Vuur woekerpolisaffaire laait verder op

  Steeds meer mensen melden zich aan voor massaclaims, verzekeraars komen hun beloften niet na, een petitie van slachtoffers en Tros Radar wijdt vanavond wederom een uitzending aan woekerpolissen.

  De motor van de woekerpolisaffaire begint weer op toeren te komen. Belangenbehartiger ConsumentenClaim wint dagelijks aan kracht om de strijd aan te gaan tegelijkertijd laten verzekeraars het na om hun beloften na te komen.

  In oktober 2010 en januari 2011 vormden uitspraken ( zie hier en hier) van respectievelijk het Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en de Haarlemse rechtbank de brandstof om het vuur van de woekerpolisaffaire weer op te laaien.

  Na uitzendingen van Tros Radar en Vara's Kassa kreeg ook de politiek weer de aandrang om in beweging te komen. Dat leidde op voorstel van kamerlid Elly Blanksma (CDA) op 9 maart tot hoorzittingen in de Tweede Kamer met vertegenwoordigers van consumenten, de verzekeraars en de toezichthouders.

  Afgelopen week maakte belangenbehartiger ConsumentenClaim bekend dat het inmiddels 25 duizend aanmeldingen binnen heeft van woekerpolisslachtoffers die met name afkomstig zijn van de consumentenstichtingen Verliespolis en Woeker Polis Claim.

  Brand New samenwerking en loze beloften
  Veel van de aanmeldingen zijn volgens ConsumentenClaim afkomstig van de falende stichtingen Verliespolis en Woeker Polis Claim afkomstig te zijn. ConsumentenClaim profileerde zich nadrukkelijk toen de Haarlemse rechtbank afgelopen januari het baanbrekende vonnis velde inzake de woekerpoliszaak van de Wageningse hoogleraar Bernd Van der Meulen tegen het huidige ASR Verzekeringen. ConsumentenClaim kondigde toen kort daarna massaclaims aan tegen ASR dat voor 100 procent eigendom is van de Nederlandse Staat.

  Datzelfde ASR kwam vorige week overigens opvallend in het nieuws toen bekend wed gemaakt dat de staatsverzekeraar een samenwerking aangaat voor pensioenproducten met Brand New Day, de brutale uitdager van de woekerende verzekeraars.

  Verzekeraars blijken intussen niet in staat om hun woord na te komen door woekerpolissen "geruisloos" of "kostenloos" over te sluiten naar goedkopere bankspaarproducten. Dit ondanks herhaalde beloften van met name Delta Lloyd. Dagblad De Pers inventariseerde de bereidwilligheid van een aantal verzekeraars en ook banken en kwam tot pijnlijke conclusies.

  Petitie
  Twee actieve woekerpolisslachtoffers - Paul Crommentuyn en Martin van Rossum - hebben het initiatief genomen om een online petitie op te stellen om verzekeraars te bewegen een "dekkende" schadevergoeding te betalen aan mensen die zo ongelukkig zijn om in het bezit van een woekerpolis te zijn. Crommentuyn was degene die in oktober dankzij een voordelige uitspraak van de Commissie van Beroep van het KiFiD vrijwel volledig voor de schade van zijn woekerpolis werd gecompenseerd. Van Rossum heeft een woekerproduct van ABN Amro en is ook een procedure bij het KiFiD begonnen. Crommentuyn en Van Rossum zijn het gedraai van verzekeraars zat. "De gedupeerden vinden dat de verzekeraars de consumenten op grote schaal hebben geschaad met giftige polissen." Volgens de opstellers van de petitie gaan de tussenpersonen niet vrijuit.

  Ze eisen verder dat er een onafhankelijke klachtenofficier komt die klachtdossiers zal behartigen, dat maatregelen tegen bankiersbonussen ook voor bestuursleden van verzekeraars met woekerproducten zou moeten gelden, dat toekomstige producten door de AFM worden getoetst en dat er sancties komen tegen wanbeleid van consumentenstichtingen. Hoewel de haalbaarheid van het eisenpakket gering lijkt, zijn Crommentuyn en Van Rossum vastbesloten om hun strijd voor een betere schaderegeling tot een goed einde te brengen.

  Vanavond besteedt ook Tros Radar weer een uitzending aan de woekerpolisaffaire. Antoinette Hertsenberg zal onder andere de advocaten Adri Kranenenburg (bekend van de Falconzaak) en Hendrik-Jan Bos (bekend van vele zaken tegen verzekeraars) bevragen over de mogelijkheden van rechtszaken tegen verzekeraars.

   

   

  Madame Hertsenberg, de uivindster van het woord "woekerpolis".

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 845 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Lees meer

  Volg deze auteur
  Dit artikel zit in het dossier

  De woekerpolisaffaire

  De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werd...

  Lees meer

  Volg dossier

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren