VUmc was tweede keuze tv-flop Eyeworks

4 Connecties

Relaties

Eyeworks Oerlemans Ziekenhuis

Organisaties

Vumc
0 Bijdragen

Voordat ziekenhuis VUmc spil werd in de tv-flop '24 uur tussen leven en dood', wilde producent Eyeworks het UMC Utrecht hiervoor strikken. Intussen ligt VUmc-topman Mulder onder vuur.

Het VU Medisch Centrum (VUmc) was niet de favoriete partner voor productiehuis Eyeworks om het omstreden tv-programma "24 uur tussen leven en dood" mee te maken. Als het aan het productiebedrijf van Reinout Oerlemans had gelegen, dan was het Umc Utrecht het live decor geweest van de tv-flop. In oktober 2011 benaderde Eyeworks het ziekenhuis in de Domstad. Maar het UMC Utrecht bedankte direct voor de eer. Dat heeft het journalistieke onderzoeksprogramma Argos achterhaald.

 
‘Het concept sprak ons niet aan vanwege het gebruik van verborgen camera's en de lange duur dat zij zouden komen filmen (3 weken lang 24/7)’, meldt een woordvoerder van het Umc Utrecht per mail aan de VPRO/ VARA-radiorubriek.

 

Interne stukken VUmc

Argos blijkt ook in bezit te zijn van interne stukken van het VUmc naar aanleiding van de medewerking van het Amsterdamse ziekenhuis aan het Eyeworks-programma, dat in februari van dit jaar na een storm van kritiek voortijdig van de buis werd gehaald door tv-zender RTL4.

 

De variant van "Big Brother bij de spoedhulp" is in het buitenland een veel bekeken format onder de titel 'A Fight against Death'. Maar in ons land haalde de documentaireserie niet eens de tweede uitzending na hevige beschuldigingen over schendingen van de privacy van patiënten en overredingen van het medisch beroepsgeheim en overige medisch-ethische codes. Inmiddels is gebleken dat de programmamakers van Eyeworks in het VUmc met geheime camera's draaiden en niet altijd hiervoor toestemming vroegen aan patiënten.

 

'Extra gat in de begroting'

Hierover heeft de VUmc-top de wind van voren gekregen, zo blijkt uit enkele citaten van VUmc-medewerkers op het intranet van het VUmc waarop Argos de hand wist te leggen. ‘Programma wordt niet meer uitgezonden, maar het VUmc staat er landeljik gekleurd op. Fantastisch toch??’, schrijft een medewerkster cynisch op 1 maart op het niet-openbare online platform van het hoofdstedelijke ziekenhuis.

 

Als enkele weken later duidelijk wordt dat het Vumc in de afwikkeling van de tv-flop maar liefst 188 duizend euro moet aftikken, is de kritiek van een andere medewerker keihard: ‘Bedoeld was gratis (positieve) publiciteit. Gekregen: niets, een stortdouche aan negatieve publiciteit en een extra gat in de begroting.’

 

Vooral de opmerking van de ziekenhuistop dat de kosten voor het tv-project ‘niet ten koste gaan van de zorg’ zet kwaad bloed. ‘Niet ten koste van de zorg? Hou je moeder voor de gek!’, schrijft een medewerker op 24 maart. Een ander meldt op 26 maart: ‘Bijzonder creatieve redenering. (…) Staat er ergens een geldboom in bloei bij VUmc? There is no such thing as a free lunch.’ Een derde spuwt dezelfde dag nog wat gal: ‘En als het Eyeworks 564.000 euro winst had gemaakt, hadden wij dit dan ook gekregen??’

 

'Krokodillentranen'

De dag daarop, haalt een andere medewerker nog eens flink uit: ‘Als dit geld toch aangesproken kan worden, hadden er minstens vier fulltime verpleegkundigen voor kunnen worden aangenomen. Het lijkt mij overigens eerlijker als dit geld opgehoest wordt uit de eigen gelden (korting op salaris) van degenen die de volkomen foutieve toestemming hebben gegeven voor het maken van dit programma.’


Kop van Jut in de kritiek onder het VUMC-personeel is bestuursvoorzitter Elmer Mulder. Veelzeggend is dan ook de volgende veeg uit de pan van een medewerker richting zijn hoogste baas: ‘Natúúrlijk gaat u dat merken bij de volgende bezuinigingsronde. Reputatie komt te voet en gaat te paard. De krokodillentranen over de lage stand van het VUmc op de landelijke ranglijst kunnen alweer tegemoet worden gezien. Het wordt tijd dat de heer Mulder zijn conclusies trekt.’

 

'Vanaf begin onderschat'

Op de website van het VUMC prijkt sinds gisteren een persbericht waarin de ziekenhuisleiding laat weten dat het de werkwijze van televisieproducent Eyeworks ten behoeve van het televisieprogramma 24 uur tussen leven en dood ‘vanaf het begin onderschat’ heeft.

 

Verder doet het VUmc melding van een intern onderzoeksrapport over de gang van zaken rond de controversiële tv-flop. Zo concludeert de leiding dat de manier waarop de patiënten werden gefilmd _ met soms wel dertig vaste camera’s _  ‘niet vergelijkbaar met eerdere mediaprojecten’ waren. Aangezien dit niet voldoende werd gerealiseerd, zijn het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten ‘onvoldoende geborgd’.
 

 

'Mooie mediaproductie'
In het rapport moet vooral de dienst communicatie van het VUmc het ontgelden. Die was ervan overtuigd dat ze met het televisieprogramma ‘een mooie mediaproductie kon maken’. Bovendien zou de communicatie-tak zich onvoldoende hebben gerealiseerd dat de Eyeworks-productie wezenlijk anders was dan reguliere medische programma’s. Zo werd er bij de afspraken met Eyeworks ten onrechte gebruik gemaakt van de protocollen en contracten van eerdere mediaproducties, aldus het VUmc-rapport.

 

Tevens verzuimde de dienst communicatie de Raad van Bestuur concreet over de plannen in te lichten, zo valt te lezen in het onderzoeksrapport. ‘De raad van bestuur werd mondeling op de hoogte gebracht van een initiatief om de acute zorg van VUmc positief in het nieuws te brengen’, aldus het rapport. ‘De aard en omvang van het mediaproject kwamen hierbij niet aan de orde. De raad van bestuur werd daarna niet meer geïnformeerd.’

 

Betrokken ziekenhuisbonzen nu verdachten

Opmerkelijk verder is dat er met geen woord wordt gerept in het rapport over de achtergrond  van de 188 duizend euro aan gemaakte kosten. Evenmin valt er iets terug te lezen over de eventuele strafrechtelijke gevolgen voor het opzijschuiven van het beroepsgeheim ten faveure van de tv-productie door betrokken artsen.

 

Dit laatste tot verbazing van advocaat Peter Plasman, advocaat van enkele gedupeerde patiënten die door de Eyeworks-camera's werden vastgelegd. Gisteravond vertelde Plasman in Nieuwsuur dat wat hem betreft overduidelijk uit het rapport blijkt dat het VUMC schuld erkent.


En daarin staat de raadsman niet alleen. De officier van justitie had Plasman een paar weken geleden bevestigd dat het ziekenhuis verdachte is. De status van verdachte is ook weggelegd voor de direct betrokken ziekenhuisbonzen: de bijna pensioengerechtigde econoom en bestuursvoorzitter Elmer Mulder en het hoofd van de spoedeisende hulp, medicus Jaap Bonjer.

 

(L)