
Het rommelt steeds harder aan de grenzen van de EU en het Schengenverdrag staat onder druk, ziet columnist Jan Dwarshuis. Laten we niet zo onverantwoordelijk zijn grensland Griekenland los te laten om een paar centen.
Op 14 juni 1985 werd het Verdrag van Schengen ondertekend, hetgeen vrij verkeer van personen mogelijk moest maken. België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland waren de grondleggers van deze eerste onderlinge overeenkomst. Inmiddels zijn er maar liefst 26 landen lid van het Verdrag van Schengen, waaronder ook niet EU-landen zoals bijvoorbeeld Zwitserland en Liechtenstein. Het Verdrag van Schengen is zonder enige twijfel een groot succes, maar staat 30 jaar na dato wel onder druk.
Fort Europa
Aan de randen van de Europese Unie rommelt het al enige tijd. Het Verdrag van Schengen heeft van de EU een onneembare vesting gemaakt en dat leidt tot extra spanningen. De Italiaanse premier Renzi is woedend en dreigt vluchtelingen in zijn land van tijdelijke reispapieren te voorzien, zodat ze onbelemmerd Europa in kunnen reizen. Brussel wil slechts 24.000 vluchtelingen uit Italië over de EU verdelen en laat vervolgens Italië met het leeuwendeel van de vluchtelingen zitten. En dan te bedenken dat er aan deze vluchtelingenstroom voorlopig geen einde komt. Om maar te zwijgen over de illegale vluchtelingenstroom die Spanje al vele jaren teistert.Grenscontroles
Noemenswaardig is dat verscherpte grenscontroles tijdens de laatste G7 vergadering in Schloss Elmau te Krün in Duitsland tot grimmige resultaten hebben geleid. De teller stond aan het einde van de G7 vergadering op maar liefst 150 misdrijven, 60 arrestatiebevelen en 8.600 schendingen met betrekking tot verblijfsvergunningen. De conclusie is dat criminelen een loopje nemen met het Verdrag van Schengen en zich zo vrij als een vogel wanen in het immense vrijgegeven gebied.Geloofwaardigheid
Ironisch genoeg heeft President Obama van de VS tijdens de G7-vergadering zijn geloofwaardigheid verloren om aan een stabiel en veilig Europa te werken. Immers, Europese regeringsleiders proberen u op de mouw te spelden dat de EU veilig is vanwege de unie en haarDe euro: een munt die geen munt is, maar een overeenkomstmunt die geen munt is, maar een overeenkomst. Vreemd genoeg hebben zij niet in de gaten dat – volgens Dr. Helen Caldicott, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1985 – de buitenlandse politiek van Obama met name in het Oekraïneconflict als ongeloofwaardig, gevaarlijk en provocatief te bestempelen is.
Soft
Europa lijkt aan de vooravond te staan van een stap terug in de geschiedenis. Aan de randen van de EU wordt het er niet stabieler op en daarnaast vergeet het Europese machtsblok een gedeelte van haar geschiedenis aangaande de bevrijding medio 1945.Obama probeert een conflict uit te lokken met Rusland op Europees grondgebiedOndertussen probeert Obama een conflict uit te lokken met Rusland op Europees grondgebied. De huidige Europese leiders realiseren zich kennelijk niet dat Poetin door de Russen wel eens te soft bevonden kan worden. Hoe dan ook; vrijheid en veiligheid zijn veel belangrijker dan geld; over enige tijd valt waarschijnlijk het kwartje dat afstempelen van de Griekse staatsschuld een wijs besluit is in het huidige tijdsgewricht. Het Verdrag van Schengen heeft de afgelopen drie decennia geweldig werk geleverd, maar is – helaas – niet langer vanzelfsprekend. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
24 Bijdragen
Ludovikaa
jefcooper
LudovikaaLudovikaa
jefcooperHet lukt me niet om een link op te nemen maar met 1 search ben je er.
Michiel
Ludovikaahttp://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Waarom-we-onze-grenzen-juist-open-moeten-gooien.htm
Artikel even gescand. Hele goede punten van meneer Legrain.
Ik ben zelf ook voor vrije immigratie, uiteraard in combinatie met afschaffing van de verzorgingsstaat.
Ludovikaa
MichielMichiel
LudovikaaLudovikaa
MichielMolenaer
Ludovikaapieter jongejan
LudovikaaOpen grenzen heeft tot gevolg dat de reële lonen in het Westen zullen dalen. Dat lijkt me voor de gemiddelde Nederlander niet aantrekkelijk. Zeker niet voor de lager opgeleiden. Dat een Britse econoom met dit voorstel komt zou verband kunnen houden met de voordelen die een groei van de bevolking heeft voor de financiële sector. De financiële sector is gebaat bij een zo sterk mogelijke groei van de geldvoorraad. Meer omzet is meer winst in de financiële sector. Voor de gewone man in de straat is niet de economische groei het belangrijkst, maar de economische groei per hoofd van de bevolking. De gewone man heeft dus belang bij grenzen om te voorkomen dat zijn reële inkomen tot het bestaansminimum daalt. De klassieke economen snapten meer van economie dan de huidige economen.
jefcooper
De ramp van Schengen is dat de Italianen menslievendheid uithangen met het uit zee vissen van economische emigranten, in de wetenschap dat ze toch Italië gaan verlaten.
De stap terug in de geschiedenis naar de EEG lijkt mij de enige verstandige weg,
Zonder de Brussel hefboom wordt het voor de VS ook lastiger Rusland te pesten.
Het is juist de ramp EU die Griekenland in de armen van Putin drijft.
Overigens zie ik Putin als redder van onze vrijheid, geen Patriot Act, geen NSA, wel een goede gasleverancier.
Kritische Gast
jefcooperIk gaf net al wat commentaar met kritiek op de anti-Poetin hetze uit Brussel.
Snap eigenlijk niet wat de boodschap is van de auteur.
Wat is er mis met een goede relatie tussen Grieken en Russen ?
Ze hebben van oudsher ook nog eens allebei dezelfde godsdienst.
Overigens, de Russische mediasite Russia Today is erg populair geworden bij kritische Europeanen, met heel veel actueel nieuws.
WtW
Kritische GastKritische Gast
WtWDít is ook al eens gebeurt in 1967.
jefcooper
Kritische GastWard Churchill is een VS Indiaan.
Het is de eerste keer dat ik een boek lees wat me doet schamen Europeaan te zijn, ondanks dat mijn voorouders, tot 1650 uitgezocht, allemaal in Nederland woonden, en pas rond 1910 een familielid naar Michigan emigreerde.
Daar was toen geen Indiaan meer over om uit te roeien.
Volgens Ward was de oorspronkelijke bevolking een 125 miljoen, er zijn er nu nog een 300.000.
Schokkend is enerzijds dat het uitroeien doorging tot ver in de 19e eeuw, misschien nog meer dat ook nu Washington doodgaan van Indianen niet deert.
Het hoofdstuk op bl 289 heet Cold War Impacts on Native North America, The Political Economy of Radioactive Colonisation'.
Op bl 296 toont de schrijver aan dat de Koude Oorlog al in 1941 begon, en dat Truman op 30 sept 1950 National Security aanbevelingen (NSC 68) aanvaardde.
Die aanbeveling had als gevolg uranium mijnbouw, het bouwen van installaties die het uranium uit het erts halen er zit maar .4 tot .3 % uranium in het erts, en het bouwen van installaties wat 238 scheidt van 235.
Al deze werkzaamheden vonden plaats in of vlak bij Indiaanse reservaten, met in hoofdzaak Indiaanse arbeiders voor het vieze werk.
Longkankers, schildklierkankers, abortussen en geboorteafwijkingen waren het gevolg.
Die gevolgen werden uiteraard ontkend, deskundigen pleegden meineed, zelfs nadat die meineed was aangetoond werden zij niet vervolgd.
Wat er dus mis is met samenwerking Griekenland Rusland is dat dat tegen het VS streven naar wereldbeheersing ingaat.
Dat streven is heel oud, het begon ergens 1860, met de kreet Manifest Destiny.
Iemand die net in de VS was vertelde me dat sinds 11 sept het de gewoonte schijnt te zijn bij elke baseball wedstrijd een invalide veteran letterlijk in de schijnwerpers te zetten, daarna wordt een patriottistisch lied gezongen.
In plaats van dat Amerikanen zich s
Kritische Gast
jefcooperAmerikanen zijn op hun hoede, omdat er nog een ander patriottisme is: hun wantrouwen naar de Federale overheid. Ze zijn zich ook bewust dat er plannen zijn voor een staat van beleg en bezetting van de USA door buitenlandse troepen w.o. China, Duitsland.
Zolang Amerikanen wapens mogen dragen zal dít voorlopig niet gebeuren.
Daarom is gun control zo belangrijk voor de Federale regering.
Men probeert dít uit te lokken door al die opgezette massa moorden door zgn. psychisch gestoorden, zoals de Colombine shooting e.d.
jefcooper
Kritische GastDe berichten over de bouw van concentratiekampen zijn verstomd, de kampen staan er.
WtW
jefcooperjefcooper
WtWOoit hoorde ik hem zeggen 'degenen die oorlog veroorzaken verwachten er zelf niet door getroffen te worden'.
Mij verbaast niet veel meer in deze wereld, hoewel, zie wat ik hieronder schreef over de genocide op de Amerikaanse Indianen.
pubben
Vrijheid voor veiligheid en geld als middel!
Nu nog bestuurders en aandeelhouders met respect voor de mensen die het echte werk doen en met waardering voor de meerwaarde van diversiteit van de landen in de EU.
fbakker
Russissche basis in Syrie wordt gesloten, zal een basis van de US worden. Grondtroepen naar Syrie, Asset weg. Maw. Rusland krijgt Griekenland, de US krijgt Syrie.. en de EU weer met lege handen.
jefcooper
fbakkerhttp://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/06/16/onhoudbare-leningen-aan-grieken-opgelegd-alleen-om-duitse-en-franse-banken-te-redden
Wat zei Luyendijk ook al weer 'democratie is om de politicus aan te wijzen die de opdrachten van de banken mag uitvoeren'.
Kritische Gast
fbakkerRusland krijgt Griekenland, Bulgarije, Servië, Macedonië, Montenegro, Cyprus, Oost-Ukraine, Wit Rusland, en ook Venezuela + Iraanse havens. Later ook heel Ukraine, Roemenië, Hongarije in Russische sfeer. Idem met de Kaukasus, Kazachstan en centraal Azië.
Syrië blijft onder Russische bescherming.
Kritische Gast
Alsof Rusland ons wil knevelen ?
Ik zie niet wat het doel is van het artikel.
Bedoelt de schrijver dat Rusland tot de axes of evil behoort ?
Prima als Rusland wat Griekse havens overneemt.
Ik heb verder geen enkel bezwaar als Rusland de haven van Delfzijl als ijsvrije marinebasis gaat huren van ons, in ruil voor goedkope aardgasleveranties. Zijn we gelijk van die onzinnige NAM-boringen af.
We zouden de Russen ook een Zuid-Amerikaanse marinehaven te huur kunnen aanbieden, bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen.
Het is crisis, en met deze huuropbrengsten zouden onze bejaarden en slachtoffers van de crisis beter geholpen kunnen worden.
En ik voel me er beslist niet minder vrij mee.
Force 30