
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Deze winkel verkoopt e-sigaretten in het centrum van Rotterdam. © Peter Hilz / Hollandse Hoogte
VVD en tabakssector remmen rookakkoord
Aanschuiven aan de onderhandelingstafel mocht niet, maar toch wist de tabakssector strenge maatregelen tegen roken uit het Nationaal Preventieakkoord te houden. Via Kamer en coalitie vond de peukenlobby een luisterend oor in de VVD. Zo raakten accijnsverhogingen, neutrale verpakkingen en een verbod op uitstallen verzwakt of vertraagd.
Luister naar de podcast bij dit artikel
Frederique de Jong in gesprek met Ties Keyzer
-
De levensmiddelen- en alcoholindustrie mochten wél meepraten over het Nationaal Preventieakkoord. De tabaksindustrie niet. Maar de sector wist via de Kamer en coalitie alsnog directe invloed uit te oefenen op het tabaksbeleid.
-
De sector vond haar voornaamste bondgenoten in VNO-NCW, MKB-Nederland, het CBL en de detailhandel. Ook zij praatten officieel niet mee over tabaksmaatregelen, maar mochten herhaaldelijk persoonlijk bij staatssecretaris Paul Blokhuis hun beklag doen over overheidsmaatregelen als accijnsverhoging.
-
Het pakket antirookmaatregelen dat de deelnemers aan de tabakstafel samen met het ministerie van VWS en Blokhuis samenstelde, werd in het coalitieoverleg sterk afgezwakt. Hoofdrolspeler was de VVD, die vond dat ondernemersbelangen mee moesten wegen en bij wie de industrie een gewillig oor vond.
-
Het gevolg is dat de geplande prijsverhoging van een pakje sigaretten naar 10 euro op losse schroeven staat en dat de afgesproken maatregelen vrijwel zeker onvoldoende zijn om de doelstellingen van minder dan 5 procent rokers in 2040 - onder wie geen jongeren - te halen.
‘Vertrouwelijk’ leest het watermerk op iedere pagina van het Nationaal Preventieakkoord, dat in de vroege middag op 22 november 2018 bij de 32 deelnemers aan de ‘tabakstafel’ in de mailbox belandt. Minder dan 24 uur voordat het akkoord in Nieuwspoort ten overstaan van pers en publiek zal worden getekend, schrijft een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport dat er ‘op de valreep in de (politieke) afstemming nog een paar kleine wijzigingen zijn doorgevoerd’.
Per april 2019 kost een pakje sigaretten een euro meer, staat in deze vijfde versie. Vanaf oktober worden peuken alleen verkocht in ‘neutrale’ groen-bruine verpakkingen, zonder merkkleuren en logo’s. En in juli 2020 verdwijnen sigaretten uit het zicht bij supermarkten en pompstations. Tabaksautomaten verdwijnen helemaal uit de horeca.
Maar daar tegenover staat dat e-sigaretten en sigaren nog minstens twee jaar langer dan sigaretten merkkleuren en logo’s mogen voeren. Bovendien hoeven tabaksspeciaalzaken en bestaande kleine gemakswinkels met een hoge tabaksomzet zich niet aan het uitstalverbod te houden. En vóór de accijns verder omhoog gaat – wat veruit de effectiefste maatregel tegen roken is – komt er eerst een effectenonderzoek, waarna de beslismolen helemaal opnieuw wordt aangezwengeld.
Dat is zoveel water bij de wijn, dat sommige tabakstafelaars overwegen het akkoord niet te ondertekenen. Een dag later is tijdens de presentatie van het akkoord in Nieuwspoort niets te merken. De deelnemers zetten glimlachend hun handtekening en ook staatssecretaris Paul Blokhuis maakt aan zijn knieval geen woorden vuil. Wat hem betreft is dit een ‘historisch akkoord’.
Maar door de verwatering zijn de maatregelen uit het akkoord bij lange na niet genoeg om de doelstellingen om het percentage rokende volwassenen in 2040 terug te brengen naar 5 procent, onder wie nul jongeren – de ‘rookvrije generatie’ – te halen.
Het idee voor een ‘preventie-alliantie’ tegen overgewicht, roken en overdadige alcoholconsumptie komt in 2015 uit de koker van de de Sociaal-Economische Raad. Al snel sluiten GGD-GHOR Nederland, de NPHF Federatie voor Gezondheid en werkgeversorganisatie VNO-NCW aan.
Bondgenoten vinden blijkt makkelijker dan het eens worden over de inhoud. Vooral overheidsmaatregelen blijken een splijtzwam. Waar NPHF-voorzitter Jolande Sap bijvoorbeeld pleit voor hogere prijzen voor ongezonde producten, zijn VNO-NCW en MKB-Nederland hier mordicus tegen. De discussie wordt geparkeerd onder het mom dat gesteggel over overheidsbeleid sowieso zinloos is zolang het idee van een akkoord überhaupt nog niet op de politieke agenda staat.
In verkiezingsjaar 2017 telt het bondgenootschap 21 leden, van zorgorganisaties tot verzekeraars en brancheorganisaties als de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie. Tijdens de formatie roepen ze het te vormen kabinet driemaal op om maatregelen en ambities te formuleren in een ‘nationaal preventieakkoord’ - een term die was bedacht door oud-VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes. Bij het CDA en de ChristenUnie krijgen ze het eerst voet aan de grond en ook D66 gaat snel overstag. De VVD reageert schoorvoetend. De partij onderschrijft de potentiële baten van preventie, maar ziet weinig in verplichtende maatregelen als accijns.
Het voorstel belandt in het regeerakkoord, hoewel als zouteloos compromis. Op de thema’s ‘overgewicht’ en ‘roken’ zal er inderdaad een preventieakkoord komen, maar het budget zal met 170 miljoen over vier jaar uiterst schamel zijn. Kort na het regeerakkoord kiest Blokhuis voor ‘problematisch alcoholgebruik’ als derde preventiethema.
Heel breed draagvlak
Staatssecretaris Paul Blokhuis lijkt na zijn overstap van wethouder in Apeldoorn naar het ministerie van VWS vastberaden om meer werk van preventie te maken dan zijn voorgangers. Het Nationaal Preventieakkoord ziet hij als dé kans voor ‘een serieuze eerste stap naar een rookvrije generatie’.
Jolande Sap krijgt de voorzittershamer van de tabakstafel. Het oud-Kamerlid van GroenLinks en huidig voorzitter van de NPHF Federatie voor Gezondheid is vanaf het eerste uur betrokken als initiatiefnemer van het preventieakkoord. Vanuit een ‘persoonlijke motivatie’, vertelt ze ons in een interview. Waar het haar veel moeite kostte om te stoppen met roken, lukte dit haar moeder nooit. ‘Zij is daardoor veel te vroeg overleden.’
Aan de tabakstafel schuiven zestien organisaties aan, van de Alliantie Nederland Rookvrij en Taskforce Rookvrije Start tot de sportbonden en Zorgverzekeraars Nederland. Zij moeten concrete afspraken maken over zowel hun eigen inspanningen als het gewenste overheidsbeleid. Via deze maatschappelijke inspraak zal ook een breed draagvlak ontstaan, is het idee.
De tabaksindustrie mag niet meepraten. Sinds Nederland in 2005 het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) ondertekende, moeten overheid en tabaksindustrie strikt gescheiden blijven. Blokhuis hanteert een strenge definitie van de term ‘tabaksindustrie.’ Niet alleen sigarettenfabrikanten als Philip Morris International vallen onder die noemer, maar ook tabakswinkels, de supermarktbranche en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die de tabaksindustrie tot hun leden kan rekenen.
In een persoonlijk kennismakingsgesprek in januari 2018 vertelt de staatssecretaris de werkgeversorganisaties dat zij niet welkom zijn. VNO-NCW protesteert. De organisatie roerde zich de voorgaande jaren zowel in Den Haag als Brussel rond de invoering van merkloze tabaksverpakkingen, accijnsverhogingen, het sluiten van de rookruimtes in de horeca en de Europese tabaksproductenrichtlijn. Voorzitter Hans de Boer maakt zich tegenover haar kwaad over de ‘criminalisering van een sector die een legaal product maakt’, zegt tafelvoorzitter Jolande Sap in gesprek met The Investigative Desk. Tevergeefs. Ook een smeekbede van Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging van Nederlandse Sigaretten en Kerftabakfabrikanten én VNO-NCW-bestuurder, aan het adres van Paul Blokhuis mag niet baten.
Blokhuis als middelman
Zo schuiven in het voorjaar van 2019 uitsluitend gelijkgestemden aan de Tabakstafel aan. Over het doel is men het eens: kinderen die in 2018 geboren worden, moeten tot de eerste ‘rookvrije generatie’ gaan behoren, zoals vastgelegd in het Regeerakkoord. Concreet moet in 2020 minder dan twintig procent van de volwassenen roken. In 2040 moet dat zijn gedaald tot minder dan vijf procent en rookt geen enkele jongere of zwangere vrouw.
Dat is nogal ambitieus voor een land waar het aantal rokers al jaren nauwelijk afneemt en dat qua tabaksbeleid in Europa niet meer dan een middenmoter is. De deelnemers beseffen dat de minieme accijnsverhoging van een jaarlijks procentpunt die in het Regeerakkoord is opgenomen totaal niet aansluit bij deze ambitie.
Het ministerie stelt bij aanvang van de gesprekken een notitie op met daarin de wettelijke maatregelen per thema en hun verwachte effectiviteit. Een accijnsverhoging geldt als ‘de meest effectieve maatregel.’
Omdat de Tweede Kamer het uitstalverbod en de merkloze verpakkingen al in gang heeft gezet, gaan de gesprekken aan de tabakstafel hoofdzakelijk over fors minder verkooppunten, meer geld voor stop-met-roken-campagnes, het vergoeden van stophulp vanuit het basispakket en, bovenal, een zware accijnsverhoging. Dat heeft in Australië goed gewerkt: daar kost een pakje sigaretten inmiddels 26 euro en rookt nog slechts 14 procent van de volwassenen. Dit voorbeeld wordt door de deelnemers als leidraad genomen.
Maar Blokhuis, die dan al met zowel de coalitie als het ministerie van Financiën heeft overlegd, weet dat er een plafond is. De prijs van sigaretten kan volgens de staatssecretaris maximaal naar 10 euro, meer is ‘politiek niet haalbaar’. Daarom zet de tabakstafel in op stapsgewijze verhoging: van een euro meer in 2020 tot een tientje in 2023.
Politieke transparantie: in reactie op ons Wob-verzoek wil het ministerie niet onthullen welke standpunten de politieke partijen innamen, omdat dit tot ‘onevenredige benadeling’ van een of meer van de partijen zou leiden.
Begin juli 2018, vier maanden na de start van de onderhandelingen, bespreekt Blokhuis de wensen van de tabakstafel met de coalitiegenoten, die op hun beurt tijdens het zomerreces hun eigen partij en achterban raadplegen. Een ‘lastige constructie’, vindt Jolande Sap, want op die manier onderhandelt de tabakstafel in feite via de staatssecretaris met de coalitie. Niettemin verwachten de deelnemers dat de staatssecretaris na de zomer hun conceptakkoord zonder verdere aanpassingen langs de coalitie en de Kamer zal loodsen.
De ANR vormt als enige organisatie met VWS de werkgroep ‘overheidsmaatregelen’ en vormt zo eigenhandig de maatschappelijke stem over de wettelijke maatregelen die in de eerste versie van het conceptakkoord roken komen te staan.
Ook de wens om een verkoopverbod voor supermarkten in te voeren op een nog te bepalen datum, belandt in het eerste conceptakkoord. Blokhuis informeert in een persoonlijk gesprek met de supermarkten of zij vrijwillig willen stoppen. De LIDL, goed voor minder dan 2 procent van de markt, stemt als enige in. De Aldi en grootverkopers Jumbo en Albert Heijn weigeren, Jumbo uit vrees voor ‘een glijdende schaal’ naar een verbod voor andere ongezonde producten, Albert Heijn vanwege ‘de keuzevrijheid’ van het kwart van hun klantenbestand dat tabak koopt.
‘Gelijk speelveld’ bedreigd
Dan beginnen de brancheorganisaties zich te roeren. Op maandag 3 september 2018, de laatste dag van het zomerreces, spreekt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) met staatssecretaris Blokhuis.
Het ministerie is zich ervan bewust dat het bespreken van tabaksbeleid schuurt met het FCTC-verdrag, maar lakt de eigen overwegingen om het CBL toch uit te nodigen weg onder het mom dat deze voorbereidingsnotitite voor afstemming met een brancheorganisatie een ‘intern overleg’ zou betreffen.
Het CBL is boos dat ‘discriminerende maatregelen’ als neutrale tabaksverpakkingen, het uitstalverbod en een accijnsverhoging in het conceptakkoord zijn opgenomen. Deze zouden het ‘gelijke speelveld’ van supermarkten tegenover andere winkels bedreigen. Een speelveld waar de supermarkten overigens domineren: meer dan de helft van tabak wordt verkocht in de supermarkt. Jongeren, de doelgroep die het Nationaal Preventieakkoord juist het meest moet beschermen, kopen vrijwel altijd hun sigaretten in de buurtsuper.
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer laat Blokhuis op 12 september in een telefoontje weten evenmin gediend te zijn van het conceptakkoord. De werkgeversorganisaties zullen het rookakkoord niet ondertekenen, omdat dit ‘zonder het bedrijfsleven’ is opgesteld. Pijnlijk, want VNO-NCW was juist één van de initiatiefnemers van het Nationaal Preventieakkoord, onderstreept De Boer. Maar hij kan niet anders, want wetgeving ‘hoort niet in het preventieakkoord’. Ook noemt De Boer het ‘pijnpunt’ van de geplande wettelijke sluiting van de rookruimten in de horeca. Dat kan volgens hem beter aan de branche worden gelaten, met een ruime invoertermijn.
Op De Boers belletje volgt op 24 september een gesprek tussen de staatssecretaris, een delegatie van VNO-NCW en de grote brancheorganisaties uit de alcohol- en levensmiddelenbranche. Officieel zullen ze alleen over alcohol en levensmiddelen praten, maar diezelfde dag laat CBL-voorzitter Bert Roetert per brief weten dat zijn (supermarkt)-organisatie het rookakkoord eveneens niet zal ondertekenen, omdat ze niet heeft mogen meepraten. Het CBL kan in het algemeen niet akkoord gaan met ‘afspraken en maatregelen die mogelijk in wetgeving vorm krijgen’. Specifiek noemt Roetert accijnzen, die marktwerking zouden beperken en de branche in ‘direct conflict brengen met de Mededingingswet’.
Niet alleen VWS ontvangt brieven vanuit de branche. De Nederlandse Sigarenverkopers Organisatie biedt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hetzelfde boekwerk aan dat het in april al tevergeefs naar VWS had gestuurd, met daarin de verhalen van de uitbaters van 1583 tabakswinkels. Zij vrezen dat de maatregelen - zeker als die ‘zonder overleg of overgangsperiode’ worden doorgevoerd - hun basis wegvagen, en dat terwijl de winkels zo’n belangrijke buurtfunctie vervullen.
Omdat de brancheorganisaties brief na brief sturen waarin ze hun bezwaren kenbaar maken én benadrukken te weinig tijd te hebben gekregen om hun achterban te raadplegen, ziet Blokhuis z’n agenda vollopen. De overleggen aan de andere tafels van het Preventieakkoord, de overgewicht- en alcoholtafel, zitten muurvast. De staatssecretaris verschuift de deadline voor het Nationale Preventieakkoord naar eind november.
Deze weken benut de tabakssector ten volle. Langs alle mogelijke kanalen laat ze haar bezwaren tegen de plannen van de tabakstafel horen. Japan Tobacco International schakelt de Dutch & Japanese Trade Federation in om bij VWS te lobbyen tegen de invoer van ‘niet bewezen effectieve’ neutrale verpakkingen. VSK, de lobbyclub van de grote sigarettenfabrikanten minus Philip Morris, probeert het via het ministerie van Financiën: staatssecretaris Snel ontvangt eind oktober een brief waarin staat dat de schatkist meer gebaat is bij een ‘gematigd en voorspelbaar’ accijnsbeleid dan bij een schoksgewijze verhoging naar 10 euro, ‘waardoor buitenlandse aankopen of illegale handel zouden floreren’. Ook de Tweede Kamer valt ten prooi aan een brievenbombardement. De hele sector, van fabrikant tot winkelier, schrijft woordvoerders van alle partijen in de Tweede Kamer aan. De linkse oppositie wijst ze af, binnen de coalitie vinden ze gehoor.
Akkoord met schrammen
‘Ik noem drie letters: de V, de V en de D.’ De vingerwijzing van een - anonieme - deelnemer aan de tabakstafel vindt instemming bij de anderen. Voor hen is het glashelder wie in de laatste weken voor de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord de scherpe randen van het tabaksbeleid heeft gevijld. Begin november 2018 rondt staatssecretaris Blokhuis de gesprekken met de brancheorganisaties af en gaan de nieuwe conceptversies van de deelakkoorden nog een keer langs de tafeldeelnemers. Dit maatregelenpakket hoopt hij ongeschonden langs de coalitie te sluizen.
Maar dat is buiten de VVD gerekend. Een jaar eerder, voor de onderhandelingen over het Nationaal Preventieakkoord begonnen, hebben de liberalen bij monde van Hayke Veldman, dan woordvoerder tabaksbeleid bij de VVD, gewaarschuwd dat de grootste regeringspartij niet verder wil gaan dan het regeerakkoord.
Nu, aan het eind van die onderhandelingen, lijkt er toch wat onderhandelingsruimte te zijn ontstaan en blijken D66 en het CDA geen principieel tegenstander van scherper overheidsbeleid te zijn. Blokhuis weet zich bovendien gesterkt door de ‘brede maatschappelijke steun’ van de tabakstafel. Maar hij moet wel voor iedere afwijking van het Regeerakkoord de héle coalitie overtuigen - ook de VVD. Dat weet ook de tabakssector. In coördinatie met VNO-NCW/MKB-Nederland schroeft zij de lobby-inspanningen in de laatste weken voor de ondertekening van het akkoord verder op.
Met tastbaar succes. In de (derde) conceptversie die het ministerie op 31 oktober met de tabakstafel deelt, wordt de prijs van sigaretten stapsgewijs verhoogd, met één euro in 2020 tot minimaal tien euro in 2023. Vanaf 2020 zullen alle tabaksproducten een groenbruine verpakking zonder merkuitingen krijgen. Bij supermarkten verdwijnt tabak dan uit het zicht; andere verkooppunten, zoals tankstations en Primera’s zullen een jaar later volgen. Maar er is niets meer te lezen over een verkoopverbod voor de supermarkten. Tabaksspeciaalzaken ‘die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten verkopen’ worden bovendien uitgezonderd van het uitstalverbod.
‘De brief waarvan je wist dat die zou komen’
Uit documenten die The Investigative Desk via een beroep op de Wob in handen kreeg, blijkt dat VNO-NCW/MKB-Nederland in deze onderhandelfase opvallend korte lijntjes heeft met het coalitieoverleg, waar Blokhuis zijn plannen verdedigt. De werkgeversorganisatie leest mee met de verschillende conceptversies, schrijft het ministerie van VWS een aangescherpte definitie van de uitgezonderde tabaksspeciaalzaken voor en adviseert het ministerie per brief om ook gemakswinkels, ‘papa- en mamabedrijfjes’, uit te zonderen van het reclameverbod, neutrale verpakkingen én het uitstalverbod voor sigaren, e-sigaretten en andere ‘rookloze producten.’
Op 19 november stuurt brancheorganisatie VSK ‘de brief waarvan je wist dat hij zou komen’, zoals een EZK-directeur aan een collega mailt. In deze brief wijst VSK de departementen Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken er opnieuw op dat accijnsverhogingen volgens de branche zullen leiden tot meer illegale handel. Ook trekt VSK de effectiviteit van neutrale verpakkingen in twijfel.
Op de ochtend van 22 november ontvangt minister van Economische Zaken Eric Wiebes een laatste brandbrief van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en MKB-evenknie Jacco Vonhof. Dat de tabaksindustrie en rest van de sector van de onderhandelingen over het Preventieakkoord is buitengesloten, dreigt te leiden tot ‘onuitvoerbaar beleid’ dat meer gestoeld lijkt op ‘symboolpolitiek’ dan effectiviteit, zo stellen zij. De Boer en Vonhof benadrukken nog eens dat zij tot ‘de initiators van het preventieakkoord’ behoren, maar dat zij het rookakkoord kunnen tekenen. Desondanks hopen ze dat Wiebes nog voor ‘discussie en veranderingen openstaat’.
Diezelfde dag, de dag voordat de deelnemers van de tabakstafel in Nieuwspoort hun handtekening zullen zetten, mailt VWS de vijfde en laatste versie van het akkoord’. ‘Morgen is het akkoord een feit’, staat in de begeleidende mail. De ‘laatste kleine wijzigingen’ lijken een formaliteit.
Maar dat zijn ze niet. De deelnemers krijgen te horen dat - naast de tabaksspeciaalzaken - zo’n 150 bestaande ‘kleine zaken met meer dan 75 procent omzet uit tabaksproducten’ onder het uitstalverbod uit zullen komen. De neutrale verpakkingen voor sigaren en e-sigaretten zullen voor 2022 niet langer verplicht zijn maar slechts worden ‘overwogen’. Sigaretten worden in 2020 nog steeds een euro duurder, maar voor iedere verdere prijsverhoging moet eerst geëvalueerd welke effecten de vorige verhoging heeft gehad. Opvallend, aangezien het ministerie van Financiën al in het eerste contact met Blokhuis, zes maanden eerder, deze effecten had berekend.
Overzicht van de veranderingen in de voorgenomen overheidsmaatregelen van het Regeerakkoord tot aan het Nationaal Preventieakkoord. In dit overzicht zijn de maatregelen opgenomen waar het meeste gezondheidseffect van kan worden verwacht.
Onder de deelnemers aan de tabakstafel overheerst de frustratie. Voorzitter Sap blikt terug: ‘Je hebt een prachtig kindje gebaard, moet het uit handen geven en krijgt het dan met krassen en schrammen terug.’ Niettemin vindt zij – en met haar de andere deelnemers – het resultaat ‘nog goed genoeg om te ondertekenen’. De volgende dag spreekt staatssecretaris Blokhuis van ‘het grootste pakket maatregelen tegen roken in Nederland ooit. Je kunt het met recht historisch noemen.’
‘Niet naar een tientje’
‘Ik heb me ervoor ingezet de invoertermijn verder in de tijd te leggen en dat is ook de uitkomst,’ zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman op 1 juli 2020 in een interview. Die dag wordt het uitstalverbod voor supermarkten, tankstations en gemakswinkels van kracht, een half jaar later dan aangekondigd in het Nationaal Preventieakkoord en anderhalf jaar later dan aan de thematafel tabak werd voorgesteld. Dat uitstel heeft winkeliers meer tijd gegeven om in te gaan op de tip van NSO Retail, dat haar leden heeft gewezen op de mogelijkheid onder het uitstalverbod uit te komen door hun assortiment terug te brengen tot tabak, loten en dagbladen. Drank, snacks en telefoonkaarten moeten het veld ruimen.
Als woordvoerder tabak heeft Veldman zich gedurende de onderhandelingen van het Preventieakkoord ‘breed laten informeren, van Wanda de Kanter tot de industrie,’ zegt hij. Dat contact ging niet in tegen het FCTC-verdrag, maar hoort bij zijn rol als woordvoerder, stelt de parlementariër, die zich hierin gesteund ziet door het Tweede Kamer-presidium. ‘De staatssecretaris heeft het akkoord gesloten zonder belanghebbenden, dan is het aan de VVD om aan te geven wat onze wensen zijn.’
De VVD keerde zich volgens Veldman tegen inperking van het aantal verkooppunten via een vergunningenstelsel, ‘want dan loop je het risico dat er onder de toonbank wordt verkocht.’ Aan de VVD is ook te danken dat kleine winkeliers met een hoge tabaksomzet van het uitstalverbod zijn uitgezonderd. Bovendien bewerkstelligde de partij de verlate invoering van de neutrale verpakkingen voor e-sigaretten en heatsticks. ‘Omdat’, zegt Veldman, ‘het hier gaat om producten die mogelijk minder schadelijk zijn.’
Hij wijst daarbij naar het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid e-sigaretten beschouwt als oplossing voor verstokte rokers, in tegenstelling tot de Nederlandse overheid. Die argumentatie komt overeen met de brieven die onder meer Philip Morris International en VSK tijdens de onderhandelingen rond stuurden maar Veldman wijst een direct verband van de hand. ‘Ik ben geen doorgeefluik, ik vorm een standpunt op basis van input van zeer verschillende partijen.’
Dat zijn partij de belangen van de ondernemer behartigt en dus op de rem heeft getrapt, vindt Veldman logisch. De accijnsverhoging naar 10 euro is voor de VVD dan ook van de baan. ‘Het verschil met het buitenland is dan te groot.’ Veldman wijst erop dat alle vier de coalitiepartijen deze uitkomst hebben geaccepteerd.’ Als coalitie zijn we het dan ook over eens dat we die stap niet gaan zetten.’
Eerste stap naar het onbekende
Intussen dreigt het doel van een rookvrije generatie uit het zicht te raken. Bij de presentatie van het akkoord berekende het RIVM dat minimaal een prijsverhoging van tien euro nodig is om het aantal rokers in 2040 onder de 5 procent te krijgen, en dat zelfs dan het roken onder jongeren niet geheel kan worden uitgebannen. Deze berekening stoelt bovendien op een prijsverhoging van een tientje voor een pakje peuken in 2023 én in de daaropvolgende jaren nog hogere prijzen.
De samenstelling van toekomstige coalities is bepalend voor de toekomst van het Nederlandse tabaksbeleid. FCTC of niet, maatregelen worden nog altijd vooral in de Haagse achterkamers bepaald. De invloed van de VVD, rem op het tabaksbeleid en gesprekspartner van de tabakssector, is daar groot. Die zal, naar verwachting, ook groot blijven. Mocht Blokhuis’ opvolger tabak eveneens ‘de oorlog verklaren’, dan is de industrie nog altijd goed bewapend en verbonden om terug te vechten.
Auteurs: Tim Luimes, Sergio Nieto Solis en Ties Keyzer
The Investigative Desk doet al enkele jaren onderzoek naar de rol van tabaksindustrie in de Nederlandse samenleving. Dat onderzoek is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Diabetesfonds en de Trombosestichting. Meer informatie over The Investigative Desk en haar financiers is hier te vinden.
VNO-NCW/MKB-Nederland
De werkgeversorganisatie zegt een afgesproken interview op het laatste moment en zonder verdere motivering af. Na verder aandringen en het opsturen van een volledige vragenlijst ziet de organisatie opnieuw af van inhoudelijke beantwoording van de vragen en verwijst in plaats daarvan naar een eerdere algemene reactie op de eigen website. Daarin stelt VNO-NCW/MKB-Nederland dat het rookakkoord door uitsluiting van de tabaksindustrie ‘te radicaal’ is en het MKB te hard aanpakt.
Tegenover ons benadrukt VNO-NCW/MKB-Nederland niet bij het rookakkoord betrokken te zijn geweest, maar dat de organisatie het wel heeft opgenomen voor de ‘papa-en-mama-bedrijfjes’. Volgens VNO is er ‘geen sprake van een succesvolle lobbycampagne’, omdat de organisatie uitstel vroeg van een uitstalverbod voor e-sigaretten en sigaren en ‘dit niet heeft gekregen.’
Philip Morris International
Philip Morris laat per mail weten te pleiten voor een tabaksbeleid waar ‘naast preventie en ontmoediging’ ook ruimte is voor ‘de rol die rookloze producten kunnen spelen in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik.’ Sigaretten en shag dienen wél streng gereguleerd te worden.
Gevraagd naar hun contacten met de overheid, Kamerleden en brancheorganisaties reageert PMI dat het uitsluiten van de tabakssector de ‘kwaliteit van de regelgeving’ schaadt. Die uitsluiting is volgens de fabrikant het gevolg van verkeerde interpretatie van het FCTC door de overheid. Dit weerhoudt de Marlboro-producent er niet van hun ‘visie op het tabaksbeleid’ te delen met andere belanghebbenden, volksvertegenwoordigers en de overheid. De fabrikant kan niet beoordelen of deze belangenbehartiging invloed heeft gehad op de uitzonderingspositie van ‘rookloze producten.’
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
Het CBL laat via de woordvoering dat de branche ‘op verzoek van de staatssecretaris de positie ten aanzien van roken duidelijk heeft gemaakt.’ De branche benadrukt geen ruimte te zien voor wettelijke maatregelen: ‘Wetgeving komt wat ons betreft tot stand door de regering en Tweede Kamer, en niet door middel van een convenant met maatschappelijke organisaties.’ Het CBL zegt zich niet expliciet te hebben verzet tegen het verkoopverbod voor supermarkten en ziet het verdwijnen daarvan uit het conceptakkoord niet als het resultaat van de eigen gesprekken met VWS.
104 Bijdragen
allard de Jaager 6
'minister onderhoud nauwe banden.met tabaks industrie' geeft een ontluisterend beeld. Mij staat nog altijd de Zembla uitzending over mevrouw Schippers duidelijk op mn netvlies. Schokkend!
"De Nederlandse overheid is gebonden aan het internationale FCTC-verdrag waarin staat dat ze, op een enkele uitzondering na, contact met de tabaksindustrie verboden is.
Het verdrag geldt voor alle lagen van de overheid en dus ook voor overheidsorganisaties als de politie, de douane en de Fiod."
Kan een bevolking haar eigen regering hier op afrekenen?
Renée Zondervan 3
allard de JaagerWant wie nu de overheid nog gelooft...
Theo van Beuningen 4
Doelstellingen, kost een beetje, maar dan heb je ook wat...
Fred van Sas 3
Hetty Litjens 6
Fred van SasFred van Sas 3
Hetty LitjensTheo van Beuningen 4
Fred van SasFred van Sas 3
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Fred van SasFred van Sas 3
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Fred van SasRenée Zondervan 3
Hetty LitjensAangifte Omtzigt tegen agressie door demonstrant... Rutte is woedend....
Ik kijk, niet op MSM TV vertoond, hoe politie te paard vredige demonstranten opdrijft, een busje politieRomeo's met gezichtsmaskers zich opent, echt vreselijk om zich heen begint te meppen. Iemand gilt 'ambulance'!, PolitieRomeo's slaan maar door en verdwijnen even plotseling. Een oude baas wordt meegesleurd, struikelt, een bebloed hoofd, in broek geplaste verbijsterde vrouw..
Ik lees gisteravond..
57 Miljoen werkelozen
40 Miljoen huisuitzettingen, de winter voor de deur...
alleen nog maar in Amerika...
Vanmorgen lees ik...
Banken lenen goedkoop geld bij de ECB, Rijken nog Rijker, WA Grieks bootspeeltje 2 Miljoen, Staycation aangeraden, Rode gebieden, miljarden belastinggeld naar vliegmaatschappijen, 485 eigen Risico zorgkosten.
Er komt onderzoek naar mensonterende toestanden bij WAO, UWV....
Ik zoek en vind...
Veel hoger teergehalte in cigaretten dan aangenomen. Overheid zeer traag met maatregelen tegen tabaksindustrie..
Ik zie, niet op MSM, een Spaanse ziekenhuisarts verbaasd reageren in een live uitzending. Er zijn steeds meer positief geteste mensen, des te meer je test..., maar hij ziet ze niet in ziekenhuizen. Zijn 300 collega's in Spanje elders ook niet...Er is helemaal geen Tweede golf..zeggen steeds meer artsen, ook in Nederland. Iedere dode moet Coviddode geregistreerd. Hydrochloroquine verboden, is moord..
Ik lees..ernstige tekorten Antidepressiva, stijging zelfmoorden 18-24 jarigen, geen suikertax, 90% metabole Amerikanen...verdriedubbeling euthanasie aanvragen.. Wéér toestemming Min. Schouten voor gebruik Monsanto's Glyfosaat, 10 billion schadevergoeding slachtoffers...Gates Is Monsanto, WHO, Google... Bewust gemedicaliseerde Samenlevingen...
Lithium kan door drinkwater..
iFood Gates Hamburgers
Hoeveel leugens door Overheden, door WHO, door MSM, verdragen Wel belastingbetalers nog?
Hans Winter
Renée ZondervanJan Ooms 10
Fred van SasDe overheid heeft (nog) geen mogelijkheid om accijns te heffen op het virus, VVD-politici ontvangen geen smeergeld van het virus en het virus heeft nog geen lobby in de achterkamertjes in Den Haag, dus wordt het virus wél aangepakt en roken niet.
Andrea Wildeman
Vincent Huijbers 9
Of is het uitstel bedoeld om (alsnog) naar alternatieve verdienmodellen te zoeken en een antwoord te vinden op toekomstige terugval?
Ik denk steeds aan Tante Sjaan die misschien niet aan Corona zal overlijden maar aan de gevolgen van een verslavend giftig product dat nog steeds te verkrijgen is omdat er 'grotere' belangen mee zijn gediend. Dat er ten alle tijde een afweging gemaakt wordt tussen onze gezondheid en economische belangen zou transparant in een partijprogramma moeten staan: dan kun je ergens voor kiezen.
Theo van Beuningen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Vincent Huijbers"Aanschuiven aan de onderhandelingstafel mocht niet" Zo'n tafel is wmb al merkwaardig, maar niet mogen aanschuiven is helemaal lachen. Infantiele wensdenkers als Blokhuis, ook niet best als daar iemand op zit te wachten.
Vincent Huijbers 9
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Vincent HuijbersDat er ook nog steeds jongeren zijn die zich aangetrokken voelen door alles wat god verboden heeft, tja.... Het lijken er zelfs steeds meer te worden, vermoedelijk lachen die om alle mooie doelstellingen en de (dure) restricties om die te realiseren. Ben btw geen groot fan van 'herenakkoorden' en dus ook niet van deze achter de ellebogen flauwekul met tafels en subsidie happende non-valeurs.
Hans van Swoll 5
Theo van BeuningenWat vervelend voor u dat u dan in de verkeerde tijd in het verkeerde land leeft.
U leeft op dit moment namelijk in een land waar u niet geheel onbelemmerd kunt kiezen waar u uw vakantie wilt doorbrengen (code rood), of hoe laat u thuis wilt komen (avondklok), of om de autogordels niet aan te gorden (150 euro boete), of bij het postkantoor dat onmenselijke mondkapje niet voor te doen (heel veel ellende/BOA erbij/geen service/enorme boete/stukje in de krant), of hoeveel mensen u uit wilt nodigen op uw verjaardag (ca 1000 euro boete). En zo kan ik nog wel een paar pagina's doorgaan.
Mijnheer
Van Beuningen niet langer dromen, u leeft in een land waar de enige vrij keuze die u hebt is dwangverpleging of aanpassen.
Theo van Beuningen 4
Hans van SwollTies Keyzer
Vincent HuijbersBedankt voor het lezen van ons artikel en het stellen van deze vraag. Aan de afweging van de kosten en baten van roken zijn enorm veel factoren verbonden, ook wanneer deze wordt beperkt tot de kille economische berekening: accijnzen, werkgelegenheid, zorgkosten, ziektelast, arbeidsproductiviteit. Zelfs aan 'rookgenot' kun je een cijfer hangen. Sterker, dat is ook al gedaan: het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde in 2017 (dus nog redelijk actueel) een verzamelstudie naar de maatschappelijke kosten en baten van roken.
Een korte greep uit de bevindingen:
- Roken kost de Nederlandse samenleving 33 miljard euro per jaar.
- Voor het grootste deel betreft dit gezondheidsverlies, dus verloren levensjaren (niet zorgkosten aan behandeling, dat is een andere post); als dat wegvalt (minder ziektelast) bespaart dit geld, maar dat zijn 'zachte' euro's omdat ze niet opnieuw kunnen worden uitgegeven: het is de geldelijke waardering van gewonnen (of beter: niet-verloren) levensjaren
- "In ‘harde’ euro’s ontlopen de kosten en baten elkaar niet veel, waardoor er geen duidelijke business-case voor antirookbeleid is."
- De grootste winsten van tabaksontmoediging zijn gezondheidswinst voor mensen en productiviteitswinst voor het bedrijfsleven en vooral accijnsinkomsten voor de overheid.
Ik ben het alleen niet helemaal eens met de stelligheid dat er geen duidelijke business-case is, als de kosten en baten elkaar opheffen, maar die baten bestaan uit meer gezonde levensjaren, lijkt me die gezondere en langer levende bevolking in het algemeen belang. Tegelijk is dat al snel eerder een politieke case dan een business-case, en daarmee een ethische discussie.
https://www.ntvg.nl/artikelen/de-rekening-van-roken/volledig
Vincent Huijbers 9
Ties KeyzerBedankt voor uw uitgebreide reactie! Het is inderdaad een complex vraagstuk: de oplossing daarmee ook. De vraag of de maatschappelijke kosten weg te strepen zijn tegenover de inkomsten als argument voor het afzwakken van het rookakkoord was in dit geval (misschien ongepast) cynisch bedoeld. Vooral omdat een gezondere bevolking in het belang van ons allemaal is en ik vind dat daar door de overheid geen concessies in gedaan zouden moeten worden. Ik begrijp daarom het standpunt van de VVD hierin niet goed. Ik ga de link bekijken!
Theo van Beuningen 4
Vincent HuijbersDat het meeroken inmiddels aardig aan banden is gelegd, al is de manier waarop misschien wat overdreven, is iig een goede zaak, toch?
Vincent Huijbers 9
Theo van BeuningenBedankt voor het delen van uw standpunt!
Hans van Swoll 5
Vincent HuijbersLaat ik dát nu eens helemaal niet met u eens zijn!
Dit zinnetje van u is de basis van het mesjogge Corona-beleid (lockdown, avondklok).
Dit zinnetje van u is de basis voor kinderveilige sluitdoppen.
Dit zinnetje van u is de grondslag voor kinderveilige stopcontacten.
Dit zinnetje van u is de reden voor boetes in verband met het niet omgorden van een autogordel.
Dit zinnetje van u doodt elk individueel initiatief en ontkent elke vorm van eigen risico.
In mijn optiek is algehele bescherming van de volksgezondheid nauwelijks een overheidstaak. En indien zo slechts beperkt tot het voor alle deelnemers aan de gemeenschap te allen tijde beschikbaar stellen en betaalbaar houden van schoon drinkwater; van medicijnen; van goede medische zorg. Van al die andere dingen die ik noemde moet de overheid ver weg blijven. Dat dat niet is gebeurd ligt aan ingeburgerde opvattingen zoals u die u hier 'tussen neus en lippen' verkondigd.
Dat is ook de reden dat we inmiddels in een maatschappij terecht zijn gekomen waar vadertje Staat voor u denkt. Niet nadenken als individu. Geen eigen verantwoordelijkheid als individu.
Code rood als vadertje Staat het gevaarlijk voor u vindt als u naar buiten gaat. Code oranje voor een risicovol vakantieland.
'Jongens van Jan de Wit', die tijd ligt in het land van uitkeringsgerechtigden heel ver achter ons.
Vincent Huijbers 9
Hans van SwollWaar de overheid naar mijn mening een rol kan spelen is daar waar 'de markt' verzaakt. Of waar mensen door sociaal economische reden minder gemakkelijk de gezonde keuzes kunnen maken. De overheid als politiek 'uitvoeringsorgaan' hoort belangen af te wegen. Door de sterke lobbygroepen en economische afhankelijkheden staan burgers vaak 2-0 achter.
Rookwaar kan zo bewust verslavend gemaakt worden. Reclame kan gericht worden op de groepen die hiervoor het meest gevoelig zijn. De gezondheidskosten voor de vele ernstige kwalen mogen wij collectief ophoesten.
Het gaat mij dus niet om dat gecontroleerd wordt op het dragen van autogordels maar dat er regels zijn dat deze in auto's gemonteerd worden zodat deze zo veilig mogelijk zijn. Met de sjoemeldiesels in het achterhoofd is 'de markt' niet de aangewezen partij en wordt de 'keuze' voor een beter alternatief bewust onmogelijk gemaakt.
Zo is de prijs van gezond eten harder gestegen dan ongezond eten. Hoeveel keuzevrijheid heeft iemand die het niet breed heeft?
Het gaat mij niet om het ontslaan van ieders verantwoordelijkheid maar om het collectief belang van een veilige en gezonde samenleving. Een lobby tegen het beperken van uitstoot, te veel zout, suiker ondermijnd dit. Daar kun je als overheid regels voor maken. Dat is een politieke afweging en niet de betutteling die u beschrijft.
Willem Maatman 1
Andre Hoekstra 1
Willem MaatmanNina Holland 1
Smoke and mirrors
Weak EU transparency rules allow tobacco industry lobbyists to dodge scrutiny
https://corporateeurope.org/en/2020/07/smoke-and-mirrors
DG Taxud, DG Trade en DG Agri hielden sinds 2017 maar liefst 36 bijeenkomsten met tabakslobbyisten waarvan geen enkele proactief werd gerapporteerd.
Theo van Beuningen 4
Nina HollandJan Bonte 1
Je mag in Nederland overal aan doodgaan, elke dag, elke week, elke maand en elk jaar maar weer, zeker aan de gevolgen van tabak, en zeker als het aan de moreel door en door verrotte politici van de VVD ligt, en het is ook geen enkel probleem als beide benen geamputeerd worden (ook mede een gevolg van het roken)...
Zolang je maar niet besmet raakt met het Coronavirus. Dat mag dan weer niet. Of je er nu ziek van wordt of niet, en of je er aan dood gaat of niet, dat doet er niet toe.
Soms denk ik dat we de dijken maar beter door kunnen steken. Den Haag ligt heel dicht bij de zee, toch?
Theo van Beuningen 4
Jan BonteHans van Swoll 5
Jan BonteGeweldige zin. Spijker op de kop.
Als de dood is elke burgerman, hardhollend naar een centraal regiem, dat het denken en beslissingen nemen overgenomen heeft.
Hugo Bellaart 3
De VVD maakt de afweging minder ver af te willen wijken van omringende landen, omdat de handel anders mogelijk onder de toonbank verdwijnt. Daarnaast wil de VVD de sector niet verrassen met nieuwe regels die afwijken van het coalitieakkoord waarop de sector anticipeerde, ihkv de betrouwbare overheid. De sector moet voldoende tijd krijgen zich voor te bereiden. Daar kun je het niet mee eens zijn. Prima.
Maar dit artikel concludeert gemakshalve ook even dat de VVD een lobby volgde, omdat het lekker bekt.
Jelle van Veen 1
Hugo BellaartWillem Maatman 1
Hugo BellaartHugo Bellaart 3
Willem MaatmanWillem Maatman 1
Hugo BellaartHet in stand blijven van 18k jaarlijkse doden is het gevolg van deze door de VVD gemaakte “afweging”.
Theo van Beuningen 4
Willem MaatmanAnnemiek van Moorst 11
Theo van BeuningenMaar ja, roken is slecht; dus als de fabrikant er steeds meer troep in stopt is het jouw schuld. Roken was vroeger dan ook veel minder verslavend. De overheid had tenminste van de fabrikanten - in ruil voor deze douceurtjes - moeten eisen dat er allerlei stoffen uit moeten p.o..
Verder is het belachelijk om vapen op een hoop met roken te gooien. Daar zou FTM eens in moeten duiken; wat een onzinnig gebral daaromheen zit. Ik weet het want ik vape en ben zo van de sigaretten afgekomen.
PS Natuurlijk is niet roken en niet-vapen het beste; maar vapen is echt veel en veel beter dan roken.
Theo van Beuningen 4
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Theo van BeuningenNiet roken is nog beter. Pleisters werken niet bij mij, vapen wel.
Ik ben geen gram aangekomen, eerder afgevallen door hard werken in tuin.
Met vapen zal ik eens ook stoppen.
Rook jij zelf Theo?
Theo van Beuningen 4
Annemiek van MoorstWillem Maatman 1
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Willem MaatmanHH Manders 4
Hugo BellaartMisschien ook omdat keer op keer is gebleken dat de VVD als meest extreme partij de belangen van een economische sector (en de rijke bovenlaag) structureel plaatst boven die van de samenleving als geheel.
Misschien ook omdat in dit geval documenten en bronnen expliciet verwijzen naar druk vanuit de VVD.
Misschien ook omdat je gewoon kan zien wie bij wie op bezoek gaat, en wie met wie contacten legt en heeft.
Om te beargumenteren dat de VVD staat voor een betrouwbare overheid is mijns inziens lachwekkend bekeken vanuit het oogpunt van de samenleving als geheel, en de gewone burger (en daaronder) in het bijzonder. Voorbeelden daarvan te over. Het is natuurlijk wel heel opvallend dat ineens in dit specifieke geval de VVD pretendeert dat het belangrijk is dat de overheid betrouwbaar is, terwijl de afgelopen jaren de VVD geleide regeringen structureel zo onbetrouwbaar zijn gebleken als maar kan - vanuit het oogpunt van de gewone burger.
Hugo Bellaart 3
HH MandersSicco Kamminga 4
Hugo BellaartHH Manders 4
Hugo BellaartEn ja - ik zal direct zeggen dat ik een zeer grote afkeur heb voor de huidige VVD ideologie, simpelweg omdat die niet werkt voor het grootste deel van de bevolking, en NOOIT zo gewerkt heeft (afgaande op enige eeuwen historisch bewijs). En voor een partij die als hardste roept dat mensen verantwoordelijkheid moeten nemen, ook een partij is die alleen verantwoordelijkheid neemt wanneer die met grof geweld door de strot wordt geduwd (en dan nog proberen te ontkennen).
Inhoud en feit:
- Ideologische uitgangspunten van de partij VVD (als uitgesproken door Hooijmaaijers).
- Uitspraken (in woord en geschrift) van betrokkenen.
- Acties van de VVD in beleid, gedrag en uitspraken door politici in het afgelopen decennium.
- Contacten tussen betrokkenen.
Met dit alles is prima en gefundeerd tot de conclusie komen dat de VVD met succes door de tabakslobby en VNO-NCW is gelobbyd om een strenger beleid te voorkomen / te saboteren.
Hugo Bellaart 3
HH MandersHH Manders 4
Hugo BellaartHet ontstaan van het socialisme (en van daaruit het communisme) is een DIRECT gevolg van de wantoestanden veroorzaakt door het kapitalisme zoals zich dat in de 19e eeuw ontwikkelde. Wantoestanden die dusdanig ernstig waren dat:
1) Socialisten hater Otto von Bismarck tijdens de industrialisatie de eerste was die een welvaartsstaat introduceerde, om te voorkomen dat de onvrede onder de bevolking mbt het kapitalisme zou leiden tot een socialistische of communistische opstand.
2) Teddy Roosevelt zich genoodzaakt zag om hart in te grijpen in de economie, omdat de kapitalistische samenleving zoals die zich in de VS had ontwikkeld de samenleving als geheel ten gronde dreigde te richten.
Pas onder socialistische en communistische dreiging is het kapitalisme een weg in geslagen die de samenleving als geheel en een groot gedeelte van de bevolking ten goede is gekomen.
Het liberalisme van de VVD staat echter de 19e eeuwse variant van het kapitalisme voor - waarbij de voordelen naar een kleine elite gaan, en de rest van de bevolking het met de kruimels mag doen. Liberalisme dat uit gaat van de achterlijke aanname dat wat goed is voor het bedrijfsleven automatisch ook goed is voor de samenleving als geheel (ondanks overweldigend en keihard bewijs voor het tegendeel). Sterker nog, volgens de ideologie c.s. (en blijkbaar ook uw opinie gebaseerd op uw reactie) zou zelfs Adam Smith een socialist of communist zijn. Wederom trouwens is al 30 jaar lang het bewijs dat VVD kapitalisme NIET werkt voor het merendeel van de mensen, gezien de stagnatie zo niet regelrechte daling van het inkomen, laat staan vrij besteedbaar inkomen, voor het grootste gedeelte van de Nederlanders, ondanks de enorme stijging van het BNP - het geld gaat dus naar een kleine elite. Daar komt nog de afbraak van alles wat de samenleving ondersteunt en beschermt overheen. Dit liberalisme wijs ik idd categorisch af.
Hugo Bellaart 3
HH MandersEvert Wouters
HH MandersJohnnyBravo
Hugo BellaartEén ding is duidelijk; die lui onder de toonbank weten duidelijk niet wat ze met een goed geoliede lobbymachine kunnen bewerkstelligen bij de VVD :-)
Bij het VVD-plan tot afschaf van de dividendbelasting (0%) was men trouwens minder enthousiast de "niet te ver willen afwijken van omringende landen"-kaart te spelen:
Duitsland 25%
Frankrijk 30%
België 30%
Wellicht dat uw suggestieve, tendentieuze 'platform voor onderzoekjournalistiek' via de WOB/shellpapers de totstandkoming van dit lumineuze VVD-plan voor afschaffing v/d dividendbelasting nog eens op weet te dreggen. Ik zou zeggen; stay tuned for more en vergeet uw abonnement niet te verlengen!
Hugo Bellaart 3
JohnnyBravoVoor het plan met de dividendbelasting bleek uiteindelijk geen draagvlak. Dat is democratie. Prima.
Shell bracht de dividendbelasting recent nog wel weer in het nieuws.
Voor het plan van Bart Snels verwijs ik u graag naar de column 'knevelbelasting' van Mathijs Bouman in FD.
JohnnyBravo
Hugo BellaartHet punt wat ik maakte was; waar u waarde lijkt te hechten aan de afwegingen die de VVD opvoert welke leiden tot hun standpunt (afzwakking NPA-maatregelen), wantrouw ik deze. Ik geef daarbij een voorbeeld waarbij die afweging
(afstemmen op omringende landen) nogal selectief wordt toegepast.
Vervolgens stuurt u mij het bos in met Shell, Bart Snels en en een verwijzing naar e.o.a. column in een krant waar ik geen lid van ben (en dus niet kan bekijken)...
Iets met afdwalen, dwaalsporen en zijsporen.
Elmar Otter 6
JohnnyBravoJohnnyBravo
Elmar OtterElmar Otter 6
JohnnyBravoHH Manders 4
Hugo BellaartOver het plan om de dividendbelasting af te schaffen stond namelijk helemaal NIETS in de verschillende verkiezingsprogramma's, en lijkt er tijdens de kabinetsonderhandelingen in te zijn gerommeld door Rutte. Die daarbij trouwens als enige onderbouwing een uiterst dubieus rapport gebruikte (zoals hier op FTM uitgelicht).
Hoezo democratie?
Elmar Otter 6
Hugo BellaartTheo van Beuningen 4
Elmar OtterHugo Bellaart 3
Elmar OtterBehalve dat hier sprake was van versnelling tov gemaakte afspraken.
Nico De wit
Theo van Beuningen 4
Nico De witJorick van Erp 1
Eveline Bernard 6
Hans van Bakel
Theo van Beuningen 4
Hans van BakelVincent Mulder
Camiel Verschoor 1
Vincent MulderDamien Steegers
Vincent MulderVincent Huijbers 9
Vincent Mulderen:
https://www.trimbos.nl/actueel/blogs/blog/wat-is-effectieve-anti-tabakslobby
Twee kanten
Theo van Beuningen 4
Vincent HuijbersBert Van Baar 6
Over t promoten van gezond gedrag gesproken! Waren rokers niet de grootste risicogroep voor Corona? Ik begin zowaar Echt in de samenzweringstheorie te geloven dat ZE echt de aarde willen ontvolken (WHO the f*ck is Bill Gates!)
Sicco Kamminga 4
Eerlijk gezegd snap ik niet hoe D66 en de Christen Unie hier nog mee akkoord kunnen gaan. Of ze hebben zitten snurken bij het sluiten van het regeerakkoord toen de koppeling gelegd werd tussen een rookvrije-generatie en een hele klein verhoging van de accijns, of ze hebben nu niet de moed om te zeggen dat het doel van de rookvrije-generatie de hoofdzaak is en die accijnsverhoging maar bijzaak.
Binet Brasser 1
Sicco KammingaSicco Kamminga 4
Binet BrasserOverigens zeg ik nergens dat ik tegen een democratie ben. Mooi dat deze serie artikelen van FTM over lobbyen zo genadeloos een van de nadelen ervan blootlegt.
Binet Brasser 1
Sicco KammingaMaar vinden we als samenleving dat dat enige vorm van communicatie niet meer moet kunnen dan moet het produceren van sigaren tot illegaal bestempeld worden.
Zolang wij legaal ons mooie product maken hebben we het recht van spreken en mogen we opkomen voor ons bedrijfsbelang. Dat is democratie. En het is aan de overheid om af te wegen of ze open staan voor heroverweging van voorgestelde regels en wetten.
Nogmaals de Nederlandse overheid is uitermate strikt met het niet communiceren met tabaksfabrikanten, en is bovendien daarin een van de strengste van Europa.
Dan wil ik ook nog zeggen dat de Nederlandse overheid in Europa wat de wet en regelgeving betreft ten aanzien van het roken een van de meest strenge landen is.
Verder hebben wij afgelopen 5 jaar ieder jaar te maken gehad met aanscherpen van nieuwe wetten en regels. Vandaar dat soms verzoek tot enige vertraging redelijk kan zijn omdat de verpakking volgens het ene reglement nog niet binnen is van de leverancier of er volgt een nieuwe verpakkings eis. Wat ik maar wil zeggen is dat in ieder geval ons bedrijf totaal niet is ontzien door de Nederlandse overheid. Integendeel.
Sicco Kamminga 4
Binet BrasserLaat ik u dan uitdagen. In plaats van een gelijkgestemde als Veldman nodigt u een keer een longarts uit voor een presentatie op het bedrijf.
Binet Brasser 1
Sicco KammingaFloris Mulder 1
Binet Brasser42. Ik ben overgegaan op sigaren en pijp, daar krijg je geen kanker van
Onzin: het risico op kanker in de keel, slokdarm en mond is zelfs juist hoger dan bij sigarettenrokers als er niet wordt geinhaleerd. Het risico op alle andere ziekten is minstens even hoog als van sigaretten, afhankelijk van de mate van de hoeveelheid waarin iemand rookt en inhaleert. Er zit net zoveel nicotine in de tabak. In een grote sigaar zit bijna evenveel tabak en nicotine als in een heel pakje sigaretten. Je kunt je zelf wel beter voor de gek houden: “Ik heb er maar ééntje gerookt vanavond”… maar verslaafd en ziek word je er net zo hard van.
André Vije
j.a. karman 5
André VijeWat hebben de antirook activisten voor lobby gevoerd om tabaksfabrikanten uit te sluiten?
Wat moet een imker nu roken om binen op afstand te houden?
Marcel Vossestein 4
Bij mij werd vastgesteld - na 1½ jaar onderzoek - dat tabaksgebruik de verklaring was voor mijn weerstaan van de gevolgen van ernstige neurologische schade zonder de als regel permanente opname.
Daarnaast kreeg ik ook alleen griep na een griepprik. De uitwerking zoals onze huisarts die begin jaren '50 beschreef als gunstige uitwerking van tabak als afweer van griepvirussen, bleek inderdaad te kloppen.
Na toetsing aan de historische realiteit valt het antirookbeleid in twee delen uiteen.
1. Nauwelijks meer producten zijn zo uitgebreid getest als pure tabak: minstens 12 generaties, waarvan overblijfselen hoogstens uiterst marginale gevolgen vertoonden.
2. NU: Tabaksproducten bevatten vele additieven (toegevoegde stoffen).
Er zijn 673 verschillende soorten additieven bekend die aan Nederlandse tabaksproducten worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn de smaakstoffen suiker, cacao en vanilline. Naast smaakstoffen bevatten tabaksproducten ook bindmiddelen, vulmiddelen, bevochtigers, lijm en kleurstoffen.
Bij sigaretten bestaat ongeveer 30% van het gewicht uit dit soort toegevoegde stoffen.
• Stoffen die in voeding onschadelijk zijn, zijn dit soms niet meer wanneer ze worden toegevoegd aan sigaretten. Bij verbranding kunnen toxische stoffen ontstaan.
• Additieven kunnen de verslavende werking van tabak beïnvloeden en versterken. Suiker bijvoorbeeld maakt de smaak aantrekkelijker en bovendien versterkt een van de verbrandingsproducten van suiker (aceetaldehyde) de verslavende werking van nicotine. Menthol zorgt ervoor dat rook dieper geïnhaleerd kan worden, terwijl ammoniumverbindingen de nicotineopname in de longen mogelijk verhogen.
Van FTM had ik een veel fundamentelere analyse en context verwacht.
Theo van Beuningen 4
Marcel VossesteinPe. B. 2
Marcel VossesteinZelf heb ik na 6 jaar niet gerookt te hebben de sigaret weer opgepakt omdat ik al die 6 jaar met een chronische darm ontsteking heb rondgelopen. (bewust gekozen voor tabak waar niets aan toegevoegd is, zo zuiver mogelijk)
De allereerste arts (specialist) die ik bezocht bevestigde mijn vraag of roken hielp bij mijn klachten met: "Ja dat klopt, maar dat mogen we niet zeggen".....
Daarna 6 jaar lang alles geprobeerd om er op een of andere manier af te komen, maar alleen roken heeft me geholpen.
Ik heb die jaren vaker een ziekenhuis van binnen gezien, dan de 27 jaar voordat ik stopte met roken. Dat kostte natuurlijk niets......
Hoe duur zijn sporters eigenlijk voor de verzekering? Gebroken benen, gescheurde spieren, kapot geschopte scheenbenen, val van de fiets, hartstilstanden...zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mijn vader die vroeger een wijn annex tabakswinkel had, kreeg elk jaar bij het uitbreken van de griep de dokter langs om extra sigaretten te kopen.....
En wat hadden de chirurgijns in hun kap zitten om de pest op een afstand te houden?
Waarom vallen over de lobby van de tabaksfabrikanten als de lobby van de telecommunicatie gewoon zijn gang kan gaan en onze hele maatschappij ten gronde gaat richten met hun elektromagnetische straling...
Ik ga zeker niet zeggen dat roken gezond is, maar zo levensbedreigend als men tegenwoordig doet voorkomen is twijfelachtig. Hoe kan het dan dat we zo'n last van vergrijzing hebben als die hele generatie zo'n beetje alles bij elkaar gerookt heeft wat los en vast zat?
Zet eens 100 mensen in een afgesloten ruimte waar gerookt wordt en ze stappen er allemaal levend uit, dan hetzelfde met een ronkende auto..........
JohnnyBravo
Pe. B.'Hoe kan het dan dat we zo'n last van vergrijzing hebben als die hele generatie zo'n beetje alles bij elkaar gerookt heeft wat los en vast zat?'
Vergrijzing is een bevolkingssamenstelling, dat zegt niets over de levensverwachting van rokers of niet rokers. Rokers leven gemiddeld gewoon korter, punt.
U legt geen verband tussen de 27 jaar die u gerookt hebt en uw darmklachten. Hoewel dat best aannemelijk is. Heeft u dat mogelijke verband kunnen uitsluiten. Heeft uw specialist dat met u besproken?
Ik wil zeker niks afdoen aan uw klachten en gun u absoluut een goede gezondheid, maar krijg wel een beetje de indruk dat u een verkapte liefdesbetuiging doet aan uw eigen verslaving..
Pe. B. 2
JohnnyBravoIk heb 6 jaar niet gerookt, van een verslaving aan tabak was bij mij al lang geen sprake meer.
Het was mijn laatste redmiddel om weer een normaal leven te lijden. En believe you me, ik was liever een niet roker gebleven.
En stoppen is echt niet moeilijk. Gewoon een week vasten, dan laat je het roken wel, en na 5 dagen is de nicotine uit je lichaam. Daarna gewoon volhouden en nooit weer een trekje nemen.
Zelfde telde voor mijn vader, z'n hele leven gerookt, nooit ziek behalve toen hij op 85 jarige leeftijd MOEST stoppen, (niet vanwege zijn longen) vanaf toen ging het flink achteruit, zowel geestelijk als lichamelijk, en steeds meer medicijngebruik (ja dat is gezond)
Korter leven, langer leven, wat maakt het uit, als je maar een fijn leven hebt gehad.
JohnnyBravo
Pe. B.Mijn moeder had wat minder geluk dan uw vader; haar leven lang gerookt, nooit ziek, te verslaafd om te kunnen stoppen, net de 70 aangetikt en overleden aan uitgezaaide longkanker. Goed leven gehad op de laatste 2 jaar na. Dat was geen pretje.
Stoppen met roken stelt inderdaad niks voor, dat heb ik inmiddels al 50x gedaan;-)
j.a. karman 5
Als we dat bij elke actiegroep doen dan is er echt sprake van een dictatuur. Nu ben ik een echte niet roker.
Nooit gerookt omdat het niet beviel.
Waarom zou ik me in andersmans keuzes moeten mengen. Het verbieden ook als het anderen geen overdreven kwaad doet.
squarejaw 5
Theo van Beuningen 4
squarejawEvert Wouters
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Evert WoutersMarieke Helmus
Zo pijnlijk om te zien dat na een transparant traject de industrie wederom een grote invloed heeft gehad en de uiteindelijke maatregelen om tabaksverslaving terug te dringen flink heeft versobert.
Alle Nederlanders zijn hier de dupe van.
Het grootste gedeelte van mensen die roken (80%) wil eigenlijk stoppen, maar een groot deel van deze groep lukt dit nu niet door een ernstige (soms genetische) verslaving, teveel stress en onderliggende problemen, een lage zelf-effectiviteit en het overal beschikbaar zijn van tabak. Als je graag wilt roken, prima, maar bescherm kinderen en ex-rokers om te gaan roken en mee te roken. Elk jaar gaan 20.000 mensen dood aan roken in Nederland en nog veel meer mensen worden chronisch ziek. Ik probeer er alles aan te doen om voor mensen die willen stoppen met roken passende hulp te realiseren. Weet je hoeveel uren en uren inzet, verdriet en doorzettingsvermogen er nodig is voor mensen met een ernstige tabaksverslaving om echt definitief te kunnen stoppen? Ik heb patiënten gehad die pas na 20 jaar en vele faalervaringen echt konden stoppen. Onderschat niet wat voor ernstige klachten mensen kunnen krijgen tijdens het stoptraject. En bij elke supermarkt, op elke feestje en festival (ook volop gesponsord) is er de dreiging van een terugval.
Laten we de meest effectieve maatregelen nemen:
-prijzen flink omhoog
-verkooppunten flink omlaag
-merkloze pakjes
En daarnaast moeten we in elke wijk in Nederland lokaal goed passende stoppen met roken hulp realiseren. En daar zijn verzekeraar en gemeente aan zet: nu wordt sinds 1 januari 2020 één stoppoging per jaar vergoed, 4-7 korte gesprekken of groepstherapie. Maar vele mensen vallen terug na korte hulp. Zorg voor een omgeving die roken afremt en een matched-care behandeling voor een echte ziekte: tabaksverslaving.
Vraag: blijven jullie dit dossier nu de komende jaren volgen?
hartelijke groet,
Marieke Helmus
Verslavingsarts KNMG
Marcel Vossestein 4
Marieke HelmusCoronavirus: Het percentage rokers onder mensen met Covid-19 is laag
Le Monde, 22 april 2020
Een studie van een team van de Pitié-Salpêtrière (AP-HP) toonde aan dat het rookpercentage bij geïnfecteerde patiënten ongeveer 5% bedroeg. Klinische proeven met nicotine zal binnenkort beginnen.
De cijfers zijn verrassend. Het percentage rokers onder mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 is laag. Een Chinese studie gepubliceerd in eind maart in de New England Journal of Medicine van meer dan 1.000 geïnfecteerde mensen bleek dat het aandeel van de rokers was 12,6%, ver onder het aandeel van rokers in China (28%).
Andere studies bewegen in dezelfde richting. In Frankrijk, volgens gegevens van de Paris Public Hospitals Assistance (AP-HP), onder de ongeveer 11.000 patiënten opgenomen voor Covid-19 aan het begin van april, en sinds het begin van de epidemie, 8,5% waren rokers - terwijl de dagelijkse roken tarief is 25,4% in het land.
Artikel gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Diagnose, vaccin, evolutie... Wat is de toestand van coronavirus onderzoek?
Net als anderen dr. Makoto Miyara en professor Zahir Amoura, van de afdeling Interne Geneeskunde van het Pitié-Salpêtrière Ziekenhuis (AP-HP), en hun collega's gingen verder. In een voorpublicatiestudie op de qeios-website op 20 april vergeleken zij de tarieven van dagelijkse en incidentele rokers bij ambulante patiënten (met milde symptomen), bij wie de diagnose Covid-19 was bevestigd, en bij andere, meer ernstige patiënten die in pitié-Salpêtrière (met uitzondering van de intensive care) in het ziekenhuis werden opgenomen, met de dagelijkse rookcijfers in de Franse bevolking.
"Risico gedeeld door vijf"
De resultaten zijn duidelijk. Van de 343 gehospitaliseerde patiënten met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, was 4,4% dagelijks rokers. En van de 139 poliklinische patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar, wa