gebouwd op geleend geld.
Verval is al lang ingezet
Kijken we naar het bedrijfsleven, dan zien we steeds meer tekenen dat grote bedrijven regels en wetten zodanig beïnvloeden dat die vooral henzelf goed uitkomen en bij kleinere concurrenten juist voor overlast zorgen. In de EU geven grote bedrijven duizelingwekkende bedragen uit elk jaar om te wetten en richtlijnen die Brussel uitvaardigt vanaf het begin te beïnvloeden of er zelfs aan mee te schrijven. In de VS is dat niet anders.
Gezien het aantal prijsafspraken tussen bedrijven – vergeet niet dat ook op dit gebied waarschijnlijk geldt dat voor elke ontdekte prijsafspraak tussen bedrijven, waarschijnlijk tien andere prijsafspraken bestaan die niet worden ontdekt – en die groeiende tegenstelling tussen 99 procent en 1 procent, kunnen we ons serieus afvragen of het nog wel terecht is te spreken van vrijemarkteconomieën in het westen.
De grote vraag: wat staat ons te wachten?
Anders gezegd: het verval waar Van Bavel het over had, lijkt al lang ingezet te zijn. De huidige crisis moeten we dan ook wellicht als een onderdeel van dat proces zien. Dé grote vraag is: wat staat ons te wachten? Het echte communisme, zoals Karl Marx beweerde? Nationalisme, maar dan van het ergste soort? Oorlogen? Ik weet het niet.
Wat ik wél weet, is wat de geschiedenis ons leert: dat de overgangsfases tussen twee maatschappelijke stelsels nooit rustige, welvarende periodes zijn geweest. Dat baart me grote zorgen.
Het beste antwoord is dan misschien toch het oude adagium dat voorkomen beter is dan genezen. Voorkomen, door prijsafspraken meedogenloos aan te pakken. Door de opbrengsten ten goede van de échte gedupeerden te laten komen, namelijk consumenten, en het geld niet naar de overheden te sluizen. Door het politieke stelsel — dat nu wijdopen staat voor private beïnvloeding — radicaal te hervormen en de middenklasse zo snel mogelijk te steunen omdat deze de lijm is die onze maatschappij bij elkaar houdt. Waar wachten we nog op?
67 Bijdragen
thebluephantom 6
FTM14 1
Dat vrije markt niet bestaat is al sinds kredietcrisis duidelijk, toen vrijwel alle banken met belastingkapitaal werden gered (=communisme). In neoliberalisme geldt nog altijd socialisme voor ondernemingen, tucht van vrije markt voor individuele werknemers.
Zo is Amerikaanse banksector volgens Kenichi Ueda (International Monetary Fund) en Beatrice Weder di Mauro (University of Mainz) voor al hun winst voor 100% afhankelijk van overheidssubsidies, ofwel belastingkapitaal (1), door kortingen op uitlenen.
Kortom, kredietcrisis of niet, belastingbetalende werkenden trekken altijd aan laatste eind, dat had Piketty ook al door. Oplossing is belasting op vermogen, dividend en winstbelasting verhogen, zodat vermogende particulieren en bedrijven ook bijdragen aan publieke sector en subsidiecarousel voor bedrijven, die daarmee hun personeel fatsoenlijk kunnen belonen.
Wat ook opmerkelijk is is dat belastinginkomsten wereldwijd toenemen als % van BNP. Bij gestagneerde productie verklaart dit m.i. geobserveerde "verbetering" van globale economie, die wat mij betreft in belastingontduikcrisis zat ipv in kredietcrisis (2).
1. http://www.investmentnews.com/article/20130221/FREE/130229990/the-secret-behind-big-bank-profits
2. http://data.worldbank.org/indicator/GC.TAX.TOTL.GD.ZS
Roland Horvath 7
Overigens de aanbeden vrije markt is maar een mager beestje. Die resulteert in de regel in het failliet van de meeste ondernemingen in een sector en het overleven dus in een monopolie van één of enkelen. Een voorbeeld is de dictatuur van de supermarkten tegenover hun leveranciers zoals de veetelers in NL en in BE. Veel veeboeren verdienen -bijna- niets meer. Misschien zijn -openbare- prijsafspraken hier wel een oplossing.
Uitsluitend een vrije markt die geregeld wordt door de overheden is aanvaardbaar zoals Bas van Bavel heeft aangetoond. De overheid moet de 5 huidige ziekten van het kapitalisme, - van de vrije markt compenseren en tegengaan: Deregulering, privatisering, bezuiniging annex bedrijfslasten verlaging, monopolie vorming en vernietiging van het lokale bij de globale handel.
De corpocratie namelijk het domineren van de maatschappij door de ondernemingen, niet door de overheid, is de kern van het laisser faire kapitalisme, het fascisme en het neoliberalisme. De EU/DE/NL/BE worden alle overheerst door de GMO/ multinationals. Hoe zou het toch komen dat de Duitse autoproducenten jarenlang in het geniep prijsafspraken konden maken? Zou het kunnen dat de EU een toonbeeld is van corpocratie: Alles door en voor de GMO en niets voor de 99%. Zoals EM zegt, de maatschappij is in verval, steeds meer. Alleen een combinatie van vertegenwoordigende - en directe democratie/ bindende referenda, zoals in Zwitserland, kan het tij keren.
MaartenH 10
Roland HorvathKun je wat dit betreft voldoende mensen de ogen openen? Wat een fopspeen onze parlementaire democratie is. Hoezeer de meerderheid van de huidige politici schoothondjes en loopjongens (m/v :) zijn.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathHoezo gaat het in Zwitserland beter? Met Nestlé, Roche, Syngenta, Credit Suisse, UBS zijn Zwitserse bedrijven toch ook niet van de beste jongetjes van de klas?
Roland Horvath 7
Berend PijlmanMaartenH 10
Roland Horvathwim de kort 8
Al heel erg lang maken de heren afspraken met elkaar, het stikt van de achterkamertjes, overal dus. Dit voordeel willen de heren graag met elkaar behouden en steeds opnieuw uitbouwen. En bovendien ............ ze hebben overal vrienden zitten, alles is geregeld, en de meeste gemuilkorft of in een dwangbuis. Totdat .......... ze elkaar op kunnen vreten, want dan zijn het geen vrienden meer. Smeerlappen onder elkaar dus. En wat ze zeggen moet je bijna altijd omdraaien. Hennie Keizer is er een voorbeeld van.
Simon le Bon 3
wim de kortMooi voorbeeld is toch wel Zalm... In de politiek viel hij onder de Balkenende-norm, maar die tijd is gewoon een investering voor hem geweest, niets meer, niets minder.
Gerben Gerrits 7
FTM14 1
Gerben GerritsAnnemiek van Moorst 11
FTM14Diverse artikelen hierover geweest in FTM.
Niels Alberts 4
Annemiek van MoorstSimon le Bon 3
Annemiek van MoorstZowel de duur van als de (ruil)handel in patenten zou moeten worden aangepakt, dat laatste werkt namelijk kartelvorming (en oligopolie/duopolie) in de hand.
MaartenH 10
FTM14De hoe vraag is veel belangrijker. Hoe overtuig je mensen, dat de huidige situatie moet veranderen? Lees Chomsky, de (mainstream) media en de universitaire wereld zijn al lang 'gelijk geschakeld'. 80% van de bevolking is intellectueel lui en vindt het al lang best.
Lydia Lembeck 12
MaartenHFTM14 1
MaartenHHeRo 7
FTM14Lydia Lembeck 12
Gerben GerritsVoor mensen die ooit wel in de 'goede' groep zaten, maar mislukten (de crisis vooral) en nu terug moeten vallen op hulp is het extra hard gelag.
Samen met het waarschijnlijk opzettelijk ziek maken van m.n. de armere bevolking (VS, GB. NL enz) is het een manier om een nieuwe wereld orde te vormen. Alleen bevolkt met mensen die daarin welkom zijn.
FTM14 1
Lydia LembeckTenzij wereldwijd conflict uitbreekt, iets dat in zijn geheel niet ondenkbaar is, als we bepaalde experts mogen geloven (1,2).
Miljardairskabinet van Trump lijkt aan te sturen op conflicten, met Noord Korea, Iran en Rusland. Europa stuurt weer op conflict met V.S., die Rusland wil straffen met sancties, maar daarmee olie- en gas vanuit Rusland naar Europa blokkeert.
Logisch wel, omdat veel regelgeving (BRRD, Dodd-Frank ) die na kredietcrisis is ingesteld juist miljonairs en miljardairs raakt. Dit was ook al zo rond Franse revolutie, rond WOI en pre-Depressie van jaren '30/WOII.
Begint op complot te lijken, maar gevoel bekruipt dat bewust op globale conflicten wordt aangestuurd, niet alleen in Midden-Oosten. Vraag is door wie, en tot welk doel. Met oud-Rothschild bankier aan hoofd van Frankrijk kunnen bepaalde partijen be- en verdacht worden.
1. http://thebulletin.org/timeline
2. https://www.armscontrol.org/ACT/2015_11/Features/Avoiding-War-in-Europe-The-Risks-from-NATO-Russian-Close-Military-Encounters
Lydia Lembeck 12
FTM14Ik denk mee met je... NWO. En dan niet vanwege de schreeuwerige YouTube filmpjes, maar vanwege lezen van artikelen en een paar boeken, waarvan ik er één hier heb liggen. Van Ted Flynn, Hope of the Wicked. En dan vooral het grootste deel van de eerste helft. In acht nemend dat de man zelf streng Rooms Katholiek is, kan je zelf distilleren waar hij objectief bezig is, en waar hij zijn eigen voorkeuren mee laat wegen.
PS: eerste link lastig te lezen met die knalrode stukken er overheen. Wegkrijgen lukt me niet. Het tweede verhaal vind ik wat lastig en lang, maar ik begrijp wat er staat. Het is m.i. niet alleen Rusland. Het zijn momenteel ook de VS en China.
Marla Singer 7
Lydia LembeckNiet voor niets dat social media door overheden worden verplicht om ons te 'beschermen' tegen nieuws dat de open zenuwen van deze krankzinnige maatschappij bloot legt.
Wij zijn met veel en veel meer en als er ongeveer 10% van ons het niet langer pikt en het overlevingsinstinct inspringt dan is het gedaan en dan kunnen de bestaande misdadige structuren heel snel opgeruimd worden.
Doe je het niet voor jezelf denk dan ook aan je kinderen andere familie en vrienden.
Wil je die over 10 jaar met een hersenimplantaat rond zien lopen in een permanente kunstmatige euforische staat?
FTM14 1
Marla SingerLydia Lembeck 12
Marla SingerDie hoop heb ik inmiddels wel laten varen. En 'As' is verbrande turf. Hoe krijg je die luie donders met hun kont van de grond? Daar zit dan wel de oorzaak waarom het fout zal lopen. Je krijgt ze niet mee, Marla. Ja, mij wel... desnoods in rolstoel als het moet. Maar de meeste mensen zijn niet meer bereid hiervoor in de benen te komen.
Social Media en sport - ja, vooral sport - zijn de zoethouders voor de mensen van nu. Brood en Spelen. Dan mort 'het Volk' niet. Het is echt waar. Ik hoorde dit voor het eerst pas echt bewust toen ik in 2005 de trilogie op TV zag: The Power of Nightmares. Het werd daarin genoemd en het kwartje viel bij mij. M.n. sport is de grootste pacifiër die er is. Geen wonder dat elk journaal en elk nieuwsbericht gelardeerd wordt met veel sport. Tot in het absurde aan toe. 'Het Volk' smult ervan. Ziet er niets griezeligs in. Ik wel... the odd one out, maar ik zet alles wat met sport te maken heeft uit.
Sorry Marla... misschien ben ik te ver 'heen', maar ik ben bang van niet.
Marla Singer 7
Lydia LembeckMisschien dat het je inspireert dat het kwartje bij steeds meer mensen begint te vallen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerEerlijk gezegd weet ik niet echt wat ik er mee moet. Ik pas in elk geval niet echt in het potje dat deze man schetst. Doe niet vaak wat 'de meeste mensen' doen. Niet helemaal non-conformistisch, maar een aardig eind op weg. Eigenlijk vond ik het een hoop geouwehoer als ik ronduit mag spreken.
Lydia Lembeck 12
Gerben GerritsWillem Verhoeven 5
Gerben GerritsReinier Selen
Gerben GerritsNiels Alberts 4
Uiteindelijk moet de overheid hier altijd zijn verantwoordelijkheid nemen. Marktdenken kan in situaties héél goed werken, mits genoeg afgebakend dat het niet alleen maar over méér, méér, méér gaat. Het is ook prima om kleine bedrijven te hebben.
Anton Van de Haar 8
"...en het geld niet naar de overheden te sluizen."
Altijd weer dat wantrouwen tegen de overheid. De overheid, dat zijn wij allemaal met elkaar, en dan vooral de middenklasse en onderklasse, want de bovenklasse is getalsmatig maar klein. We zullen het met elkaar moeten doen. Anders gezegd, de door ons gekozen politici zullen het in opdracht van ons voor ons moeten doen. Want zij zijn instrumenten waarmee we onze samenleving vorm kunnen geven.
En daar zit een belangrijk deel van het probleem: onze politici, zelfs die van partijen als Groen Links, zijn al dan niet bewust in meer of mindere mate doordrongen van het vrije marktdenken. Ze laten hun oor hangen naar de voor een groot deel pro vrije markt mainstream (neoklassieke) economen in ons land die ze confronteren met economische "feiten", en ze worden bestookt door lobbyisten die ze met hun eenzijdige verhalen beinvloeden in hun handelen. Dat is het probleem dat we moeten aanpakken.
Gertjan Scholten 2
Anton Van de HaarEen oplossing zie ik niet, er zijn enorm veel kruisverbanden en afhankelijkheden die niet te overzien zijn.
Lydia Lembeck 12
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Lydia LembeckPersoonlijk zie ik wel wat in referenda. Het is naar mijn idee een teken aan de wand dat de gevestigde politieke partijen daar zo mordicus tegen zijn. De gemiddelde kiezer zou bekwaam genoeg zijn om zijn stem op een politicus of politieke partij uit te brengen, maar onbekwaam om zijn mening te geven over een individuele kwestie. Vreemd, naar mijn idee.
Lydia Lembeck 12
Anton Van de HaarZou een jaarlijkse 'keuring' van politici een idee zijn? Hebben ze zich gehouden aan beloften en zo nee, waarom niet?
Anton Van de Haar 8
Lydia LembeckTegen datzelfde probleem loop je ook aan bij algemene verkiezingen. Het is dan alleen minder zichtbaar, omdat het niet gaat om concrete beleidskeuzes.
Lydia Lembeck 12
Anton Van de HaarKarin H. 3
Anton Van de HaarKarin H. 3
Anton Van de HaarKarin H. 3
Anton Van de HaarKarin H. 3
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Karin H.Simon le Bon 3
Lydia LembeckLaat Nederland weer wat progressiever (in de zin van toekomstgericht) zijn en voor een minderheidskabinet gaan, bijvoorbeeld net als in Zweden/Noorwegen. Dan telt elke stem zoals hij bedoeld is.
Lydia Lembeck 12
Simon le Bonthebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
thebluephantomJan Smid 8
https://www.rtlz.nl/beurs/theorie-vrijhandel-kan-bij-het-grof-vuil
Het ergste is dat kartelvorming en prijsafspraken niet echt worden aangepakt. Het is al vreemd dat een bedrijf dat heeft meegedaan met kartelvorming en prijsafspraken geen boete krijgt en de anderen een boete krijgen die enkel de winst een beetje afroomt, Eigenlijk zouden diegene die meegedaan hebben aan kartelvorming en prijsafspraken marktaandeel moeten inleveren. Volkswagen zou bijvoorbeeld vanwege de sjoemeldiesel geen boete moeten krijgen maar de eerste vijf jaar geen dieselmotoren meer mogen leveren..Zoals we het zien bij de AFM inzake KPMG dat de boeken van Imtech had gecontroleerd en een kleine boete heeft gekregen van AFM. Doordat AFM de pagina's waarin belastende feite tegen KPMG had weggelakt konden curatoren de falende accountantsorganisatie niet aanpakken want die worden beschermd.
http://maxius.nl/wet-toezicht-accountantsorganisaties/artikel63a
Kortom, de EU en de AFM zorgen voor bij de wet geregeld afdekgedrag dat de grote jongens beschermd als zij negatief in de spotlights komen. Walgelijk.
Ad Van Heeswijk 6
Inspirerend leesvoer vond ik btw Tomas Sedlacek, De economie van goed en kwaad.
Lydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkVoorbeelden te over momenteel. Polen: Kazinsky, Hongarije Orban, De VS: Trump, Venezuela: Maduro, Brazilië: Temer, Turkije: Erdogan, Syrië: Assad, de andere Arabische landen weten al niet beter meer, China, Noord Korea, Afrikaanse landen... En het worden er steeds meer. Met als gevolg minder vrijheden, minder kansen om 'vrij' te stemmen, altijd angst hebben dat je zomaar opgepakt kunt worden en die gevolgen zijn vaak ernstig genoeg.
Vergat ik me toch Putin... ai..
Mz59 7
Ad Van Heeswijklocke 5
Er moet snel iets gebeuren het loopt totaal uit de klauwen, en daar moet de politiek gehoor aan gaan geven, goedschiks of kwaadschiks, het is meer dan genoeg geweest. Alles staat in de uitverkoop wie ziet in dit falen nog toekomst, diep triest. Een DDR draaiboek die zijn weerga niet kent met overbetaalde gekken als uitvoerders. Wie wil zijn kinderen een toekomst in het vooruitzicht stellen uit donkere tijden, dit mogen wij onszelf aanrekenen. Stoppen die waanzin.
Lydia Lembeck 12
lockelocke 5
Lydia LembeckPeter Urbanus 5
Zo hebben we ook de Nederlandse Vereniging van Banken, die meestal een uitgerangeerd politicus als spreekbuis heeft.
Wim Verver 5
Mz59 7
Wim VerverWim Verver 5
Mz59Veel kapitalisten weten ook wel dat het ze niet persé gelukkiger maakt.
We kunnen beginnen de democratische controle per land terug te krijgen. We zullen moeten begrijpen dat de democratie, de spil is van een gelukkig bestaan. We kunnen beginnen in eigen land en in eigen beheer een deposito bank of banken te stichten. Daarover heb al eerder geschreven hoe we dat eerlijk kunnen opstarten.
wim de kort 8
Dit is voor hun een enorme afgang die nog lang zal nadreunen.
Reken maar dat er in hun achterkamertjes veel harde woorden vallen. (elkaar beschuldigen)
In eigen kring er over praten kan zomaar FTM verdubbelen in aanhang.
Een sneeuwballetje die van een helling afgaat heeft onderaan een voor hun verwoestende kracht waar de heren niks maar dan ook niks aan kunnen doen.
Arjan Weijermans 3
Na t omvallen van een paar europese banken ging de prijs van het geld op de geldmarkt flink omhoog.
Prijs is altijd een afspraak
MLK 4
Lydia Lembeck 12
MLKArjan 7
locke 5
ArjanNu we toch bij prijsafspraken zijn, zou het niet mogelijk dat “wij” het volk de prijzen gaan vaststellen over het verdienmodel van het regeersysteem dat is ontspoort, het trekt maar een kant op en dat kan alleen maar gecompenseerd worden door een steeds hogere aanslag op het volk. Alles wat niet onder te brengen is krijgt een aanstelling bij de overheid, in Frankrijk weten ze daar nu al geen raad meer mee, de printers/computers draaien hoog toeren.
Waar ik ook geen hoogte/inzicht van krijg is het fenomeen 1 euro jobs, banken delen weer geld uit
voor hypotheken van een paar ton, hoe wil iemand dat ooit aflossen als men in dergelijke salaris schaal terecht komt. 1929 kan zo weer opduiken en het kan toch niet zo zijn dat Banken dat niet meer weten. Heeft iemand hier meer inzicht in, bij voorbaat dank.
Mz59 7
ArjanDanny Split 7
Nu we het er toch over hebben, onze taal heeft ook de overtuigingskracht verloren na jaren en jaren gedrag en gedachten trainingen van marketing bureaus en overige propaganda kantoren.
Manipulatie is de enige effectieve manier om nog iets te kunnen regelen of tot iemand door te dringen.
Die taal hebben we toch nodig om discussies over degelijke onderwerpen uit te praten, voor we het Romeinse rijk achterna gaan. Het Romeinse Rijk werd overlopen door de barbaren toen het viel, Door wie zal het Europese rijk overlopen worden als het valt? Immigranten? Russen? VS? De matties van Mark Rutte?
Karin H. 3
Gerrit Jan 1